Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Капирам да ти сад оћеш одговор о Адаму и Еви као "конкретним личностима". Мој одговор је - не знам. Можда су били неки Адам и Ева, можда су само симболи нечега. Није ми битно уопште. Не мења ништа.

Pratili smo oca Lazu... :)

Ja ipak mislim da su postojali, ali ne menja, kao što reče.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Гризли, ево искрено питам: где се деде твој егзистенцијални стоицизам на овој теми? Гледати у амбис и опет ипак без смисла, без обећане награде, без икаквих вечних импликација, чинити добро ближњем јер тако њему боравак у овом телу на овој планети буде мање страшан и болан.

Кад би знао шта је егзистенцијални стојицизам можда би мого да ти одговорим... :smeh1:

Мене награде и импликације не занимају превише. Пре свега ме интересује да разумем своје место на овом свету. Зашто сам ту. Зашто сам заробљен. Зашто умирем. Кад разумем, онда могу да доносим одлуке о свом животу. Онда та моја потенцијална жеља да некоме помогнем и олакшам живот има смисла.

Иначе да помажем неком биохемијском процесу да се одвија на овај или онај начин нема много смисла. Шта ме брига? У чему је уопште разлика? Ако си ти само привремени бућкуриш органске хемије, какве везе има да ли ти је живот "страшан" или "болан"? То су само неке твоје интерпретације хемијских процеса који су сви потпуно неутрални морално и како год.

Тек кад све то ставимо у прави контекст, онда има смисла утицати на свој и туђи живот. Ја сам баксуз. Не пристајем да радим нешто без разумевања.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Ovakve recenice ozbiljno ne ocekujem od tebe. Ako nesto danas "znamo" to je da ne postoji "vrhunac prirode" i da je evolucija proces koji niti ima kraja niti ju je moguce ikada zaustaviti. Taj "vrhunac prirode" ce ako dozivimo jos milion godina da bude druga vrsta od one koju danas poznajemo i volimo... ali ne sumnjam da  ce se i tada naci neki model po kojem nas je bog bas takvim stvorio... po svom liku :D

Evolutivno gledano covek je najsavrshenija vrsta koju je priroda proizvela, jer je pokorio skoro sve moguce habitate. Nijedna druga vrsta nije to uradila. 

Takodje covek je jedina vrsta koja razume stvari oko sebe. 

Svakako da je covek trenutna kruna evolucije. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Avocado рече

Meni bi bilo kakav život svakako dosadio ako traje večno...

Не брини, потрудићу се да ти нађем неку забаву... Можда да расправљамо о социјализму и религији во вјеки вјеков. :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

... Можда да расправљамо о социјализму и религији во вјеки вјеков. :smeh1:

ne verujem da ce avokado u pakao..... 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Млађони рече

ja znam jednog ateistu koji je iskreno nihilista, kaze intelektualno ne postoji nijedan razlog za bilo koju moralnu normu, slobodna volja ne postoji, jedini razlog sto ne verujem da je ubistvo pogresno je sto sam "isprogramiran tako".. i mislim da je to najiskreniji moguci ateista ikada. 

Такав сам атеиста био као младић... :)

Сећам се пита ме девојка - шта ти планираш у животу? Реко, ништа. Само чекам смрт. Ништа друго нема смисла.

Њој то било много романтично па ми писала песме итд. :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Сећам се пита ме девојка - шта ти планираш у животу? Реко, ништа. Само чекам смрт. Ништа друго нема смисла.

Pa takav sam i ja bio sve do momenta dok nisam postao pravoslavac. Ja sam bio nihilista i jako sam se lose osecao. Ti me znas odavno i relativno detaljno pa vidis promenu koja dolazi kroz vreme. Od kad sam bio atejista pa do danas. 

Подели на овим сајтовима

Кад би знао шта је егзистенцијални стојицизам можда би мого да ти одговорим... :smeh1:

Мене награде и импликације не занимају превише. Пре свега ме интересује да разумем своје место на овом свету. Зашто сам ту. Зашто сам заробљен. Зашто умирем. Кад разумем, онда могу да доносим одлуке о свом животу. Онда та моја потенцијална жеља да некоме помогнем и олакшам живот има смисла.

Иначе да помажем неком биохемијском процесу да се одвија на овај или онај начин нема много смисла. Шта ме брига? У чему је уопште разлика? Ако си ти само привремени бућкуриш органске хемије, какве везе има да ли ти је живот "страшан" или "болан"? То су само неке твоје интерпретације хемијских процеса који су сви потпуно неутрални морално и како год.

Тек кад све то ставимо у прави контекст, онда има смисла утицати на свој и туђи живот. Ја сам баксуз. Не пристајем да радим нешто без разумевања.

Ако нема апсолутно ничег осим наших интерпретација да нам је живот страшан или болан јер, рецимо, имамо рак или умиремо од глади или имамо дете коме треба инкубатор, а једино постоји овај живот у коме опитно видимо да постоје центри свести који живот доживљавају у том кратком распону, онда некима још више једино морално може деловати да патње ублаже а живот продуже. 

Њој то било много романтично па ми писала песме итд. :smeh1:

Ја као клинка атеистички настројена исто писала песме о смрти... али некако нисам мислила да ме апсолутна смртност ослобађа од моралних обавеза према ближњима.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, cloudking рече

Pa iz tvog. Ceo ovaj zaplet je zbog tvog posta  u kojem si napisao da bibliju vecinom citas doslovno (ne znam tacno bas kako si napisao) na sta te je neko pitao "kako resavas problem sa biblijskim dogadjajima za koje znamo da se nisu desili", pa si ti pitao "na primer?"

Od tada ti navodimo te dogadjaje  i cuda koji se nisu desili i ja saznajem da ti uopste ne citas bibliju toliko doslvono kao sto si na pocetku napomenuo. To je sve.

ОК, капирам. Ствар је у томе што ви под "дословно" подразумевате ово протестантско глупирање. Нисам мислио на то. За мене је "дословно" = онако како је аутор хтео да каже, у контексту.

пре 11 минута, cloudking рече

Kapiram... ali od ovog stava ne mogu da odustanem dokle god vozite tu pricu kad pricamo o veri a kada pricamo o politici onda "najbrojnija religija na planeti" ono bas lepo zvuci i tesko se odricemo tog epiteta ;)

Па ја нисам баш склон томе. Више пута сам написао да правих верника има врло мало. На пример, да Србија није "православна земља" и да већина Срба нису православни хришћани. Ма шта они мислили о томе...

Иди у недељу изјутра на литургију па преброј колико нас има. Не треба дигитрон... :)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Ја сам баксуз. Не пристајем да радим нешто без разумевања.

Nisi baksuz, nego si matematičar, ako se ne varam, i očekuješ da sve, kao u matematici, bude aksioma - definicija-teorema-dokaz.

Ovo ozbiljno mislim. Imam veliki broj prijatelja matematičara, i svi oni imaju takav stav.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Ја као клинка атеистички настројена исто писала песме о смрти... али некако нисам мислила да ме апсолутна смртност ослобађа од моралних обавеза према ближњима.

Ja sam naprimer intelektualno gledano mislio da nas ateizam oslobodja svih obaveza. 
Samo sto "emotivno" nisam mogao da se oslobodim svih obaveza. Iako intelektualno gledano nije postojao nijedan logican razlog za te obaveze. 

Bas me zanima ima li neko od ateista ovde objasnjenje intelektualno zasto moralne obaveze imaju uopste? Imaju li neki intelektualni argument? 
Ozb me iskreno zanima...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Branka62 рече

Nisi baksuz, nego si matematičar, ako se ne varam, i očekuješ da sve, kao u matematici, bude aksioma - definicija-teorema-dokaz.

Ovo ozbiljno mislim. Imam veliki broj prijatelja matematičara, i svi oni imaju takav stav.

ja nisam matematicar i bas tako razmisljam. 

Inace ima dobrih tekstova na tu temu, o vezi genetike, mozga, religije, intelgencije licnosti i raznoraznih izbora u zivotu. 
npr: http://abstractpolitics.com/2010/05/personality-and-political-attitudes-relationships-across-issue-domains-and-political-contexts/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Ако нема апсолутно ничег осим наших интерпретација да нам је живот страшан или болан јер, рецимо, имамо рак или умиремо од глади или имамо дете коме треба инкубатор, а једино постоји овај живот у коме опитно видимо да постоје центри свести који живот доживљавају у том кратком распону, онда некима још више једино морално може деловати да патње ублаже а живот продуже. 

То су нелогични људи.

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Ја као клинка атеистички настројена исто писала песме о смрти...

Писала је песме о мени, не о смрти... Није схватала озбиљност ситуације. :)

пре 3 минута, Paradoksologija рече

некако нисам мислила да ме апсолутна смртност ослобађа од моралних обавеза према ближњима.

Којих моралних обавеза? Одакле оне долазе?

Те "моралне обавезе" су само хемијске реакције у твом мозгу. Ништа се не разликују од нагона неког психопате да мучи друге из забаве.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Иди у недељу изјутра на литургију па преброј колико нас има. Не треба дигитрон... :)

2000 ukupno u Beogradu...

Znači, to je oko 0,1%

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...