Jump to content

Prvi budistički manastir otvara se kod Novog Sada

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nego Lale, kad pomenu mormone, šta je meni bilo fascinantno...

Pre desetljeće, možda i dva, točnije tamo negde na prelazu međ dva milenija, na Keju zemunskome, naiđem na mommke koji pripadaju cerkvi soltlejčanskoj... 

Izgledahu svi isto, obučeni u crna odela, uštirkanih košulja, sa torbicom o ramenu i urednom akrditacijom na kojoj se vide osnovni podaci i pripadnos "cerkvi"...

"Baza" im je bila u Radiča Petrovića ulici (ko zna Zemun, u centru varoši). Ekipica skupljena od njih nekoliko diplomaca soltlejčanskog "sjemeništa", koji nakon diplomiranja, e da bi evaluirali svoj misionarski status, imaju najmanje godinu dana da provedu u nekoj od misija gde ima črč odredi. Konkretno, njih nekoliko je nakon diplomiranja na Bogoslovskom fakultetu u Solt Lejk Sitiju, provelo izvesno vreme u izučavanju jezika zemlje u koju idu u misiju.

Zašto ovo pišem? Zato što sam bio (čak) i oduševljen "čistoćom"srpkog jezika kojim su govorili (kojeg sam odmah uporedio sa srpskim jezikom aspiranta na srpski presto), odnosno, "vođenjem" računa-pored "čistoće" izgovora i ogramatičkim normama (npr., niti jednom nisu pogrešili u npr. padežu, poput izvesnog "biznismena" iz Peći...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Снежана рече

Хвала :D

Molim. :)

И шта сад?

Pa, ništa, idemo dalje. :D

И даље остаје да оштро и искремо не значи и без милости... :)

Mogu da se složim, u pravu si :ok:

(Dodajem: upravo sam tako reagovao u postu u kome sam replicirao Ani. Jes` oštro, pogotovo iskreno)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Снежана рече

бомбардовање 1999. Се звало "Mилосрдни анђео" - ето ироније

Nije. To je ono govno tako nazvalo za lokalnu upotrebu. Inače, zvanično se zvalo "Plemeniti nakovanj" (za Amere), odnosno "Zajednička sila" (za ostatak OTAN-a), što je naravno (i svakako) potpuno besmisleno za smisao zločina koji je učinjen...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Снежана рече

оштро и искрено није исто као и без милости... и бомбардовање 1999. Се звало "Mилосрдни анђео" - ето ироније

U pravu si. Izjednacila sam ih.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Милан Ракић рече

Nego Lale, kad pomenu mormone, šta je meni bilo fascinantno...

Pre desetljeće, možda i dva, točnije tamo negde na prelazu međ dva milenija, na Keju zemunskome, naiđem na mommke koji pripadaju cerkvi soltlejčanskoj... 

Izgledahu svi isto, obučeni u crna odela, uštirkanih košulja, sa torbicom o ramenu i urednom akrditacijom na kojoj se vide osnovni podaci i pripadnos "cerkvi"...

"Baza" im je bila u Radiča Petrovića ulici (ko zna Zemun, u centru varoši). Ekipica skupljena od njih nekoliko diplomaca soltlejčanskog "sjemeništa", koji nakon diplomiranja, e da bi evaluirali svoj misionarski status, imaju najmanje godinu dana da provedu u nekoj od misija gde ima črč odredi. Konkretno, njih nekoliko je nakon diplomiranja na Bogoslovskom fakultetu u Solt Lejk Sitiju, provelo izvesno vreme u izučavanju jezika zemlje u koju idu u misiju.

Zašto ovo pišem? Zato što sam bio (čak) i oduševljen "čistoćom"srpkog jezika kojim su govorili (kojeg sam odmah uporedio sa srpskim jezikom aspiranta na srpski presto), odnosno, "vođenjem" računa-pored "čistoće" izgovora i ogramatičkim normama (npr., niti jednom nisu pogrešili u npr. padežu, poput izvesnog "biznismena" iz Peći...

Ove dve mlade dame su mi objasnile da su isle nekoliko meseci na intezivne casove ucenje jezika.

Sad se nalaze u ulici Milosa Pocerca, gornji deo ka KBC-u. Ima i mermerna tabla na zgradi.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Danijela рече

Ove dve mlade dame su mi objasnile da su isle nekoliko meseci na intezivne casove ucenje jezika.
Sad se nalaze u ulici Milosa Pocerca, gornji deo ka KBC-u. Ima i mermerna tabla na zgradi.

Да сам у својим млађим мисионарским данима ишао бих тамо да неку од њих, која није скроз испрограмирана, распакујем из мормонизма, спакујем у православку и женим док је још збуњена :)

Ем бих смањио њихов прозелитски притисак ем бих обогатио екуменски аспект наше парохије :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Iulianus рече

To je bilo milosrdno jer širilo demokraciju...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan3 рече
пре 16 минута, Danijela рече

Да сам у својим млађим мисионарским данима ишао бих тамо да неку од њих, која није скроз испрограмирана, распакујем из мормонизма, спакујем у православку и женим док је још збуњена :)

Ем бих смањио њихов прозелитски притисак ем бих обогатио екуменски аспект наше парохије :dobro:

E pa ovo se zove pravi pravcati Pravoslavac! Svaka Ti cast Vladane! Gospod da te nagradi mnogostruko za veru Svetih Otaca I pozitivno nastrojenje!

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, "Tamo daleko" рече

E pa ovo se zove pravi pravcati Pravoslavac! Svaka Ti cast Vladane! Gospod da te nagradi mnogostruko za veru Svetih Otaca I pozitivno nastrojenje!

(моравски нагласак): Фала ти сестро ко брату, ал не мо много да ме фалиш јер ћу изгубим смирење скроз, а ни пос' није прошо :)

А има овде јаких православаца на форуму од 20-30 година, пун клуб на "Кани...", па нека потрсе тамо те лепе американке. Довољно је само да их збуне а после иде само... ;) јер ми смо леп народ, кажу странци...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan3 рече

нека потрсе тамо те лепе американке.

:)) Nakon tršenje bi se preobratile 100 % 12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

:-) ako ga tako lako izgubis, onda ga nisi ni imao ;-) (mislim smirenje :-) ; veruj mi da gledano iz mikro-perspektive, nije naivna stvar da mnogi nasi (mislim na krstene Pravoslavce) prilikom sklapanja braka sa inoslavnima, vrlo cesto se izgube u tim mesovitim brakovima, tj. pre ili kasnije prelaze (da ne kazem pronalaze) u religiju supruznikovu. S obzirom da smo kao vernici prilicno nepismeni po pitanju svoje rodjene vere, situacija nije naivna. Verska edukacija bi trebala da nam je primarna, a o licnom svedocenju da I ne govorimo-- zna se... Nego... nesto ipak mislim da smo mi kao narod mnogo stidljivi...(pored toga sto smo lepi - slazem se ;-),  taman posla da se deklarisemo kao pravoslavni hriscani ili da nas neko vidi da ulazimo u crkvenu portu.... pomislice, jadan I on/ona odlepio.... ;

Treba uciti od nasih parohijskih svestenika kako odgojiti decu/porodicu u zdravom, pravoslavnom duhu, kao jake hriscanske vojnike.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

:)) Nakon tršenje bi se preobratile 100 % 12:smeha:

Па да, јединство тела, духа и етноса, не може да омане :)

А боље то него да им неки гуру као у Чешкој скида уроци...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, "Tamo daleko" рече

:-) ako ga tako lako izgubis, onda ga nisi ni imao ;-) (mislim smirenje :-) ... ...

Готово сад... одо да медитирам, овај... метанишем ;)

Остало се све слажем али много ће воде протећи Моравом и много труда да се уложи док као појединци и Црква поправимо и главне проблеме а камоли "ситнице" као што су мешовити бракови, мормони који шврљају Београдом и неки аутентичан хришћански став према будистичком манастиру.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Lady Godiva рече

Две лепе девојке, Американке, мормонке и ти им не узмеш неки контакт. :unbelieveble:

Знаш ли ти да имамо момка за женидбу? Треба наћи 4-5 финих, мормонки за жене, није то лако.

Е, @Ћириличар, какви су ови форумаши, само на себе мисле.

Мислим да сам ја срео те двије. Нису хтјеле да дају контакте нити да сједну на неку кафу. амо да јеванђелишу. Нема вајде од Мормонки и ултра конзервативних риба. Треба то бити мало... разузданије ( што није тешко бити у односу на Мормоне ).

И мани ме са женидбом. Треба жена да ми звоца што играм Скајрима? 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Danijela рече

Jel ste nekad pokusali da razumete covek koji stoji naspam vas, da pokusate da vidite sve njegovim ocima, da pokusate da razumete kako on shvata istu stvar koju gledate? Ili samo onako, ostro, preko kolena, bez milosti?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...