Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Trifke рече

teznja ka bogatstvu je zlo!

То се односи на среброљубље, тј. патолошку опседнутост новцем и богатством.

Постоји и здрава жеља да се ради, ствара и унапређује свет у коме живимо. То није зло, него је добро и лепо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

То се односи на среброљубље, тј. патолошку опседнутост новцем и богатством.

Постоји и здрава жеља да се ради, ствара и унапређује свет у коме живимо. То није зло, него је добро и лепо.

Ne radosti moja citaj citate pa ces videti. 1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.
1Tim 6:8 A kad imamo hranu i odeću, ovim da budemo dovoljni.
1Tim 6:9 A koji hoće da se obogate oni upadaju u napasti i zamke, i u mnoge lude škodljive želje, koje potapaju čoveka u propast i pogibao.

Ne postoji ni jedan tekst ni u Bibliji ni kod otaca kojim to mozes podupreti. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Trifke рече

Ne radosti moja citaj citate pa ces videti. 1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.
1Tim 6:9 A koji hoće da se obogate oni upadaju u napasti i zamke, i u mnoge lude škodljive želje, koje potapaju čoveka u propast i pogibao.

Ne postoji ni jedan tekst ni u Bibliji ni kod otaca kojim to mozes podupreti. 

Наравно да постоји, има пуно места где се говори да човек треба да буде вредан, добар домаћин, поштен, па се онда имање још сматра за "благослов" и показатељ нечијих врлина. Прве странице Писма - Бог створи врт и даде га Адаму "да га чува и да га ради". Па онда низ старозаветних пророка који су били добри домаћини и имали због тога велика имања - Аврам, Јосиф, Исак, Јаков итд. Па у Новом Завету Јосиф из Ариматеје који је био имућан човек, па капетан Корнилије итд. Павле саветује људима да буду вредни и раде, а "ко не ради да и не једе".

Капирам да ви који сте кренули монашким путем свој ум држите у специфичном расположењу, да сте се потпуно одрекли света, имања итд. Али наш пут је различит. Ми живимо у свету и наша дужност је да га унапређујемо, да стварамо, побеђујемо болести, немаштину и све невоље колико можемо. Наравно, свака страст, па и среброљубље је зло. Али може мирјанин да буде поштен, вредан, радан и да тако направи велико имање - а да то не буде никакво зло. Монах наравно не може, он се заветовао на сиромаштво.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Наравно да постоји, има пуно места где се говори да човек треба да буде вредан, добар домаћин, поштен, па се онда имање још сматра за "благослов" и показатељ нечијих врлина. Прве странице Писма - Бог створи врт и даде га Адаму "да га чува и да га ради". Па онда низ старозаветних пророка који су били добри домаћини и имали због тога велика имања - Аврам, Јосиф, Исак, Јаков итд. Па у Новом Завету Јосиф из Ариматеје који је био имућан човек, па капетан Корнилије итд. Павле саветује људима да буду вредни и раде, а "ко не ради да и не једе".

Капирам да ви који сте кренули монашким путем свој ум држите у специфичном расположењу, да сте се потпуно одрекли света, имања итд. Али наш пут је различит. Ми живимо у свету и наша дужност је да га унапређујемо, да стварамо, побеђујемо болести, немаштину и све невоље колико можемо. Наравно, свака страст, па и среброљубље је зло. Али може мирјанин да буде поштен, вредан, радан и да тако направи велико имање - а да то не буде никакво зло. Монах наравно не може, он се заветовао на сиромаштво.

Opet nisi naveo ni jedan primer teznje ka bogatstvu. Bogatstvo je bilo posledica odnosa tih ljudi ka Bogu. Oni nisu tezili za njime. 

Nemoj da bezis braneci stvari koje ne trebas da branis. Nisam govorio protiv vrednoce i dobre upotrebe bogatstva vec protiv zelje za bogatstvom.  1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

Meni se nesto cini da vi kod sticanja bogatstva ne mrzite ni gresnika ni greh...

zar niste i ti i auror skoro govorili o tome da je vazno sta pise u svetim knjigama a ne kako ih mi tumacimo? Vase svete knjige su prilicno jasne kad se govori o sticanju bogatstva i bogatasima. Zar ne kaze biblija ono o kamili, iglenim usima and stuff?

To da je bogatsvo "samo posledica marljivosti" mislim da ama bas nigde u bibliji ne pise?

Колико сам ја обавештен, све што пише у Библији има своје тумачење, и то тумачење треба да ти пренесе неко од духовних лица, или неко ко је компететнтан за те ствари, ко је зевршио факс, ко је еукоположен. Библија не сме да се тумачи како ко жели и по свом нахоћењу. А што се тиче мрљивости, ја то видим овако Бог од тебе очекује да се потрудиш, да направиш неки корак па да ти он помогне. Да даш неку ''жртву'' то може да буде молитва, или твој напор да јуриш посао или да се ангажујеш негде, где ће неко да те прихвати и ето успеха и новц. Али ти је битна вера, ако не верујеш успеха има али су мали и краткотрајни. То је моје виђење ствари.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijel Petrovic рече

Колико сам ја обавештен, све што пише у Библији има своје тумачење, и то тумачење треба да ти пренесе неко од духовних лица, или неко ко је компететнтан за те ствари, ко је зевршио факс, ко је еукоположен. Библија не сме да се тумачи како ко жели и по свом нахоћењу. А што се тиче мрљивости, ја то видим овако Бог од тебе очекује да се потрудиш, да направиш неки корак па да ти он помогне. Да даш неку ''жртву'' то може да буде молитва, или твој напор да јуриш посао или да се ангажујеш негде, где ће неко да те прихвати и ето успеха и новц. Али ти је битна вера, ако не верујеш успеха има али су мали и краткотрајни. То је моје виђење ствари.

Ponovo govorim ono sto jasno pise i u Bibliji i kod otaca: zelja za bogatstvom je zlo. Bogatstvo kao ni siromastvo nisu ni dobro ni zlo, zavisi kako ih upotrebis! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

A kakvo je to ponasanje jednog dzentlmena prema jednoj dami. Prosto nemogu da verujem. Zahtevam direktno izvinjenje mladoj dami inace vas izazivam na dvoboj mladicu! :) :starece:

Наравно мој џентлменски кодекс ми налаже да се дами обратим на пристојан начин и да јој скренем пажњу где греши и на њено понашање, па ако треба и да се извиним ако сам је увредио. Али зна код мене да проради некад и онај груби бајкер који ће радо прихватити мегдан и двобој. En gard  млади господине извуците ваш сватлећи мач :2s6vbdd:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Danijel Petrovic рече

Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех? Да ли човек треба да тежи једноставности и сирромаштву како што то раде монаси?

Nije ti bas jasno ovo pitanje brate. Ovako, kad se cita bukvalno kako si napisao - zasto bi neko uopste tezio bogatstvu samom po sebi?

Covek je stvoren da tezi Nebu i Nebeskom, tj. vecnom i nepropadljivom, a ne prolaznim stvarima kao takvim.

Bogatstvo dodje ili ne dodje, a i kad dodje moze isto tako i da ode. Kao i sve u ovom trosnom i prolaznom stanju i svetu, i bogatstvo je relativna i lako promenljiva kategorija, tj. nije postojano samo po sebi. Ono jeste i moze da bude samo sredstvo, koje nam Bog daruje da njime rukujemo na Njegovu slavu, a na korist i spasenje nas i ljudi oko nas.

S druge strane, ako si pod ovim pitanjem mislio "da li je greh uopste biti bogat" - naravno da nije, nista od stvorenog (pa ni bogatstvo, naravno) nije i ne moze da bude greh samo po sebi. Greh (= amartia, promasaj naznacenja ili cilja) jeste naopaka upotreba, tj. zloupotreba darova/talenata koje nam Bog daje, bilo materijalnih, bilo duhovnih.

Zato, "kad raste bogatstvo tvoje, ne daj da ti srce prione za njega" - ovo je mera odnosa i prema bogatstvu, i prema svemu sto je prolazno i nepostojano.

Dakle, greh je vezati se srcem i zeljom za bogatstvo kao takvo, ali nije greh biti bogat i ziveti normalno i dolicno coveka.

Takodje, razborito je da se podsetimo i da je svaki veliki dar, pa tako i bogatstvo, istovremeno i srazmerno velika odgovornost - ko je bogat novcem ili necim materijalnim, od njega se ocekuje da tim bogatstvom koristi ne samo sebi, nego i drugim ljudima oko sebe, narocito onima koji su npr. u oskudici ili nemastini, ili su npr. tesko bolesni. Sve ovo po onoj cuvenoj reci Hristovoj - "kome se vise da, vise mu se i trazi".

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Trifke рече

Opet nisi naveo ni jedan primer teznje ka bogatstvu. Bogatstvo je bilo posledica odnosa tih ljudi ka Bogu. Oni nisu tezili za njime. 

Nemoj da bezis braneci stvari koje ne trebas da branis. Nisam govorio protiv vrednoce i dobre upotrebe bogatstva vec protiv zelje za bogatstvom.  1Tim 6:7 Jer ništa ne donesosmo na ovaj svet, dakle ne možemo ništa ni odneti.

Не мораш да понављаш исти стих десет пута... :)

Него треба да га протумачимо тако да има смисла и буде у складу са свим осталим. Већ сам навео, али ајде да поновим - значи следећи стих у том поглављу објашњава о чему се ради:

1. Тим 6:10. Јер је коријен свију зала среброљубље, којему неки предавши се застранише од вјере и навукоше на себе муке многе.

Значи, он ту критикује похлепу, патолошку "жељу за богатстсвом", а не природну и нормалну тежњу сваке особе да живи што боље и достојно човека. Хришћани су увек ценили поштеног, вредност и доброг домаћина. То је врлина.

Многи мешају једну ствар. Блуд је грех, али бити плодан и имати пуно деце није. То је знак љубави. Плод љубави, врлине. Исто тако богатство може бити плод врлина - марљивости, поштења итд. Ако живиш у иоле нормалном окружењу и вредно радиш, благостање је неизбежно, оно је последица твојих дела. А похлепа је нешто сасвим друго.

Ето, нећу више да се понављам... то је одприлике мој став. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Danijel Petrovic рече

Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех? Да ли човек треба да тежи једноставности и сирромаштву како што то раде монаси?

Greh je zeleti tudje bogatstvo. 

Biti bogat nije greh, to je blagoslov i prokletstvo. Tesko je bogatome uci u Carstvo Nebesko isto kao sto je siromasnome tesko da zivi u ovom svetu.

Ne treba teziti siromastvu, novac je dobar sluga.

reading.gif

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Danijel Petrovic рече

Наравно мој џентлменски кодекс ми налаже да се дами обратим на пристојан начин и да јој скренем пажњу где греши и на њено понашање, па ако треба и да се извиним ако сам је увредио. Али зна код мене да проради некад и онај груби бајкер који ће радо прихватити мегдан и двобој. En gard  млади господине извуците ваш сватлећи мач :2s6vbdd:

No ev rukavica je bacena ja cu se boriti za cast mlade dame @Џуманџи :2s6vbdd::ih5loz:

• Оплаках :)) 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Ponovo govorim ono sto jasno pise i u Bibliji i kod otaca: zelja za bogatstvom je zlo. Bogatstvo kao ni siromastvo nisu ni dobro ni zlo, zavisi kako ih upotrebis! 

Оке бро no hard feelings.:dobro: Па видиш поента је у томе што, ја износим мој став, жеља је једно а жудња друго. Јер ако желим да возим бољи ауто, да имам лепшу кућу, да имам личну библиотеку, можда кућу са базеном зашто би то било лоше? Како ће мени да буде дато ако се не потрудим око тога, знам да бо даје по вери, али је ваљда битан и труд, како ћу нпр да се оженим и да стварам породицу ако нема неки основни конфор, типа стан, ауто, посао, данашњи свет и даншње девојке то захтевају од будућег мужа? (само ме занима објашњење не се вређај) :D

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Трифке и Данијеле - стан'те, човеци, немојте, полако! Прво напишите тестаменте (моји подаци на пепе) ! :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Grizzly Adams рече

Не мораш да понављаш исти стих десет пута... :)

Него треба да га протумачимо тако да има смисла и буде у складу са свим осталим. Већ сам навео, али ајде да поновим - значи следећи стих у том поглављу објашњава о чему се ради:

1. Тим 6:10. Јер је коријен свију зала среброљубље, којему неки предавши се застранише од вјере и навукоше на себе муке многе.

Значи, он ту критикује похлепу, патолошку "жељу за богатстсвом", а не природну и нормалну тежњу сваке особе да живи што боље и достојно човека. Хришћани су увек ценили поштеног, вредност и доброг домаћина. То је врлина.

Многи мешају једну ствар. Блуд је грех, али бити плодан и имати пуно деце није. То је знак љубави. Плод љубави, врлине. Исто тако богатство може бити плод врлина - марљивости, поштења итд. Ако живиш у иоле нормалном окружењу и вредно радиш, благостање је неизбежно, оно је последица твојих дела. А похлепа је нешто сасвим друго.

Ето, нећу више да се понављам... то је одприлике мој став. :)

Ne postoji zdrava zeja za bogatstvom. Toga nemas ni u Bibliji ni kod otaca. Postoji serija citata kod Sv Jovana Zlatosutog a i kod drugih otaca gde se svaka zelja za bogatstvom osudjuje bez izuzetaka. Ako si vec naveo stih 10 onda si trebao da navedes od 6 stiha koji govori o laznim uciteljima koji bas imaju tu zelju za bogastvom. Ti mozes imati kakav hoces stav o bogatstvu ali ovo sto si naveo nema nigde ni kod otaca ni u Bibliji. Preporucujem ti da procitas Ohridski prolog od Vladike Nikolaja. 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Danijel Petrovic рече

Оке бро no hard feelings.:dobro: Па видиш поента је у томе што, ја износим мој став, жеља је једно а жудња друго. Јер ако желим да возим бољи ауто, да имам лепшу кућу, да имам личну библиотеку, можда кућу са базеном зашто би то било лоше? Како ће мени да буде дато ако се не потрудим око тога, знам да бо даје по вери, али је ваљда битан и труд, како ћу нпр да се оженим и да стварам породицу ако нема неки основни конфор, типа стан, ауто, посао, данашњи свет и даншње девојке то захтевају од будућег мужа? (само ме занима објашњење не се вређај) :D

Ma kakvi hard feelings, nema nista od toga! Oprosti ako sam delovao tako! Vidis stihovi koje sam citirao upravo to pobijaju a i ima more citata kod otaca. Pavle recimo kaze da treba biti zadovoljan samo hranom i odecom i to je to. Poenta tvog stava je da se pod vidom potrebe i necega sto samo po sebi nije gresno provlaci oni sto je zlo. Lose je imati kucu sa bazenom jer ti to nije potrebno. Prosto zar ne? :) 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...