Jump to content

Куд се деде романтика: Како се Срби удварају

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Милан Ракић рече

Ne slažem se, al nema veze. Zapravo, pitah, vi ste mlađi pa se i bolje razumete; dakle, pitah, da li postoje devojke kojima to godi. Svim mojim devojkama dok sam ih tražio i ženi sadašnjoj je imponovalo...

Има итекако, само зависи да ли им се свиђаш ( или да ли су ти пјесме имало добре ). Има и оних које на то гледају као на патетику и потпуно им је одбојна та "немужевност" ( мада не знам шта је немужевно у довијању до женског срца на све могуће начине :D ). Имао сам пјесничку каријеру у средњој школи и многе пјесме посветио мојој несуђеној првој љубави. Иако јој се никад нисам свиђао ( како се мени макар чини ), ипак није остала имуна на пјесме па ми се и дан данас, након 5 година, насмјеши у пролазу на онај исти начин као када је читала моја сочињенија. Писао сам и бившој дјевојци пјесама и свиђало јој се - док није било превише патетично :D Но сада сам изгубио ту нит за писање. Не знам тачно зашто... 

1 hour ago, ana čarnojević рече

e pa svašta...

Pretnja
To je ljubav.
Pokušaću da se sakrijem ili pobegnem.
Rastu zidovi njene tamnice,
kao u strašnom snu.
Lepa maska se promenila,
ali, kao i uvek,
jedinstvena je.
Čemu moji talismani:
bavljenje književnošću,
nepouzdana erudicija,
učenje reči koje je koristio
oštri sever da opeva svoja mora
i svoje mačeve, vedrina prijateljstva,
galerije Biblioteke,
obične stvari, navike,
mlada ljubav moje majke,
ratničke seni predaka,
bezvremena noć,
ukus sna?
Biti sa tobom
ili ne biti sa tobom je mera moga vremena.
Već se vrč razbija na izvoru,
već čovek ustaje na cvrkut ptice,
potamneli su oni koji gledaju sa prozora,
ali tama nije donela spokoj.
To je, već znam, ljubav:
nemir i olakšanje kad čujem tvoj glas,
čekanje i sećanje,
užas življenja u budućnosti.
To je ljubav sa svojim mitologijama,
sa svojim nepotrebnim malim vradžbinama.
Ima jedan ulični ugao
kojim se ne usuđujem da prođem.
Vojske me već opkoljavaju, horde.
(Ova soba je nestvarna; ona je nije videla.)
Ime jedne žene me odaje.
Boli me jedna žena svuda po telu.

H.L.Borhes

Мени ово није нешто, иако је од Борхеса :/ Превише...ерудиције. Шантићева Емина ми је појам, ваљда јер ми се највише свиђа словенска меланхоличност.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

"немужевност"

Recitovati poeziju "nemuževnost"!?

Onda deco za vas zaista nema nade...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Recitovati poeziju "nemuževnost"!?

Onda deco za vas zaista nema nade...

Па добро, имај на уму да сам са Романије и да моји Романинци нису нешто њежан народ ( к'о што увијек волим споменути, само ми смо могли држати опсаду дужу од Стаљинграда и Лењинграда ). Мијења се то већ у нараштајима након мог, али је у мом то још било изражено јер смо били некаква прелазна генерација, лабудова пјесма старог крканлука помијешана са новим што долази.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Аурор рече

Ništa takvo, stvarno... :)

Samo trenutno nije u vezi i ima "all the right junk in all the right places", da tako kažem.

Well that explains it. :D

пре 40 минута, Ћириличар рече

Jednostavno, muskarci i zene zive u dva svijeta i ne razumiju se dobro

Мислим да је неразумевање срж. Наравно уз то што сте ви мушки so fragile. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lady Godiva рече

Мислим да је неразумевање срж. Наравно уз то што сте ви мушки so fragile. 

Згодно ћу игнорисати да је други дио полуозбиљна шала, да само убацим још пар ријечи :D

И да, али и не.

Када рецимо чујем женско да каже:"Па шта је проблем прићи дјевојци?", смијем се кладити да нема појма шта то значи, нити шта пролази просјечном мушкарцу кроз главу око тога. Проблем зна бити, из много разних разлога. И онда хајд, разумљиво је што жене не гледају благонаклоно на такав кукавичлук, али када се крене са тим подбадањем "Ма ви и ваш его, њежне пахуљице малене" очигледно је да никако не разумију како је то са мушке стране ( поред тога што такав приступ не помаже... мада и то је подложно дебати из других разлога ). Јер већина дјевојака никада неће доживјети да је момак исмије пред свима ,да јој се насмије у фацу или слично када неком приђе. А велика већина мушкараца управо то хоће доживјети од жена. И онда је лијепо показати макар разумијевање, не одобравање већ само разумијевање, за такву позицију, јер је то мушка љубавна бољка. Као што ми морамо макар разумјети женске хирове, љубоморе и остало. Али кад се не разумијемо и не комуницирамо као људи, него као "мушкарци и жене", двије одвојене касте и размишљамо у стереотипима - добија се ово сада што имамо.

Скоро сваки мушкарац мора превазићи тај страх, и то жене морају разумјети да није једноставно многима. Као што и ми имамо да разумијемо ваше бољке око привлачности и ваше специфичности код удварања ( нпр. дилему како одбити момка а да га не повриједиш, па онда цура не зна да ли да га одмах пошаље у три лијепе па да он гунђа каква вака нака али је на крају сотави на миру, или да буде фина па да то овај схвати као завлачење када коначно чује "не" и опет јадница испадне крива :D ).

И ето, ја могу овдје само изнијети мушку перспективу, јер у многим стварима немате обзира према нама јер нас не разумијете. Колико смо ми крхки за удварање, толико сте и ви крхке за неке друге ствари. Значи јесте крхкост у тој једначини, али није кључна. Е сад, може се рећи да је све ово, са друге стране, потребно и оправдано - овај женски презир према слабим мушкарцима - јер он тјера мушкарце да очврсну и изграде пожељне и корисне карактеристике, а онда жене дискриминишу против оних који то нису успјели тако да само добри примјерци пролазе. И ту има апсолутно истине, само се не протеже на све аспекте овог питања. 

Или укратко, дабогда имале сина са оваквим проблемом, па да видите шта је мука :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

pa šta ima tebi da se sviđa, treba da njoj da se sviđa:0212_rolleyes:

Каква је то мизандрија? И ми мушки имамо душевне потребе!

Лакше ћу се напити уз добру пјесму о љубави :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Па ако је тако слабије ударајте:D

Ако ти приђеш девојци директно може то да ти упали или ће девојка да те олади. Е сад, пошто је проблем его, она и да ти најљубазније објасни да је једноставно заобиђеш, егу ће то бити прејак ударац.

Ствар је у томе што ти у том тренутку не разумеш да је она можда стидљива и повучена, или је тужна и није јој до живота, можда је у пмс-у па гризе све живо, можда јој је мука да је салећу ликови.. може бити хиљаду ствари које немају везе са тобом. Али да би то видео (јер ти то не видиш, већ расположену девојку која игра, смеје се, зеза.. у ствари пре свега облине) мораш да схватиш да су људи комплексни, жене нарочито. И оно што пали код једне, код друге је сасвим другачије. Другачијег су карактера, живорног искуства..

Дакле по који ударац у главу ти, на жалост, не гине. :D

Подели на овим сајтовима

eto ti ga sad. nju pogodi pesma a ti se napiješ. pa ne ide to tako.

Их, тад поготово иде. Само јој пијан, без длаке на језику, кажем како је волим до небеса, а она се сва истопи јер ако сам то река опијан, мора да је истина :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

Их, тад поготово иде. Само јој пијан, без длаке на језику, кажем како је волим до небеса, а она се сва истопи јер ако сам то река опијан, мора да је истина :D

A ona ti kaže da si baš fin lik i da možete da budete drugari ;)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Lady Godiva рече

Ако ти приђеш девојци директно може то да ти упали или ће девојка да те олади. Е сад, пошто је проблем его, она и да ти најљубазније објасни да је једноставно заобиђеш, егу ће то бити прејак ударац.

Ствар је у томе што ти у том тренутку не разумеш да је она можда стидљива и повучена, или је тужна и није јој до живота, можда је у пмс-у па гризе све живо, можда јој је мука да је салећу ликови.. може бити хиљаду ствари које немају везе са тобом. Али да би то видео (јер ти то не видиш, већ расположену девојку која игра, смеје се, зеза.. у ствари пре свега облине) мораш да схватиш да су људи комплексни, жене нарочито. И оно што пали код једне, код друге је сасвим другачије. Другачијег су карактера, живорног искуства..

Дакле по који ударац у главу ти, на жалост, не гине. :D

Неразумевање је у питању, ал ако приступамо једни другима људски, нема потреба за никаквим испадима, мало самоконтроле са свачије стране и капирања да је овај други исто човек са манама,жутим минутама, проблемима и ето једног лепог почетка.. Шта сад пас-мачка и дрито у главу:D

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Аурор рече

Žene intuitivno preziru slabost (kod potencijalnih), to mora da se uvek ima u vidu.

Овде лупате и ти и Ћирилко и Гризли.. скроз нетачно.

То сам рекла јер ви углавном мислите да то што вас девојка отера у три лепе има везе с вама лично. И онда вас то пуца у его. Онда је она, оваква и онаква..

Ствар је у томе да мушкарце заболи кад их девојка одбије, јбг боли брате. Али мораш да схватиш да ако ти приђеш некој девојци коју не познајеш и она те откачи, значи да јој вероватно није до тога. Није то до тебе, па није стигла ни да те погледа како треба. Него има хиљаду других фактора на које ти ни не помишљаш. Да јој је пришао не знам какав лик и њега би одувала. Зато нема разлога да кукате. Ако идеш на бум, велике су шансе да ћеш проћи тако. 

Не подсмевам се ја слабостима, него гледате само на себе, а не на то шта је у глави друге стране.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...