Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 3 минута, goranger рече od tad takva vrsta unutrašnjeg nemira, besa i konflikta više ne posećuje moju dušu. ne mogu reći da sam ja za to zaslužan. Ja sam za to da bi trebalo da budeš zaslužan. Kao što si dozvolio da se nemiran duh useli u tebe i mislio si da to kontrolišeš i uvek si nalazio opravdanja neka, tako si i sad zaslužan što nemirnog duha više nemaš, jer si svojom voljom locirao problem kad je postojao i popravio problem. Nesumnjivo da sve od Boga dolazi ali dolazi i to da ti možeš i pogrešiti i popraviti u životu stvari koje se tiču direktno tebe. goranger, "Tamo daleko", Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 56 минута, Јелена011 рече Tamo daleko hvala na ispovesti Ti mora da si izuzetno i fizicki jaka ipak ti je cerka velika mene sin od sest vala stize uveliko Volela bih da ne moras da se stidis jer racionalno gledano ama bas nikakve koristi od toga nemas Stid te i drzi u tom zacaranom krugu jer pretpostavicu smelo mislis da si zbog povremenih naleta agresije "manje vredna", "losa majka", "los covek" i sta sve obicno ljudi ne pomisle. A onda upravo odatle i reakcija koja je preterana. Stid nije kajanje. Da budem prosta jbg niko od nas nije savrsen roditelj, ni nasi roditelji nisu savrseni pa pretekosmo. Da li je lepo sto to radis? Pa nije. Al ajd sad da te lincujemo?! Da je srece i da to nije neki bauk, postojao bi nacin da se ljudi nauce kako da reaguju i da izadju na kraj sa tim i da u svakoj sredini imaju dostupno resenje ako zele. Resenje postoji, psihoterapija u ovakvim slucajevima je dokazano delotvorna, pogotovo one metode koje se baziraju na kognitivno bihejvioralnim teorijama, al nazalost kod nas je to moguce samo u sopstvenoj rezi tj iz naseg dzepa i to u velikim gradovima. Pomaze prica o tome i kako se to kaze, grupe samopomoci, jer smanjuju osecaj stida, stigme koji je jak u ovim slucajevima, grupna terapija takodje radi posao. Samo treba imati volje za tim, pristupa i naci dobrog terapeuta. Nazalost to je ravno cudu u Srbiji. Iskreno mislim da tu vera malo pomaze jer mi se cini da se tu stvara dodatni pritisak. Eto kao moli se, procice te, moli se, vidi ove svetitelje kako su se promenili a kako ne mozes ti i da to stvara dodatnu krivicu kod coveka. Ali dobro, u svakom slucaju nekom mozda i to pomogne. Mozda je dobro pomeriti fokus, sa kazne, sa greha, sa "buha al sam zla", i premestiti ga na ljubav Boziju, na prastanje, na redovno pricescivanje...I kada "se zarazimo ljubavlju" drugacije cemo pristupati i sebi. @Jelena, svaka Ti je na mestu! Iskreno sam Ti blagodarna na sestrinskim recima I savetima! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 3 минута, ana čarnojević рече da li si joj sve oprostila do sada? sve što ti je rekla, uradila...za tih 18 godina. stvarno oprostila? Da. Znas kako Ana, ne samo sto je ona moje dete koje bezgranicno volim, vec sam inace takva, brzog temperamenta, iskrena, bezrezervna, medjutim svi moji ukucani su naucili (sic!) da zive samnom takvom, znajuci da cu posle 5 minuta I traziti oprostaj I nastojati da se nastavi odnos u pozitivnom smeru. Znam da nismo svi istovetno dinamicna bica, svako ima svoj limit itd., prosto kazem kako je kod mene. Dakle, ja njoj jesam oprostila, ali ona je sada u tom dobu kada se muci da oprosti majci... ne moze da sagleda svoju odgovornost; vrlo tesko joj to ide... dakle, spora je na iskrenom pokajanju. Ni ja nisam bas spretna u preumljenju srca, ali nisam zlopamtilo prema drugima, a nadam se ni prema sebi. Istinu volim jako puno I do Istine mi je iskreno stalo! Autenticnost bica I ljubav prema Tvorcu mi je glavni cilj bio u vaspitanju cetvoro dece. Dace Bog pa cemo se izvuci od mojih ispada... JESSY, Ђорђе Р, Јелена011 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 1 hour ago, "Tamo daleko" рече Meni licno pre dva dana pomenuto vezbanje drugacijeg ponasanja nije uspelo, a ispoljilo se u delicu sekunde! Nisam cak mogla ni da predvidim jasno da li ce do toga uopste doci! Uzas! Dakle posle verbalnog sukoba, cekala sam 3 minuta sama sa sobom I molitveno, misleno, da bi na koncu tih 3 minuta- prasla kao eksplodirana bomba. Izazvana - da - ali me ubi mali nivo samokontrole! Onaj s leve strane zaista zna gde da I kako da me navuce na tanak led I ja kao idiot prihvatim! Sada bih da puknem od muke, ali steta je napravljena... Sasvim sam sigurna da me Gospod uci, pored drugih stvari - da prigrlim strpljenje I mir u dusi po svaku cenu.. To je to taman pomisliš neće se meni to više desiti i onda pukneš ode kontrola iz bočice.... Ja mislim zaista, da je čovekov najveći neprijatelj taj, da pomisli kako je sposoban da drži agresiju pod kontrolom iako je nesumnjivo iskazuje pre toga u nekoj manjoj "prihvatljivoj" meri. Nije stvar sada ni ne iskazivati bes ako se pojavi ali je stvar u tome da ga postaneš svestan, jer ako se srećom ništa nije desilo to ne znači da taj bes ti možeš da držiš pod kontrolom i još da se hvališ time. To mogu samo vrlo utrenirani profesionalci iz raznih vojno policijskih ili drugih bezbednostnih oblasti. A kažem nije stvar ni da ga ne iskažeš, jer je podjednako opasan i duboko u tebi, podmukao je i vreba. Dakle bavite se tom agresivnošću što je u vama, definitivno da niko nije imun na nju. To bi bilo ukratko. Hvala na ispovesti. "Tamo daleko", Жика, ikrasil and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 3 минута, "Tamo daleko" рече Dakle, ja njoj jesam oprostila, ali ona je sada u tom dobu kada se muci da oprosti majci... ne moze da sagleda svoju odgovornost; vrlo tesko joj to ide... dakle, spora je na iskrenom pokajanju. To ti je onda vrlo bitan momenat kad već znaš da ne zahtevaš to od nje, čak ni mrvicu da ti pokaže, jer nesumnjivo imaš veru da će se kasnije kad prodje tu dob promeniti i to sa pravom očekuješ. Dakle ne zahtevaj Još ćeš je prijatnije kasnije iznenaditi kad sazna da svesno nisi tražila to od nje jer si razumela i njene godine i okolnosti. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 6 минута, ana čarnojević рече meni reče sveštenik...kad si ljuta na dete, ljuti se na sebe a ne na njega. i ja tako šta ću...kad god mogu ljutim se na sebe umesto na njih. koliko imam snage. želim ti sve najbolje. Iskreno blagodarim na uistinu poucnim recima utehe! Ovo je pravi ZRU! :-) Takodje I VSB-u, Jeleni, Ziki, Urosu I svima; prosto se divim Vasim bratskim iskorakom da pomognete ovim putem mnogima od nas jer kako rece Jelena, zaista se radi o tabu temi, osobito u komunikaciji ovoj virtuelnoj, jer nije lako ni na ispovest otici u crkvu, pa I ovde na forumu sa nepoznatima (a ipak u velikoj meri - srodnima); medjutim, za dobronamerne I bogoljubive - nema prepreke da se zrtvujes za drugog, pa makar I na ovaj nacin. Neko ce reci-- hm pa ovo je samo piskaranje u dokono vreme itd, ali nije tako dok god ima coveka koji je otvoren za tog drugog I za zajednicarenje u stepenu mogucnosti, kao sto je elektronsko dopisivanje. Neka je sve na slavu Boziju I na korist svima! goranger, Жика, ana čarnojević and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Hvala veliko jos jednom! Provedite lep vikend pa se Boze zdravlja "vidimo" iduce nedelje ;-) ana čarnojević, Volim_Sina_Bozjeg and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 16 минута, ana čarnojević рече kad si ljuta na dete, ljuti se na sebe a ne na njega nekad mi je potreban veliki napor da se setim da moja deca nisu samo moja već i svoja i Božja. ana čarnojević, Natasa., Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 Ovo jeste bas tabu tema. Sta ko ima od etikete. Ajde, postavljajmo etikete jedni drugima, raznih vrsta velicina i ostalog, a kad zavrsimo hajde da uradimo nesto sa tim. Kao da svaka etiketa znaci jedno svojevrsno odustajanje ti si ovakav, dakle to ti je usud aj cao nema dalje, sto uopste da razmisljamo o potencijalnim resenjima, ja sam ovakav, a sto da se trudim kad je to moja priroda i sve tako redom. Ja nisam za "trpljenje" u smislu - jaoj pa on je takav sta ces. Nije brate takav, to je promenjiva kategorija. To je bio i jedan od impulsa, razgovor sa jednom agresivnom osobom. Razgovor koji je poceo tako sto se on prvo branio - nisam ja agresivni nasilnik, ne ubijam ja od batina nikog, ima gorih i sve tako redom - do toga pa dobro ja sam malo prek kad me neko...pa sad taj neko je jelte kriv i odgovoran za njegovo ponasanje - preko toga, da dodje do prihvatanja da, ja sam nasilnik, ali da se dusa ne buni i ne oseca krivom zbog toga - jer samo tad dolazi do ovog trenutka, a to je cekaj sta da uradim, pa ja ne znam koga da pitam. Ako pricam sa nekim pomislice svasta o meni, a to mi bas nece puno pomoci. Ako pitam svestenika recice mi koju o tome kako je to greh i to mi opet nece pomoci kao da ja to ne znam... I tu dolazimo do toga koliko mi zapravo pruzamo drugima slobodu da se ne kriju, da nam kazu sta imaju na dusi, da nam se povere, ne moramo niti mozemo mi pomoci uvek, ali sama cinjenica da osoba u problemu moze nama nesto da kaze, da ne oseca stid, da ima slobodu da otvori sve te neprijatne delove sebe vec je velika pomoc. Rana koja se skriva nikad nece zaceliti. I onda htedoh umesto price o nasilju, da prosto podelimo iskustva kako pomoci nekom ko ima problem sa agresivnim ponasanjem. Da malo razdrmamo taj tabu. Jer neko ko je u nekoj situaciji agresivan je samo covek. Ima gomilu svojih mana i svojih vrlina, ima toliko toga u sebi sto vredi, ima toliko kvaliteta. Ne mozemo posmatrati i svoditi coveka na jednu dve tri sto stvari, na jednu sliku -a aha on je nasilnik hajde da ga osudimo. Kada pricamo o tome, razbijamo i svoje i tudje predrasude, predrasude da se samo nama nesto desava, da samo mi imamo problem sa necim...a cim se ne osecamo vise toliko usamljeno i cim osecamo podrsku i razumevanje imamo vise snage i da se sa nekim problemima izborimo, zar ne? "Tamo daleko" and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 4 часа, Снежана рече уз та питања мене занима бес као теолошка категорија, бес као један од смртних греха. Гнев је једна од енергија душе дарованих човеку од Бога. Она је огањ који би требало да буде под влашћу нашег ума и разума и који је уствари наше духовно оружије против свега што је у супротности са Господом тј. против бесова(духова злобе). Својом палошћу ми смо ову енергију уместо да усмеримо против себе и својих слабости усмерили према ближњима и чинимо братоубиство. Онај ко успе заузда гнев носи врло моћно оружије са собом, гнев ја афективна енергија која плане брзо и има велики интезитет али после ствара тешко испразно стање у човеку са осећајем промашаја и туге. Ко хоће да заузда гнев често треба да истрпи увреде или понижења а најчешће се у мислима јавља као осветољубивост или пак осећај за правду. Често људи са јаким осећајем за правду и знају да направе неке екцесе, постоји и хормон који се лучи код правдољубивих људи а његово појачано дејство зна да доведе и до убиства. У сваком случају гнев треба сузбијати и задобити смирење, гнев је рафална неконтролисана паљба а смирење прецизан тачно навођен и смишљен хитац који погађа мету. Могао сам доста да трпим људске глупости када сам био млађи али је проблем могао да настане када попијем коју а ђаво пошаље своје кушаче, зато више не конзумирам алкохол јер је знао да ме доведе до великих понижења. Обично се завршавало тако да сам ја на крају морао да се извињавам и тражим опроштај и испаднем звер а остали кротки и благочестиви и још ми све то набацују месецима. Сада свашта могу да оћутим и претрпим, мада искрено и немам неких провокација. У вербалним свакодневним конфликтима знам да сагоревам изнутра али не дам да се то види него се смиравам колико могу. У последње време ми је највећи кушач ово типкање по телефонима, чуди ме да још ниједан нисам излупао. Phoebe, goranger, "Tamo daleko" and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djapa Написано Јул 14, 2017 Пријави Подели Написано Јул 14, 2017 пре 1 сат, Матусал рече Гнев је једна од енергија душе дарованих човеку од Бога. Она је огањ који би требало да буде под влашћу нашег ума и разума и који је уствари наше духовно оружије против свега што је у супротности са Господом тј. против бесова(духова злобе). Својом палошћу ми смо ову енергију уместо да усмеримо против себе и својих слабости усмерили према ближњима и чинимо братоубиство. Онај ко успе заузда гнев носи врло моћно оружије са собом, гнев ја афективна енергија која плане брзо и има велики интезитет али после ствара тешко испразно стање у човеку са осећајем промашаја и туге. Ко хоће да заузда гнев често треба да истрпи увреде или понижења а најчешће се у мислима јавља као осветољубивост или пак осећај за правду. Често људи са јаким осећајем за правду и знају да направе неке екцесе, постоји и хормон који се лучи код правдољубивих људи а његово појачано дејство зна да доведе и до убиства. У сваком случају гнев треба сузбијати и задобити смирење, гнев је рафална неконтролисана паљба а смирење прецизан тачно навођен и смишљен хитац који погађа мету. Могао сам доста да трпим људске глупости када сам био млађи али је проблем могао да настане када попијем коју а ђаво пошаље своје кушаче, зато више не конзумирам алкохол јер је знао да ме доведе до великих понижења. Обично се завршавало тако да сам ја на крају морао да се извињавам и тражим опроштај и испаднем звер а остали кротки и благочестиви и још ми све то набацују месецима. Сада свашта могу да оћутим и претрпим, мада искрено и немам неких провокација. У вербалним свакодневним конфликтима знам да сагоревам изнутра али не дам да се то види него се смиравам колико могу. У последње време ми је највећи кушач ово типкање по телефонима, чуди ме да још ниједан нисам излупао. Pokusavajuci da postignes dogovor ili da ispravis neku nepravdu, da dokazes da si pravu ili da stavis do znanja da si razocaran u bliznje, na kraju ti ispadnes onaj koji osudjuje, napada, nasilnik koji ne ume da zauzda jezik i gnev. Kada dugo potiskujes nezadovoljstvo to mora da eksalira na neki nacin, uvek dodje taj trenutak kad ti padne mrak na oci. (narocito ako popijes-sto je zlo) Pitanje je, da li je bolje te osobe otpisati i udaljiti se od njih ili igrati njihovu licemernu igru koja se svodi na precutkivanje i vredjanje vase inteligencije. Nekim ljudima to polazi za rukom ali ja tako ne mogu da funkcionisem i ne mogu da budem miran dok ne rascistim stvari. Kada je interes u pitanju ljudi se menjaju, ne znaju da naprave ustupak i da izadju u susret, postaju sebicni, pohlepni i neosetljivi. Cuvaj me Bože' 'brace i prijatelja'' jer neprijatelja se sam cuvam! Volim_Sina_Bozjeg, AnaLaz, "Tamo daleko" and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 18 часа, Снежана рече Volela bih da cujem sta biste vi rekli kako kontrolisete bes, sta vas provocira, sta zadrzava da ne puknete i kad puknete kako se smirujete. Po prirodi sam takva da sve i da hocu ne mogu da se razbesnim. To ne znaci da sam nesto posebno smirena, vec jednostavno tako reagujem. Nikad nikoga nisam udarila, niti bih mogla. Neke stvari radim namerno, to nije inat, vec disciplinska metoda. Npr. ljudi misle da ja ne znam da se branim, i to je tacno. Ne znam da se branim. Ali zato imam neke svoje principe od kojih ne odustajem i zato sa mnom ne mogu da se sale. Volim_Sina_Bozjeg and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Управо сада, Princess Bella рече Po prirodi sam takva da sve i da hocu ne mogu da se razbesnim. To ne znaci da sam nesto posebno smirena, vec jednostavno tako reagujem. Nikad nikoga nisam udarila, niti bih mogla. Neke stvari radim namerno, to nije inat, vec disciplinska metoda. Npr. ljudi misle da ja ne znam da se branim, i to je tacno. Ne znam da se branim. Ali zato imam neke svoje principe od kojih ne odustajem i zato sa mnom ne mogu da se sale. A da imaš vlast kakva bi bila, bi ti principi bili pravedni za se podjednako ili bi i dalje ostali samo tvoji principi? Phoebe and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 da malo dopunimo temu.... "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 a veoma mi se dopalo misljenje naseg clana(koga nema vec duze vreme) : "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука