Jump to content

Jordan Peterson - profesor na fronti kulturološkog rata

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Avocado рече

A pominjanje nedaća koje su Nemačka i Hitler imali pre WW2 nije lupetanje, ali je omiljeni narativ određenih grupa...

Да... историчара који би да објасне како и зашто су нацисти дошли на власт. Та паткица да је он "између редова" повезан на  неки начин са било каквим фашистима је ноторна глупост. Нит га они воли, нити он њих.

пре 9 часа, Avocado рече

Ne znam šta tačno pokušava ovim lupetanjem ali znam da lupeta... Holokaust nije nastao kao OCD jednog čoveka

Није то ни рекао, нити имплицирао. Лијепо је цитирао Јунга који је Хитлера описао као "уста њемачког колективног несвјесног" ( дакле народ сам је ту главни узрочник ), а још је и рекао како су нацисти понудили одговор Нијемцима у виду рата и проналажења кривца. Ја сам више схватио његово спомињање Хитлеровог чистунства као спомињање једног од многих фактора који су били симптоми неког дубљег проблема - жеље Нијемаца за поновним успостављањем реда и за престанком хаоса који је био захватио дотадашњу Вајмарску републику. А то је управо  и "мејнстрим" објашњење појаве нацизма.

А да лупета за циклон Б, лупета. Пун је тих неоснованих повезивања одређених чињеница ( која често могу бити само занимљива случајност или само површно повезана ).

Оно што сам примјетио код њега, додуше, ( обрати пажњу убудуће када га слушаш ) јесте да често користи:"Ја сам клинички психолог па зато... / Проучавао сам, много сам проучавао Икс па зато знам да...". Тада у 99% случајева ће нешто лупити или му је шупља прича па би да је тиме прикрије.

Иначе, недавно је изашла нова епизода Рубиновог извјештаја са Питерсоном и Шапиром.  Нисам гледао, јер немам кад или немам енергије за њих више ( знам шта ће причати отприлике ), али сам сигуран да се ваља поставити - што због добре интеракције и хемије коју њих двојица имају и када се не слажу; што због бисера који ће 100% испасти са њима двојицом:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Срндаћ рече

Ја сам више схватио његово спомињање Хитлеровог чистунства као спомињање једног од многих фактора који су били симптоми неког дубљег проблема - жеље Нијемаца за поновним успостављањем реда и за престанком хаоса који је био захватио дотадашњу Вајмарску републику. А то је управо  и "мејнстрим" објашњење појаве нацизма.

Blaženi su oni koje Piterson ubaci na stranu reda naspram haosa...

• Хахаха 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Срндаћ рече

Оно што сам примјетио код њега, додуше, ( обрати пажњу убудуће када га слушаш ) јесте да често користи:"Ја сам клинички психолог па зато... / Проучавао сам, много сам проучавао Икс па зато знам да...". Тада у 99% случајева ће нешто лупити или му је шупља прича па би да је тиме прикрије.

Nego šta se zbi s tobom i starim nalogom?

• Радостан 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Ma koga sumnjaš? :D

Ma znala sam odmah da je Ćiriličar (pitaj njega kako, verovatno i podeli s tobom :D ), nego mu sad i piše ex-Ćiro, pa mogu otvoreno da ga pitam.

• Свиђа ми се 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ok je Peterson, samo se brzo preraste. Volela bih da sam se ranije upoznala sa njegovim likom i delom, sad mi je njegova priča isuviše očigledna.

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Срндаћ рече

Да... историчара који би да објасне како и зашто су нацисти дошли на власт.

Da... još neko ili su istoričari jedina grupa koja voli o tome da priča?

Koliko se sećam, Piterson nije istoričar niti ovde objašnjava kako i zašto su nacisti došli na vlast... već da "Germans had many reasons to be hateful and resentful". Ta rečenica je njegova poveznica između prvog dela o njihovim zločinima (koji nisu nazvani zločinima nego proširenjem čišćenja) i drugog dela u kojem se priča o nemačkim i Hitlerovim predratnim nedaćama...

Цитат

Та паткица да је он "између редова" повезан на  неки начин са било каквим фашистима је ноторна глупост. Нит га они воли, нити он њих.

Odakle ti ideja da je on povezan sa fašistima?  :)

Цитат

Није то ни рекао, нити имплицирао. Лијепо је цитирао Јунга који је Хитлера описао као "уста њемачког колективног несвјесног" ( дакле народ сам је ту главни узрочник ), а још је и рекао како су нацисти понудили одговор Нијемцима у виду рата и проналажења кривца.

Propustio si prvih 3 min 30 s klipa... što je malo bizarno s obzirom da klip ima samo 6:22  :D

Цитат

Ја сам више схватио његово спомињање Хитлеровог чистунства као спомињање једног од многих фактора који су били симптоми неког дубљег проблема - жеље Нијемаца за поновним успостављањем реда и за престанком хаоса који је био захватио дотадашњу Вајмарску републику.

Ja bih ako može da se držimo toga šta je Piterson zaista rekao, a ne kako si ti to shvatio.

Цитат

А то је управо  и "мејнстрим" објашњење појаве нацизма.

Taj haos je objašnjenje kako je nacošima pošlo za rukom da uzmu vlast, a ne zašto su se pojavili i zašto su bili takvi kakvi su...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Takođe smatram da je dobro da radi sa studentima i odmah im izbije iz glave self-entitlement. Za te mladalačke egotripove je lekovit. Zato sam rekla da bih volela da sam se ranije upoznala sa njegovim likom i delom.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Avocado рече

Nemam komentar...

Већ сам додсадан са оним "учите децо историју", али ево га пластичан пример како будала тумачи историјске догађаје кад о њима појма нема*.

Дакле, немачка војска се припремала за други светски рат много година пре Хитлера, у тајности. Одвајали огромне паре за то, куповали ратну машинерију, много тога уз прећутну подршку западних савезника (да би могли да се боре против евентуалне комунистичке револуције која је у Вајмарској Немачкој била реална опасност). Даље, ратна авијација, која се не прави за годину дана, није направљена 1934. године кад су је Геринг и Хитлер показали, него много раније, с тим што су је Немци држали у СССР, где су им се пилоти и обучавали. Дакле, припреме за рат нису почеле са Хитлером.

Даље, Хитлер није био лик који је пао с неба. Послала га је немачка војна обавештајна служба као агента провокатора, и преко њега су касније преузели НСДАП (не, није им Хитлер оснивач). После неуспелог пуча, Хитлер је у затвору имао председнички третман, опет захваљујући дебелим везама са системом, који му је омогућио и везе са банкарима и индустријалцима који су му давали паре, и везе са војском која је давала оружје његовим војним формацијама. Да ли се он осле тога отргао и кад се отргао, није још установљено, али зна се да је макар до доласка на власт Хитлер био гуран од стране војног и индустријског естаблишмента. Приче да су нацисти дошли као израз разочарања раје у Вајмарску републику су приче за малу децу и одрасле необразоване људе (на крају, власт су преузели после избора које нису добили).

Остале његове трипове и болесне конструкције не бих да коментаришем, али овај лик је у потпуности промашио тему јер од старта креће од погрешне поставке.

* Питерсон није будала за психологију. Штавише, на његовим предавањима се може чути много занимљивих ствари које деци предаје на врло леп начин. Екстра му је заслуга што деци прича истину (нису посебни и нико им ништа не дугује) и не завија је у неке идеолошке обланде. Али откако је постао Мирољуб Питерсон, постао је још један у низу Деретића и сличних будала које лупетају глупости без да имају основних појмова о теми о којој причају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, RYLAH рече

Већ сам додсадан са оним "учите децо историју", али ево га пластичан пример како будала тумачи историјске догађаје кад о њима појма нема*.

You're gonna love this...

Na 1:27:30 počinje da objašnjava kako su nacisti ubijali Jevreje da bi ubrzali svoj poraz...

Ono što je zanimljivo, pored niza gluposti koje iznosi, jeste to što on celu stvar postavlja kao da nacošima ubijanje "nižih rasa" nije bio cilj sam po sebi... nego kao, hajde da razmotrimo da li je to pomagalo ili odmagalo ostvarenju ratnih ciljeva... pa da zaključimo da su tako sami sebe namerno sabotirali...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

You're gonna love this...

Na 1:27:30 počinje da objašnjava kako su nacisti ubijali Jevreje da bi ubrzali svoj poraz...

Ono što je zanimljivo, pored niza gluposti koje iznosi, jeste to što on celu stvar postavlja kao da nacošima ubijanje nižih rasa nije bio cilj sam po sebi... nego kao, hajde da razmotrimo da li je to pomagalo ili odmagalo ostvarenju ratnih ciljeva... pa da zaključimo da su tako sami sebe namerno sabotirali...

Будала, опет се види да појма нема о чему прича. Нацоши су прво на све могуће начине покушавали да се отарасе "нижих раса" протеривањем (Мадагаскар, Нови Зеланд, руски исток су биле само неке од опција), али кад је то из ових или оних разлога пропало, 1942. године на конференцији у Вансеу су решили да их побију јер нису знали више шта ће са њима а апсолутно их нису хтели у "новом Рајху". Држали су их и као робовску радну снагу, али их је једноставно било превише а нису их имали где. И онда су онако социопатски хладно и рационално израчунали да им је најбрже и најјефтиније решење да их све побију.

Да се не заплићемо превише у приче, сви су знали да рат у најмању руку не може да буде добијен оног тренутка кад за три месеца нису успели да освоје  нафтна поља у СССР (толико су имали резерви нафте за бликцкриг на СССР и зато су и ишли на Стаљинград), а посебно кад је на крају 1941. САД ушла у рат. Дакле, та прича о Немцима који срљају у своју пропаст је још једна апсолутна глупост, јер су се наредне четири године грчевито борили да макар не изгубе превише, и сто пута покушавали макар са Британцима да направе сепаратни мир да се не би борили све време на два фронта.

Уопште, будала је јер узима Хитлера, који је био један лик у огромном систему. Лик који се доста питао, али далеко од тога да толики систем може да зависи од хирова једног човека. Али да би се то знало, треба посветити пар месеци живота томе минимум. Овако је лакше.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Avocado рече

Ауууу лелееее...

"Ако хоћеш да добијеш рат, не убијаш Јевреје и Роме него их искористиш као робовску радну снагу. Па тек када победиш, онда их ликвидираш... " 

Оних преко 10 милиона присилно доведених радника у Немачку за време рата су вероватно тамо садили цвеће и сређивали вртове. А и радно способни Јевреји скоро никада нису убијани, највећи број жртава Холокауста су жене, деца, стари и немоћни. Многи заборављају да Аушвиц и већина осталих логора нису били само логори за убијање, него добрим делом и радни логори. Они који су могли да раде - не само Јевреји - су и те како искоришћавани и израбљивани до смрти.

"...а поготову не трошиш највећи део својих ресурса на уништење Јевреја када већ губиш рат.."

Урбана легенда која нема везе са стварношћу. Никакве посебне ресурсе нису нацисти преусмеривали на убијање било кога, а који би им иначе служили за рат. Чак су и возови који превозе потрпштине за војску увек имали предност над возовима који превозе људе у логор.

"Наравно, све ово под претпоставком да је Хитлер стварно желео да добије рат. Али шта ако није било тако и он никад није ни очекивао да победи?"

Да Немачка не може да добије рат је Хитлер признао Ромелу још половином '43 године. Оно што је рат наставило још скоро две године била је његова на ничему заснована нада и очекивање да ће успети да направи раздор између СССР и западних савезника, што би му омогућило да склопи некакав сепаратни мир са овим другима и настави рат на истоку против Црвене Армије. Тачније, да може да осигура мир по условима повољним за њега. Наравно, никоме ни на истоку ни на западу није падало на памет да преговара са њим.

И ово све у првих 3 минута  :D 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, RYLAH рече

Да се не заплићемо превише у приче, сви су знали да рат у најмању руку не може да буде добијен оног тренутка кад за три месеца нису успели да освоје  нафтна поља у СССР (толико су имали резерви нафте за бликцкриг на СССР и зато су и ишли на Стаљинград), а посебно кад је на крају 1941. САД ушла у рат.

Taj deo sam zanemario... prosto ima toliko ljudi sa teorijama kako bi nacoši mogli da pobede da su uradili ovo ili ono... da to ne mogu posebno da mu zamerim...

Дакле, та прича о Немцима који срљају у своју пропаст је још једна апсолутна глупост, јер су се наредне четири године грчевито борили да макар не изгубе превише, и сто пута покушавали макар са Британцима да направе сепаратни мир да се не би борили све време на два фронта.

Mislim da im ni separatni mir sa Britancima ne bi pomogao da pobede... eventualno ne bi izgubili tako brzo... i to ako ne računamo nuklearke Amera...

Уопште, будала је јер

...

:)

• Радостан 1

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, GeniusAtWork рече

Ауууу лелееее...

"Ако хоћеш да добијеш рат, не убијаш Јевреје и Роме него их искористиш као робовску радну снагу. Па тек када победиш, онда их ликвидираш... " 

Оних преко 10 милиона присилно доведених радника у Немачку за време рата су вероватно тамо садили цвеће

... i to ispred fabrika... "because Hitler was obsessed with order and cleanliness"  ;)

Подели на овим сајтовима

А што су уопште Питерсон бави Хитлером? Какве везе Хитлерови мотиви и тадашње историјске околности имају с васпитавањем омладине, поспремањем собе и кроћењем змајева?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...