Jump to content

Jordan Peterson - profesor na fronti kulturološkog rata

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Ћириличар рече

То мене највише нервира, та споредна, небитна и потпуно промашена критика. Али ајде и то, него што га намјерно неће да разумију шта говори, па су још пуни неке надмености према њему и његовим залуђеним фановима - а мало се разликују од тих зелота. А хоћу добру контра критику, јер Питерсон је јако квалитетан јавни интелектуалац, и поред својих грешки, и заслужује добру и достојну критику. 

А и хоћу шоу са Жижеком. То би било... мммм... савршено. Кермит против Шмркача :D

Њих двојица су јако добри, јер су оригинални мислиоци ( тачније, израз је "genuine" јер ипак они само препакивају идеје својих претходника, али и то је довољно тежак посао сам по себи ) и заиста нуде неке алтернативе овом успостављеном учмалом јавном дискурсу. Питерсон користи дискредитоване Јунгове идеје, али погоди Богуми дооооста ствари које ти отворе очи ( а да не спомињем како је тај симболички језик архетипова заправо користан када се жели што прецизније и јасније говорити о неким друштвеним и политичким идејама, јер метафором се у мање ријечи нешто може објаснити ). Жижек, колико год црвен био, даје одличну критику капитализма ту и тамо. Мени и даље изгледа да је у праву са предвиђањем да ће једног дана доћи до развода капитализма и демократије - управо јер то и гледамо ( Кинези су сада бољи капиталисти од Запада, а школски су примјер тоталитарне диктатуре .Сингапур, Јужна Кореја, па чак и Јапан у неку руку - све је то назнака могућих алтернатива либералној демократији и либералном тржишту ). Обожавам их због тога.

Ванна лок хорнс абаут дет? :D

У најмању руку, јако су користи и довољно прецизни као метафоре. Свидјело ми се како је веома једноставно објаснио шта фали алт-рајту:"Некомплетни су. Они само имају аспект Оца Културе који без осталих елемената постаје Краљ Тиранин" - тј. фурају само дефиницију културе, расе, цивилизације, хијерархије итд. а не виде да им фале елементи сарадње, саосјећајности, слободе, правде, егалитаризма који би направили избалансиран и одржив систем.

Pa isto tako može reći kabalistički 'Sefirah Gevurah im je odvojena od Sefirah Gedullah' ili horoskopski 'muška agresivnost Ovna treba da im se dopuni ženskom osećajnošću Raka', lupam...

• Оплаках :)) 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Juanito рече

Лупаш, па си баш случајно лупила да сам ја женски осећајан, а? 

A kao nisi? 

Evo, briši to, nego bi li se isto poštovanje ukazalo nekoj hipi lujki koja tvrdi da se Jin ima upotpuniti Jangom inače je neuravnotežen? :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

A kao nisi? 

Evo, briši to, nego bi li se isto poštovanje ukazalo nekoj hipi lujki koja tvrdi da se Jin ima upotpuniti Jangom inače je neuravnotežen? :D

Не знам, али некој тантра лујки бих указивао поштовање и игнорисао “теоријска” објашњења. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ћириличар рече

Неко му је тек тако послао поруку и рекао:"Хеј све твоје сумње су тачне!", а он није тражио никакав тврди доказ или било шта.

То је поента.

Pa ne mislim da je Dzordan bas toliko naivan. Mi realno ne znamo koje ta osoba i u kakvom su medjusobnom odnosu. Mozda nema razloga da sumnja.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ћириличар рече

Питерсон користи дискредитоване Јунгове идеје, али погоди Богуми дооооста ствари које ти отворе очи

Мени се раније када сам гледао свидело доста тога од Питерсона око односа међу половима и мислио сам да је неки еволуциони психолог и атеиста. Е сада када сам мало пратио Хрвате око истанбулске конвенције видех да је и он имао рат око сличног закона у Канади а затим ми јутјуб понуди клипове где говори о религији и видим да није атеиста. Баш занимљиво...

Подели на овим сајтовима

Iz anti-teističkog ugla, koji ni meni nije blizak, ali svakako vredi pogledati:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Avocado рече

Иди у першун. Погледала сам можда 5 његових клипова од по 3, 4 минута и није ми деловао превише лоод, сад сам на 5:11 на овом клипу, ово је хорор, маст вач!

А све време сам мислила да су ред-алт-овци против муслимана... 7896634

• Свиђа ми се 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Иди у першун. Погледала сам можда 5 његових клипова од по 3, 4 минута и није ми деловао превише лоод, сад сам на 5:11 на овом клипу, ово је хорор, маст вач!

Isto... do danas pojma nisam imao da je tolika prsotina...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Avocado рече

Лаж. Питерсон није буцко. Свако ко има очи види да је мршав ко грана.  Busted!

Z8H4WbO.png

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

Погледах. Зезнуто је што се та бесмислица о културолошком хришћанству толико проширила, појма нисам имала... Чуј, молим те, christian atheists joooj

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

E, ali ne samo što sam otkrio ovo o Petersonu, danas sam otkrio i ovaj kanal...  :navijanje: upravo pogledah njegov "The Bible - Atheist Redneck Edition!" ... otplakao sam... :))

Mislim da je previše blasfemično da ga postavljam ovde... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...