Jump to content

Jordan Peterson - profesor na fronti kulturološkog rata

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Vladan3 рече

Је ли то нешто заказано?

Не пратим тако као ви нити разумем пола сленга који користите али повремено погледам по нешто... :) 

Нажалост није :( 

Замисли само како би то изгледало:

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Ћириличар рече

"Који себе с'вати преозбиљно". 

На то сам мислио, јер он ( макар не још ) није стигао до тог нивоа. 

Мора да јесте, иначе не би био харизматик. :) Мсм да смо још прошле године коментарисали његов... интензитет. :D И сасвим је природно да људи падају на то. А тек колико сам само на овом форуму пута Трампа назвала Сејвиорем. :))) Суштина: није поента у Џеј Пи-ју. Као што сам већ писала - једна будала је увек ирелеванта, битан је број верника. :)

пре 43 минута, Ћириличар рече

Не учитавам. Говорим о критичарима његових зелота, јер ту се веома лако користи тај дупли стандард.

Ок, ја одг. на питање зашто је апсурдно. А јесте и то болно. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Мора да јесте, иначе не би био харизматик

Нек бидне да мере бит :D Мада нисам у том пољеу примјетио неку разлику код њега у односу на снимке из периода прије стицања славе. Једино се промијенио што је много више напет, што је јако очигледно. И мени буде неугодно колико се види колико пази шта ће рећи. Трансфер стреса?

1 hour ago, Џуманџи рече

Мсм да смо још прошле године коментарисали његов... интензитет

1495154499143.png

1 hour ago, Џуманџи рече

И сасвим је природно да људи падају на то. А тек колико сам само на овом форуму пута Трампа назвала Сејвиорем

А нашег Вођу ниједном ниси? Пффт.

1 hour ago, Џуманџи рече

Суштина: није поента у Џеј Пи-ју. Као што сам већ писала - једна будала је увек ирелеванта, битан је број верника.

Не баш. Битно је да месија сам прихвати да каналише жеље својих вјерника и да се они међусобно тако обликују. Небитно је колико их је ако месија то одбија да уради. А он, макар како ми се за сада чини, још одолијева том искушењу. Али није да не ужива у свој пажњи и успијеху :)))

1 hour ago, Џуманџи рече

Ок, ја одг. на питање зашто је апсурдно. А јесте и то болно

Ма океј, него ми је успут синуло да сам тај "ад Исусам" аргумент чуо безброј пута управо са ове лијеве стране која не воли Питерсона. Само још један доказ како се лако превиди лицимјерност када неког просто не подносиш.

Што Кајл Кулински рече за Трампа:"Он просто активира неки гуштерски мозак код ових лудака па онда изгубе сав разум и постану гори од њега", изгледа да исто важи и за Питерсона. Има људи које просто толико иритира да га не могу нормалну искритиковати, чак и када оправдано се згражавају над његовим зелотима.

А ја будала једно вријеме сам био заредао да само гледам те Питерсонове критичаре па сам лудио колико промашују. Жижек каже милион ријечи мање од њих и боље га нападне него било ко од њих ( замисли да Жижек нешто боље каже у мање ријечи. И то сам доживјео ).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ћириличар рече

А ја будала једно вријеме сам био заредао да само гледам те Питерсонове критичаре па сам лудио колико промашују. Жижек каже милион ријечи мање од њих и боље га нападне него било ко од њих ( замисли да Жижек нешто боље каже у мање ријечи. И то сам доживјео ).

Мени је у целој причи занимљиво да се вазда код њега критикују неке споредне ствари (осим ове да је месија, то и ја намирисах кад су објавили да је он замена за оца изгубљеним данашњим младићима joooj) и што се пореди с Хитлером (ал то је већ постало стандард). А нико да помене (бар ја не видех) да лик ладно раби одавно оспорену Јунгову псеудонаучну теорију културе и преставља је као #Истину...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ћириличар рече

Нажалост није :( 

Замисли само како би то изгледало:

Иначе за Питерсона сам чуо пре пар година а за Жижека много раније када сам читао неки текст где је као атеиста код апостола Павла тражио револуционарну инспирацију за учмалу (леву) идеолошку сцену...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Мени је у целој причи занимљиво да се вазда код њега критикују неке споредне ствари (осим ове да је месија, то и ја намирисах кад су објавили да је он замена за оца изгубљеним данашњим младићима joooj) и што се пореди с Хитлером (ал то је већ постало стандард). А нико да помене (бар ја не видех) да лик ладно раби одавно оспорену Јунгову псеудонаучну теорију културе и преставља је као #Истину...

Pa to je meni najsmešnije u celoj priči. Kao kad bi neko krenuo od kritike teorije relativiteta, ti zastaneš jer ćeš možda čuti nešto pametno, a onda on krene o ravnoj zemlji na koju stvari padaju jer se zna šta je gore, a šta dole.

Ono, 57 rodova je glupost (jeste), ali Jungovi arhetipi su realnost (khm). Skoro bolje da propoveda horoskop.

Pritom je bar meni Jung zanimljiv kao deo istorije ideja, sa zadovoljstvom pročitala sabrana dela, a Piterson je sad uspeo da mi u njega ubaci taj cringe faktor.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Paradoksologija рече

Pritom je bar meni Jung zanimljiv kao deo istorije ideja, sa zadovoljstvom pročitala sabrana dela, a Piterson je sad uspeo da mi u njega ubaci taj cringe faktor.

Ти бар још увек можеш на изложбу ван Гогових слика...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Juanito рече

Ти бар још увек можеш на изложбу ван Гогових слика...

Samo treba da se podsetiš na činjenicu da su ga nacisti svrstavali u 'degenerisane' i nelagoda prođe... :D

• Хахаха 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ае опет пошто нисам имала времена синоћ уопште. 

пре 12 часа, Ћириличар рече

А опет, Исус није био потпуно миран јер јесте растјерао продавце из Храма.

Ако већ неко 'оће да повлачи паралеле, за очекивати је "да зна Писма". Што овде очигледно није случај. Тако, 

А Питерсоновци ионако фурају тај фазон "Културолошког хришћанства"

могу да продају свима који су, ето, чули негде нешто о Џизсу. 

И ту ми је проблематика ствари, јер ови што критикују Питерсонове зелоте

Да, видим да све време окрећеш на то, тј. на критику критичара. Да се експлицитније оградим: мене занимају масе верника, а не какви су  они који нападају и њих и вођу. :D

Подели на овим сајтовима

On 3/25/2018 at 21:57, Juanito рече

То мене највише нервира, та споредна, небитна и потпуно промашена критика. Али ајде и то, него што га намјерно неће да разумију шта говори, па су још пуни неке надмености према њему и његовим залуђеним фановима - а мало се разликују од тих зелота. А хоћу добру контра критику, јер Питерсон је јако квалитетан јавни интелектуалац, и поред својих грешки, и заслужује добру и достојну критику. 

А и хоћу шоу са Жижеком. То би било... мммм... савршено. Кермит против Шмркача :D

On 3/25/2018 at 22:06, Vladan3 рече

Иначе за Питерсона сам чуо пре пар година а за Жижека много раније када сам читао неки текст где је као атеиста код апостола Павла тражио револуционарну инспирацију за учмалу (леву) идеолошку сцену...

Њих двојица су јако добри, јер су оригинални мислиоци ( тачније, израз је "genuine" јер ипак они само препакивају идеје својих претходника, али и то је довољно тежак посао сам по себи ) и заиста нуде неке алтернативе овом успостављеном учмалом јавном дискурсу. Питерсон користи дискредитоване Јунгове идеје, али погоди Богуми дооооста ствари које ти отворе очи ( а да не спомињем како је тај симболички језик архетипова заправо користан када се жели што прецизније и јасније говорити о неким друштвеним и политичким идејама, јер метафором се у мање ријечи нешто може објаснити ). Жижек, колико год црвен био, даје одличну критику капитализма ту и тамо. Мени и даље изгледа да је у праву са предвиђањем да ће једног дана доћи до развода капитализма и демократије - управо јер то и гледамо ( Кинези су сада бољи капиталисти од Запада, а школски су примјер тоталитарне диктатуре .Сингапур, Јужна Кореја, па чак и Јапан у неку руку - све је то назнака могућих алтернатива либералној демократији и либералном тржишту ). Обожавам их због тога.

On 3/25/2018 at 23:55, Paradoksologija рече

ali Jungovi arhetipi su realnost (khm)

Ванна лок хорнс абаут дет? :D

У најмању руку, јако су користи и довољно прецизни као метафоре. Свидјело ми се како је веома једноставно објаснио шта фали алт-рајту:"Некомплетни су. Они само имају аспект Оца Културе који без осталих елемената постаје Краљ Тиранин" - тј. фурају само дефиницију културе, расе, цивилизације, хијерархије итд. а не виде да им фале елементи сарадње, саосјећајности, слободе, правде, егалитаризма који би направили избалансиран и одржив систем.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Иван ♪♫ рече

Poenta?

Неко му је тек тако послао поруку и рекао:"Хеј све твоје сумње су тачне!", а он није тражио никакав тврди доказ или било шта.

То је поента.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Џуманџи рече

Ако већ неко 'оће да повлачи паралеле, за очекивати је "да зна Писма". Што овде очигледно није случај. Тако, 

Осим што јесте... Исус као једини савршено моралан човјек је исто знао да се наљути. Тако да превелико скакање на то што је Питерсон побјеснио, и то једном када је ( неоправдано додуше ) мислио да неко напада њему блиског човјека, је неисправно јер му се то може опростити, јер га је дирнуло у јако осјетљиво мјесто.

Нема ту везе "детаљно знање Писма" него проста паралела која је одржива, иако је кринџи ез фак.

могу да продају свима који су, ето, чули негде нешто о Џизсу. 

И? Да ли то дискредитује ту идеју? Ни најмање. Та идеја је заправо старија од Питерсона. Прије пар година, заправо мислим када сам тек дошао на форум, постављао сам "Џеферсонову Библију" овдје и тему о њој. Мислим да је био Томас Џеферсон у питању О.о Енивеј, идеја му је била да из Библије избаци све фантастичне ,мистичне, митолошке и морално и филозофски небитне дијелвое и да остави само морална учења. На крају се то свело на малу књижицу ( не знам је ли само идјелови Новог Завјета, или су били и неки дијелови из Старог. Морао бих се подсјетити ). Буквално је то био покушај да се скрене ка некаквом "филозофском хришћанству" гдје није битно је ли Исус био Бог или не, да ли је постојао или не итд., него шта је говорио.

Наравно, то није довољно и просто је "сулудо и није за расправу" људима којима је неопходно да је Библија уједно и историјски документ, макар што се Исуса тиче и његове божанске природе. Али то је већ онда нека друга расправа, да ли то треба бити битно или не. У сваком случају, факат је да људима данас свевише постаје привлачнија таква идеја него стриктно религиозна. То је и Питерсон показао простим својим досегом којех је остварио.

Да, видим да све време окрећеш на то, тј. на критику критичара. Да се експлицитније оградим: мене занимају масе верника, а не какви су  они који нападају и њих и вођу

Ма знааам бона, него само додајем своје мисли поврх твојих, јер сам ја лично више изиритиран тим критичарима који су, као што си можда видјела из приложеног, да те Бог сачува :D

Није ништа ново видјети зелоте неке јавне личности. Више сам огуглао на то. Али покушаји ка испадању "паметним" су већ сљедећи ниво иритантности. Погледај само видео снимке оног Мигтауовца. Класичан примјер. Ако ћеш бити претенциозан, макар реци нешто добро успут и буди занимљив, а не само иритантан. Нпр.:

zizek_816x428.jpg

И тако далије и тако далије и тако далије

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ћириличар рече

Осим што јесте... Исус као једини савршено моралан човјек је исто знао да се наљути.

Нико то не спори, само што је Он растерао уз шибу узурпаторе Његовог власништва. А шта је тачно Питерсону узурпирано, а што је бранио? 

Аха, сад видим овај део (ишла сам step by step): 

Питерсон побјеснио, и то једном када је ( неоправдано додуше ) мислио да неко напада њему блиског човјека, је неисправно јер му се то може опростити, јер га је дирнуло у јако осјетљиво мјесто.

Е, а Христос је исцелио уво "непријатељу" којег је Његов пријатељ (у одбрани Христа и могуће и самоодбрани) повредио. 

Нема ту везе "детаљно знање Писма" него проста паралела која је одржива, иако је кринџи ез фак.

Није. Све и да нема никакве критике, да су се јавили људи и рекли "J. P. reminded me of Jesus (yanno that time when He got angry and used a whip?)"  и даље не би била одржива.

Да не помињем логику која, отприлике, налаже да ако већ пререндујеш и хоћеш да будеш (препознат као) "културолошки/културни хришћанин", онда - да, треба да "познајеш Писма". 

И? Да ли то дискредитује ту идеју?

Не знам шта тачно значи да се "дискредитује идеја", о идеји можеш закључити да је добра, сјајна, лоша, морбидна, (не)изводива и сл. А показује се по овоме да је њихова идеја о хришћо-културишки пресмешна. Не само њихова, додуше... :D

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...