Jump to content

Препоручена порука

пре 10 минута, ana čarnojević рече

Brate imam jedno pitanje. Ovde smo se svi sporazumeli da je za mirjane najbolje da ne traži duhovnike po manastirima i da se ne upuštaju u nekakva devijantna odricanja od svoje volje radi poslušnosti duhovnicima koji su često i sami devijantni.

Treba se obratiti svom svešteniku, učiti da sam donosiš odluke i sve što si naveo. Prihvatam.

ali...gde je granica...

jedan naš brat se potrudio da postavi knjigu ovde na sajt (O tajnim bolestima duše) i hvala mu.

navešću jedan pasus...odmah je na početku

Сад већ ретко ко верује својим наставницима, свако више слуша свој разум, људи се духовницима обраћају само привидно, само зато што је то уобичајено, а у ствари се у свему ослањају на себе. ... Многе страсти се данас тако отворено шире у хришћанској средини, према њима се људи односе као према крајње невиним па чак и забавним цртама карактера, нико их се не ужасава, не спречава их, мада многи од ових “несташлука” директно убијају душу и сеју духовну смрт око оног ко испољава дату страст и њоме заражава друге.  

U knjizi se tretira problem duhovnosti u savremenom dobu koje se identifikuje sa poslednjim vremenima.

Čak i da ne ideš tako daleko da ova vremena proglasiš za poslednja, da li misliš da je ovo jedna od tema sa kojima se treba suočavati?

Dakle vernik kao svesno razumno i samostalno biće koje ostvaruje svoj lični odnos sa Bogom (tvoja teza koju prihvatam) i pri tome je u situaciji da sve više oslanja na sebe... (ako prihvataš teze iznete u knjizi)...

opet i opet pitam...da nije to malo opasno?

Читао сам књигу. Добро је када си у прилици када имаш здраве духовнике али није то увек случај. Симеон Нови Богослов се дуго молио да нађе духовника док је био мирјанин и водио се сам по образцима отаца. Теофан Затворник такође је остајао без духовника и тада је читао отачку литературу и сам процењивао. По апостолској логици ми смо крштени и помазани Духом и тај Дух треба да нас води и учи о свему о томе пише Јован у првој посланици 2,27

А ви, Помазање које примисте од Њега, у вама остаје, и нема потребе да вас ико учи; него како вас то исто Помазање учи о свему, и истинито је и није лаж, и као што вас научи, останите у њему.

Проблем је као што он горе наводи одступање хришћана од заповести и давање простора другоме духу а нема горега стања душе него узимати светињу па је после кроз лоша дела скрнавити и давати псима.

Једноставно не можеш увек пронаћи доброг духовника,можеш их на прсте избројати а са друге стране си призван да кроз своју личност оствариш обожење и заједницу са Христом а не да стално некога вучеш за рукав, духовник је ту да да смернице и да мало погура ситуацију у неким тешким,критичним и компликованим моментима а не за сваку ситницу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 159
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, ana čarnojević рече

Hvala ti na odgovoru. Slažem se.

Suština mog pitanja je bila ovo...Jovan se u prvoj poslanici obratio prvim hrišćanima čija je duhovnost bila drugačija od naše. Sada, u ovim vremenima kada je sve raslabilo i kada živimo u svetu kakav jeste, da li misliš da smo mi kadri da se toliko oslanjamo na sebe i da znamo koji duh deluje? Da li sveštenik ima vremena onih pola minuta u ispovedaonici da zna šta se događa u našoj duši?

Ako su vremena teška, kažu da će za hrišćane biti sve teža, ako nas je sve manje, ako je na liturgiji redovno oko 0,8 posto ukupne populacije u zemlji, da li još treba i u duhovnom životu da se oslanjamo na sebe i sami procenjujemo ovako slabi?

Па у суштини се ми не ослањамо на себе у томе је и ствар него на благодат Божију. Ми једемо само тело господње и сједињујемо се најприсније са Духом Светим и по Симеону НБ је увредљиво сматрати ово сједињење за имагинацију а не за саму реалну стварност. Ми се не обукосмо крштењем у Господа привидно него истински. Ону благодат коју су добијали први хришћани добијамо и ми само што се немарније односимо према томе. Христос је и рекао не зовите никога учитељем јер је он са нама до свршетка века и учи нас у свему.  На исповести стојиш пред Христом и ако овакво стање немаш у души неће ти Господ ни преко свештеника проговорити, а ако имаш и у недостатку духовника поучиће те твој унутрашњи глас. Имаш писмо, имаш заповести имаш дела отаца, сви знају шта је грех а шта није не треба ту нека посебна мудрост, савест је свагда присутни учитељ не знам чему толико компликовање. Шта то свештеник може да ти каже а да ти већ не знаш ако си редован литургијски верник?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

Šta može da mi kaže...pa ne znam, možda da prepozna gordost tamo gde je ne vidim.

Па ко се читајући оце и писмо може погордити када види себе где је он у односу на неке људе, мене то у потпуности смирује јер делима светих нисам ни до малог прста.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, ana čarnojević рече

Optinski starac Makarije, napisao je u jednom svom pismu...

...Još pišete da ne vidite u sebi sujetu i gordost i želeli biste da znate koji su njihovi znaci. Upravo to što ne primećujete u sebi ove strasti jeste znak da one gospodare vašom dušom...

zato sam ispitivala. ko će to da vidi ako ja ne vidim...

Smiruje Gospod kroz iskušenja.

Eto sada si mi dokazala da sam ipak gord.

Подели на овим сајтовима

.... i da se ne upuštaju u nekakva devijantna odricanja od svoje volje radi poslušnosti duhovnicima...

Koja su to devijantna odricanja?

... koji su često i sami devijantni.....

U brate, cesto???

.... učiti da sam donosiš odluke i sve što si naveo....

Podčinjavanje volji duhovnika i jeste pouzdanje da preko njega govori sam Bog.

..... jedan naš brat se potrudio da postavi knjigu ovde na sajt (O tajnim bolestima duše) i hvala mu.
navešću jedan pasus...odmah je na početku
 Сад већ ретко ко верује својим наставницима, свако више слуша свој разум, људи се духовницима обраћају само привидно, само зато што је то уобичајено, а у ствари се у свему ослањају на себе. ... Многе страсти се данас тако отворено шире у хришћанској средини, према њима се људи односе као према крајње невиним па чак и забавним цртама карактера, нико их се не ужасава, не спречава их, мада многи од ових “несташлука” директно убијају душу и сеју духовну смрт око оног ко испољава дату страст и њоме заражава друге.  

Takvih knjiga ima vise. Slabo se cita a jos manje o tome govori jer duhovnost, moralnost, cistota telesna i duhovna je postala nesto cega se ljudi stide.

U knjizi se tretira problem duhovnosti u savremenom dobu koje se identifikuje sa poslednjim vremenima.

Termin poslednjih vrena je jako problematican jer vecina ne razmislja da su na primer za mene sad poslednja vremena jer u sledecem trenutku moze da me udari kamion i ubije.

Biti "samostalan" je jako veliki problem jer je to za savrsene a mnogo je velikih koji su i posle upokojenja svog starca nalazili drugog kako bi onemogucili da upadnu u prelest i slicno.

Poslato sa SM-G7102 koristeći Pouke.org mobilnu aplikaciju

Подели на овим сајтовима

Izvini ako si tshvatila na taj nacin. Po ovome mislim da je nesto ipak drugo problem.
Pitanja su jasna i kratka, tona nema. Mozda ga ti ipak zbog svoje neke druge pogodjenosti osecas ali ja ga u pisanju nisam umetao.
Pitanja su za dijalog i nisu izazivacka ili neznam ti ja sta vec.
U brate, cesto? Je navodjenje ipak teskih teci za manastirske duhovnike. Cesto mislim da takav stav imaju ljudi koji bas temu ne proradjuju dovoljno a onda hoce kod teskih prakticara (manastirskih) da se savetuju a oni nemaju nekad bas vremena za uvijanje i neikusnima cinmi se deluje da su...
Ne opravdavam nikog ali ajde da malo pricamo na temu pa ako hoces a tmalo komantarisi sve to a nemoj da stvaras ton koji ne postoji.
I ovaj tekst nekog moze da pogodi ali nema u meni zelje za tim. Neznam kako drugacije da ti napisem a da znacenje bude isto.

Подели на овим сајтовима

Нешто сад мислим

можда је нас мирјане лакше да певушимо у себи "Пресвјатаја Богородице, спаси нас" нпр; онако исто како нам кроз главу пролази текст омиљене песме.

Знам да је поређење пластично, али мора се некако:D

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Delimicno si pravu jer nisam shvatio sta je to odluceno.
Kada pricam samo raspravljam. Nemam nameru uvrede, pozavanja ili...
Moram da navedem sa cim se ne slazem i na sta dajem komentar ili ti misljenje.
Ne shvatam kako neka tema moze na firumu da bude resena ili kako sam tebe shvatio zapecacena. Na forumu teoretski moze da se raspravlja do beskonacnosti.
Ako je neko resio na forumu ne znaci da moram da se slazem. Ipak istina treba da nam bude cilj.
Neznam sta znaci passe.
Da li je tvoja recenica:
"Ovde smo se svi sporazumeli da je za mirjane najbolje da ne traži duhovnike po manastirima i da se ne upuštaju u nekakva devijantna odricanja od svoje volje radi poslušnosti duhovnicima koji su često i sami devijantni."????

Подели на овим сајтовима

Sve sto sam rekao nije bilo "teoloski" vec obican razgovor.
Ne svidja mi se kada nekog nesto pitam a on vrda. Ovde nema price. Recenice su ti zavijene.
Mnoge stvari propisane za monahe mogu da se primene na mirjane ali smo mi mnogo lenji u odnosu na one od pre 100, 200 godina ili dalje, mnogo prohtevniji.
Pitanje Artemija je mnogo komplikovanije. Mnogi duhovnici su pogresno shvaceni jer mirjani uporedjuju odluke svojih duhovnika pa kaf neko kaze pijem pivo a drugi pita pa kako kad je post, i onda od misa nastane slon.
Mnogo problema prave mirjani. Malo se cita, malo zna, malo moli, ili nedovoljno. Prica se o igticama, muzici,... a molitva je neki delic dana i onda kazemo ne moze.
Sta ces ako ti kazem da je bilo i ima mirjana koji imaju dar neprestane molitve. Verovatno bi rekla nemoguce.
Pitao sam te neka konkretna pitanja kao i o onim recenicama. Nisi odgovorila. To znaci da sagovornika ne uvazavas odnosno izbegavas dijalog u pravom smislu. Onda pominjes ton a znaj da ces kod raznih staraca naici na takav govor, previse smo se pretvorili u one koji kad im se malo kontrira osecaju se ugrozeno.
Prosto je sve. Raspravljas da bi objasnio nesto sto je ispravno a ako bije menjaj.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Драгана Милошевић рече

можда је нас мирјане лакше да певушимо у себи "Пресвјатаја Богородице, спаси нас" нпр; онако исто како нам кроз главу пролази текст омиљене песме.

Месецима сам, чим се пробудим, имала ту "буку" у глави, где нисам знала ни да ли се свађам сама са собом или са целим светом. То су биле читаве преглупе реченице, које су ме или растуживале, или разјаривале. И пошто сам тада стално слушала Дивну, тако се погодило у то време, ова ми се песма сама "наметнула". Певушила сам је у себи сваки пут када бих почела да размишљам о глупостима. Месецима. Некада сам је тражила по мислима, а некада је кретала сама када бих почела да се "буним" против тих безвезних мисли. Мислим да ме је то тада баш "спасило".

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, ana čarnojević рече

sori, došla mi kuma na vrata pa smo se ispričale.

kako da ti to kažem dovoljno uvijeno

...ovako....

meni se i dalje ne sviđa tvoj ton, tebi se ne sviđa moje vrdanje a i nemam šta više da kažem na tu temu...ne bi daleko stigli u ćaskanju.

evo brat Predrag bi ti izgleda bio dobar sagovornik pa izvolite. 

Боље га позови на кафу. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, ana čarnojević рече

da. dobro, evo javno priznajem da sam upotrebila prejak izraz...duhovnici su i često sami devijantni. stvarno ne stoji. ko sam ja da tako nešto kažem. lupila sam.

moj tadašnji sagovornik nije reagovao na tu izjavu, verovatno je bilo očigledno da je lupetanje. bratu Jocccccccccci je to zasmetalo i povlačim reč.

eto, nema potrebe za kafom.

svako dobro svima.

Има, има. :sunce: кафицу спремај за Јоцу. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...