Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, mirko1929 рече

Ne, ne. Da bi bila u skladu s kalvinizmom mora Biblija da se prepravi: Jer Bog tako omrznu svet da se na i Sina svog Jedinorodnog iskalio...

Kalvinisti veruju da je Hristos morao patiti da bi se zadovoljio gnev boziji, jer cak ni vecne muke svih ljudi ikada to ne mogu. Jedino patnja savrsenoga Boga Sina moze dati zadovoljstinu Bogu Ocu. Zato je protestantima ono "Da li prihvatas Isusa kao svog licnog spasitelja i iskupitelja" prakticno bitnije od krstenja, jer to znaci da prihvatanjem Hrista onda ti svoje zasluzene vecne muke gubis, jer je Hristos vec patio u tvoje ime.

2cELbBF.png

Drugo je ovo gore u vezi onog stiha, dok ovo sa protestantima nesto su tu oni pogresno shvatili i to neko zadovoljenje Bozije pravde i kako to sve treba pravilno i pravoslavno shvatiti.

Ovaj gore stih ipak ima veze sa temom o kojoj smo pricali i onome da na duhovnom putu treba da postoji i strah Boziji bez kojeg ne mozemo pravilno krenuti i nastaviti kako treba duhovnu borbu... itd...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Drugo je ovo gore u vezi onog stiha, dok ovo sa protestantima nesto su tu oni pogresno shvatili i to neko zadovoljenje Bozije pravde i kako to sve treba pravilno i pravoslavno shvatiti.

Ovaj gore stih ipak ima veze sa temom o kojoj smo pricali i onome da na duhovnom putu treba da postoji i strah Boziji bez kojeg ne mozemo pravilno krenuti i nastaviti kako treba duhovnu borbu... itd...

Pa vec sam ti rekao, ako mislis da je to toliko dobro probaj da zivis kao sto sam ja, kao da ces sutra da umres i da odes u pakao za sve i najmanji greh (doduse kontam da sam ja umisljao da je stosta greh sto uopste i nije bilo greh) pa ces da vidis dokle ces da doguras. Nije to nimalo mudro, jer onda pocnes da revnujes ne po razumu, zato sto se vodis strahom a strah je ubica uma, pogubis sve granice i kocnice.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, mirko1929 рече

Pa vec sam ti rekao, ako mislis da je to toliko dobro probaj da zivis kao sto sam ja, kao da ces sutra da umres i da odes u pakao za sve i najmanji greh (doduse kontam da sam ja umisljao da je stosta greh sto uopste i nije bilo greh) pa ces da vidis dokle ces da doguras. Nije to nimalo mudro, jer onda pocnes da revnujes ne po razumu, zato sto se vodis strahom a strah je ubica uma, pogubis sve granice i kocnice.

Mora da ima neki odredjeni strah Boziji inace mozemo da odemo mozda preterano u levu (duhovnu) stranu, sad opet treba nekako da vodimo racuna i da ne bude taj strah takav da postanemo zaledjeni i sludjeni i mozda da odemo u drugu desnu i extremnu (duhovnu) stranu.

Po meni najbolje bi bilo da imamo nekog da nas upucuje kako treba da se vodi duhovni zivot, ako nema onda da se recimo savetujemo i pricamo izmedju sebe i da oprezno citamo duhovne knjige i slicno, ako nesto sami pokusavamo tesko to moze da izadje na dobro.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, mirko1929 рече

I ja sam cuo da su nezlobivi. Ali cinjenica je da je njihova kultura kalvinisticka, da veruju da u totalnu izopacenost ljudskog roda, da Bog mrzi svet, da su ljudi predodredjeni za pakao. Najistinskiji izraz Americkog hriscanstva je propoved Dzonatana Edvardsa "Gresnici u rukama srditoga Boga."

To uopće nije istina, ta propovjed je najpoznatija od Edwardsa, a ne protestantska. Uostalom, ta propovjed je bila snažan mač koja je pokrenula neke duše da  iz stanja pasivnosti. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

Mora da ima neki odredjeni strah Boziji inace mozemo da odemo mozda preterano u levu (duhovnu) stranu, sad opet treba nekako da vodimo racuna i da ne bude taj strah takav da postanemo zaledjeni i sludjeni i mozda da odemo u drugu desnu i extremnu (duhovnu) stranu.

Ko hoce da ode tamo (duhovno levo) njemu ni ne treba crkva. Mislim, postoje takve psevdoprotestantske organizacije kao sto je Unitarni Univerzalizam i tome slicno, ali oni nikada i nisu bili hriscani (od pocetka su odbacivali sve dogmate). Postoje i organizacije koje su nekada bile protestantske ali sada vise nisu, a one se osipaju (npr. americki episkopalci, njihovi vernici su ih napustili i osnovali continuing anglican pokret, ali su mnogi presli u pravoslavlje i rimokatolicizam) i postoje samo zahvaljujuci institucionalnoj interciji. Uostalom i sam si rekao negde da je bolje gresiti na stranu ikonomije nego akrivije ili tako nesto. Dakle, nije to nikad toliki problem koliko se prica, veci je problem talibanisanje. Pogotovo sto je talibanisanje samoojacavajuca tendencija. U svemu vidis samo potrvrdu svojih stavova, a svakog ko pokusa da ti ukaze na problem odbacujes kao kvaritelja vere. Tu sam ja bio mnogo gori od artemita i zilota, jer sam spolja delovao potpuno uravnotezeno i nisam verovao u kojesta, npr. da je Zemlja 5000 godina stara ravna ploca, nisam prekrivao sobe ikonama, nisam smatrao da su Sosigen Aleksandrijski i Julije Cezar nezabludivi autoriteti po pitanju kalendara, nisam nikada gajio raskolnicke tendencije, nisam govorio da papa zrtvuje u Vatikanu bebe djavolu, itd. pa niko nije ni nalazio za shodno da mi ukazuje na problem, a ja, ja sam npr. smatrao da hriscani ne treba ni da se razmnozavaju jer to u danasnje vreme ne moze da se uradi kako treba (u prevodu bez predbracnih odnosa). Politicki sam bio jos ekstremniji, nadao sam se da ce jednog dana odsecati ljudima jezike za hulu, i spaljivati pedere u visokim pecima. Ne znam sta da ti kazem, jako lako covek zglajzne i onda tako zaslepljen tesko se osvesti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, SerbCro рече

To uopće nije istina, ta propovjed je najpoznatija od Edwardsa, a ne protestantska. Uostalom, ta propovjed je bila snažan mač koja je pokrenula neke duše da  iz stanja pasivnosti. 

Izvini, ali gde si ti u tom citatu uopste video rec "protestantska"? Kao da "protestantska" kao kategorija uopste i postoji. Cak ni "rimokatolicizam" i "pravoslavlje" nisu jednoznacne reci i u svakoj od te dve religije obitava vise razlicitih vera (zato i postoje ovakve rasprave kao sto je ova o smrti). Ali, "protestantizam" kao termin je beskonacno slabije odredjen. Veslijevci npr. nisu kalvinisti, i pricaju kako je njihovog Veslija pravoslavni vladika Erazmo Arkadijski rukopolizio za prezvitera.

Gerasimos_Avlonites_Ordains_John_Wesley_to_the_Episcopate.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, SerbCro рече

@mirko1929 Moja greška, rekao si '' najpoznatija američkog hrišćanstva. 

Pa amerikancima je kalvinizam nekako utkan u kulturu. Svakako da postoje pravoslavni amerikanci, i jos vise amerikanaca rimokatolika, a ponajvise raznoraznih protestanata, ali bilo da je rec o Severu ili Jugu, Puritancima ili Baptistima, kvintesencijalni izraz hriscanstva kada pomislimo na amere je kalvinizam u nekoj formi. Svakako kad neko pomene amere niko ne zamislja nekog fratra kako mumla latinski sebi u bradu, vec fire & brimstone propovednika kako preti paklom sa govornice.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, mirko1929 рече

Pa amerikancima je kalvinizam nekako utkan u kulturu. Svakako da postoje pravoslavni amerikanci, i jos vise amerikanaca rimokatolika, a ponajvise raznoraznih protestanata, ali bilo da je rec o Severu ili Jugu, Puritancima ili Baptistima, kvintesencijalni izraz hriscanstva kada pomislimo na amere je kalvinizam u nekoj formi. Svakako kad neko pomene amere niko ne zamislja nekog fratra kako mumla latinski sebi u bradu, vec fire & brimstone propovednika kako preti paklom sa govornice.

Pa nije baš tak, obzirom da redovito slušam američke prop. Naravno da postoje propovjedi gdje su ljudi upozoreni na posljedicu svojih izbora, (naime i Krist je spominjao pakao ) , ali većina propovjedi je baš o ljubavi, jer strah ne mijenja srce. Kalvinizam je bezveze, slažem se, ali je generalno akcenat na ljubavi, ili ja slušam one o ljubavi, a ti one o paklu, nznm. :D

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, mirko1929 рече

Ko hoce da ode tamo (duhovno levo) njemu ni ne treba crkva. Mislim, postoje takve psevdoprotestantske organizacije kao sto je Unitarni Univerzalizam i tome slicno, ali oni nikada i nisu bili hriscani (od pocetka su odbacivali sve dogmate). Postoje i organizacije koje su nekada bile protestantske ali sada vise nisu, a one se osipaju (npr. americki episkopalci, njihovi vernici su ih napustili i osnovali continuing anglican pokret, ali su mnogi presli u pravoslavlje i rimokatolicizam) i postoje samo zahvaljujuci institucionalnoj interciji. Uostalom i sam si rekao negde da je bolje gresiti na stranu ikonomije nego akrivije ili tako nesto. Dakle, nije to nikad toliki problem koliko se prica, veci je problem talibanisanje. Pogotovo sto je talibanisanje samoojacavajuca tendencija. U svemu vidis samo potrvrdu svojih stavova, a svakog ko pokusa da ti ukaze na problem odbacujes kao kvaritelja vere. Tu sam ja bio mnogo gori od artemita i zilota, jer sam spolja delovao potpuno uravnotezeno i nisam verovao u kojesta, npr. da je Zemlja 5000 godina stara ravna ploca, nisam prekrivao sobe ikonama, nisam smatrao da su Sosigen Aleksandrijski i Julije Cezar nezabludivi autoriteti po pitanju kalendara, nisam nikada gajio raskolnicke tendencije, nisam govorio da papa zrtvuje u Vatikanu bebe djavolu, itd. pa niko nije ni nalazio za shodno da mi ukazuje na problem, a ja, ja sam npr. smatrao da hriscani ne treba ni da se razmnozavaju jer to u danasnje vreme ne moze da se uradi kako treba (u prevodu bez predbracnih odnosa). Politicki sam bio jos ekstremniji, nadao sam se da ce jednog dana odsecati ljudima jezike za hulu, i spaljivati pedere u visokim pecima. Ne znam sta da ti kazem, jako lako covek zglajzne i onda tako zaslepljen tesko se osvesti.

Pa ima to levo krilo (nije fudbalsko...:smeh1:)  kako u dogmatskom tako i u duhovnom smislu, i sigurno je jedan od glavnih uzroka tog skretanja nemanje odredjenog poboznog straha da se nesto ne pogresi u veri i duhovnosti tj. ako nema tog nekog kontrolora nasih postupaka (strah od greske) onda postoji veca opasnost da skrenemo (levo ili desno).

Da nesto sam pisao o tome da je bolje ici malo ulevo nego udesno jer ulevo mozemo da se vratimo u centar i srednji put i tom vracanju moze da doprinese i odredjeni pobozni strah da smo na krivom putu, dok je udesno problem u extremnon razmisljanju i gordosti i onda je tesko videti da smo na krivom putu i takodje mislim da i ovde moze da pomogne upucivanje na odredjeni pobozni strah kojim covek takodje moze da se zapita (kao za levo skretanje) da li je bas na pravom putu i da se ispravi.

Jednostavno koliko znam i koliko sam citao i koliko imam iskustva u crkvi, neki odredjeni pobozni i duhovni i verski i slicni strah treba da postoji u duhovnom zivotu nas vernika kako bi bili stalno na oprezu :!: i kako bi razmisljali i preispitivali sebe i svoj zivot da li smo na pravom verskom i duhovnom putu.

E tako nesto po kontekstu stvari :idea: je vezano i za mitarstva i svetitelji su sozercavajuci i videci taj put duse posle smrti tela na mitarstvima izvlacili odredjene duhovne pouke za svoj duhovni zivot i duhovno napredovanje ka savrsenom duhovnom i dusevnom verskom zivotu....itd...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Драшко рече

Ćale na metodiste?

Jeste.

Пре сат времена, SerbCro рече

Pa nije baš tak, obzirom da redovito slušam američke prop. Naravno da postoje propovjedi gdje su ljudi upozoreni na posljedicu svojih izbora, (naime i Krist je spominjao pakao ) , ali većina propovjedi je baš o ljubavi, jer strah ne mijenja srce. Kalvinizam je bezveze, slažem se, ali je generalno akcenat na ljubavi, ili ja slušam one o ljubavi, a ti one o paklu, nznm.

Pastor Manning uber alles! :D

Подели на овим сајтовима

On 15.5.2021. at 17:15, Bokisd рече

Jednostavno koliko znam i koliko sam citao i koliko imam iskustva u crkvi, neki odredjeni pobozni i duhovni i verski i slicni strah treba da postoji u duhovnom zivotu nas vernika kako bi bili stalno na oprezu :!: i kako bi razmisljali i preispitivali sebe i svoj zivot da li smo na pravom verskom i duhovnom putu.

E tako nesto po kontekstu stvari :idea: je vezano i za mitarstva i svetitelji su sozercavajuci i videci taj put duse posle smrti tela na mitarstvima izvlacili odredjene duhovne pouke za svoj duhovni zivot i duhovno napredovanje ka savrsenom duhovnom i dusevnom verskom zivotu....itd...

Iskren da budem vecina hriscanskih denominacija kako praktikuje veru je bazirano na onome sto bi se moglo nazvati s*it-tier teologiji. Ja sam bio mnogo "intelektualno prefinjeniji" od ovih sto veruju u mitarstva i ravnu plocu i da je pakao pod zemljom ali i dalje je sve to bilo s*it-tier vera, i sustinsko nerazumevanje Hrista. Ali, ljudi zele (malo i) islam, i napravice islam od svake vere. Cak i od vere koja je fundamentalno anti-islamisticka, kao sto je hriscanstvo... Ljudi ne razumeju Hrista, a oni sto revnuju ne razumeju duplo vise.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...