Jump to content

Tribina o Darvinu

Препоручена порука

пре 11 часа, jedan čovjek рече

U napisanima je pisalo da su pred Srbima uzmicali i Lavovi.

toliko nam smrdi iz usta...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@RYLAH

Povodom ranijeg razgovora, imaš mnogo dobar tekst čoveka koji je smislio skokovitu teoriju ovde:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

@RYLAH

Povodom ranijeg razgovora, imaš mnogo dobar tekst čoveka koji je smislio skokovitu teoriju ovde:

Хвала ти, тек сам сад стигао да прочитам. Ретко добар и темељан текст, било је право уживање читати га.

@Juanito

Ево у овом тексту много онога о чему смо причали на овој теми о механизмима промена, као и о другим стварима. Објаснио човек много боље него што бих ја икад.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Хвала ти, тек сам сад стигао да прочитам. Ретко добар и темељан текст, било је право уживање читати га.

@Juanito

Ево у овом тексту много онога о чему смо причали на овој теми о механизмима промена, као и о другим стварима. Објаснио човек много боље него што бих ја икад.

Па онда немамо о чему да расправљамо. Лично нагињем Гулду пре него адаптационистима. Иначе, код Гулда имаш још већу улогу ”случајности” него код ових других. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Religija utjecala na evoluciju kokoši?

Nedavno je objavljen članak o evoluciji domaće kokoši. Rezultati istraživanja ove teme objavljeni su u mjesečniku oksfordskoga sveučilišta Molecular Biology and Evolution (Molekularna biologija i evolucija).

chickens-web.jpg?itok=SGoYJE2K&c=a372653

traživanje tvrdi da je religijsko uvjerenje u srednjem vijeku potpomoglo stvaranje današnje domaće kokoši. Naime, kršćani su u srednjem vijeku izbjegavali konzumaciju mesa četveronožnih životinja, pa je trebalo uzgojiti više peradi nego ranije. Kokoši su trebale stvarati više jaja i živjeti s drugim jedinkama. Kao rezultat genetske modifikacije, znanstvenici su kod kokoši koje su živjele oko 1000. godine pronašli karakteristike poput umanjene agresivnosti, bržeg procesa stvaranja jaja i sposobnost da žive u neposrednoj blizini s drugim jedinkama u odnosu na druge kokoši.

Kokoš je postala domaćom prije približno 6000 godina, kad ju je čovjek izdvojio iz azijske prašume. Nova studija, koja je istražila DNK kostiju kokoši iz srednjega vijeka pokazala je nove rezultate. Znanstvenici su u obzir uzeli više od 70 jedinki kokoši kako bi vidjeli promjene u prisutnosti Tirotropinskoga receptora, gena koji utječe na razinu agresivnosti u organizmu. One jedinke koje bi imale nižu razinu ovoga gena mogle su živjeti u zajednicama. Promjena razine istoga gena također je dovelo do manje razine straha prema ljudima i brže produkcije jaja.

Prije 1000 godina samo je 40 % kokoši imalo ovaj gen, a danas je prisutan u svim kokošima. Internetska stranica news.com, koja je objavila članak o rezultatima ovoga istraživanja, zaključila je da ono pokazuje koliko je jednostavno u „tren oka”, što je u kontekstu evolucije cijeli milenij, stvoriti karakteristiku koja će biti prisutna u nekoj životinji.

news.com/SR

Ево иначе тог рада:

Inferring Allele Frequency Trajectories from Ancient DNA Indicates That Selection on a Chicken Gene Coincided with Changes in Medieval Husbandry Practices

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Juanito рече

Па онда немамо о чему да расправљамо. Лично нагињем Гулду пре него адаптационистима. Иначе, код Гулда имаш још већу улогу ”случајности” него код ових других. 

Нисам мислио на то, него да се не знају механизми еволуције, само се претпостављају*, и оно што је после поменуо о повременом прављењу догми управо да би се направио зид према креационистима, што штети самој науци.

Нисам читао овај текст пре овога, ал сад  морам и ја да кренем да избацујем и ја неке теорије, видиш колко ми ова наука иде од руке  :)))

*"Претпоставка" у колоквијалном значењу те речи, појма неам како то ви алхемичари зовете у вашем шифрованом језику за инициране

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, RYLAH рече

*"Претпоставка" у колоквијалном значењу те речи, појма неам како то ви алхемичари зовете у вашем шифрованом језику за инициране

Па управо у томе и јест проблем. Претпоставка у колоквијалном значењу те речи се не користи у науци. Све теорије су претпоставке које се такмиче једна са другом. Ниси рекао ништа што је научницима непознато. За разлику од колоквијалног значења, претпоставка у науци може бити изразито добро подржана, па тако имамо изразито добро подржану претпоставку о квантној природи света која објашњава јако чудне чињенице које смо уочили код малих објеката. Оно што у еволуцији није јасно је релативна важност различитих механизама. Да си рек'о тако, одмах би ти рекао да си у праву и упутио те на занимљиву литературу, али овако звучи да је то само нека обична претпоставка у коју једва да имамо разлога да верујемо. :) 

Подели на овим сајтовима

Догма се прави од адаптационизма. Рекао бих да је најштетнија тренутна последица те догме еволуциона психологија каква је данас. Не кажем да психологију није могуће објаснити еволутивно, нити да еволуциона психологија једном неће постати квалитетна наука, али сматрам да је ова данас климава баш због своје укорењености у вулгарном адаптационизму. Занимљиво је да Гризли Адамс, који је изразито андидогматичан кад се говори о еволуцији и адаптационизму, одједном постаје радикални еволуциони психолог кад објашњава понашање жена и мушкараца. Заиста долазимо до бизарних комбинација кад се наука меша са идеологијом. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, grigorije22 рече

Pojma ne znam. Kad kliknem izbacuje mi neke silne reklame. :D

More meni se cini da se upravo oslobodila jedna rezervacija za eshaton... :D:D:D 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 27.5.2017. at 13:24, Avocado рече

Ne bih rekao, tj. meni ovo baš deluje kao gegovanje onih profesora...

Опрости, погрешио сам овде, а ти си био у праву.

Изгледа да онај ко се узда у здрав разум других вазда греши у овој проклетој земљи.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, RYLAH рече

Опрости, погрешио сам овде, а ти си био у праву.

Изгледа да онај ко се узда у здрав разум других вазда греши у овој проклетој земљи.

I ja bih volela da si ti ovde bio u pravu :(

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...