Jump to content

Српски и руски пилоти хеликоптера „на“ АУТО ПУТУ! Ко је бољи? (ВИДЕО)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Погледајте ова два снимка па оцените ко је бољи?

149475252059181d0822baf7.09917490.jpg

На друштвеним мрежама се појавио снимак руског хеликоптера Ми-17 којег је случајно током вожње аутомобилом снимио возач на ауто путу Ростов-Баку код места Гудермес у Републици Чеченији.

На снимку који је објављен на ЈуТјуб каналу агенције „Раша Тудеј“, види се пар хеликоптера Ми-17, од којих вођа пара на веома малој висини лети између супротних трака ауто пута.

Сличан „подухват“ су извели и летачи наше противоклопне хеликоптерске ескадриле пре неколико година на ауто путу код Ниша, када је такође случајно, возач забележио прелет једне Газеле Хо-45 по истој путањи и чини се на још мањој висини него Рус, између две супротне траке ауто-пута.

Хеликоптер Ми-17 је средњи двомоторни транспортни хеликоптер. Служи за тактички ваздушни транспорт људства и материјала, за превожење хеликоптерског десанта и ватрену подршку. Израђује се у фабрикама у Казању и Улан-Удеу. Посаду чине три летача – леви и десни пилот и механичар летач. Ми-17 је модернизована извозна верзија хеликоптера Ми-8.

Од 1968. до 1981. године за ЈРВ и ПВО увезена су из СССР-а 93 примерка. Због истека животног века, удеса, ратних губитака, кризе са ремонтом у РВ и ПВО преостала су само три Ми-8, која су на листи приоритета за ремонт.

1107079497

У РВ и ПВО постоје примерак Ми-17, изведене варијанте Ми-8, са јачим моторима и новијом авиоником, који је 2006. године преузет од Министарства унутрашњих послова Србије (била су два, али је један уништен у удесу 13. марта 2015. године када је приликом транспорта бебе код сурчинско аеродрома настрадала четворочлана посада нашег ваздухопловства, као и беба, те лекар и медицински техничар из ЗЦ Нови Пазар), као и два примерка Ми-17 В5 која су набављена 2016. године из Руске федерације. 

ViPVO

Хеликоптери типа Газела се налазе у наоружању наше војске. Данас РВ и ПВО Војске Србије има 61 примерак лаког хеликоптера газела на аеродромима Батајница, Лађевци и Ниш. Газелу су пројектовали француски и британски инжињери, а 1971. године тадашња Југославија потписала је уговор о лиценцној производњи те летелице. Први 21 примерак набављен је између 1973. и 1976. године из Француске. Од 1978. године газела у варијанти СА-341Х производила се у фабрици „Соко“ у Мостару, а мотор „Astazou IIIB“, снаге 440 kW, у фабрици „21. мај“ у Раковици. За ЈРВ и ПВО израђена су 94 примерка. Увозне и домаће газеле СА-341Х носиле су војне ознаке ХО-42 за примерке опште намене, ХС-42 у варијанти за спасавање, ХИ-42 хера у извиђачкој варијанти и ХН-42М гама у борбеној варијанти, наоружаној са четири противоклопне вођене ракете 9М14М маљутка и две самонавођене ракете ваздух-ваздух 9М32М стрела-2М.

Од 1986. до 1991. године финализована су 63 газеле СА-342Л са јачим мотором „Astazou XIVM“, снаге 631 kW. Оне су израђиване у основној варијанти ХО-45 и борбеној ХН-45М гама.

ПАТРИОТ

Подели на овим сајтовима

Ево из кабине се боље види :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...