Jump to content

ИСТОРИЧАР ДР МИОДРАГ ПЕТРОВИЋ, ТВОРАЦ ИДЕЈЕ О ХОРЕПИСКОПИМА, ОДРЕКАО СЕ АРТЕМИЈА И УХВАТИО ГА У ЛАЖИМА И ОГРИЈЕШЕЊИМА О КАНОНЕ

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

многи од екстремиста у СПЦ видели да могу да пострадају па су се примирили.

Хтио си рећи да изгубе епархије. Не видим да је нешто Артемије пострадао, пострадао је диван амбијент у Лелићу његовим "владичанским двором" који ваљда треба да засјени задужбину Владике Николаја...

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, александар живаљев рече

Хтио си рећи да изгубе епархије. Не видим да је нешто Артемије пострадао, пострадао је диван амбијент у Лелићу његовим "владичанским двором" који ваљда треба да засјени задужбину Владике Николаја...

На то сам и мислио. :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, o. Miroljub рече

Христос Воскресе!

Само да напоменем, Миодраг Петровић НИЈЕ сестрић блаженопочившег патријарха Германа.  

о. Мирољуб

Па шта му је?

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ђорђе Р рече

Мислим да је већа корист од оваквог развоја догађаја. Јер ако МП може да сада каже да се преварио, да је био обманут својом жељом да је Артемије искрен, а уверио се у неискреност Артемија, мислим да може дати пример и другима око Артемија да следе његов пут.

Њих држи на окупу једино култ Артемија, а ако им се пољуља вера у "светог" Артемија, они ће кренути свако својим путем. СПЦ мора да буде спремна за њихов повратак, јер никако неће бити лако интегрисати људе којима је годинама испиран мозак са неком идејом. Ако ти људи не буду пажљиво примљени, и ако се не обрати посебна пажња на њих, они ће наћи неког другог "светог" Артемија за којим ће кренути. Као на пример Милоје, који је свог "светог" друга Тита заменио са својим "светим" Артемијем.

ЈА напротив мислим да је и сам Артемије обманут и да је и он сам жртва нечијих идеја и да је једноставно ушао у то коло. По мени он јесте доброћудни старац и тако ми је одувек деловао овако и физички и кроз саму причу, не заборавите да је он нпр критиковао оца Симеона из Рукумије што не спомиње свог епископа и слично, али људи око њега, видех негде да има ту много и дбоваца и ових оних, не знам.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, МилошБГ рече

По мени он јесте доброћудни старац

Могуће. Али то проклето властољубље, искушење свију нас, некако највише погађа старе калуђере. То не значи да га има само код Артемија, има га и на "другој страни". Руси су једва рјешили, још увијек не у свим парохијама, тај проблем са бившим поглаваром Заграничне цркве, Виталијем. Онда, то си у праву, увијек се ту упетља околина "која зна" шта је за Старца потребно

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, МилошБГ рече

По мени он јесте доброћудни старац и тако ми је одувек деловао овако и физички и кроз саму причу,

Pa šta mu je sada? :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У суштини става сам да се у самом зачетку те приче заиста према њему десила неправда. Међутим онда су га његови под знацима навода узели под своје и питање је колико је све ово што се касније дешавало његова воља, не заборавимо да он има 82 године, да је лако примити слаткоречивост, лако од тапшања по рамену доћи у заблуду.

Не заборавите немерљив допринос тада владике Артемија на Космету, монаштву, оживљавању светиња, препородио је РП епархију, дакле није он лош, само касније се лоше надовезивало на лоше и дошло се у ову катастрофичну ситуацију.

Полако се то клупко размотава, ето др. Миодраг Петровић је започео... 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, МилошБГ рече

У суштини става сам да се у самом зачетку те приче заиста према њему десила неправда. Међутим онда су га његови под знацима навода узели под своје и питање је колико је све ово што се касније дешавало његова воља, не заборавимо да он има 82 године, да је лако примити слаткоречивост, лако од тапшања по рамену доћи у заблуду.

Не заборавите немерљив допринос тада владике Артемија на Космету, монаштву, оживљавању светиња, препородио је РП епархију, дакле није он лош, само касније се лоше надовезивало на лоше и дошло се у ову катастрофичну ситуацију.

Полако се то клупко размотава, ето др. Миодраг Петровић је започео... 

Било је ту доста борбе за наслијеђивање патријарха Павла, прикривене "борбом за очување литургије, догмата, нације", с друге стране, подјела у самој епархији РП, с треће, умијешаност политичара... Но коријен свег зла, ипак лежи у властољубљу, а оно је везано за незахвалност. Када сам ја престао да мислим ово што ти кажеш да се Артемију десила неправда?

Послије моје болести, која се некако поклопила са болешћу Светог Патријарха, прегледао сам све сајтове и архиве да видим шта се то догађа са нашом Црквом? Када је долазило до обнове религијског интересовања, осим Достојевског и руске религиозне философије, у првом плану су истицани 1) саборност и 2) исихија, као одлике православља. "Нови медији" су учинили да се та саборност, претворила у извјештавање ко је од владика с ким у финим односима, а монашка братија се умјесто на Исусову молитву, бацила на интернетске ратове.

Тако сам видио да је непосредно пред покретање случаја Артемије, Блаженопочивши митрополит дабробосански Николај (Мрђа) отишао у Дреницу да с њим служи на Светог Јоаникија Девичког. Владика Николај, био је доста гоњен од ране младости од разних служби и имао је наглашен отпор према било каквом притиску. Спекулисало се и да је гласао против умировљења Артемијевог, али то стварно не знам.

Елем, током епизоде Шишатовац (никакав "црквени затвор", како пишу незнавени новинари, већ диван страдални манастир који ће, ако Бог да, дочекати да му се врате мошти Светог Стефана Штиљановића), неки јуродиви не Христа ради ревнитељ са Романије, који је видио фотографије митрополита Николаја у сарајевској катедрали, "отцјепи" се од своје епархије и затражи од Артемија да му пошаље свог монаха да му освети славски колач, умјесто јадног "екуменистичког" локалног попе са Романије. Артемије то и учини, а његови прославише на интернету цио случај као велику побједу благочешћа. Извини, на оволико опширном одговору, имао сам потребу да ту вапијућу неправду некако "одушим".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...