Jump to content

Ђакон Ненад Илић: УБИЋЕ НАС НАША ПРЕВЕЛИКА ПАМЕТ

Оцени ову тему

Препоручена порука

После најразличитијих коментара о протестима младих, отишао сам у центар града да видим о чему се ради.

17757652_10212912303750704_5540228337032

Није било ни једног страначког обележја, ни једног председничког кандидата, а чини ми се ниједног професионалног политичара. Био је то карневал са озбиљним бројем учесника. Колико сам могао да проценим - око 30.000, можда и више. Углавном млади људи, али било је и старијих па и баш старијих. 

После дуже времена један масовни скуп који ми је изазвао добро расположење и пробудио наду.

Наравно, како нема видљивог вођства да усмерава енергију, како ће од сутра време да се поквари па ће бити и кишице - мале су шансе да ће ствар да прерасте у нешто озбиљно, али никад се не зна. Можда и хоће. Ако нам наша памет допусти то.

Тамо док сам ходао међу младим хулиганима и хулиганкама који су између осталог претећи викали "Хоћемо културу", упозоравали једни друге да не праве никакву штету и да се не пентрају на опасна места, схватио сам да је наш највећи проблем то што смо постали препаметни.

Унапред све знамо.

Знамо да нема шансе да узурпатор не добије изборе.

Знамо да је побуна против бахатих власти у циљу страних служби које би да дестабилизују земљу, која ето стабилно и мирно иде у пропаст. 

Знамо да деца нису могла сама да изађу на улице.

Знамо ми и много тога више. Знамо де нема сврхе да се венчавамо, да рађамо децу. Да је глупо да ризикујемо и верујемо једни другима. Зна се колико сви лажу.

Змамо да ћемо сви једног дана умрети. Па што онда уопште и да се трудимо.

Убиће нас ова наша памет.

Колико само овде на фејсбуку може да се прочита паметних анализа које су толико паметне да вас само бацају у безнађе.

Србија је у недељу понижена. 

Од човека који је наше паре искористио да направи нове зубе, купи нове наочаре и одштампа се у зилион примерака да нам се смеје у лице. 

Деца неће да отрпе понижење ћутећи. 

Хвала им због тога. Хвала им што сам осетио за тренутак да овај народ није мртав. Хвала им ако ништа друго шт су ме мало орасположили, што су унели дах живота у ово наше мртвило.

Али паметни смо ми. Навикли смо се на мир и нећемо допустити да нас ико узнемирава. Послаћемо ми сву ту децу преко границе, а ми ћемо остати овде да они од седамдесет година допуњују пензије тако што ће се старати о онима од преко осамдесет.

И да се разумемо. Не гарантујем за будућност ових протеста. Да ли ће их и ко ће их злоупотребити. На шта ће све то да испадне, кад, овако паметни, знамо да не може ништа. Али ко се умори од памети може себи да дозволи мало глупости ових дана па да осети живот у Србији. Ако деца не одустану од нас.

ђакон Ненад Илић, Фејсбук

Подели на овим сајтовима

БУЂЕЊЕ

Прилично сам се нашао изненађен масовним одзивом и бурним реакцијама на мој јучерашњи извештај са протестне шетње по Београду.

Уморио сам се од одговарања на коментаре свих оних искрено или неискрено забринутих због студентских протеста у којима учествује и велики број нешто старијих, до најстаријих.

Уморио сам се и од страха, мрзовоље, зависти и мржње које се појављују кроз неке коментаре. Али морам ово да додам:

- данас на насловним странама истих оних новина које су пре недељу дана биле тако умирујуће једнообразне, под једним именом и једном сликом - толико различитих тумачења повода и организације протеста. 

17760133_10212920682080157_6617881511634

У једним новинама лицитирају као организаторе између "страних служби", "домаћих служби" и "Јеремића", у другим је то "Сорош", који хоће рат у Србији. У трећим пише да је "Легијин човек извео децу на улицу". 

17760044_10212920684480217_1840141037731

Мени је све то крајње сумњиво 1f642.png:) Не знам да ли се Главни уредник вратио са пута?

Пре ми изгледа да се ко како стиже бори против буђења из хипнозе. А с којим циљем, не знам. Ја све некако мислим да нам је свима циљ да се пробудимо пре него што начисто замремо. Не рачунајући оне ниских побуда људи као да су се поводом најновијих догађаја поделили на оне који би хтели да се надају и на оне који се толиком плаше нових разочарења, да одбацују и сваку могућност наде.

Не знамо шта ће од свега испасти. Чим се појави већи број људи могуће су и злоупотребе. Увек је проблем ко ће да предводи непшто, а ако нема никог да предводи - брзо ће се расути... 

У реду је све то, али потпуно је апсурдно бринути се за младе тако што ћемо се дистанцирати и препустити их "неумитном промашају и разочарењу" како нам говори наше искуство. А онда сви да се вратимо у загушљиву лажну идилу труљења и пропадања. Пошто нигде другде се енергија не види.

Ближи се вече, али ближи се и киша. Видећемо шта ће бити даље. 1f642.png:)

Ђакон Ненад Илић, Фејсбук

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Милан Ракић рече

људи као да су се поводом најновијих догађаја поделили на оне који би хтели да се надају и на оне који се толиком плаше нових разочарења, да одбацују и сваку могућност наде

Веома лепо речено! :)

Никада се не сме изгубити нада за бољи живот. Никада. Боље је да умреш као јуродив него без наде. Јер онда си умро давно пре физичке смрти. Безнађе и цинизам су греси. Такав не сме човек да буде.

Лепо каже апостол шта је најважније - вера, нада и љубав.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Grizzly Adams рече

Веома лепо речено! :)

Никада се не сме изгубити нада за бољи живот. Никада. Боље је да умреш као јуродив него без наде. Јер онда си умро давно пре физичке смрти. Безнађе и цинизам су греси. Такав не сме човек да буде.

Лепо каже апостол шта је најважније - вера, нада и љубав.

Potpuno se slazem!

A i brate slatki, uzasno je dosadno tako fatalisticki gledati na stvari. Neverovatno koliko ljudi, cak i mi hriscani, lako zaboravimo koliko je zivot cudo i kako je coveku uz Boziju pomoc sve moguce.

Подели на овим сајтовима

OMG!!! Mladjani Veljko u problemima, a Seve se poradja u Americi!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, GeniusAtWork рече

OMG!!! Mladjani Veljko u problemima, a Seve se poradja u Americi!

12:smeha:

И ајд` штос` порађа, но што је "осванула" на билбордерима у "Синситију"

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...