Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

U Niš na test.

Odgovori ssu postavljeni tako da se odgovara sa:

A

B

C

Pita kolega, Ej kolega koji je prvi odgovor tačan?

Ovaj mu odgovara: be, ce 

Ovaj zbunjen pita opet koji be ili ce?

Ovaj mu nervozno: A Be Ce !

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

12:smeha::navijanje::))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da je kritika da smo uniformisana jednoumna nekriticka i neodgovorna masa.

Не, није. На овој теми у овом случају није. Не инпутирај критике са других мјеста у ову конкретну критику како би је дискредитовао јер ти свирамо по живцима. Интелектуално је непоштено.

Jer postavljac teme sam kaze da ga ne zanima mnogo unutrasnja pitanja Crkve ali bi eto da dokaze kako smo svi tvrdili da ne postoje cenovnici i usluge nemaju tarifu.

То није критика да сте сви униформни, него изражавање негодовања због нехришћанског понашања хришћанске цркве. А то код нехришћана може долазити са два мјеста - из антагонизма према религији, или из љутње што хришћанска црква није хрићанска јер појединац жели да се она понаша у складу са својим учењима.

Nece da moze, barem ne na ovom forumu.

Ovde smo vise puta postavljali razne "cenovnike" i raspravljali o validnosti istih, te se kriticka i zdrava polemika zaista ovde uvek vodila.

Vidis ja ne zmurim ni u jednom pravcu a ti gledas samo na jedno oko dok ucitavas drugima zmurenje.

Зашто "Неће да може"? Јер некоме смета искрена критика, без вријеђања, омаловажавања и осталог? Због чопоративизма "шта ови атеисти имају да критикују цркву?". Море, некад ми се чини да без одређених атеиста не бисте видјели многе мане цркве, а и овако неки намјерно жмуре.

Добро, водиле су се полемике и изношени су аргументи од којих су неки и овдје изнијети. И нису добри аргументи. Нема релативизације монетизације. Жмурење које ја критикујем није жмурење на "другу страну приче", него жмурење на очигледну неисправност гдје нема "друге стране приче". Могу се разумјети конкретне новчане потребе мале парохије, али онда се поставља питање зашто централа то не рјешава прерасподјелом потребних средстава, када је оком видљиво да то може без проблема ријешити. Прст на чело, а не у атеисте и агностике :)

Подели на овим сајтовима

U Niš na test.

A

B

C

Како Нишлије кажу "Ниш"?

-Ниш!

А Лесковчани?

-Ниш бе!

А у Врање?

-Е бе Ниш бе!

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

U Niš na test.

A

B

C

Auu, ne, ne, ne... na pricamo ovako u nisu.

"Ne postoji jedan Nislija koji bi izgovorio "be, ce"

"Ce, be" je po niskoj gramatici!

A kraj je "a be ce, be!"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ово је скандалозно!!!

Видео сам ову праксу код руса, и било ми је мучно.

Зашто се код нас увек најлакше усваја најгора пракса? Уместо да они усвоје нашу праксу, да се помињање не наплаћује, ми усвајамо њихову.

Подели на овим сајтовима

Тек кад други виде из комшилука како то успешно решавају гробљански попови има да буде утрка ко ће пре да прихвати ово "благо-разумно" решење. Благоразумно у алтернативном тумачењу (благо=слабо). Неће бити протеста, неће бити, није тако Свети Сава радио, ни Св Николај, ни Св Јустин, него има да одмах експресно постане обичај и пракса од "отаца наслеђена" (ових гробљанских). И ко се дрзне да је мења има очи да му се ваде. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

zapiska1.jpg

http://www.kremonk.org.ua/orthodox_article/kak-pravilno-podavat-zapiski-o-zdravii-ili-ob-upokoenii

pomin.jpg

Проскомидия (вынимаются частицы):

40 дней - 100 руб.

1 год - 1000 руб.

3 года - 3000 руб.

5 лет - 5000 руб.

Неусыпаемая псалтирь:

40 дней - 200 руб.

http://www.optina.ru/rites/about/

treby.jpg

http://www.pochaev.org.ua/?pid=1409

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Да, и руси на тај списак ударе печат, Плаћено. Нема ништа без овере, и печата. Скандалозна пракса, и трговина, у Руским храмовима и манастирима. А ево, почиње и код нас...

Подели на овим сајтовима

Moja drugarica ima dobre veze sa crkvom na groblju na kojem je sahranjena sv. Ksenija i kaze da dobijaju dzakove papirica sa imena, da svi oni pomazu pri citanju tih imena na proskomidiji, da to traje satima... Posto su grobljanska crkva, nemaju parohiju niti prihoda. Prilozi za pomjanike su jedini prihod. Oni nemaju cenu vec ko koliko da. A kaze drugarica, svi daju.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Vedran рече

Мени је ово перверзно. 

Па не морају да јој их помињу 40 дана или целу годину, ако им је пуно. Нека их баба доноси сваки пут кад дође. Они и онако не враћају спискове људима када их помену. Баба би морала писати сваки пут изнова. Ако њој не би било тешко да пише, онда и они, мудрови, могу да их помену. Али да почну да наплаћују имена људима који долазе у Цркву је више него перверзно. Шта? Сутра ће и причешће наплаћивати јер има пуно причасника. А шта они раде? Чиме се баве? Који им је посао? Кад им је пуно да помену списак имена неке побожне бабе, захваљујући којој су до јуче хлеба јели, јер други нико у Цркви није ни био.  

Друга је ствар када у манастире долазе људи са стране и доносе туђе спискове.

Неке наше попове стварно треба послати у неки камп на до-васпитање.

Ех да је само једна баба у питању. Ово је, по мени, добар начин да се мало ограничи број имена, јер цена је стварно симболична. Овако ће људи давати имена само оних до којих им је стварно стало, а не типа, кад је џабе да ставим сваког кога знам. Глупо је да тражимо жртву од свештеника, да троши своје време и енергију и моли се за наше вољене, а да ми не дамо ништа. А што се тиче причешћа, што се рече Р2Д2, ни то није бесплатно, и ако би сви били толико неосетљиви да нико не би хтео да новчано помогне свештенику, у реду би било и причешће наплаћивати. Све по мери.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, -Владимир- рече

у реду би било и причешће наплаћивати

АЈМЕ!

шта рећи

7896634

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Danijela рече

A kaze drugarica, svi daju.

Да, да. Зато што је то Црква, а не пијаца.

Али шта ћеш, неки више воле пијацу, ценовнике, тарифнике...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

АЈМЕ!

шта рећи

7896634

Кажем , све по мери. Кад људи почну да гледају на свештенике као на своје слуге којима је обавеза да се жртвују и који ионако ништа у животу не раде а не као на браћу у Христу и пастире, шта друго ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, -Владимир- рече

Кажем , све по мери

Брате мили. Разумео сам шта кажеш. Само не може се једна грешка исправљати другом, још гором. Треба улагати у изградњу тога односа, а не уводити овај циркус. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...