Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, cloudking рече

Ova konkretna prica mi nije toliko ni zanimljiva, vasa unutrasnja stvar, sto bi ikog spolja bilo briga... nego, mene vec godinama na ovom forumu ubedjuju da ne postoje crkve koja naplacuju po tarifi i da ja umisljam da postoje jesno definisane cene za konkretna usluge. 

Кад се православци усагласе око било чега и јасно дефинишу да знаш одма да је дошо крај света и бежи у планине... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Кад се православци усагласе око било чега и јасно дефинишу да знаш одма да је дошо крај света и бежи у планине... :)

Naravno toga nije bilo ni u prvih 12 apostola, uvek je juda morao biti.

Ja se cudim otkud ateistima misao da su pravoslavni uniformisani limeni vojnici, verovatno posledica komunizma ili neceg drugog pojma nemam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja se cudim otkud ateistima misao da su pravoslavni uniformisani limeni vojnici, verovatno posledica komunizma ili neceg drugog pojma nemam.

Onda kad ja kazem "u crkvama postoje tarife" vi mi odgovorite "postoje razliciti pravoslavci, mi nismo uniformisani limeni vojnici" (taj odgovor bi meni bio zadovoljavajuci), a ne da me ubedjujete da haluciniram?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Onda kad ja kazem "u crkvama postoje tarife" vi mi odgovorite "postoje razliciti pravoslavci, mi nismo uniformisani limeni vojnici" (taj odgovor bi meni bio zadovoljavajuci), a ne da me ubedjujete da haluciniram?

Pa ne ubedjujemo te nista znas da nismo uniformisani, evo el te grizli ubedjivao?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ne ubedjujemo te nista znas da nismo uniformisani, evo el te grizli ubedjivao?

Sad se pravis da ti pamcenje traje poslednja tri posta :D Forumska zlatna ribica

Ja pricam  o raznim temama u proteklim godinama...

Подели на овим сајтовима

Cek, a jel treba da postoji cenovnik il jok? :D

Ne postoji jedinstvena tarifa, negde postoji, negde jok, negde je to na nivou eparhije reseno negde svakog grada, negde parohijske crkve...

Da se nasalim, negde imas tarifu pozdravljanja srodnika u kosmosu, a negde je daj sta das, svako selo sopstveni obicaj i tarifa.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Sad se pravis da ti pamcenje traje poslednja tri posta :D Forumska zlatna ribica

Ja pricam  o raznim temama u proteklim godinama...

Pamtim kao slon ovde nikad nisi nasao  uniformisane pravoslavne limene vojnike.

Os jos neku zelju?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pamtim kao slon ovde nikad nisi nasao  uniformisane pravoslavne limene vojnike.

Os jos neku zelju?

ja sam lepo objasnio gde vidim tu uniformisanost, e sad, jedino da nacrtam nekako...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

ja sam lepo objasnio gde vidim tu uniformisanost, e sad, jedino da nacrtam nekako...

Sta cu kad ti je suzen listic pa ono sto je tebi kompletna kompozicija meni izgleda kao tackica.

Nikada ovde nisi mogao u nicemu da dobijes potpuno uniformisan odgovor.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Страле рече

То је гробљанска црква, тако да нема парохијску заједницу, те су и разумљиве  ове ''цене'' симболичне  вредности. 

Па што централа не даје финансије? Има на претек вала.

Не, не може се из овога мигољити. Нико овдје не критикује што рпавославци нису "униформисани" или шта већ, него што оправдавају и жмуре на кршење неког принципијелног духа хришћанства, непотребно.

Хајд, да је нека криза па да Црква нема уопште пара, али она дере паре. Што не прослиједи мало вишак тамо гдје треба? Умјесто одговора на критику да се овиме врши монетизација свештеничких услуга и "Божје милости" што не приличи хришћанству, одговара се са:

1. па и код других има цјеновника ( што је логичка грешка "e tu quoque" - "и ти то радиш/ и други то раде", што није никакав ни разлог ни оправдање. Туђе недјело није оправдање за сопствено недјело )
  2. па нису православци сви сагласни око свега ( наравно, али о томе није прича )
  3. па бабе неке долазе стално са пуно имена ( па то је посао свештеника, да пружа духовне услуге. АКо баба претјерује, нека буде поп мудар па нек се договори са бабом ил ишта ли. А опет, таквих баба нема толико да се мора уводити цјеновник као средство смањења пдостицаја да оне долазе са дугим списковима )

Или још боље, да објасним моју фрустрацију око овога само једном сликом:

turning-tables.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Страле рече

То је гробљанска црква, тако да нема парохијску заједницу, те су и разумљиве  ове ''цене'' симболичне  вредности. 

Ја мислим да ни једно оправдање за ово не стоји. 

Прво, сасвим је глупо увести тарифу да би се нешто спречило, а онда после тврдити да је то "сиболична сума". Јер ако је симболична онда ништа неће спречити. Јел тако? Елементарна логика.

Друго, сума лепо и да је симболична за нас, за онога који нема ни једна сума није симболична, јер такав данас или ће хлеба јести или ће откинути део њега да да попу да помиње. Дакле нема симболичне суме за таквога. И он не сме да се у Цркви, коју је Христос својом крвљу стекао, осећа нелагодно зато што нема а хоће своје ближње да помене. 

Треће, свака оваква мера је непропорционално дискриминаторна према онима који су мањих могућности. А тога у Цркви не би смело да буде. Ако већ има за сахране, крштења, венчања итд. Ово не сме да буде на Св Литургији. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ћириличар рече

Не, не може се из овога мигољити. Нико овдје не критикује што рпавославци нису "униформисани" или шта већ, него што оправдавају и жмуре на кршење неког принципијелног духа хришћанства, непотребно

Naravno da je kritika da smo uniformisana jednoumna nekriticka i neodgovorna masa.

Jer postavljac teme sam kaze da ga ne zanima mnogo unutrasnja pitanja Crkve ali bi eto da dokaze kako smo svi tvrdili da ne postoje cenovnici i usluge nemaju tarifu.

Nece da moze, barem ne na ovom forumu.

Ovde smo vise puta postavljali razne "cenovnike" i raspravljali o validnosti istih, te se kriticka i zdrava polemika zaista ovde uvek vodila.

Vidis ja ne zmurim ni u jednom pravcu a ti gledas samo na jedno oko dok ucitavas drugima zmurenje.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, todor рече

''Нека, сама ћу си помињем за те паре'' Баба из Ниш

Акценат на "и" у "помИњем".

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...