Jump to content

Како свештенику рећи свој грех?

Препоручена порука

Ипак је исповест најинтимнија и потпуна само пред Богом, у самоћи.

Пред свештеником је увек формалност, реда ради, бар за мене.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, todor рече

Ипак је исповест најинтимнија и потпуна само пред Богом, у самоћи.

Moze da bude, ali je efektnije svakako i dusekorisnije reci nekome sve ono sto, samo Gospod Bog i ti znate, jer Bog vec poznaje sve tajne naseg srca...tako da razoblicavanjem sebe pred drugim, sticemo vise koristi nego razgovarati samo sa Bogom u samoci...

To je bar moje misljenje

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Сусрет са сопственом савешћу је једна од најстрашнијих ствари на свету. Ко страшним стварима прилази олако и кампањски, у бити не схвата колико су одређене ствари страшне а света тајна исповести јесте једна од њих. Поновићу речи светог Василија Великог:

Знам, Господе, да се недостојно причешћујем пречистим Телом Твојим и часном Крвљу Твојом, и крив сам, и суд себи једем и пијем, не разликујући Тела и Крви Тебе, Христа и Бога мог.

Дакле, страшне и потресне речи и стога исповест треба схватити на потпуно исти начин: у покајању, у скрушености, у страху Божијем али и у нади и вери.
Без ових осећања, без истинске воље да се исповеђено не понови, без труда да се одбаци и огади грех — чему заиста и исповест и причешће?
Свештенику су лажне и празне речи мало потребне, Богу још мање.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Adelaida рече

Moze da bude, ali je efektnije svakako i dusekorisnije reci nekome sve ono sto, samo Gospod Bog i ti znate, jer Bog vec poznaje sve tajne naseg srca...tako da razoblicavanjem sebe pred drugim, sticemo vise koristi nego razgovarati samo sa Bogom u samoci...

To je bar moje misljenje

Има и тога, али када сам са Богом лицем к лицу осећам искрену потребу за исповешћу све време, док тај осећај нестаје у присуству свештеника, и тада је увек оно: Хајде да обавим и ту формалност, кад сам већ ту.    

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...