Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Васијан рече

Врло је могуће да је међу Светима. То што није у Диптиху, не значи да није свет...

Немој тако, прво питај грешног Мил...Станоја можеш ли ти тако да се играш са диптисима и светима... Ја сам разумео да он поштује само како је написано. Зато њему отписујем.

А ако он каже да може, онда може. Ал` онда мора да ревидира све ставове...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, МилошБГ рече

Ето, нисам знао да је то реченица која је тако настала, а чак сам нашао да је то изрекао у беседи. Мислим да је ружно да аутори ако већ знају да се то шири као да је стварно изрекао св. Сава нису више јавно потрудили да кажу да то није истина, мада има тај текст где је то речено, али опет... Мај мистејк.Праштајте

Зато се код Аве никад не налазе реченице тог типа. Саблажњивих имам и на претек, али лажљивих никад! 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Oce, ali, ja sam se tek od sedme strane prakticno ukljucio u diskusiju. Ne znam stvarno, kakve veze imam sa  tim deckom Nikolom, i njegovim pisanjem i celom tom raspravom.

Nema veze, valjda smo malo razjasnili tu situaciju.

У реду је све, праштај брате.

Немате везе један с другим и то је у реду али сте утрчали у незгодно време па шта да се ради. :-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

...болесни национализам, манипулисање најнижим страстима у народа, пропагирање кича и шунда, секташење..

Ма јок, где би то било у нас...

Релативно скоро одем у једну цркву на славу. Ту иду ови наши што воле са затвореним дверима, а презиру нас што смо служили са отвореним (док нови владика није забранио. Иначе, први пут одем на позив колеге, ред је. Колега за пример). Попа зајапурен, мало поширок... После Литурђије - под шатру. Тамо - неки бенд свируцка. За попу само четничке типа дрма ми се на шубари цвеће. И бећарске, да не наводимо. До подне. Мало се и из пиштоља уме гађати ако погоди песма, а није дош`о владика...

А од подне преузима шатру (у порти) приватник, и наступа Гоци бенд! За народне масе...До касно у ноћ...

Дакле, ништа од наведеног...

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Јанко рече

Знаш ли да и у нашој цркви налазим издања Рукумије са којекаквим садржајем од оног неофитског архимандарина...

Ако тако будеш расуђивао...

Ево, и мој попа из незнања својевременозвао Мирољуба па му свако мало то набијају на нос.

Бре, цркве неспремне без књига и брошура дочекале слободу.

`94-95 у нашој библиотеци било само 30-40 брошурица. А онда кренула експанзија штампања.

Мислиш да је критички прегледавано шта се штампа? Ма само дај на број народ гладан.

Онда им продавали монашку литературу јер поповске није било (попови били заузети политиком задњих стопедесет година у нас).

И имаш резултат - ове данашње неофит-квазизилоте што терају по монашки у свету. Нит` се жене, нит` се монаше, знају шта папа сања и како се исправно моли... Све теоретски набифлано. А праксис катастрофа.

И тако...

Е, то, то! Реци им брате!:dobro:

О томе причам, не само да терају ,,по монашки" већ налажу претежак јарам.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Јанко рече

А ако он каже да може, онда може.

Да, он је виша инстанца од Св. Духа, ако он каже да може онда мора да може. 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Леон Професионалац рече

Да, он је виша инстанца од Св. Духа, ако он каже да може онда мора да може. 

А зашто ви ликови мислите да сте ви више инстанце Његове па проглашавате ко је свет а ко није? Ја сам експлицитно рекао да се ја тиме не бавим, и да у то не улазим, а ви сте ти који инсистирате да је свет неко за кога немамо гаранције цркве да јесте, ви сте ти који преузимате на себе улогу Страшног Судије! И то са колико острашћености, а овамо мене називате талибаном. Мислим ако је небитно шта црква каже, него имамо куд који мили моји freeform религију где свако ради оно што хоће и шта му све свиђа која је онда поента ове расправе?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Леон Професионалац рече

А нису позвани да налажу било шта. Нити су у чину, нити канонски поштују чинове, Титову па Слобину слику заменили Чичином, Шешељевом, Марковом...

Ложе се на Карелина, а користе молитвено правило Серафима Саровског - али само оно 3 Оче наш-3 Богородице Дјево-1 Символ вере. И то не трипут него двапут дневно. Скраћено, по монашки (упс, пардон, по световном, ал` шта је то двапут или трипут, исто му дође...). И без Исусове молитве у остало време дана. За њу је потребан вееееелики ду`овник, не сме се на своју руку...

Ено, видим, неки се причешћују на чисти петак пре подне. По монашки... (упс, то је поподне, ал` шта смо ми за пар сати...). Биће да су доследно испоштовали и тримирје и сухоједеније једном дневно - па могу... Добили благослов...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GresniStanoje рече

А зашто ви ликови мислите да сте ви више инстанце Његове па проглашавате ко је свет а ко није? Ја сам експлицитно рекао да се ја тиме не бавим, и да у то не улазим, а ви сте ти који инсистирате да је свет неко за кога немамо гаранције цркве да јесте, ви сте ти који преузимате на себе улогу Страшног Судије! И то са колико острашћености, а овамо мене називате талибаном. Мислим ако је небитно шта црква каже, него имамо куд који мили моји freeform религију где свако ради оно што хоће и шта му све свиђа која је онда поента ове расправе?

@Zoran Đurović Аво, ко беше нарекао (парафразирам) "Кад сам открио да хришћанство није оно што ја МИСЛИМ да јесте већ оно што јесте - нисам знао да ли да плачем од муке у каквој сам заблуди био или да се радујем што сам спознао Истину? (Опрости што је можда и дебело нетачно наведено, давно сам чуо, памтио, али и заборавио...)? Јел то био Августин после манихејства или сам мало п(р)омешао? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Леон Професионалац рече

И сад имам код куће прву књижицу коју сам купио те `94 као новопечени светосавац: "Карл Маркс, слуга и жртва сатане" од Р. Ђурђевића... То су била времена...

П.С.

Имам и ону "Секте, сатанизам и лажни пророци", Краљево `94. ;)

Интересовала ме због 6. тачке коју сам својевремено практиковао. Него где накупи оне - Деда Милоје, Клеопатра, па Енон, Вава, Милојко  Креманац... 12:smeha: Шта се све вртело у медијима, свако мало се сит исмејем. А верујем да тад није било за смејање...

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, GresniStanoje рече

А зашто ви ликови мислите да сте ви више инстанце Његове па проглашавате ко је свет а ко није?

Malo je tu naopaka logika mnogi upadnu u zamku.

Ti se dernjaš da ne može, mi se dernjamo da može, jer za Svetoga Duha nema ne može.

Dakle ti sudiš mi ne sudimo a sada navijaš da i mi sudimo ali taj sat ne ide na te baterije.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ух... намучих се док сам вас стигао. Ама, братијо везете ко сингерица... Него Авво, видим ја да се мени не пише добро. Рукоположен у чин ђакон на дан Св. Амвросија, служио као ђакон на темељима старе цркве њему посвећене, а Августинове ''Исповести'' ме још увек покрећу. Него целе седмице трка, развлачио струју по цркви, радио  кухињу (склапао), глетовао, и служио. Па после свега, попио опомену јутрос од намесника. Вратио се тек пре два сата. Напали га попови, да је пустио новотарца, пошто, сам сам у цркви, и служим Пређеосвећену литургију и средом и петком - пракса је само једна у посту (кад си сам у цркви). И још се дрзнуо да служим у 17 часова поподне. Морао писати данас акт владици, и објашњавати.... Јуче ми послали попови и уходе да бележе колико је људи дошло у цркву. Па кад су пописали да их има више него недељом у градским црквама... невоља. Намеснике се малко побојао, па рекао да за сад наставим и даље да служим и средом и петком у 17 часова, док владика не да последњу реч... И то се жалио мој бивши старешина који недељом тера људе да клече у цркви док чита молитве, суботом да посте на води - а проскомидију врши за време мирне јектеније док уговаре овце на мобилном телефону. Тражи три жита и прилог од 5000 динара да се опросте наследни греси. У црквеној порти направио гаражу за своју механизацију, од црквеног дома хостел за његове раднике (ту је све на рачун цркве) - а жена из киоска сири млеко и спрема му зимницу, коју са етикетом продаје са благословом Св. Василија Острошког екскурзијама, који долзе у ''манастир'', тј. парохијску цркву, али он то другачије назива....

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Јанко рече

И сад имам код куће прву књижицу коју сам купио те `94 као новопечени светосавац: "Карл Маркс, слуга и жртва сатане" од Р. Ђурђевића... То су била времена...

П.С.

Имам и ону "Секте, сатанизам и лажни пророци", Краљево `94. ;)

Продавале су се и у књижари ПБФ.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Malo je tu naopaka logika mnogi upadnu u zamku.

Ti se dernjaš da ne može, mi se dernjamo da može, jer za Svetoga Duha nema ne može.

Dakle ti sudiš mi ne sudimo a sada navijaš da i mi sudimo ali taj sat ne ide na te baterije.

Само што се код нас ради о логичком суду а код њих о суђењу. ;-) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...