Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, Жика рече

Није се вратио, колико ми је познато. Ник му је био Сергиан. Прво је био код Акакија. Неки други се вратио, писао је недавно овде.

Да, да...тај Сергиан. Сретао сам на разним местима његова писанија. Не знам, некако сам укопчао да је то тај матејевац који се вратио у окриље Цркве. Вероватно грешим...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

АМИН! Ново вино у нове мехове! 

Реци ми само који од отаца је то тврдио да се католици неће спасити и да су њихови свеци ђавоимани? како не можеш таквог да нађеш, а и да има нешто да се натегне, опет је једна ласта. Јер су се сви наши према католицима званично обраћали са поштовањем, а навео сам вам и свете који су им признавали тајне. Према томе, неће бити да сам ја неки геније коме је пало нешто напамет само да би се спрдао са малим сиротим талибанчићима... 

Мислим да нисам помињао реч ђавоиманост, а за спасење, као што већ рекох нисам задужен ја. Ако Господ неком неправославном и „прогледа корз прсте“ слава Богу, али једино што ја као веран син цркве могу, и што сам уосталом и дужан да чиним јесте да укажем људима на то где се налазе Спасоносне Тајне Тела и Крви Христове.

Томос Григорија Кипарског и Синодикон на Светога Духа су поприлично експлицитни у осуди франака. Наравно вековима су постојали дневнополитички разлози зашто им се ваљало улизивати, али сада за тим заиста више нема потребе будући да у данашње време Ватикан једва да има нешто већи утицај у свету од моје баба Персе.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Пардон, није у питању енциклика, већ Писмо папе Григорија IX

Хвала! Овако ћу моћи да проверим. Дадох пре неку годину сл. задатак једном мом студенту, али мрка кашпа. Он је био само побожан, није умео да изврши ове претраге.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Хвала! Овако ћу моћи да проверим. Дадох пре неку годину сл. задатак једном мом студенту, али мрка кашпа. Он је био само побожан, није умео да изврши ове претраге.

Хвала Богу!

Иначе, свима топло препоручујем књигу - http://www.diogenpro.com/uploads/4/6/8/8/4688084/5644766_orig.jpg, у њој је детаљно проучен феномен Св. Огња. Одатле све представих овде. Тамо су сви списи представљени упоредно.

Све похвале Аутору!

http://www.svetigora.com/node/10888

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Неки теолози су негирали Благодатни огањ. Мислим да је Курајев писао о томе.

Ех...па теолози не би били теолози...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GresniStanoje рече

Да видимо шта је беше оно Душанов Законик прописивао за латинску јерес?

6. О јереси латинској:
И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:
И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:
И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

Свети Душан Силни.

Под мач, бато!

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Свети Душан Силни.

Под мач, бато!

Немој да узимаш ствари ван контекста. Тема је био однос према њима у средњовековној Србији. Душанов Законик као званични документ из тог периода даје јасну слику.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, МилошБГ рече

Па пази оче, са једне стране то је најцитиранија реченица св.Саве, чак постоје манастири у Србији где нпр можеш купити неке ствари са тим натписом, дакле не верујем да је баш неко сад сео и смишљао и то измислио. До тога да се цитира у књигама многим.

Са друге стране никад нисам од никог до вас чуо да то није изрекао св.Сава.

Знаш ли да и у нашој цркви налазим издања Рукумије са којекаквим садржајем од оног неофитског архимандарина...

Ако тако будеш расуђивао...

Ево, и мој попа из незнања својевременозвао Мирољуба па му свако мало то набијају на нос.

Бре, цркве неспремне без књига и брошура дочекале слободу.

`94-95 у нашој библиотеци било само 30-40 брошурица. А онда кренула експанзија штампања.

Мислиш да је критички прегледавано шта се штампа? Ма само дај на број народ гладан.

Онда им продавали монашку литературу јер поповске није било (попови били заузети политиком задњих стопедесет година у нас).

И имаш резултат - ове данашње неофит-квазизилоте што терају по монашки у свету. Нит` се жене, нит` се монаше, знају шта папа сања и како се исправно моли... Све теоретски набифлано. А праксис катастрофа.

И тако...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Јанко рече

Свети Душан Силни

Врло је могуће да је међу Светима. То што није у Диптиху, не значи да није свет...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, GresniStanoje рече

Немој да узимаш ствари ван контекста. Тема је био однос према њима у средњовековној Србији. Душанов Законик као званични документ из тог периода даје јасну слику.

А пропаст његовог царства и надимак сина још јаснију духовну слику...

Ал` би ти и Мирољуб уживали да се сад Душан кандидује на изборима... :)))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Нисам читао ни једну од те две студије. Али, у сваком случају, теза да су Богумили и Латини исто делује (ми) као научна фантастика. 

А сајт је по духу раван Куриру, Блицу, Информеру...а сви знамо који је то дух...

Петровић је озбиљан научник али је богомољац. То га је укопало, као и сукоб са црквеним властима. Ту су се многи огрешили о њега не бих наводио, као ни одвратну причу која га је практично и уништила. То што је преживео, не може а да не остави озбиљне последице. Зато је он на крају узео и силовао текстове који никако или јако тешко могу да се употребе у том смислу. Наиме, да су богомили католици. Ту наука престаје. Онда је почео да води неки свој крсташки рат, а портпарол, министар за дезинформације му је постао полуписмени Димитријевић. Мени је и тог човека жао, али је он из кругова које прилично познајем, али са којима никад нисам хтео да сарађујем. Комунистичка ДБ која нас је скоро истребила као народ. 

Петровић је највећи стручњак у нас за Саву, али је полу-употребљив. Кад крене да халуцинира... И такође је штета  што једну здраву критику која је била изнутра у СПЦ није на крају изгурао него се одвојио уз артемите, мада се изгледа сада дистанцирао од њих. Зато је нама једини спас да науком и талентом вршимо реформу у цркви и држави, мада је књига спала на 2 слова... Оно што мене многи не разумеју је следеће: Реформа цркве на основу Писма и Отаца (наравно, не талибански схваћених), позитивна селекција и крвава борба против корупције и неморала. Реформа цркве није борба против цркве, јер она може да и 10 пута буде гора него сада, а да је исто црква, него препознавање болести које раздиру њено ткиво. А то су симонија, педофилија, педерлук, швалерација, монденски идеали, нерад, ругање Јеванђељу, робовање мамону (новцу и светској власти), болесни национализам, манипулисање најнижим страстима у народа, пропагирање кича и шунда, секташење, немање храбрости да се нешто уради, јер после нас потоп! У стилу Јустина Поповића ово описах, али све то постоји код нас. И то јесте црква, тако да се секташи не радују мојим речима, али ни црква да мисли да јој свећа може горети до зоре. Није халуцинирао Јован него је имао визије.

Дар је разликовати духове. Расуђивати о стварима. Зато вам ја говорим против квасца фарисејства, талибанства и осталог. Али кад вас жигошу и хипнотишу неким формулама, онда је скоро немогуће продрети до душе човекове. Ево, добри мој, Хр исцели неке бесомучне. И сви ми сада, до једног кажемо: супер, ок. Зашто то кажемо? Да ли зато што тако заиста и верујемо или из моде? Црква тако прича, Хр је сада велики шмекер... Наравно да има и оних који га одбијају, сврставају у створења, паметног човека, чудотворца пророка. Али, ако себи хоћемо да сада искрено поставимо питање: ти си видео неког рабина из провинције. Прича против Закона. Против Храма. А чини чуда. Шта би рекао? Да ли си сигуран да би исповедио Петрову веру? - Јер Петар никад није видео ову масу света која следи Хр, све велелепне цркве итд. - Ја сада, из ове позиције, молио бих се Господу да имам ту Петрову веру.

Немам могућност да будем у то време када је питао Апостоле: А шта ви мислите, ко сам ја? - Ја сам у прилици да одговорим на Грацију: Дух Свети чудотвори кроз њега? - Ја велим да чудотвори. И, када се добро размисли, исто је то питање које су себи постављали Јевреји када су гледали Ис чуда. Јер је један Дух који чудотвори. Није се тамо појавио Дух са ружичастим окицама па га препознали. Не, или га препознаш или не. И увек је то, како сам у тексту рекао инвестиција. Љубав и вера су инвестиција.        

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...