Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, grigorije22 рече

Iz Pisma i otaca. Bog sve sto je stvorio stvorio je dobrim i nista nije stvoreno na vecnu propast. Kroz Bogocoveka Hrista biva vozglavljeno i ucice u vecno postojanje.

Eto, tri toma Dogmatike pravoslavne crkve od Ave Justina imam u štampanom izdanju. Gde se to pominje? ;) 

I jedno logičko pitanje, jesu li životinje i biljke po liku i podobiju Božjem stvorene?

Zašto je čovek kruna stvaranja? Zašto je Adamov greh prouzrokovao smrt, a ne recimo neposlušnost šarplaninca Rexa?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ula Mark рече

Eto, tri toma Dogmatike pravoslavne crkve od Ave Justina imam u štampanom izdanju. Gde se to pominje? ;) 

I jedno logičko pitanje, jesu li životinje i biljke po liku i podobiju Božjem stvorene?

Zašto je čovek kruna stvaranja? Zašto je Adamov greh prouzrokovao smrt, a ne recimo neposlušnost šarplaninca Rexa?

Nisu po podobiju Bozijem, ali to ne znaci da ce zbog toga da ostanu vecnom nistavilu. Interesantno je kako kreacionisti odbacuju evoluciju i kompletnu nauku jer eto ona govori o smrti i ubijanju zivotinja, a to je u suprotnosti sa ljubavlju Bozijom. Osatavljanje zivotinja u vecnom nistavilu je takodje suprotno ljubavi i dobroti.

Sto se tice ave Justina, procitaj njegovo delo Srna u izgubljenom raju. On tamo itekako kaze da ce ta srna koja umire zbog covekovog greha biti u raju. O tome su pisali i Sveti Vasilje Veliki,Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti. Oni su pod obnovu cele tvari podrazumevali i zivotinje cak i blazeni Avgustin.

Na kraju krajeva Eden predstavlja izmedju ostalog i prasliku buduceg carstva. Posto je u Edenu bilo zivotinja mora da ih bude i u Eshatonu.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, grigorije22 рече

Nisu po podobiju Bozijem, ali to ne znaci da ce zbog toga da ostanu vecnom nistavilu. Interesantno je kako kreacionisti odbacuju evoluciju i kompletnu nauku jer eto ona govori o smrti i ubijanju zivotinja, a to je u suprotnosti sa ljubavlju Bozijom. Osatavljanje zivotinja u vecnom nistavilu je takodje suprotno ljubavi i dobroti.

Exactly! Ja ti dođem u kuću, poubijam ti pola familije i onda te još ubedim da mene mora da voliš jer sam ja dobar i to sam uradio za tvoje dobro!

;))))

Ako neko nema svesti, kako će da bude svestan svog ništavila? Stavi špiglu ispred majmuna ili psa, on neće biti svestan da je to u špigli »on«.

Ima to biće emocije i trpi – a to zbog nas, i mi treba zbog toga da budemo svesni. Samo je čovek "logosan" ili svestan svog postojanja (a i to samo izuzeci, očito).

Цитат

Sto se tice ave Justina, procitaj njegovo delo Srna u izgubljenom raju. On tamo itekako kaze da ce ta srna koja umire zbog covekovog greha biti u raju. O tome su pisali i Sveti Vasilje Veliki,Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti. Oni su pod obnovu cele tvari podrazumevali i zivotinje cak i blazeni Avgustin.

Na kraju krajeva Eden predstavlja izmedju ostalog i prasliku buduceg carstva. Posto je u Edenu bilo zivotinja mora da ih bude i u Eshatonu.

Ne mešaj verovanje da će u raju biti bića poput ptica i drugih životinja sa »vaskrsavanjem« krepalih i uginulih životinja i biljaka. Kod nas se čak upotrebljava različit glagol, ljudi umiru, a životinje krepavaju i uginju!  

Dok su o prvom govorili Oci, o tom drugom nisu sigurno … (Poslednji veliki sveti je starac Pajsije ne primer!) Možda je neko nešto i lupio, ali u dogmatiki PC (pa i KC, ako hoćeš) toga učenja nema. A tebi niko ne brani da veruješ u šta hoćeš.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Ula Mark рече

Dakle očekivati je da Kalimoros hoće da kaže da će životinje i biljke biti vaskrnute! ;)))

Pre svega Kalomiros, ne Kalimoros.

Drugo, sva tvar bice preizmenjena (= preobrazena, savaskrsnuta) sa covekom, kao sto i govori apostol. Jer sta je preobrazenje i preizmenjivanje nego slava buduceg veka (= vaskrsenje)? Sva tvar je stvorena za coveka, ne sama za sebe, i ne kao puki ukras vekovima, tako da i ona "ceka na izbavljenje" (isti apostol).

Od cega izbavljenje? Od smrti i propadljivosti, naravno.

Kako se izbavljamo od smrti i propadljivosti? Vaskrsenjem, naravno, drugog nacina nema.

I kako je to lepo primetio Dostojevski - "ne mogu da zamislim Raj u kome nece da bude i moj pas".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ula Mark рече

Kakva smesna pitanja. Naravno da je covek kruna, a `de je kruna tu je i telo na kome ona stoji.

Gde ide covek (a Bog mu je namenio vecnost), onamo ide sva tvar koja mu je data.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, grigorije22 рече

Grigorije, brate, svaka cast kako si ovo srocio. :dobro:

Подели на овим сајтовима

Цитат

Exactly! Ja ti dođem u kuću, poubijam ti pola familije i onda te još ubedim da mene mora da voliš jer sam ja dobar i to sam uradio za tvoje dobro!

;))))

Ako neko nema svesti, kako će da bude svestan svog ništavila? Stavi špiglu ispred majmuna ili psa, on neće biti svestan da je to u špigli »on«.

Ima to biće emocije i trpi – a to zbog nas, i mi treba zbog toga da budemo svesni. Samo je čovek "logosan" ili svestan svog postojanja (a i to samo izuzeci, očito).

Prvo, to da li zivotinje imaju svest i koliko one znaju to nama nije poznato. Savremena nauka itekao rusi tu barijeru izmedju coveka i zivotinje. Drugo, cak i da nemaju svest to nije nikakav argument. Bebe takodje nemaju svest o svojoj prolaznosti kao i oni koji su psihicki bolesni. Cak i kada bi bilo tacno to o cemu pricas a nije, jer bi po tome ispalo da se Bog ipak pokajao za sedmicu stvaranja, zivotinje bi mogle da budu vaskrsnute zarad onih koji budu imali zivot vecni.

Цитат

Ne mešaj verovanje da će u raju biti bića poput ptica i drugih životinja sa »vaskrsavanjem« krepalih i uginulih životinja i biljaka. Kod nas se čak upotrebljava različit glagol, ljudi umiru, a životinje krepavaju i uginju!  

Samo sto ti treba da dokazes da ce to da budu neke druge zivotinje a ne one koje su bile na Zemlji.

Цитат

Dok su o prvom govorili Oci, o tom drugom nisu sigurno … (Poslednji veliki sveti je starac Pajsije ne primer!) Možda je neko nešto i lupio, ali u dogmatiki PC (pa i KC, ako hoćeš) toga učenja nema. A tebi niko ne brani da veruješ u šta hoćeš.

13Bog nije smrt stvorio niti se raduje propasti živih.

Zaboravio si ovaj stih. Po tebi Bog se ipak raduje propasti zivih.

Цитат

св. Јован Златоуст:

"Као што је твар постала пропадљива када је твоје тело постало пропадљиво, тако ће твар - када твоје тело постане непропадљиво - следити тело и постати му слична" (Омилије на посланицу Римљанима, XIV, 5).

Цитат

Sveti Grigorije Sinait, Dobrotoljublje,  (Главе о заповестима и догматима, 11).

"Твар која данас постоји није створена у почетку као пропадљива; већ је таква постала (касније), јер се, по Писму, покорила таштини, али не од своје воље, већ због онога који је покори, 'са надом да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу' (Римљ.8,20). Онај Који је обновио Адама и осветио га, обновио је и твар, али је од пропадљивости није избавио"

....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Pre svega Kalomiros, ne Kalimoros.

Drugo, sva tvar bice preizmenjena (= savaskrsnuta) sa covekom, kao sto i govori apostol. Jer sta je preobrazenje nego slava buduceg veka (= vaskrsenje)? Sva tvar je stvorena za coveka, ne sama za sebe, i ne kao puki ukras vekovima, tako da i ona "ceka na izbavljenje" (isti apostol).

Od cega izbavljenje? Od smrti i propadljivosti, naravno.

Kako se izbavljamo od smrti i propadljivosti? Vaskrsenjem, naravno, drugog nacina nema.

I kako je to lepo primetio Dostojevski - "ne mogu da zamislim Raj u kome nece da bude i moj pas".

A ja bih hteo da u raju bude moja bakterija koja je trenutno u mom želudcu!

Preobraženje ne znači vaskrsenje ;))))))))

Hristos se na Tavoru nije vaskrsao, već praobrazio …

Подели на овим сајтовима

I kakve veze uopste ima sta je starac Pajsije govorio. Njemu danas svasta trpaju u usta i sto je rekao i sto nije. Cak i da je rekao to moze da bude relevantno samo ako mu je Duh Sveti to otkrio. U suprotnom je to teleogumen koji nikoga ne obavezuje.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ula Mark рече

Ne pricaj...

Preobrazenjem je Hristos pokazao sta? Svetlost i slavu Carstva buduceg veka. Kako se jos zove to Carstvo, tj. kako se do Njega dolazi? Pa vaskrsenjem, naravno, jer je to Carstvo vaskrsenja. Ili ti mozda `oces da kazes da su Preobrazenje i Vaskrsenje, iako u istom krugu presvetlih Praznika Gospodnjih, u stvari nepovezani jedno drugom?

Najvolijem kad neko nesto u bogoslovlju nabubaci kao tabelu, pa krene da prica k`o da je ekonomista...

Подели на овим сајтовима

Aj ovako jedno pitanje za tebe. Kada Hristos bude dolazio po drugi put na Zemlju u to vreme bice pasa,macaka i drugih zivotinja. Sta ce onda da bude sa tim zivotinjama? Hoce li one da ispare ili ce da budu preobrazene?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Prvo, to da li zivotinje imaju svest i koliko one znaju to nama nije poznato. Savremena nauka itekao rusi tu barijeru izmedju coveka i zivotinje. Drugo, cak i da nemaju svest to nije nikakav argument. Bebe takodje nemaju svest o svojoj prolaznosti kao i oni koji su psihicki bolesni. Cak i kada bi bilo tacno to o cemu pricas a nije, jer bi po tome ispalo da se Bog ipak pokajao za sedmicu stvaranja, zivotinje bi mogle da budu vaskrsnute zarad onih koji budu imali zivot vecni.

Samo sto ti treba da dokazes da ce to da budu neke druge zivotinje a ne one koje su bile na Zemlji.

13Bog nije smrt stvorio niti se raduje propasti živih.

Zaboravio si ovaj stih. Po tebi Bog se ipak raduje propasti zivih.

Po tebi se raduje, ne po meni, jer ti učiš i zagovaraš nauku smrti - evoluciju. Smrt je tu u celoj igri kao bitan pokretač evolucije - njen ključni element "borba za opstanak" - da bi mogao čovek da postane!

A mi znamo iz Otkrovenja, da je Bog udahnuo svoj lik i obraz u Adama, ne u životinje i biljke - a Oci su i definisali šta bi to moglo biti.

Svakako je to NAJBITNIJI argument ... Bebe imaju svest o svojoj eksistenciji ... čak već u stomaku, dok su još fetus, osećaju kad idu pod nož! To dokumentovano. E, sada, da li jedna zigota ima svest, verovatno ne - jer nema ni mozga, ali mi VERUJEMO, da je i ta zigota čovek (u ontološkom smislu).

Zašto bih ja dokazivao. Dokazuj ti svoje "novotarije", a to što si naveo citate oni ne govore o vaskrsenju umrlih životinja ... Valjda su ti ljudi razlikovali dobro glagol preobraziti (μεταμορφόω-ῶ) od glagola vaskrnuti (ἀνίστημι).

Подели на овим сајтовима

Po tebi se raduje, ne po meni, jer ti učiš i zagovaraš nauku smrti - evoluciju. Smrt je tu u celoj igri kao bitan pokretač evolucije - njen ključni element "borba za opstanak" - da bi mogao čovek da postane!

A mi znamo iz Otkrovenja, da je Bog udahnuo svoj lik i obraz u Adama, ne u životinje i biljke - a Oci su i definisali šta bi to moglo biti.

Svakako je to NAJBITNIJI argument ... Bebe imaju svest o svojoj eksistenciji ... čak već u stomaku, dok su još fetus, osećaju kad idu pod nož! To dokumentovano. E, sada, da li jedna zigota ima svest, verovatno ne - jer nema ni mozga, ali mi VERUJEMO, da je i ta zigota čovek (u ontološkom smislu).

Zašto bih ja dokazivao. Dokazuj ti svoje "novotarije", a to što si naveo citate oni ne govore o vaskrsenju umrlih životinja ... Valjda su ti ljudi razlikovali dobro glagol preobraziti (μεταμορφόω-ῶ) od glagola vaskrnuti (ἀνίστημι).

Ne po meni jer ja samo priznajem cinjenice stvorenog sveta. A na osnovu Bozanskog otkrovenja Crkva ce da pruzi odgovor postojanja predator plen pre pojave coveka. Beba nema nikakvu svest o svom postojanju i smrti. To su opet neke pseudonacne gluposti.  Zivotinje sto puta vise osecaju nego bebe. Novotarije ne mogu da budu jer sam ava Justin po recima vladike Atanasija Jeftica koji je bio njegov ucenik kaze da ne moze da zamisli raj bez i one najmanje bubice. Plus oci koje sam naveo su tumacili preobrazenje tvari kao vaskrsenje. Hristos kada se preobrazio na Tavoru imao je isto duhvno telo kao i nakon vakrsenja.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, obi-wan рече

Ne pricaj...

Preobrazenjem je Hristos pokazao sta? Svetlost i slavu Carstva buduceg veka. Kako se jos zove to Carstvo, tj. kako se do Njega dolazi? Pa vaskrsenjem, naravno, jer je to Carstvo vaskrsenja. Ili ti mozda `oces da kazes da su Preobrazenje i Vaskrsenje, iako u istom krugu presvetlih Praznika Gospodnjih, u stvari nepovezani jedno drugom?

Najvolijem kad neko nesto u bogoslovlju nabubaci kao tabelu, pa krene da prica k`o da je ekonomista...

Gledaj ako Džizs dođe, dok smo nas dvojica živi, da li ćemo mi "vaskrnuti" ili ćemo se "preobraziti" po svojim delima?

U Simvolu vere se kaže: Čekam vaskrsenje mrtvih (ljudi, ne životinja i biljaka) i Sud (ljudima, ne životinjama i biljkama), jer je samo kroz Sud moguće odrediti nagradu i kaznu (zamisli da je bio neki pas nevaljao, podavio mačiće, a on hoće u raj bez Suda - e pa ne može! ;))

http://www.prijateljboziji.com/_vera-obrazovanih-ljudi-tumacenje-simvola-vere-nikolaj-velimirovic/1236

Šta će biti sa tada živim životinjama - verovatno će se preobraziti ... jer ovakve kao što su sada sigurno neće postojati - gde žderu jedna drugu ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...