Jump to content

Да ли су молитве са јеретицима- ЕКУМЕНИЗАМ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Da malo pažljivije čitaš uvideo bi da ništa drugačije nisam ni napisao, samo sam istako istovremnost koja je načelo. Ovde što pisah bitiniji su drugi detalji, a ti se baš uhvati za ovo. :)

Jesi.Rekao si često govorimo o Jednom Bogu(božanskoj suštini).Nije ni bitno,nije tema ovde samo mi uaplo u moje pravoslavno inkvizitorsko oko.:D

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

To je možda neophodno katolicima da bi svoju svejeres papizma nametnuli svim ostalima.Šta će to ostalima?Totalno nepotrebno bilo kom hrišćaninu.

Svakako da oni insistiraju na priamatu, čak je nažalost i u pravoslavnim strujanjima to prisutno. Samo želim da iskažem svoje mišljenje da je jedinstvo uslov za jednobitnost Tela Hristovog. Ne mora se ono nužno ogledati u primatu, postoji milijardu načina da se jednistvo hrišćana ostvari. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ne razumem, kakva eklisijalnost ima veze sa drugim religijama ? Ili, cak i sa medjuhriscanskim dijalogom ?

Izazovi savremenosti ? Gde je tu' eklisijalnost ? Just_Cuz_19

Brate, ovo ko' da citam neki politicki tekst. :blush:

Ima veze sa teološkim problemom "recepcije" ali je to druga tema. Ne bih razgovor uvodio u tom pravcu, osim ako ne insistiraš :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Jesi.Rekao si često govorimo o Jednom Bogu(božanskoj suštini).Nije ni bitno,nije tema ovde samo mi uaplo u moje pravoslavno inkvizitorsko oko.:D

Ništa nisam slagao kad sam to rekao. Zaista često govorimo, ne mi naravno na forumu hahah nego u teologiji kroz istoriju pa i danas.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, EshatoloskiIkonizator рече

Svakako da oni insistiraju na priamatu, čak je nažalost i u pravoslavnim strujanjima to prisutno. Samo želim da iskažem svoje mišljenje da je jedinstvo uslov za jednobitnost Tela Hristovog. Ne mora se ono nužno ogledati u primatu, postoji milijardu načina da se jednistvo hrišćana ostvari. 

Jedinstvo treba da bude u istini vere.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Ne mora se ono nužno ogledati u primatu, postoji milijardu načina da se jednistvo hrišćana ostvari.

Uf, koliko sam upoznat sa istorijom Crkve, postoji samo jedan nacin ostvarivanja jedinstva.

Da, nisi nesto pomesao sa evolucijom....tamo se govori o brojevima u milijardama.....:)))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Odlično razmišljanje , samo bi dodao da Kristovo mistično tijelo je oduvijek samo jedno i neovisni i crkvenim podjelama.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Uf, koliko sam upoznat sa istorijom Crkve, postoji samo jedan nacin ostvarivanja jedinstva.

Da, nisi nesto pomesao sa evolucijom....tamo se govori o brojevima u milijardama.....:)))

Zanimljiv si tip. hehehe :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Ima veze sa teološkim problemom "recepcije" ali je to druga tema. Ne bih razgovor uvodio u tom pravcu, osim ako ne insistiraš :)

Ma nema veze. Uzivaj.  :suncanje:

Dobro smo shvatili i Kratos i ja, sta hoces da kazes i kuda vodi tvoja prica i percepcija stvari. :)

Подели на овим сајтовима

Katolici ne samo da su jeretici nego i raskolnici.Isto ko Artemije.Pocepali su telo Hristovo,posle prirodno su se i sami pocepali na protestante i hiljade sekti i sektica.I sad ti koji su to uradili pokušavaju da se nametnutu kao neki stožer ekumenizma i uspostavljanja jedinstva.Umesto da se pokaju,odbace jeresi,vrate izvornoj Crkvi,čiju su istinu vere i sami zastupali gotovo 1000 godina dok im recidivi imperatorske prošlosti nisu udarili u lobanju.:D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ma nema veze. Uzivaj.  :suncanje:

Dobro smo shvatili i Kratos i ja, sta hoces da kazes i kuda vodi tvoja prica i percepcija stvari. :)

Sad ste se udružili pa sam nadrljao :) nikuda specijalno ne vodi, samo sam hteo da dodam još jedan osvrt na temu, vidi se da ga poprilično ne razumeš. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Slažem se, ali to je samo jedan od načina.

Bez toga nema nikakvog jedinstva.Al to papsku kuriju i ne zanima.Veruj ti u šta god oćeš,samo me priznaj za vrhovnog,vidljivu glavu Crkve a mož da veruješ i u Svaroga.To je čitava suština ekumenizma.Zato oni i ne insistiraju na tome(istini vere) već na primatu.To vidi i Filip Višnjić.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Bez toga nema nikakvog jedinstva.Al to papsku kuriju i ne zanima.Veruj ti u šta god oćeš,samo me priznaj za vrhovnog,vidljivu glavu Crkve a mož da veruješ i u Svaroga.To je čitava suština ekumenizma.Zato oni i ne insistiraju na tome(istini vere) već na primatu.To vidi i Filip Višnjić.

Ne bih se složio sa tobom da aktuelno pravoslavno bogoslovlje baš tako posmatra tu stvar. Ne znam koliko si upućen u ekumenske dijaloge, ali koliko ja vidim da pročitam integralne tekstove sa sabora (a nisam Filip Višnjić :) ) ne spominje se nikakvo insistiranje na primatu a kamoli papizmu. Od kad je došao Franjo baš su se otvorili da nas slušaju. Igrom slučajeva sam iz braničevske eparhije, pa pokatkad popričam sa episkopom o tome, šta sve pričaju tamo na skupovima, i mogu ti reći da ide dosta dobro po nas :D 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...