Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Ja rekoh sad ce opet o besmrtnosti duse. :D

takodje mislim da nisu isto

Zakljucamo samo temu i gotovo...

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Vidi sad to mozda i jeste glupost. Ali ja pred profesorkom nemam neke silne argumente da dokazem suprotno. Lako je meni da misljene Crkve ja tamo prenesem, ali problem je da cu ja ispasti ludak, ekstremista, jer nemam protiv argumente na tu filosofiju duse. Nemozemo tu filosofiju duse i teosofiju koju zastupa Crkva mesati, jer nacin percepcije stvari nije isti u ove dve nauke. Moramo filosofijom doci do teosofije, a to cemo uspeti samo ako nacin shvatanja stvari promenimo pritom logiku ne zanemariti.

Pa ne moraš da objašnjavaš profesorki učenje Crkve. Izbiflaš joj to što ti je "servirano" i dobiješ super ocenu. A što se tiče logike, poznato je da hrišćanima to nije jača strana (mada to ne znači da smo ludi :D )

Подели на овим сајтовима

Pa da u tome je problem. Psiha kod nas u skoli se shvata kao osobina mozga a tu skroz otpada srce (naravno ne kao organ da se razumemo :) ). Sve se svodi na funkcije mozga koje je moguce ustanoviti, naprimer to znaci da mi mozemo ljubav usloviti.

Pa ja mislim da su za ovo u pravu.A to ne iskljucuje emocije(ako si pod srcem mislio na to).

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Pa ne moraš da objašnjavaš profesorki učenje Crkve. Izbiflaš joj to što ti je "servirano" i dobiješ super ocenu. A što se tiče logike, poznato je da hrišćanima to nije jača strana (mada to ne znači da smo ludi :D )

Pa nije meni problem to. Bole me brige za ocenu :) Nego problem je sto ja samom sebi nemogu naci argumente :)

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

У школи, на часу психологије учимо да мозак са свим својим функцијама претставља Д У Ш У. Ево и дефиниције: Душа (психа) : особина високо организиране материје (мозак), која је настала на определеном стадиуму развоја материје (мозак).

Јово, сматрам ову дефиницију катастрофалном. Не може се душа одредити као особина, а још лошије је дефинисати је као особину материје тј. мозга. Чак и када је реч о схизофренији ( shizo - цепање, fren - душа), литература пружа одговоре у којима се опет не садржи јаснија и конкретна дефиниција душе.

Верујем да се овај појам у психологији не може објаснити стручнијим психолошким терминима као што су психа, опажај, материја, надражај и сл.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Pa nije meni problem to. Bole me brige za ocenu :) Nego problem je sto ja samom sebi nemogu naci argumente :)

To ti je kao kad pokušavaš da daš definiciju ljubavi služeći se naučnim argumentima. Jednostavno, nemoguće je pronaći činjenični materijal za tako duboke pojmove kao što su duša, ljubav i tsl. Glavni argument je da nema argumenata. :)

Подели на овим сајтовима

To ti je kao kad pokušavaš da daš definiciju ljubavi služeći se naučnim argumentima. Jednostavno, nemoguće je pronaći činjenični materijal za tako duboke pojmove kao što su duša, ljubav i tsl. Glavni argument je da nema argumenata. :)

Problem je samo u nacinu shvatanja.

Jel zna neko ko je sve pisao na ovu temu. Jos bolje ako postavi neki text.

Подели на овим сајтовима

Jel zna neko ko je sve pisao na ovu temu. Jos bolje ako postavi neki text.

О души, уму и осталим деловима најбоље сам сазнао из две књиге:

1. Православна психотерапија од Влахоса

2. Кастанедин опус, почевши од треће књиге...

Јесте мало чудно, али боље нема...

http://www.pravoslovo.net/tekstovi/psihologija/vlahos01.pdf

http://www.4shared.com/document/a5R_RCJh/_2__PRAVOSLAVNA_PSIHOTERAPIJA_.html

http://www.4shared.com/file/231186441/18ce1e37/_2__PRAVOSLAVNA_PSIHOTERAPIJA_.html

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  • 3 weeks later...

У школи, на часу психологије учимо да мозак са свим својим функцијама претставља Д У Ш У. Ево и дефиниције: Душа (психа) : особина високо организиране материје (мозак), која је настала на определеном стадиуму развоја материје (мозак).

Шта Ви мислите о овоме ?

Ја нисам ништа читао на ову тематику, сад сам почео Аристотелов трактат "О Души".

Supernaturalna i nematerijalna dusa, ako postoji, nekako utice na nervne impulse (nema nikakve sumnje da impulsi za, recimo, mahanje rukama krecu iz mozga). Na koji nacin se vrsi interakcija izmedju mozga i nematerijalne duse (makar i na nivou atoma) bez krsenja osnovnih zakona fizike je pitanje za one koji sire pricu o takvoj dusi.

Mene je uvek cudilo zasto kazu da se voli srcem, nikada nisam osecaj ljubavi mogao da lociram u prostoru, pogotovu da ga svedem na poziciju grudnog kosa. Ako bi bas trebalo neki konkretan organ da navedem, bilo bi to malo nize, ipak.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

A kako si mogao da lociraš prostor?

:D pleonazmom mogu sve!

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ima tema o tome da li je dusa smrtna ili besmrtna, no, kako verujete, o tome - da li je dusa svesna ili besvesna nakon smrti tela?

Da li je duša
svesna nakon smrti tela?

Sveto Pismo svedoci, da je Apostolu Petru otkriveno da je dusama ljudi propovedano o Hristovom Vaskrsenju za spasenje, i za primer se uzimaju oni najgori od svih, ljudi iz vremena Nojevog, da su se pokajali, a kaze, u ono vreme su se protivili Bogu.

Kako je to, dakle, moguce, ako je dusa nakon smrti nesvesna?

"Vaskrsavši, On u Duhu sidje duhovima (dušama) koji su u tamnici i propovedaše im.

Njima koji nekada nisu hteli da slušaju, kada ih očekivaše Božije trpljenje u vreme Nojevo,
kad se gradjaše kovčeg".

1. Poslanica Apostola Petra

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

dusa nema veze sa svescu, ne znam kako bih objasnio to sto mislim, ali na ovako postavljeno pitanje ne mogu da glasam

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...