Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Шта се играм са Тобом? Врло сам озбиљан. Шта значи овај одговор? Дакле, да поновим: Да ли је човек створен бесмртан, па је прекршио заповест и самим тим упао у грех, у смрт, па је онда Христос дошао на земљу да спасе човека или је нешто друго по среди? Иначе, не знам да ли се приметио да се људи управо боје непостојања, а много мање пакла. Чак се пакла многи и не боје, али се боје непостојања Али, о овоме ћемо неки други пут. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cejovic vukman Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Значи ли то да је човек створен бесмртан? Opet se vrtimo u krug. Sta je za tebe "smrtan"? Mislis li da postoji smrtnost ovako kako mi mislimo da postoji? Odgovor je NE, a brat Vladimir je rakao kako postoji i koja je svrha njena, mada opet podvlacim, po milioniti put, da pojam smrti ne podrazumijeva nepostojanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Хехехе, добар си Чејо... но то није одговор на питање. Да ли је човек сторен већ смртан или је створен бесмртан? Ако јесте, од куда смрт у свету, а и ако није од куда смрт у свету? Нико није луд, видимо сви шта је трагика смрти и то најбоље зна онај коме неко драг оде са овога света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cejovic vukman Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Хехехе, добар си Чејо... но то није одговор на питање. Да ли је човек сторен већ смртан или је створен бесмртан? Ако јесте, од куда смрт у свету, а и ако није од куда смрт у свету? Нико није луд, видимо сви шта је трагика смрти и то најбоље зна онај коме неко драг оде са овога света. Za mene licno je smrt oslobodjenje. Ja se licno radujem smrti, jer je za mene ovaj zivot pakao. Svaki covjek koji vjeruje u Hrista, vjeruje da je za nas Bog pripremio ono sto oko nije vidjelo niti uho nije culo. Pod uslovom da nijesmo ekumenisti, koji idu u jezero ognjeno. Tamo ce biti plac i skrgut zubi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 elem! Svojom besmrtnošću ljudska duša je jedina apsolutna vrednost u svetu čovečanskom. Na njoj se gradi celokupno spasenje. Na njoj je sazidan domostroj božanske istine. Jer da je čovek smrtan dušom, sav bi Hristov podvig bio potpun promašaj i utopija. Tada bi mi hrišćani bili najnesrećniji ljudi. A nismo Jer, tada bi naš život na ovoj zemlji bio neprekidno stradanje radi večnog života na nebu. Duša se ne može ubiti!!! Neko reče nešto za Lazara i bogataša...pa tom pričom nam Spasitelj pokazuje da je naša dušica besmrtna! I to ne samo pravedna duša..kakva je Lazareva Već isto tako i grešna duša, kao što je bogataševa Bogu hvala na svemu!!! Дакле, Библија апсолутно лаже кад каже да је Бог када је поледао цјелокупну творевину рекао да је све "веома добро", јер по теби само душа ваља у овом материјалном свијету. А зашто Христос васкрсава тијелом , кад је по теби материја зла и не вриједи се борити за њу? Христов подвиг се управо састоји у томе да човјеку и свореној природи, преко човјека , дарује бесмртност , кроз Хрисово узимање људске природе у Себе. То Он чини оваплоћењем , а човјек слободно пристаје на то, кроз Богородицу. Да је душа бесмртна онда би она била бог по нужности, а то значи да уводимо још једно бога поред Бога. А из тога слиједи да Бога ограничавамо и условњавамо. " Не бојте се онога ко вам може убити тијело , већ оноа ко вам и душу и тијело може погубити у паклу огњеноме" Људи уразумите се!!! Душа је створена из небића. То значи да је њена суштина њена срж непостојање и зато без Божије благодати она не може постојати!! Па макар се она налазила и у самом паклу! Свети Јован Дамаскин у првој Догматици Православне Цркве која се зове " Тачно изложење православне вере" јасно говори да су чак и анђели без Божије благодати смртни. И да чак и они уколико би Бог од њих окренуо "своје лице" , и они би се вратили у небиће - непостојање. И ђаволи у паклу зависе од благодати Божије, али , та се благодат за њих претвара у најсравичније мучење , јер они , не желе да прихвае благодат Божију. И због тога се ђаволи у православној иконорафији приказују у минијатури наказно изгледа, и једино се они приказују тамним бојама. Без Сунца!!!! А за крај прочитај седму молитву вечерњег Богослужења : " Боже велики и вишњи , Ти једини имаш бесмртност..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Za mene licno je smrt oslobodjenje. Ja se licno radujem smrti, jer je za mene ovaj zivot pakao.Svaki covjek koji vjeruje u Hrista, vjeruje da je za nas Bog pripremio ono sto oko nije vidjelo niti uho nije culo. Pod uslovom da nijesmo ekumenisti, koji idu u jezero ognjeno. Tamo ce biti plac i skrgut zubi. Да, фали ти мало изражаја Но, добро, Твоја је ово вера, Твој је то Христос, али сва срећа па Христос тако не гледа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cejovic vukman Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Smrt ne postoji, postoji samo fizicka transformacija naseg tijela, koje se transformise iz truleznog u netrulezno. Smrt bi postojala da nema Hrista. Ovako ne postoji smrt, nego samo transformacija. Transformacija i tijela i citave tvorevine. U psalmima stoji, da ce se sva tvorevina, cak i kosmos, a mozda i moje pokojne macke, preobuci kao u kosulju. Dakle, covjek je stvoren za transformaciju, nije stvoren smrtan, nego sposoban za transformaciju. I dobro rece brat Vladimir, da je smrt, ulaz za vjecnost, da su to vrata vjecnosti. Covjek je stvoren po oblicju Bozijem besmrtan i slobodan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Vladimir Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Ali stvoreni smo po liku i podobiju Svete Trojice! Dobili smo na blagodat...kako je to lepa reč! Blago nam je dato Dobili, elem, izmedju ostalog i slobodu...zamisli! Da mislimo, kujemo planove, da idemo tamo ovamo, da neposlušamo!!!A u onaj dan koji ne poslušamo u taj dan ćemo umreti Ima jedna predivna priča o Božanstvenom domostroju i Bogoslovstvovanju Večnog Saveta pri stvaranju čoveka...kad bi je samo našao...nemoj da mi se neko slučajno maši dogme ili predanja , pa da me minira!Ali, priča je sledeća...što za nas ni malo nije neprihvatljivo... Kada je Otac sa Sinom i Duhom Svetim stvarao Ide nekako priča..koju ću ja „parafrazirati“.. Bog Otac, obraćajući se Sinu kaže: „Sine! Hajde da stvorimo čoveka!“I Gospod odgovara:“da, Oče!“I u svom otkrivanju budućnosti čovekove otac nastavlja: „Ali, čovek će pogrešiti, otpasti od nas i od našeg prizvanja Sine, i od svoje slave i svega datog...pa ćeš morati ti da ga svojim stradanjem i krstom, otkupiš“I Sin reče: „Neka tako bude, Oče“ Znao je Bog sve Zna On i sad I došao da ga otkupi...jer čovek je mnogo zaboravio! mnogo je skrenuo pogled sa svog prizvanja... obećao je da će doći opet!Opet će doći da probudi čoveka...jer čovek će opet zaboraviti...i taj put će biti poslednji doći će opet znam da će doći! Obećao je! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cejovic vukman Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Uporedjujem pisanja brata Vladimira i vas ostalih teologa. Posmatranjem dolazim do sledeceg zakljucka. Kada citam brata Vladimira, meni nesto lijepo oko srca. Kada citam ostale teologe, dobijam glavobolju, jer su ta pisanja prepuna neke umisljenosti i nauke. I sve je nekako zamrseno. Znate, nije samo razum instrument za otkrivanje istine, nego i srce. Moje srce mi kaze da je dusa besmrtna. Nemojte da se ljutite. Ja vas sve volim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Браво, дивна прича! Чак, потпуно и догматски исправна. Такође, потпуно се слажем са Тобом да је човек бесмртан по благодати и то цео човек, али као творевина Божија је смртан по својој природи (ово задње сам ја додао). Јер све је смртно зато што је створено, јер има свој почетак у времену и простору. Бесмртан је једино Бог по природи јер је вечан. Човек, благодат не добија по defaultu већ је "задобија" литургијским животом у Цркви. Христос би се јавио на земљу и да човек није погрешио. Погрешним избором човека, окретањем ка небићу, Бог је оставио исти циљ- а то је слободно прихватање творевине да вечно постоји (ту се крије и питање љубави и питање слободе), али је променио начин. Послао је свога Сина Јединородног, Који је слободно пристао да буде разапетр на Крсту и да трећи дан разруши смрт и васкрсне из мртвих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Moje srce mi kaze da je dusa besmrtna. То је говорио и Сократ Већ смо рекли којим начином можемо доћи до ове констатације, паметном је доста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Vladimir Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Браво, дивна прича! Чак, потпуно и догматски исправна. Такође, потпуно се слажем са Тобом да је човек бесмртан по благодати и то цео човек, али као творевина Божија је смртан по својој природи (ово задње сам ја додао). Јер све је смртно зато што је створено, јер има свој почетак у времену и простору. Бесмртан је једино Бог по природи јер је вечан. Човек, благодат не добија по defaultu већ је "задобија" литургијским животом у Цркви. Христос би се јавио на земљу и да човек није погрешио. Погрешним избором човека, окретањем ка небићу, Бог је оставио исти циљ- а то је слободно прихватање творевине да вечно постоји (ту се крије и питање љубави и питање слободе), али је променио начин. Послао је свога Сина Јединородног, Који је слободно пристао да буде разапетр на Крсту и да трећи дан разруши смрт и васкрсне из мртвих. pa zar ne vidiš oče moj dragi da se Hristos razapeo pre nego što je stvorio čoveka! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 pa zar ne vidiš oče moj dragi da se Hristos razapeo pre nego što je stvorio čoveka! Ако схватиш ово философски онда је тачно, а то све чини из љубави према своме Оцу. Љубав је Христа и држала прикованог на Крсту а не клинови. oče mani filosofiju... mogu ja da pitam malo...ipak stariji sizašto je Bog blagoslovio sedmi dan? zašto baš njega kad je stvarao do njega i video da je sve dobro!? Не знам зашто би мануо философију? То је исто као да си рекао: Мани се оче памети... Не знам како да Ти одговорим на ово питање: Мислиш ли онако директно? Ево зашто: И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свијех дјела својих, која учини Дакле, зато што најпре Бог тако хоће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 12, 2010 Slava Bogu! pa ako mu dunu u lice duh životni, i posta čovek duša živa...i ako mu se tako hoće...što ti oče sad uturaš svoje blagodatne replike u ceo domostroj spasenja? Моје? Онда ништа, нећемо о ничему разговарати, тумачићемо Свето Писмо свако како се коме ћефне, па ћемо видети где ће то изаћи. Брате мој, ја "утурам" своје благодатне реплике зато што ми благословом Цркве Божије дато да то "утурам". Свештеник је тај који и треба да људима преноси тајне вере јер је Духом Светим постављен да буде пастир свога словесног стада. Него, зашто баш мислиш да ја Теби треба да се правдам? Уосталом, да ли је ово изговор за моје питање да ми нађеш место где сам рекао да се молимо телима светитеља? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Vladimir Написано Април 12, 2010 Пријави Подели Написано Април 12, 2010 počinu od svega dela svoga naš Bog... povrati se sebi 4chsmu1 i mi tako u sedmi dan...svaki put kad nam je na molitvu stati! mani se ti oče smrtnosti ili besmrtnosti... ti si mesar! ti sečeš Nepresecivog! da pregrizemo Nepregrizivog! to je tajna, do koje ne možemo ni ti ni bilo ko, dok smo ovde na zemlji, da shvatimo! to je tajna, kojoj se dive i angeli na Nebesima! a sve ostalo, pre ili kasnije dodje na svoje. praštajte i pomjanite! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука