grigorije22 Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Vidim da nisi čitao temu u stvari... Ako se pacijentu preseče korpus kolosum i dotadašnja svest se podeli na dva samostalna dela (ovo sa podeljenom ličnošću nema nikakve veze jer praktično nastaju dve nove potpune svesti), onda koja od te dve svesti će da plovi na brodu lađi koja je Bog i čeka vaskrsenje onog jednog tela? Ne nastaju dve svesti vec dolazi do podele funkcija u mozgu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 ali naravno da moraju nastati i dve nove svesti, razmisli malo, prosto jer jedna strana mozga nije svesna ove druge jer su razdvojene. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 ali naravno da moraju nastati i dve nove svesti, razmisli malo, prosto jer jedna strana mozga nije svesna ove druge jer su razdvojene. Dve svesti ili dva uma bi prakticno znacilo da su to potpuno dva razlicita coveka. Medjutim, to nije slucaj osoba je i dalje ista kao i pre presecanja kalosuma, samo sto sada nasataju odredjeni nus efekti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Одлична књига, давно сам је прочитао. Даје лепо објашњење, православно учење, учење Св. Отаца, философско и још по нешто. Препоручујем је О бесмртности душе - Архимандрит Јован Крестјанкин grigorije22 and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Vidim da nisi čitao temu u stvari... Ako se pacijentu preseče korpus kolosum i dotadašnja svest se podeli na dva samostalna dela (ovo sa podeljenom ličnošću nema nikakve veze jer praktično nastaju dve nove potpune svesti), onda koja od te dve svesti će da plovi na brodu lađi koja je Bog i čeka vaskrsenje onog jednog tela? Ona koja nije bolesna! I razumem šta me pitaš da ne bude popravnog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Dve svesti ili dva uma bi prakticno znacilo da su to potpuno dva razlicita coveka. Medjutim, to nije slucaj osoba je i dalje ista kao i pre presecanja kalosuma, samo sto sada nasataju odredjeni nus efekti. nisu to dva uma, to su samo dve svesti, prosto obe hemisfere moraju imati svest o sebi (jer to svest u stvari i jeste). A da su različiti jesu, jedan može biti ateista, drugi vernik, jednom se može sviđati jedno, drugom drugo. Ono što sam ja hteo reći (a i rekao sam mnogo stranica ranije) da svest i duša nisu isto, ma kako vama to čudno zvučalo. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Origen Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ја сам гласао "није". После смрти си мртав и тачка и све је мртво и нема апсолутно ничег. Нема те. Онда се јавља питање - зашто се молимо светитељима , Богородици ? And Abraham said unto Zed:This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ono što sam ja hteo reći (a i rekao sam mnogo stranica ranije) da svest i duša nisu isto, ma kako vama to čudno zvučalo. Ko ili šta je nosioc svesti? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ne znam, ali mešaš koncepte. Duša je čisto teološki koncept, kada je mešaš sa konceptom svesti dobiješ to što dobiješ (a to je da neke fenomene jednostavno ne možeš objasniti). Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ne znam, ali mešaš koncepte. Duša je čisto teološki koncept, kada je mešaš sa konceptom svesti dobiješ to što dobiješ (a to je da neke fenomene jednostavno ne možeš objasniti). Ako nešto ne možeš objasniti zašto braniti veru u to? Alan ford: Vaša visosti želim da živite tisuću ljeta! Moj mladi prijatelju pa zašto ograničavati? (moja omiljena) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 pa da bi razumeo nešto, ovako kako ti pričaš ništa se u stvari ne razume, sve je mistifikovano, i duša i anđeli i nebesa (što je u redu) i ćevapi, i bol u peti itd. (što možda i nije potrebno) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 nisu to dva uma, to su samo dve svesti, prosto obe hemisfere moraju imati svest o sebi (jer to svest u stvari i jeste). A da su različiti jesu, jedan može biti ateista, drugi vernik, jednom se može sviđati jedno, drugom drugo. Ono što sam ja hteo reći (a i rekao sam mnogo stranica ranije) da svest i duša nisu isto, ma kako vama to čudno zvučalo. Ne ovo nije tacno ne postoji ateisticka ili teisticka hemisfera. Postoje dve sfere jedna tezi ka duhovnim,filozofskim i metafizickim pitanjima, a druga je materjalisticka skepticna koja je zaduzena za kontrolu organa i mozdanih funkcija. Tako da nema podeljenih svesti vec funkcija, jedna hemisfera je zaduzena za jednu druga za drugu i ovde svest samo vaga izmedju ove dve hemisfere tj mogucnost da li Bog postoji ili ne. Cak i ovo nije pravilo sve zavisi od slucaja do slucaja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 pa da bi razumeo nešto, ovako kako ti pričaš ništa se u stvari ne razume, sve je mistifikovano, i duša i anđeli i nebesa (što je u redu) i ćevapi, i bol u peti itd. (što možda i nije potrebno) Nije to baš tako.... vera je pre svega iskustvena stvar zaista ne možeš da je razumeš ako nisi u nekoj vrsti opita. Neke stvari je prosto nemoguće videti opisati dokazati, one se osećaju i u tebi samome osvetljavaju i postaju neka vrsta činjeničnog iskustva. Naši sveti oci su nama ostavili Put a ne kamen isklesan kako bi svako od nas iskustveno doživeo ono o čemu oni svedoče. Evo da ponovom ono što je za mene jako bitno: ostavili su nam Put kako bi svako od nas iskustveno doživeo veru a ne naučio veru. Praštaj ako nisam jasan drugačije ne umem. ( došao je naučnik do 2+2=4 i ostavio samo Put kako je do toga došao a ne celu formulu, jer veruje da ako neko ide tim Putem sigurno nalazi sam istu formulu) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ne ovo nije tacno ne postoji ateisticka ili teisticka hemisfera. Postoje dve sfere jedna tezi ka duhovnim,filozofskim i metafizickim pitanjima, a druga je materjalisticka skepticna koja je zaduzena za kontrolu organa i mozdanih funkcija. Tako da nema podeljenih svesti vec funkcija, jedna hemisfera je zaduzena za jednu druga za drugu i ovde svest samo vaga izmedju ove dve hemisfere tj mogucnost da li Bog postoji ili ne. Cak i ovo nije pravilo sve zavisi od slucaja do slucaja. tako prosto ne može da bude, prvo jedna hemisfera nije svesna postojanja druge, stoga ona detektuje samo svoju svest, a normalno da nemože upravljati funkcijama druge hemisfere (telesnim) u metafizičkim pitanjima su samostalne. I jedna i druga hemisfera su prilično slične, kao da postoje kopije određenih mesta u levo i desnoj strani mozga samo su neke od njih više neke manje razvijene. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Nije to baš tako.... vera je pre svega iskustvena stvar zaista ne možeš da je razumeš ako nisi u nekoj vrsti opita. Neke stvari je prosto nemoguće videti opisati dokazati, one se osećaju i u tebi samome osvetljavaju i postaju neka vrsta činjeničnog iskustva. Naši sveti oci su nama ostavili Put a ne kamen isklesan kako bi svako od nas iskustveno doživeo ono o čemu oni svedoče. Evo da ponovom ono što je za mene jako bitno: ostavili su nam Put kako bi svako od nas iskustveno doživeo veru a ne naučio veru. Praštaj ako nisam jasan drugačije ne umem. ( došao je naučnik do 2+2=4 i ostavio samo Put kako je do toga došao a ne celu formulu, jer veruje da ako neko ide tim Putem sigurno nalazi sam istu formulu) To je više pitanje saznavanja sveta oko nas a ne samo jednostavnog 2+2. Čak i vrhunski matematičari tvrde da i u samoj matematici nije sve saznatljivo (jasno ili objektivno ako hoćeš). Ti si svesno izabrao da odbaciš ceo jedan način saznavanja sveta i budeš kao blago naduvan nečim za šta si ti ubeđen da je vera (možda i ljubav). Ja opet ne mislim da si ti u pravu niti iko ko se tako oseća (čak ni po pitanju vere a kamoli nauke). Oprosti zbog ovih reči ali stvarno tako mislim. Umesto što pokušavaš da me ubediš u nešto za šta ti misliš da je beton od verovanja, spusti malo loptu i pročitaj malo ovu i još jednu sličnu temu od pre par godina, odlični ljudi su se potrudili da kažu nešto stvano dobro u vezi ovoga (pri tom ne mislim na sebe). "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука