Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Ако ми дозволиш да се нешто отворим. Кад сам био мали, јако мали, можда четири године, водила ме бака код комшинице да пију кафу, а ја сам се играо по поду и била је ту нека чигра. Сећам се како су ме питали шта кажеш на ово чудо. Тада сам разумео да јесте чудо у питању, али све до данас нисам имао појма какво је то заправо чудо.

И прочитао сам брдо књига, нисам све до сада разумео. Тек кад сам сабрао неке ствари коначно сам схватио како је то чудесна ствар. Чигра је повезана са квантном механиком, а веза је (апостолско) бацање коцки. Толико лудо да је феноменално. Ова биохемијска сучељавања му дођу као бљувотина на коју би се само пас враћао.

Све о чигри и квантној механици и коцкама почиње од Њутновог питања, које гласи: У односу на шта тело осећа ротацију? Питајте се и ви, у односу на шта неко тело осећа ротацију? Њутн је питао шта ако тело ротира у празном космосу, да ли би и тада осећало ротацију? Питајте се и ви. Јер одговор који наука даје изува из ципела.

Чигра када ротира она осећа силу ротације у односу на целокупно просторвреме, тако да целокупно просторвреме осећа ротацију чигре. То значи да када завртите чигру, тада космос са краја на крај тренутно осети ротацију чигре. Тако сам и објаснио мојој ћерци шта се дешава па је лакше савладала салто на гимнастици.

Али какве то импликације има на целокупну физику и космологију - треба да будемо свесни. Квантна механика има прави експеримент са честицама које свакако ротирају, а резултат показује да постоји чудесни избор који делује тренутно читавим космосом. Ако то није питање за теологе, за креационисте, онда не знам шта је.

Теологија је била једина до сада која спомиње беспросторне и безвремене ентитете, а физичари данас без устручавања говоре о таквим стварима. У реду је да нас заокупља политика, економија, али да теолози пропусте ову причу водећих физичара данашњице стварно није у реду. Зато покушавам да вратим причу о ,,логосима твари".

Једино о чему теологија треба да креационише јесте путем логосâ твари. Не треба да бежимо од прича о мултиверзуму, инфлаторној космологији, холограмском моделу, итд, итд. Све то теологија треба лагано да покрије, прими к знању, да употреби своје тумачење у складу са целокупном Догмом и да Бога прославимо како треба.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

пре 6 часа, Milan Nikolic рече

За теологију је важно да нема доказа о постојању Бога. То што стихови Библије славе Творца тиче се вере, а не биохемијских доказа. Најважнија ствар у овој дебати је да ли и како разумемо чињеницу библијског пада целокупне творевине. Ако је једна крајност атеистички материјализам, онда је друга крајност научни креационизам који сам по себи обожава пало стање.

Нит' неко доказује постојање Бога, нити научни креационизам "обожава" пало стање. Не само да су ово глупости него су и лажи, али то ме нимало не чуди кад су лаковерни у питању

Више пута сам био кристално јасан да научним доказима оповргавам материјалистичке хипотезе које смућују људе. У Бога верујемо и исповедамо ту своју веру, а постојање Створитеља преко творевине и науке о истој потврђујемо. Наравно, ко хоће да верује у лажи еволуциониста широко му поље. "Мали" проблем је што се то њихово сујеверје коси са библијским предањем, али то нека они сами са собом решавају. Проблем је што би они ту своју плитку памет да намећу и другима па гњаве о досађују.

Подели на овим сајтовима

Него, да се оканемо празних прича и залудних дебата. Кад је већ поменута ботаника, ево неколико цитата о тој теми:

Као и други биолошки организми, појава биљки је потпуна мистерија за еволуционисте. Све главне групе се појављују у фосилном запису

појављују специлизоване са свим карактеристикама својих посебних група. За разлику од других биолошких области, еволуционисти немају чак ни много постулација о биљном постојању. Професор Е. J. X. Корнер пише у „Савремене ботаничке мисли" 1961. год. стр. 97: „Доста евиденције може да се придода евоолуционој теорији - у биологији, биогеографији и палеонтологији, али ја још увек мислим да оном ко нема предрасуда, фосилни запис указује на специјалну творевину".

Корнер, као и други еволуционисти, полаже наду да нека друга област нма више доказа за еволуцију, мада он сам као ботаничар не види доказе у области ботанике. Још увек еволуционисти не желе да помену Бога, него

употребљавају алтернативни израз „специјална творевина".

Дарвин, као и садашњи еволуционисти, био је у недоумици због изненадног појављивања биљки, поготову ангиоспермних (биљке са цветом које имају семе у оварији). У писму Хукеру, Дарвин пише: „Ништа није толико изванредно у биљном царству, како бар мени изгледа, него очигледно изненадни и неповезани развитак биљки. Рапидни раст, колико ми можемо да просудимо, свих тих виших биљака из садашњих геолошких времена је велика мистерија".

300px-AXELROD,_Daniel_Isaac_(1910-1998).

Еволуциониста Данијел Акселрод иише у „Еволуција цветних биљака" (1960. год, стр. 230): „Предачка група која је подигла ангиосперме није идентификована у фосилном запису, и ниједна од живих ангиосперма не открива предачку везу".

Палеоботаничар са Мичиген универзитета, професор Ц. А. Арнолд пише у „Увод у палеоботанику", стр. 7: „Дуго времена се одржавала нада да ће ишчезле биљке на крају осветлити неке фазе кроз које су постојеће груци прошле у њиховом развоју, али мора слободно да се призна да су те аспириације слабо испуњене, и поред тога што се палеоботаничка испитивања врше више од сто година. До сада, ми нисмо могли да уђемо у траг једној групи mii дерних биљака од почетка до садашњег времена".

Бранислав Кевић, Божије стварање или еволуција

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, osamosamosam рече

Нит' неко доказује постојање Бога, нити научни креационизам "обожава" пало стање. Не само да су ово глупости него су и лажи, али то ме нимало не чуди кад су лаковерни у питању

Више пута сам био кристално јасан да научним доказима оповргавам материјалистичке хипотезе које смућују људе. У Бога верујемо и исповедамо ту своју веру, а постојање Створитеља преко творевине и науке о истој потврђујемо. Наравно, ко хоће да верује у лажи еволуциониста широко му поље. "Мали" проблем је што се то њихово сујеверје коси са библијским предањем, али то нека они сами са собом решавају. Проблем је што би они ту своју плитку памет да намећу и другима па гњаве о досађују.

Сходно томе да нико не зна ко си, чиме се бавиш, колико си обучен по питању шта је наука а шта чињеница и како се до тога долази, замолио бих те да термине као што су лаковерни, смућивање, лажи и сл., избациш из употребе, из простог разлога што све те термине лепиш људима о којима ништа не знаш. Логично, тако приступаш и овом проблему науке и псеудонауке. 

Не можеш квази науку овде да подмећеш и потураш тако што ћеш да дискредитујеш људе.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, osamosamosam рече

У Бога верујемо и исповедамо ту своју веру, а постојање Створитеља преко творевине и науке о истој потврђујемо.

On 8. 12. 2023. at 7:27, osamosamosam рече

Наука припомаже да се дође до бесмисла (Contradictio in adjecto) материјалистичке филозофије и њених научних деривата (као што је ТЕ) чиме долазимо до непобитности Творца, а даље долазимо до вере.

Овде имаш контрадикторност. Час је вера на првом месту, коју наука потврђује, час је на задњем месту, до које наука доводи.

Наука не треба ни да доводи до вере нити да потврђује веру, јер у том случају вера нестаје. Кључно је непостојање доказа.

За нас хришћане је довољно да се одбранимо од атеистичких доказивања да нема Бога. Ми откривамо да то нису докази.

За нас је важно да вера буде слободна и од потврде и од негације. Важно је да можемо веровати или неверовати.

То питање апсолутне слободе је теолошка доктрина, у супротном нема речи о вери. Зато џаба оправдање да си православац.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Још један добар текст мог пријатеља Тешовића

HRONOGRAF.NET

Спор око тога да ли је живот настао случајним материјалистичким процесом или води порекло од интелигентног бића није нов. Постоји бар од

Подели на овим сајтовима

Шта очекивати од Васељенског Патријарха који је неканонски признао аутокефалност тзв. УПЦ и то за дебеле паре( информација исцурела у јавност после посете Порошенка Истанбулу). Овакви потези и проеволуциони ставови иду руку под руку. Није случајно ни што се покојни папа Бенедикт 16. изненада "повукао" што је такође неканонски и скоро незабележено у историји папства, ма шта( често са правом) мислили о РКЦ. Ево неких његових изјава, очигледно је неком сметала оволика "немодерност":

EVOLUTIONNEWS.ORG

“We are not some casual and meaningless product of evolution,” he said. “Each of us is the result of a thought of God.”

Такође, од исламских лидера на нашим просторима треба поменути рахметли муфтију Зукорлића за кога је јасно да је елиминисан. Нисам се увек слагао са њиме, напротив, али је чињеница да је подржао ондашњу петицију као тадашњи председник скупштинског одбора за просвету док су се многи образовани православни хришћани забили у мишје рупе.

Подели на овим сајтовима

Креационистички и ИД "белосветски олош" из прошлости:

WWW.SCIJOURNAL.ORG

To celebrate scientists and scientific advancements, we have collected a list of the most famous creationist scientists that will inspire us for the greater good.

Подели на овим сајтовима

А ово је један од креациониста данашњице из Велике Британије, такође "белосветски олош", човек који "појма нема", имамо ми боље стручњаке од њега на форуму што се види из приложеног.

maxresdefault.jpg

Professor Andy McIntosh DSc, FIMA, CMath, FEI, CEng, FInstP, MIGEM, FRAeS is a Research Professor at the University of Leeds. Now retired from full time work, his time is now spent concentrating on speaking and writing on the importance of origins. He stands firmly on a conviction that not only a true understanding of the Bible, but also the scientific evidence strongly indicates the truth of special Creation. He is convinced that a straightforward understanding of Genesis concerning a 6 literal day Creation followed by the rebellion of a real Adam and Eve as recorded in Genesis 3 is the cause of death and suffering in our present world, with a worldwide Flood causing most of the geology and fossils which are evident in most parts of the World. Andy travels widely with the Creation message in the UK, Eastern Europe, Asia, the United States  and other countries. If you are interested in having him to speak please see the tab ‘Book Andy for a Talk’ below

Andy does part time research in Combustion, Sprays and Biomimetics – particularly with regard to the work on the Bombardier Beetle spray system which has led to a patented technology. He is author of the book ‘Genesis for Today’ and a number of chapters and articles showing that the science supports the Creation position. He has lectured widely on the subject of Creation against Evolution, and has written extensively on this subject in the secular as well as Christian journals. Some of his main writings on the subject of Origins are:

McIntosh, A. C. “Genesis for Today – Showing the relevance of the Creation / Evolution debate to today’s society”, 4th Edition, Day One Publications, Epsom, U.K. (2011).

McIntosh, A.C. “Design in the world and the universe”, in sec. 1 ‘Science and Origins’ of “In six days – why 50 scientists choose to believe in creation” (Ed. J. Ashton), 141-156 New Holland Publishers, Sydney, Auckland, London, Cape Town (1999).

Barnard, G., McIntosh, A. C. and Taylor, S. “Origins: Examining the Evidence”,Truth in Science. (2011)

McIntosh, A.C. “Evidence of design in bird feather and avian respiration”, Int. J. of Design & Nature and Ecodynamics, Vol. 4, No. 2, 154-169, 2009.

McIntosh, A.C. “Information and Entropy – Top-down or bottom-up development in living systems?” Int. J. of Design & Nature and Ecodynamics, Vol. 4, No. 4, 351-385, 2009.

McIntosh, A.C., “Information and Thermodynamics in Living Systems”. In Biological 1385 Information: New Perspectives Marks II, R.J.; Behe, M.J.; Dembski, W.A.; Gordon, B.L.; 1386 Sanford, J.C., Eds. World Scientific: Cornell Conference Proceedings, 2013; pp 179-201.

Debate between Dr. Glenn Geher (SUNY New Paltz) and Professor Andy McIntosh (Leeds, UK) “Mind and Intelligence –Can evolution explain rationality and original thought?” State University of New York, New Paltz, USA Thurs 18th April 2013. CLICK ON THE LINK BELOW

http://newpaltz.mediasite.suny.edu/Mediasite/Play/26eb182ddbbd4011ac7a493c3decf1621d?catalog=ae73fe38-0251-4ff8-b14d-b8b35a366b54

and for an edited transcript of the main arguments used by Andy on that evening, please CLICK ON THE LINK BELOW

http://www.reformation-today.org/issues/articles/Modified_Transcript_of_Andy_McIntosh_debate_NY_April_18th_2013.pdf

ANDYMCINTOSH.ORG

Подели на овим сајтовима

On 11. 12. 2023. at 14:28, osamosamosam рече

Још један добар текст мог пријатеља Тешовића

HRONOGRAF.NET

Спор око тога да ли је живот настао случајним материјалистичким процесом или води порекло од интелигентног бића није нов. Постоји бар од

Има ли негде Тешовићева биографија?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Дејан рече

Има ли негде Тешовићева биографија?

Није шпијун, без бриге :smeh1:...

Ево човековог фејсбук налога, па ако те нешто интересује...

WWW.FACEBOOK.COM

Ненад Тешовић ist bei Facebook. Tritt Facebook bei, um dich mit Ненад Тешовић und anderen Nutzern, die du kennst, zu vernetzen. Facebook gibt Menschen die Möglichkeit, Inhalte...

408850894_10163779916253298_675588377853

Ово је београдски World of Tanks team... Неша је доле лево, са наочарима-програмер по струци, ради у Убисофту( радио је пре, можда је променио фирму). Иначе смо стари саборци, обојица смо били активни још на некадашњем Видовдан форуму, одлично познаје ову тематику, прочитао је доста не само наше него и литературе на енглеском. Уопштено је један студиозан човек.

Као што сам наглашавао више пута, има пуно квалитетне литературе написане на енглеском и другим светским језицима која није преведена на српски. 

Подели на овим сајтовима

И овај "белосветски олош" појма нема....

WWW.DISCOVERY.ORG

Günter Bechly is a German paleo-entomologist who specializes in the fossil history and systematics of insects (esp. dragonflies), the most diverse group of animals. He served as...

Подели на овим сајтовима

Још један ИД "белосветски олош", ово су само неки од стотина и стотина, чисто да видите какав је то "олош" у питању када су у питању креационисти и ИД заступници... Види се да и овај "појма нема"...

330px-JamesTour.jpg

Tour's work is primarily focused on carbon materials chemistry and nanotechnology. Tour's work on carbon materials encompasses fullerene purification,[2][3] composites,[4][5] conductive inks for radio frequencies identification tags,[6][7] carbon nanoreporters for identifying oil downhole,[8][9] graphene synthesis from cookies and insects,[10] graphitic electronic devices,[11][12] carbon particle drug delivery for treatment of traumatic brain injury,[13][14] the merging of 2D graphene with 1D nanotubes to make a conjoined hybrid material,[15] a new graphene-nanotube 2D material called rebar graphene,[16] graphene quantum dots from coal,[17] gas barrier composites,[18] graphene nanoribbon deicing films,[19] supercapacitors and battery device structures,[20][21] and water splitting to H2 and O2 using metal chalcogenides.[22]

Tour was awarded the Royal Society of Chemistry's Centenary Prize for innovations in materials chemistry with applications in medicine and nanotechnology.[48] Tour was inducted into the National Academy of Inventors in 2015.[49]

He was named among "The 50 most Influential Scientists in the World Today" by TheBestSchools.org in 2014

EN.WIKIPEDIA.ORG

На нету имате његов одличан интервју који је превео и поставио на Youtube човек који стоји иза Фес ТВ канала.

Подели на овим сајтовима

И овај је "белосветски олош" који појма нема... 

So%20entstand%20die%20Welt%20Film-Dokume

Wilder-Smith earned three doctorates; his first PhD in 1941 in Physical Organic Chemistry from Reading University, England, his second in 1964 in Pharmacology from the University of Geneva, and his third from Eidgenössische Technische Hochschule (Swiss Federal Institute of Technology), Zurich.

Подели на овим сајтовима

У економски развијеној Јужној Кореји креационизам цвета у последњих пар деценија

South Korea

Since 1981, the Korea Association for Creation Research has grown to 16 branches, with 1000 members and 500 Ph.Ds. On August 22–24, 1991, recognizing the 10th anniversary of KACR, an International Symposium on Creation Science was held with 4,000 in attendance. In 1990, the book The Natural Sciences was written by Young-Gil Kim and 26 other fellow scientists in Korea with a creationist viewpoint. The textbook drew the interest of college communities, and today, many South Korean universities are using it.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...