Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Зец: Трипут га прејеба преко ћуприје! :))23.20 

Ово што овај други каза (водитељ?) одмах после Зеца важи и у неким црквеним међуљудским односима, јер је то широк друштвени проблем. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Поп Горан се удружио са Коштуницом и тужио Аву и Ведрана за столкинг!

https://www.kurir.rs/vesti/politika/2802341/vapaj-vojislava-kostunice-progoni-me-zena-manijak-molim-vas-pomozite-mi?fbclid=IwAR29GpWeC3Y5Rn3QinRHybU2aqL7IgZq_8wJjU3QFJ2wkKtEv0UX_MYCe2g

Миодраг М. Петровић се придружио иницијативи!

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Ведран* рече

Ти или ништа не капираш што говорим, или нећеш да укапираш. 

У сваком случају, резултат је исти. 

Okey, rekli smo sta smo imali, da zatvorimo pricu (inace ceo dan sam nesto radio napolju, zaledio mi se mozak, vise ne znam sta smo i pricali, i bukvalno,.... i po kontekstu,..... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Жика рече

Свети Марко Ефески каже да Свети Дух исходи од Оца кроз Сина.

Ne ,sv.Marko efeski baš kaže da kao što u rađanju Sina nema nikakvog posredništva tako i kod ishođenja Duha Svetoga nema,i jedno i drugo je neposredno od Oca.A Duh se svetu daje kroz Sina od Oca al to je ikonomija.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Heraklit рече

Ne ,sv.Marko efeski baš kaže da kao što u rađanju Sina nema nikakvog posredništva tako i kod ishođenja Duha Svetoga nema,i jedno i drugo je neposredno od Oca.A Duh se svetu daje kroz Sina od Oca al to je ikonomija.

Ниси ти баш добро студирао ту проблематику... М. Петровића каштигах овако: 

Строго православни Кирило има филиокве, јер вели да Дух Свети произилази и од Оца и од Сина. И ово нема везе са икономијским слањем Духа од Оца кроз/преко Сина. Пише: „τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον... πρόεισι δὲ καὶ ἐκ Πατρὸς καὶ Υἱοῦ, πρόδηλον ὅτι τῆς θείας ἐστὶν οὐσίας, οὐσιωδῶς ἐν αὐτῇ καὶ ἐξ αὐτῆς προϊόν“ (Thesaurus, PG 75, 585A). Замолио бих те да се не глупираш и брукаш пред светом, па да πρόεισι, што је 3. лице през. инд. акт од πρόειμι, повежеш са икономијом, јер и из овог пасуса се види да то није, као што се и за Сина користи исти глагол у истом делу да означи вечно произилажење од Оца. Пошто ти ниси читао отачка дела спекулативне природе (философске, а не шпекулацијске), јер то надилази твоје способности, и да не би тражио ово у Кирила, навешћу само једно место: Φαίνεται μὲν οὖν Πατὴρ καὶ ἔστιν ἐν Υἱῷ, καὶ Υἱὸς ἐν Πατρί· οὐχ ὡς ταυτὸν δὲ ὄντες, οὐδὲ ὡς ἒν ἀριθμῷ. Ἔστι γὰρ Πατὴρ ἐν τῇ αὐτοῦ ἰδιότητι· καὶ ἔστιν Υἱὸς ἐν τῇ ἰδίᾳ ἰδιότητι, ταύτην ἔχων μόνην πρὸς τὸν Γεγεννηκότα τὴν διαφοράν· μὲν γὰρ Πατὴρ, καθ' ἑαυτόν ἐστι, καὶ οὐκ ἔστιν Υἱός· δὲ Υἱὸς καθ' ἑαυτόν ἐστι, καὶ οὐκ ἔστι Πατήρ. Ἀλλὰ κατὰ τοῦτο μόνον ὡς πρὸς τὸν Πατέρα τὴν διαστολὴν ἔχων, φέρει μὲν αὐτὸ τῆς πατρικῆς φύσεως τὸ ἰδίωμα, ἔστι δὲ πάλιν ἐν τῷ Πατρὶ, ὥσπερ τὸ ἐκ τοῦ ἡλίου πεμπόμενον ἀπαύγασμα, πρόεισι μὲν ἐξ αὐτοῦ, ἕτερον δέ τι παρ' αὐτόν ἐστιν, ἓν κατὰ φύσιν ὑπάρχον. Τὸ μὲν γὰρ, ἥλιος, τὸ δὲ, ἀπαύγασμα. Ὢν οὖν Πατὴρ, ἀπηύγασε τὸν Υἱὸν, σφραγῖδα καὶ εἰκόνα τῆς ἑαυτοῦ φύσεως ἀκριβεστάτην (100D-101A). Ваљда и у твоју главу може да уђе да Кирило користи термине који су се већ одомаћили у Вјерују, а преузети од Плотина, о сунцу и зрачењу, сијању... термини који наглашавају истоветност природе, али и другост, која се види у излажењу једног од другог.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Ниси ти баш добро студирао ту проблематику... М. Петровића каштигах овако: 

Строго православни Кирило има филиокве, јер вели да Дух Свети произилази и од Оца и од Сина. И ово нема везе са икономијским слањем Духа од Оца кроз/преко Сина. Пише: „τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον... πρόεισι δὲ καὶ ἐκ Πατρὸς καὶ Υἱοῦ, πρόδηλον ὅτι τῆς θείας ἐστὶν οὐσίας, οὐσιωδῶς ἐν αὐτῇ καὶ ἐξ αὐτῆς προϊόν“ (Thesaurus, PG 75, 585A). Замолио бих те да се не глупираш и брукаш пред светом, па да πρόεισι, што је 3. лице през. инд. акт од πρόειμι, повежеш са икономијом, јер и из овог пасуса се види да то није, као што се и за Сина користи исти глагол у истом делу да означи вечно произилажење од Оца. Пошто ти ниси читао отачка дела спекулативне природе (философске, а не шпекулацијске), јер то надилази твоје способности, и да не би тражио ово у Кирила, навешћу само једно место: Φαίνεται μὲν οὖν Πατὴρ καὶ ἔστιν ἐν Υἱῷ, καὶ Υἱὸς ἐν Πατρί· οὐχ ὡς ταυτὸν δὲ ὄντες, οὐδὲ ὡς ἒν ἀριθμῷ. Ἔστι γὰρ Πατὴρ ἐν τῇ αὐτοῦ ἰδιότητι· καὶ ἔστιν Υἱὸς ἐν τῇ ἰδίᾳ ἰδιότητι, ταύτην ἔχων μόνην πρὸς τὸν Γεγεννηκότα τὴν διαφοράν· μὲν γὰρ Πατὴρ, καθ' ἑαυτόν ἐστι, καὶ οὐκ ἔστιν Υἱός· δὲ Υἱὸς καθ' ἑαυτόν ἐστι, καὶ οὐκ ἔστι Πατήρ. Ἀλλὰ κατὰ τοῦτο μόνον ὡς πρὸς τὸν Πατέρα τὴν διαστολὴν ἔχων, φέρει μὲν αὐτὸ τῆς πατρικῆς φύσεως τὸ ἰδίωμα, ἔστι δὲ πάλιν ἐν τῷ Πατρὶ, ὥσπερ τὸ ἐκ τοῦ ἡλίου πεμπόμενον ἀπαύγασμα, πρόεισι μὲν ἐξ αὐτοῦ, ἕτερον δέ τι παρ' αὐτόν ἐστιν, ἓν κατὰ φύσιν ὑπάρχον. Τὸ μὲν γὰρ, ἥλιος, τὸ δὲ, ἀπαύγασμα. Ὢν οὖν Πατὴρ, ἀπηύγασε τὸν Υἱὸν, σφραγῖδα καὶ εἰκόνα τῆς ἑαυτοῦ φύσεως ἀκριβεστάτην (100D-101A). Ваљда и у твоју главу може да уђе да Кирило користи термине који су се већ одомаћили у Вјерују, а преузети од Плотина, о сунцу и зрачењу, сијању... термини који наглашавају истоветност природе, али и другост, која се види у излажењу једног од другог.

Ja sam pričao o Marku Efeskom...jasno i precizno rečeno,ne mož da ga nategneš sa tumačenjem iako su papski doktor :D

ИСПОВЕДАЊЕ ПРАВЕ ВЕРЕ СВЈАТЈЕЈШЕГ МИТРОПОЛИТА ЕФЕСКОГ ГОСПОДИНА МАРКА ЕВГЕНИКА, ИЗЛОЖЕНО НА САБОРУ СА ЛАТИНИМА У ФЛОРЕНТИЈИ

1. По благодати Божијој научени побожним догматима и у свему следујући Светој и Католичанској Цркви, верујем и исповедам да је Бог Отац једини беспочетни и безузрочни, и Извор и Узрочник сина и Светог Духа; јер од Њега се рађа Син и од Њега исходи Свети Дух. Као што Син не учествује у исхођењу (Светог Духа од Оца), тако ни Дух не учествује у рађању (Сина од Оца). Другим речима, Обојица представљају Оне Који произилазе, и то заједно Један са Другим, како поучавају Оци богослови. Управо се због тога и каже да Свети Дух исходи „кроз Сина“, тј. „са Сином“, и као и Син (произилази од Оца), мада не на начин рађања (γεννητως) као Овај. За Сина се не каже да је рођен „кроз Духа“ због тога што већ само име Син указује на сродност одређеног карактера, како не бисмо помислили да је Он Син Духа. За Духа се, пак, каже да је „Дух Сина“ због тога што Му је својствен по природи и кроз Њега се јавља и дарује људима

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Heraklit рече

и Извор и Узрочник сина

Jednonacalije u sv.Trojici, poznata stvar kod otaca, kako kaze sv.Marko,....верујем и исповедам да је Бог Отац једини беспочетни и безузрочни, и Извор и Узрочник..... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Heraklit рече

каже да је „Дух Сина“ због тога што Му је својствен по природи и кроз Њега се јавља и дарује људима

Могуће да је Он својствен Сину и још по нечему. Иначе, мишљење Св. Марка Ефеског је представљало једно од чак седам источних тумачења васељенске вере да "Свети Дух исходи од Оца кроз Сина". Професор и отац Зоран је навео једно, ти друго, а има још чак пет!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Благовесник рече

Могуће да је Он својствен Сину и још по нечему. Иначе, мишљење Св. Марка Ефеског је представљало једно од чак седам источних тумачења васељенске вере да "Свети Дух исходи од Оца кроз Сина". Професор и отац Зоран је навео једно, ти друго, а има још чак пет!

Ово си у праву. Мк тумачење је једна интерпретација "замрзнутог" византијског става око филиокве. Максим Исповедник га свакако не би могао потписати. Палама, који је преузео од Августина филиокве покушао је да га интерпретира у икономијском смислу, али је то натегнуто. Ваља прочитати Мистагогију од Фотија, где се јасно види да он није знао како тумачити филиокве. Оно је тек на Флоренци од католика било интерпретирано у условно речено дијархијском кључу. 

Филиокве као учење постоји у Отаца, нису га измислили католици, али су сасвим безаконо га унели у Вјерују. Зато треба да га и избаце. То је јако спекулативно и тешко догматско промишљање, али прихватљиво од раних Отаца. И ту си на добром трагу, јер Дух мора да има релацијски идентитет са другом двојицом, што се у строгом монархизму губи, а никако се не може тај идентитет извести из имена Отац (само Син може), тако да од Марија Викторина се говори о Духу као конекцији између Оца и Сина. 

Има мој текст о томе зашто формула филиокве је у Августина: https://djuroviczoran.wordpress.com/filioque-u-traktatu-99/

Текст је у оригиналу публикован на енглеском, у Филотеју: https://djuroviczoran.wordpress.com/theological-writings/ 

Подели на овим сајтовима

Ali, opet, recimo, sv, Fotije u svom delu Mystagogy of the Holy Spirit odmah na pocetku kaze :

" 2. Above all else, there is a saying of the Lord which opposes them like a sharp, inescapable arrow, striking down and destroying every wild beast and fox as though with a thunderbolt. What saying? That which the Son Himself delivers; that which states that the Holy Spirit proceeds from the Father. Rejecting this compact garment, do you still seek for the divine clothing? Would you propagate the fable that the Spirit proceeds from the Son? If you do not cower when seizing the dogmas of our common Saviour, Creator, and Lawgiver with a violence that yields only to
your insanity, then what other things could one find by which utterly to confute your impious zeal? "
 ( Part 1.2 )

Opet, gledam tumacenje sv.Jovana Zlatoustog na Jov.15, 26 (samo jedan citat ) :

"..... Следовательно, повторяю – Дух Святой называется Духом Божиим и Духом, Который от Бога, Духом Отца и Духом, Который от Отца."

http://bible.optina.ru/new:in:15:26#svt_ioann_zlatoust

(meni licno ) Ne deluje bas tako jednostavno ovo pitanje, postoje mnogi i razni citati otaca o sv.Duhu i njegovom ishodjenju.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Кумим те Алахом, немој мене...molimoli

pa, nije bas strogo tebe, je' moze da se prica , pricamo o ishodjenju, ... nisam pominjao strogo neke tvoje citate....

(ili, da se samobanujem i da resimo probleme sa mene'.... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

За вас који верујете у бајке, Бог да уведе та митарства после смрти, па да имате једну 40-о дневну туру по тим одмориштима.:)) Лепо вас је просветлио Сераф...

7896634

Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: “Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.” Reče nato Abraham: “Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.” Nato će bogataš: “Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.”

Kaže Abraham: “Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!” A on će: “O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.” Reče mu: “Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.” (Lk 16,19–31)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

7896634

Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: “Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.” Reče nato Abraham: “Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.” Nato će bogataš: “Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.”

Kaže Abraham: “Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!” A on će: “O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.” Reče mu: “Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.” (Lk 16,19–31)

Ја не видим да Ис помени икаква митарства овде. Није био православан!:))

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Bokisd рече

pa, nije bas strogo tebe, je' moze da se prica , pricamo o ishodjenju, ... nisam pominjao strogo neke tvoje citate....

(ili, da se samobanujem i da resimo probleme sa mene'.... :D)

Надам се да си у Ведрановим рукама, ја ти радо дајем канонски отпуст!:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...