Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 33 минута, Благовесник рече

О.Горан?

Па твој гуру Горананда понавља текстуално пелагијанску јерес, односно речи Јулијана Екланског, да је Адам само модел, пример грешника. То је јерес осуђена на Халкидону. Оно што ја мислим излази изван твојих могућности поимања. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

На та сплеткарења у цркви ми се повраћа. И ти си ту чист аво, али немој ти онда радити другима оно што не желиш да они чине теби... златно правило, које и нама Господ потврђује у позитивном смислу. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Што се тиче сумерских митова и осталих митова уопштено, управо је разлика између Библије и свих тих митова у томе што је ове прве писала људска рука, а ово друго богонадахнути писци. Тако је и јеврејски народ специфичан по својој историји наспрам свих осталих, то је Бог више пута говорио на пропутовању до Обећане земље Јеврејима. Нпр. Јевреји су имали вишевековну установу масорета који су преписивали СЗ из генерације у генерацију. Сећам се код Исака Башевиса Сингера чије сам приповетке волео да читам( а он је син пољског рабина), како је један млади масорет задао себи тешку казну зато што је омашио само једно слово у преписивању неког дугог старозаветног текста. Е сад, имамо Септуагинту преведену по некој традицији, за 72 дана од 72 преводиоца( по 6 из сваког израелског племена) и Самарјане који су имали култ у Сихему и који су се држали само Петокњижја, то је била нека врста јудејске јереси тога доба. Иначе, они су мешавина Јевреја са осталим народима ту и верујем да су преписивању били аљкавији од масорета мада их има и дан-данас који се изјашњавају као Самарјани.

Поменути митови су се кварили са временом тј. добијали нпр. неки израз тоталне нелогичности, претворили се у многобоштво и сл., док је монотеистички култ код Јевреја остао исти, тј. онај који је говорио о трансцедентном Богу. Ми можемо као Ђура да претпостављамо да су и године Адама и Патријараха преувеличане, али ја то лично не мислим. Сва три преписа( масорети, Септуагинта, Самарјани) се слажу да је у питању велики број година и у неких 80% случајева се ти бројеви и слажу. Док у поменутим митовима имамо потпуно нереална животна доба од неколико десетина хиљада година, у СЗ имамо до Потопа, велики број година који одједном после Потопа постепено опада у следећих десет генерација. 

А што се тиче митова о Потопу има их на све стране код тих тзв. примитивних народа, то је тек посебна прича.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Ведран* рече

Зашто лажеш попе? 

Зашто клеветаш да лажем. Јесам ли те питао пре неколико дана и избегао си одговор.

Друго, све време потуљено подржаваш ту клику лажљиваца, наивчина и неповеза који причају овде погрешне ствари тј. да је еволуција тачна.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ја бих морао да читам шта веле еволуционисти. Да је теза коју пропагирам, па да разумем. 

Аво не квари имиџ своје публичне персоне. :)) Ови су уверени да си свезнадара, па да си им због тога конкуренција.  :))

Зато ја разумем што тебе нападају. 

Него зашто мене хоће да ставе у кош са вама, хулитељима, херетицима, и безбожницима и......  :))) :)) кад сам ја све супротно од свезнадаре. Нисам им конкуренција.

Напротив ја стално само нешто питам.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ведран* рече

Хтео бих да питам, ко од Отаца или ко у Православној Цркви учи да су лавовима нарасли месождерски зуби као последица пада?

Свети Оци не знају са сигурношћу какве су чељусти, па чак и тела животиња  описаних у Постању дословно била, али тврде, што и Св. Јустин Ћелијски сублимира у својим тумачењима, да су се Адамовим падом променила.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, о.Горан рече

Зашто клеветаш да лажем. Јесам ли те питао пре неколико дана и избегао си одговор.

Па јесам ли ти одговорио, душо од попа! 

Што не читаш мало оно што пише?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Па твој гуру Горананда понавља текстуално пелагијанску јерес, односно речи Јулијана Екланског, да је Адам само модел, пример грешника. То је јерес осуђена на Халкидону. Оно што ја мислим излази изван твојих могућности поимања. 

За некога ко овде свашта пропагира много ми се правиш фин и "прецизан" кад су јереси у питању. Рекох ти већ да ти ја нисам неки школарац кога можеш да дриблаш овде, попио си много аперката и директа у задње време, док си ти мене махом промашио, и то за метар па на више :)).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Свети Оци не знају са сигурношћу какве су чељусти, па чак и тела животиња  описаних у Постању дословно била, али тврде, што и Св. Јустин Ћелијски сублимира у својим тумачењима, да су се Адамовим падом променила.

Ће ми даднеш то од Св. Јустина?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Што? Што је рекао да нам је Адам оставио лош пример? Па зар није? У праву је О. Горан (који ми није гуру, то ти лупаш), али је човек информисан и образован и један културни господин који неће први нападати ни увредити... О.Горан, тим коментаром  за који си се ухватио, није негирао да прародитељски грех има и дубље последице по нас и нашу створену природу. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

али је човек информисан и образован и један културни господин који неће први нападати ни увредити...

12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:

што ја постадох пород аспидин?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Ће ми даднеш то од Св. Јустина?

Баци мало поглед на Тајне вере и живота кад већ `оћеш да читаш аву Јустина... У ствари, апологетски део је писао проф Велимир хаџи Арсић. То је оно што сам причао и пре, апологетика је некако код нас увек храмала, зато данас Ђура и слични никако да повежу ствари. А неће да чују добронамерне да науче нешто :)).

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Благовесник рече

тела животиња  описаних у Постању дословно била, али тврде, што и Св. Јустин Ћелијски сублимира у својим тумачењима, да су се Адамовим падом променила.

Стварно бих волео да видим тај цитат, да видим шта тачно каже преп Јустин. 

Ми певамо у страсној седмици и то "сва твар се изменила од страха, гледајући тебе на Крсту висећа Христе". И то је истина, али не значи да је магарац постао грабљивац и месождер. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Горан рече

Баци мало поглед на Тајне вере и живота кад већ `оћеш да читаш аву Јустина... У ствари, апологетски део је писао проф Велимир хаџи Арсић. То је оно што сам причао и пре, апологетика је некако код нас увек храмала, зато данас Ђура и слични никако да повежу ствари. А неће да чују добронамерне да науче нешто :)).

Ај ти мени кажи одакле ти идеја да је лав добио велике очњаке због пада? А да то није Терзин. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

Пошто си ти стручан, оправи попа за оно што пита око млечних жлезда. Ја бих морао да читам шта веле еволуционисти. Да је теза коју пропагирам, па да разумем. 

:)):)):))

Ти бре грдни Ђуро ниси стручан ни за шта на овој теми, а највише галамиш. Као пре нешто коментаришеш Санфорда, вајно ти се ту нешто питаш :)):)):)), али добро, добар си за забаву после пентрања по крововима, сад нам је остало још мало црепа да поставимо овамо на помоћној згради и готово. Добар си за забаву јер се сам подмећеш као наивчина бр.1 форума да те дељемо овде. Па кад си сам запео.....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...