Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Ведран* рече

много!!!

:smil443643319dc3d:

То је била напредна, вцанземаљска технологија, што би реко Терзин. Дигне се човеку са 200-300 година! Е, да је Горану тадашња вијагра!:)) 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, о.Горан рече

Поента онога што сам хтео да кажем је неупоредивост тематика које се третирају у овој причи-веронауке као предмета који је Богом дан са једне стране  и пропале хипотезе са друге.

Shvatila sam ja poentu -  nisam napisala da rečenicu ne razumem već da meni ništa ne znači ( kako je moja mama govorila » ne tangira me«)

Drugo, nisam ja ni poredila Bogom dan predmet* Veronauku sa bilo čime. Poredila sam ( zamišljeni ) postupak veroučitelja, na času veronauke, sa postupkim nastavnika biologijena na času biologije. E sad ako su svi veroučitelji Bogom dani, onda šta ću.

* Postoje Bogom dani predmeti? I to u državnoj školi jedne ( bar za sada ) sekularne države? Ovo je za mene novitet!

Moji postovi i tvoje razumevanje istih, očito nisu, kako to voli da kaže Rapsodi, na istim frekvencijama. Već drugi put se ne razumemo. Ali valjda je do mene.:stadaradim:

Koliko znam, neumesan znači 1. neosnovan 2. neučtiv. Ne znam kako bi se neosnovan uklopilo u ono što sam napisala, te sam to odbacila. Neučtiv? Kako sam to bila neučtiva? Koga sam uvredila? Predmet? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Аво искварио си се од кад си постао расколник.

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Аво искварио си се од кад си постао расколник.

:))

Да, пре сам био млого фин!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Пукла ти је бомба у лице... Срушио се твој болеснички замак од карата...  

А камо, удавио сам те као лав хијену, разорио бајку, срушио мит.....итд.?

:)):)):))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Да, пре сам био млого фин!12:smeha:

Тако ће да се пише историја.

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

А камо, удавио сам те као лав хијену, разорио бајку, срушио мит.....итд.?

То је онај болеснички лејер код њега. Човек не схвата да је то сасвим јасна индикација психопатије. Он је избегавао до бесвести да одговори око Писма, јер га управо Писмо побија. Ту се види како је он само мали Перица... 

Различитост традиција, као и различитост извора које је редактор(и) Писма ставио у једно га убијају. Јер или је једно или чак обоје нетачно! Јер, или је Потоп трајао 40 дана или 150. Није свеједно. Узео сам да преведем буквално те текстове, али су ме сколиле и поповске обавезе око цркве, јер ова коју сам узео захтева много рада да би заживела.    

Подели на овим сајтовима

On 9.10.2018. at 19:19, Zoran Đurović рече

@zivkov Ево да ти демонстрирам како си неписмен и глуп. Авокадо, иако атеиста, није кажњен од Бога неупотребом мозга. Рекао ти је истину. Св. Јован Златоусти, живео у 4. веку, неких 15 векова после Мојсија, или најмање 10 векова после редакције Писма за време Немије и Јездре, тврди да је Бог буквално казнио змију. И пита уместо Облачка из свог времена: Зашто је змија била кажњена кад је била само оруђе? Наводи пример човека који убије убицу неког од њему ближњих (убио му нпр. дете) и узме и поломи му мач на комаде, а не да га задржи и има користи од њега. Говори о менталитету. Као кад тенисер поломи рекет који му ништа није крив. Дакле, змија је кажњена по овој матрици. Казна се састојала да не може да хода и да "једина од свих животиња се храни земљом" (На Постање, 17, 7).

Да ли је Јн био глуп? Не, него једноставно није био зоолог. Као ни Мојсије.

Нама близу, св. Филарет Дроздов наводи св. Василија Великог, који у беседи на Рај говори да је Бог или одузео змији нешто, па сада пузе, или је вратио у њен хабитат (испод земље, што је у складу са археолошким репертима и сада скоро победничком тезом да су се змије развиле од подземних животиња, а не од водоземаца) из кога ју је извео ђаво. Васа вели да ће јој храна бити помешана са земљом (ово је напредак у односу на Златоуста). Дроздов помиње да Василије има право па је змија кажњена (наводи древне изворе) па тако још и сада има крилатих змија (Боксит да чује!), као и оних који се хране само земљом. 

Буквално тумачење налазимо и код Нила Синајског, али он то користи, у другој инстанци, да упозори људе да не пузу по земљи и да се не хране њоме.      

Да сам неписмен не бих ти уопште могао ни одговорити на твоју поруку, а видим како се обраћаш, а просто не знаш ништа о мени. Нисам глуп него не схваћаш шта хоћу да кажем. Кад бих био глуп онда не бих уопште могао комплексно да размишљам.

Ако би сматрали да је Постање реч Божија онда у оквиру 3:14 кад је змја проклета не би требало тако да олако просуђујемо да ако пише да змија једе прах да олако просуђујемо да се односи на једење земље за исхрану с обзиром да змија не једе земљу за исхрану (што ми и знамо). Значи, с обзиром да змија и једе прах у смислу детекције онда се ту савршено уклапа реалност и Постање 3:14. Тако да није супротно једно другом.

Што се тиче питања кажњавања, и само понижење да змија гмиже по земљи и да лиже прах представља казну опет на неки начин, јер је понижење такође казна.

Што се тиче тумачења св. Јована златоустог, овде је св. Јован погрешио с обзиром да змија не једе прах за храну, осим ако би се ово могло дубље и другачије тумачити.

У овом делу од св. Василија који си навео да се наводно односи на еволуцију змија то је ипак немогуће, с обзиром да св. Василије сигурно није веровао у еволуцију у смислу Теорије еволуције.

Мислим да је о овоме и бесмислено расправљати, само једење праха се фино уклапа с оним што змија и ради, а то је да једе прах али не за исхрану, не за физичко преживљавање помоћу праха.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, zivkov рече

Значи, с обзиром да змија и једе прах у смислу детекције 

Живков, а како то да је теби једење и лицкање, змијско палацање, које није чак ни лицкање нечега јер она језиком млати по ваздуху, а не по праху земаљском, како је то теби исто?

Речи имају своје значење.

Ако ти је једење исто што и палацање, што не узмеш једно седам дана да палацаш језиком изнад тањира за доручак, ручак и вечеру?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, zivkov рече

Кад бих био глуп онда не бих уопште могао комплексно да размишљам.

Зашто кажеш "комплексно" а мислиш на "искомплексирано"?:))

Иначе, коментар ти је глуп до бола. Са испита бих те одмах вратио да утврдиш градиво.  

Подели на овим сајтовима

Каже Буловић једноме: Реци ми, брате, ко те је слагао да нећеш да се спасиш ако не завршиш богословски факултет?

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, zivkov рече

а то је да једе прах али не за исхрану, не за физичко преживљавање помоћу праха.

Пошто си поменуо реалност. То јест, оно што ми видимо. И рекао како видимо да змија не једе прах за исхрану. Желим да те питам, за другу реалност. Где си видео да се нешто једе не за исхрану? 

Да се нешто прогута то знамо, али да се једе, а да није за исхрану, ја не могу да смислим ништа осим оне познате псовке "једи г...." која се алегоријски тумачи :)

А ти тумачиш овај део Св Писма буквално. Па не можеш да се позиваш на то. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Дошао Шампи по сата пошто је Буловић почео предавање, а обучен у плаве панталоне са бретелама. Каже му Иринеј: Мајсторе, ако можете после часа да поправљате ове радијаторе... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, о.Горан рече

Какав гулаг то помињеш црни ти, па ти си у интелектуалном гулагу и то добровољно :)):)):)). То је најжешћа фора, кад неко сам `оће у интелектуални гулаг, к`о ти :smeh1:. Ја сам слободан човек са слободним ставом за разлику од таквих к`о ти. По (не)размишљању које показујеш више ти одговара никнејм балван него дрвце...

Хахах, пази овај "аргумент". Ти никако да укапираш просту ствар као што је Други закон термодинамике. Да би бајка функционисала потребно је имати све време трајања исте потпуно спремне системе за претварање сунчеве енергије да би жива бића могла да их користе у пуном капацитету, као што је нпр. фотосинтеза. Фрижидер управо има уграђене системе и кад га искључиш он престане да ради. Јеси ли испробао то мајчин сине :smeh1:, искључи фрижидер па провери дал` хлади. О свему томе сам писао овде, али џаба кад је неко недоказан.

Dobro, pusti sad niknejmove, ja sam balvan, ti si otac, jos smo u dolini placa...

Reci mi kako frizider moze da smanji entropiju u svojoj unutrasnjosti kada si tamo lepo rekao da entropija uvek raste? Evolucija je bulsit jer krsi drugi zakon termodinamike, to je bila poenta, a ne da ti trebaju odjednom kompleksni sistemi za pretvaranje suncanice u secere. Hajde da davimo jednu po jednu hijenu, a ne tako brutalno -  ne mogu da te ispratim kad odjedom ode ceo copor.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Овај не само да закива аутоголове врхунски, него и дрибла сам себе,а вала и одлично поставља сам себи офсајд замке :)) :)) . Ово последње му је један од највећих хитова које је до сад отпевао, и то лабудова песма хах.

images?q=tbn:ANd9GcQVUb3fQSoquZyu1FhiqqA

Даклем, сем уобичајног празног(лавог) ликовања овде нема ничег паметног, по обичају. То што је по Септуагинти број година Адама када се родио Сит 230, а код Масорета и у Самарићанском Петокњижју 130 ништа не мења ствар тако да жалим случај, можеш само да одеш налево круг и да се губиш са ове теме где си се избрукао за златног Ђуру( нова статуа :))). Адам је у све три варијанте( Септуагинта, Масорети, Самарићанско Петокњижје) живео 930 година. И шта сад... 

Такође, то што је по Септуагинти Енош рођен у 205. години Сита, а код Масорета и Самарићана у 105, или то што је Нојев отац Ламех живео по Септуагинти 753 године, по Масоретима 777, а код Самарјана 653 ништа битно не мења ствар. Или што је број година у којима су првих пет Патријараха постали поносне тате већи за 100 у Септуагинти наспрам остале две верзије-и то ништа не мења ствар јер је број година живота код тих истих Патријараха потпуно исти у све три варијанте. Тек са Јаредом имамо другачију верзију за број година живота у Самарјанском Петокњижју. 

Суштина је да су свуда патријарси живели енормно велики број година, дакле више од 700, 800, 900 година. Према томе, немој више да замлаћујеш и себе и народ на овој теми кад и сам имаш огромно незнање. Мој савет који ти свакако нећеш да послушаш јер за то је потребна одређена интелигенција је да добро ишчиташ неке ствари које сам препоручио па да се врнеш на ову тему за 3-4 године. Ако нећеш и даље да дајеш аутоголове и да дриблаш сам себе :smeh1:. Капираш... Те форе "кретарди" и сл. не пале одавно овде...

220px-Portrait_John_Sanford.png

И то се управо слаже са оним што каже др Џон Санфорд( о генетској дееволуцији) јер већ Нојеви потомци живе 500-600 година, од Сема( Шема), преко Арфаксада, све до Нахора и Таре који имају осетно мањи животни век-зависно од све три горепоменуте редакције. 

Али оно што је заједничко у све три редакције (без обзира на разлике у бројевима) је да се претпотопни Патријарси живели енормно дуг живот, а да од Нојевог сина Шема до Нахора, Таре и Аврама имамо осетан пад у броју година живота. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...