Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sin se ne podređuje Ocu Ipostasno to bi bio nonsens jer su isti po vlasti i volji upravo zato što je u samoj Ipostasi Sina ljudska volja podređena Božanskoj.

Najzad se slazemo.

Ali, da li onda mozemo reci, recimo, da se Sin pokorio Ocu, zbog nas, bas zbog te' ljudske prirode koju je primio u Sebe i koja se priroda ( ljudska ) pokorila Bozanskoj volji u Njemu samome ?

Prineo je nas svome Ocu i na kraju kada se sve ukine bice Bog sve u svemu i mi ljudi cemo biti sa Njim kao sv.Trojicom.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Кратос рече

Evo još jednog laganog pitanja onda.Kada se Otac obraća Sinu i Duhu Svetom sa rečima da načinimo čoveka kao što smo mi,Sin Božiji je već ovaploćen?

A ko je Sin Božji?

Ovaploćeni Logos koji u početku beše Reč.

Razumeš U POČETKU????

A govorimo o kraju stvaranja i da načinimo čoveka kao što smo mi znači OBOŽENOG ČOVEKA jer neobožen čovek nije kao SIN BOŽJI koji je Ipostas Svete Trojice kao što je Ipostas Otac i Ipostas Duh Sveti.

Jasno?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, da li onda mozemo reci, recimo, da se Sin pokorio Ocu, zbog nas, bas zbog te' ljudske prirode koju je primio u Sebe i koja se priroda ( ljudska ) pokorila Bozanskoj volji u Njemu samome ?

Ne možemo, jer je Sin več u Sebi samome pokorio ljudsku prirodu i kao Sin je takav Jednak Ocu a ne Pokoren Ocu.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Da nije mozda bas zbog toga sto je Sin uzeo ljudsku prirodu u sebe ( u Licnost ) ?

Ako su Sin i Otac jedno, nema pokoravanja, ni po volji, jer Oni imaju jednu istu volju po Bozanstvu. Lepo je rekao Matusal, ....Hristos bese poslusan Ocu do smrti na Krstu, tada se u potpunosti ljudska volja pokorila Bozanskoj u Hristu.

Zar ne mozemo reci da se i sada se Sin pokorava Ocu, po ljudskoj prirodi i volji, jer je uzeo covecje telo u sebe. I, bice na kraju Bog sve u svemu.

Koliko se secam, upravo su Arijanci uzimali ovakve reci iz pisma, da bi opravdali svoje ucenje, da je Sin manji od Oca i da je stvoren i stvorenje.

Pokusao sam da nadjem neko tumacenje otaca povodom ovog stiha, ali nisam uspeo.

Извини, ја те ништа нисам разумео.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Није ти добро питање, опет, зато што само питање потчињава Бога времену. Ја ти на ово не могу одговорити. 

Mogu ja.

Подели на овим сајтовима

Ne možemo, jer je Sin več u Sebi samome pokorio ljudsku prirodu i kao Sin je takav Jednak Ocu a ne Pokoren Ocu.

Ali, kako onda da tumacimo pokoravanje Sina svome Ocu ?

Cak se kaze i pre ovog stiha, da Otac sve pokorava pod noge Njegove. Da li Hristos ne moze Sam od sebe da sve pokori po noge Svoje ? Jer je jednak sa Ocem.

Kazem, ovo i slicna mesta u Pismu koja su 'naizgled' delovala kao da govore o Sinu kao manjem od Oca, arijanci su koristili da dokazu da je Sin stvorenje i da je manji od Oca.

Da li mozemo onda da kazemo, da se Sin pokorio Ocu zbog nas, jer se i zbog nas Ovaplotio i primio je celog coveka u Sebe ? Gde se u Njemu, covecanska volja pokorila Bozanskoj ? I sledstveno, Sin koji se ovaplotio,  pokorava se Ocu , po redosledu stvari.

Ili, mozda postoji neko drugo resenje ?

Подели на овим сајтовима

Početak i kraj stvaranja se ogledaju u Oboženome svetu, to je cilj stvaranja to je gotov proizvod.

Vreme i istorija postanja jesu i vremenski podređeni kraju cilju Oboženja svekolike prirode.

Pravoslavlje nas uči da Oboženje prirode dolazi preko Oboženog čoveka koji Obožuje sobom svu tvar koja je stvorena, znači da Oboženje kao gotov proizvod i svršeno stvaranje predhodi postanju koji nije Obožen upravo radi toga što ne oboženo postanje ima vreme a Oboženo Življenje je Življenje van vremena i prostora neoboženog postanja.

Javili mi anđeli.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ali, kako onda da tumacimo pokoravanje Sina svome Ocu ?

Kad ti kao i ja priznaš da je Sin Čovečji za sve stvoreno Bog u svemu i Bog svega.

Подели на овим сајтовима

Javili mi anđeli.

Јел оваплоћени? Јесу ли јели с тобом? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Јел оваплоћени? Јесу ли јели с тобом? :))

Ne znam ali rekli mi: Ručkaj ti dete da vidiš da je vreme istorija samo reakcija koja je došla od Oboženoga koji pokaza Akciju u Carstvu Svome :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Naravno.

Ali, opet se vracamo na onaj stih, tek na kraju vremena ce biti Bog sve u svemu.

Zato što je Sin Božji Sluga Iz Ljubavi i služi sinovima po blagodati da se oni SLOBODNOM VOLJOM pokore Sinu Čovečjem kao Istinitom Bogu a ne da ih Sin Čovečji pokorava tako što utiče na njih silom i uslovljenošću postojanjem.

Zato Obožen čovek prethodi neoboženom postanju čoveka.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne znam ali rekli mi: Ručkaj ti dete da vidiš da je vreme istorija samo reakcija koja je došla od Oboženoga koji pokaza Akciju u Carstvu Svome :)

Е па нећеш тако до Обожења кукавче! Требао си да их угостиш јајима, да будеш као праотац, и ако имаш сира каквог макар. :)) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ali, opet se vracamo na onaj stih, tek na kraju vremena ce biti Bog sve u svemu.

Кад је за тебе крај времена?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Е па нећеш тако до Обожења кукавче! Требао си да их угостиш јајима, да будеш као праотац, и ако имаш сира каквог макар. :)) 

Pa da mi kažu tebe se samo učinjelo da mi jedemo i pijemo :))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...