Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Bokisd рече

Sta da radim, moram da objasnim svoju poziciju i stavove povodom ovih pitanja. Da ne ispadnem potpuno nejasan. Naravno, sve u nekom argumentovanom smisllu, ako nesto ne objasnim kako treba prihvaticu svaki savet i svaku argumentovanu kritiku na moj racun.

Море, јес ти "потписао" оно Иваново или ниси? Ако јеси, немој ово да говориш "анђели у људском телу". Бирај речи. Ако ниси, онда то је друго, ћераћемо се још.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече
пре 10 минута, Vedran рече

категорије

Tvar je nešto što je stvoreno za tebe?

О чему ти сад?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

О чему ти сад?

Šta je tvar za tebe?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Ovo sto pricate o nacrtima i scenarijima za buducu knjigu, je definisano u dogmatici kao Predznanje Bozije. Ili koliko se secam, ono, kako se kaze,... predvecni Savet Svete Trojice gde su se ti nacrti crtali.  :slikanje:

Ако сам добро саватао твоје мисли... можда тако делује када ја посматрам сада из овог простора и времена док са онтолошке стране гледишта правилније је рећи а на основу учења о стварању света ни из чега, да није постојала ни материја, ни идеја ни мисли Божије о свету. Дакле никаква форма пре него га Бог створи. Свет није савечан Богу, не можемо рећи да је "постојао" у мислима Божијим јер би и свет био онда вечан по природи, будући да су божанске енергије, мисли, вечне. Ово стварање се десило као дело апсолутне слободе Божије, слободне воље, јер је слободна личност. Можда ближе нашем разумевању, Бог је "у једном тренутку (ако ово можемо без временске категорије да схватимо) зажелео" и створио свет као израз слободне воље Божије. Дакле можемо рећи да је свет створен из слободе, из воље Божије. (Флоровски "Твар и тварност")

Св. оци уче да су Божанске енергије вечне и не поистовећују се са створеном природом. Та Божија слобода се пројављује као љубав према свету, па се каже још "Бог воли бића пре него да их створи", као своју вољу а не на основу њихове природе (мисли Божије као вечне) јер она пре него их Бог заволи не постоје... и управо та љубав Божија према створењима, њима даје биће. Та слобода је онтолошка.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече
пре 2 минута, Vedran рече

О чему ти сад?

Šta je tvar za tebe?

Иди бре не зановетај. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Море, јес ти "потписао" оно Иваново или ниси? Ако јеси, немој ово да говориш "анђели у људском телу". Бирај речи. Ако ниси, онда то је друго, ћераћемо се још.

Tek treba da dodjemo do toga. Uostalom koliko se secam Ivan je ostavio mogucnost da postoje i neka druga tumacenja od otaca vezana za ta tri coveka. ( ako za to mislis ). Za andjele u ljudskom telu sam vec odovorio u ranijem postu, pojasnio sam malo detaljnije svoje  razmisljanje i stav.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ИгорМ рече

не можемо рећи да је "постојао" у мислима Божијим јер би и свет био онда вечан по природи, будући да су божанске енергије, мисли, вечне.

:ok: e sad  to objasni ovim ,,eshatolozima,,....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Tek treba da dodjemo do toga. Uostalom koliko se secam Ivan je ostavio mogucnost da postoje i neka druga tumacenja od otaca vezana za ta tri coveka. ( ako za to mislis ). Za andjele u ljudskom telu sam vec odovorio u ranijem postu, pojasnio sam malo detaljnije svoje  razmisljanje i stav.

Говорим само о овоме "анђели у људском телу". Не можеш да користиш тај израз. Џаба што си објаснио ако овакво нешто кажеш. Јер речи имају своје значење и одређене импликације. Зато рећи да су анђели у људском ТЕЛУ је прилично .,. (хајде нећу рећи да не будем груб).

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Vedran рече

Иди бре не зановетај. 

Pa definiši mi te kategorije...tvar šta je?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Pa definiši mi te kategorije...tvar šta je?

Ма шта имам да ти дефинишем кад ти уопште ниси укапирао што сам ти рекао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Зато рећи да су анђели у људском ТЕЛУ је прилично .,. (хајде нећу рећи да не будем груб).

Mora da su i oni freskopisci prilično.....(da ne budem grub)...onaj naš Beli...isto....uh....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Mora da su i oni freskopisci prilično.....(da ne budem grub)...onaj naš Beli...isto....uh....

Почећу да мислим да не само што не умеш да читаш написано него не умеш да гледаш нацртано.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Ма шта имам да ти дефинишем кад ти уопште ниси укапирао шта сам ти рекао. 

I to što kažeš...prozvao si me da ne razumem neke kategorije i ja kad te pitam koje,ti me kažeš ne zanovetaj....GOGI .....:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Почећу да мислим да не само што не умеш да читаш написано него не умеш да гледаш нацртано.

Počni da misliš barem za početak.....ne tražim više od tebe.:sunce:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...