Драгана Милошевић Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 По препоруци колега из Информативне службе СПЦ, јуче сам контактиран од стране новинара Српског телеграфа са молбом да кажем нешто о ставу Цркве према јоги и о томе шта то и на који начин у духовном смислу практикује Новак Ђоковић. После кратког разговора са новинаром, у коме сам, између осталог, нагласио да нашем тенисеру и брату у Христу Господу не желим да шаљем јавне поруке преко новина, већ да бих волео да лично поразговарам са њиме о тим темама, договорили смо се да пошаљем кратку изјаву електронском поштом, са молбом да буде објављена у целости и без измене. У данашњем броју Српског телеграфа је изашао текст о коме је реч, али се његовим читањем стиче другачији утисак. Наслов текста изражава уреднички став, у тексту се наводи да шаљем јавну поруку Новаку (иако сам нагласио сасвим супротно), док је моја изјава достављена електронском поштом у неколико битних момената скраћена, а негде и измењена, тако да се губи њена прецизност и обухватност. Из наведених разлога сматрам да је потребно моју изјаву пренети у целости и без измене, што чиним овом приликом. Ауторизована изјава послата Српском телеграфу: Став Православне Цркве о јоги је веома прецизно изразио Архиепископ Анастасије Јанулатос, један од најпознатијих православних теолога данашњице и један од највећих стручњака из области историје религије. Јанулатос истиче да вежбе у оквиру система јоге, ма колико у почетку неутрално деловале, ипак представљају део хиндуистичког наслеђа и да су својеврсна етапа у духовности која није спојива са православним хришћанством. Поготово су спорне медитативне технике јоге које су резултат чисто људских напора и не ослањају се на благодат Божију која једина може да препороди и просвети човека. Православним хришћанима такве јоги-технике нису ни потребне, јер ми имамо исихастички метод умне молитве који даје истински мир и спокој. Унутрашња, умно-срдачна молитва, се вековима практикује у Православној Цркви, а пре свегам на Светој Гори, и велика је штета што је то непознаница великом броју православних који мир траже у далекоисточним медитативним техникама које нису ни сенка онога што је исихастичко молитвено искуство. Што се тиче Новака Ђоковића и актуелне теме у јавности у погледу тога шта сада носи око врата, ко му је нови тренер и чему га он учи, да ли су му медитативне технике кундалини јоге помогле или одмогле... мислим да је за свештеника у најмању руку непристојно да говори о томе јавно јер је то повезано са унутрашњим животом једног изузетног човека. Због тога бих волео да попричам са нашим шампионом приватно о тим темама, а не преко новина. С обзиром на степен његове интелигенције и отвореност, мислим да би за почетак било довољно само три минута приватног разговора да Новак повеже неке ствари и направи преокрет на духовном плану, а самим тим, разуме се, и на терену. Порука је јасна: Ноле, уз тебе смо, а волели бисмо и да помогнемо, свако у свом домену и на свој начин. свештеник Оливер Суботић, главни и одговорни уредник часописа Православни мисионар, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве СПЦ View full Странице Augustinus, Васијан, PredragVId and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 3 minutes ago, Драгана Милошевић рече Што се тиче Новака Ђоковића и актуелне теме у јавности у погледу тога шта сада носи око врата, ко му је нови тренер и чему га он учи, да ли су му медитативне технике кундалини јоге помогле или одмогле... мислим да је за свештеника у најмању руку непристојно да говори о томе јавно јер је то повезано са унутрашњим животом једног изузетног човека. Због тога бих волео да попричам са нашим шампионом приватно о тим темама, а не преко новина. С обзиром на степен његове интелигенције и отвореност, мислим да би за почетак било довољно само три минута приватног разговора да Новак повеже неке ствари и направи преокрет на духовном плану, а самим тим, разуме се, и на терену. Korektna izjava,samo bi sam Đoković trebao da oseti potrebu za razgovorom i da umesto raznoraznih gurua uzme duhovnika.Ipak stvar njegovog ličnog senzibiliteta. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Niti je korektno niti je za novine. Данче*, Pontifex Emeritus, Adelaida and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Sta im je bre za Novakom, i jel on njih ista pitao da raspravljaju o njemu bilo javno ili privatno? Milan Nikolic, Џуманџи, Милан Ракић and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Управо сада, Justin Waters рече Sta im je bre za Novakom, i jel on njih ista pitao da raspravljaju o njemu bilo javno ili privatno? Baš to! Драгана Милошевић and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Појма немам шта су навалили на човека. Стварају му додатни притисак. Не знамо да гледамо своја посла. JESSY, PredragVId and Adelaida је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Подржавам Новака и желим му да духовно напредује. Пророк Буда и други гласници далекоисточних народа показали су потенцијал аутентичног схватања и живљења онако како је учио Исус Христос. Жика and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 Ali i Novak ima slobodu da odabere svoj put i svog ucitelja , pa makar on bio i pogresan . Svestenik je upravu ... Ako Novak zeli , moze da ga pozove . Mislim da ovako sve vise podseca na neko -> vrbovanje ... Ne znam . Neša_ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 О.Оливер је по ко зна који пут показао своју племенитост и добре намере. Ово нема апсолутно никакве везе са врбовањем. Друго, о.Оливер је позван да нешто каже од стране новинара. Није се сам јављао њима. И лепо је рекао шта је имао. Треће, Новак јесте донекле заглавио на опасан пут. И надајмо се да ће му неко помоћи. Немам ништа друго да додам. PredragVId, Рапсоди and Neša_ је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 1 hour ago, Anika рече О.Оливер је по ко зна који пут показао своју племенитост и добре намере. Ово нема апсолутно никакве везе са врбовањем. Друго, о.Оливер је позван да нешто каже од стране новинара. Није се сам јављао њима. И лепо је рекао шта је имао. Треће, Новак јесте донекле заглавио на опасан пут. И надајмо се да ће му неко помоћи. Немам ништа друго да додам. Ja imam da dodam da niko ne moze nikome da namece svoje poglede na svet ... ... Da bi covek mogao da se moli umnosrdacno , potrebno mu je mnogo vise od dobre volje .... potrebna mu je vera u zivoga Boga . Na tom putu nije samo Novak . Vise ljudi ide na jogu , nego sto dolaze u crkvu i aktivno ucestvuju u svim aspektima crkvenog zivota ... s tim sto se u crkvu obicno odlazi jednom nedeljno , dok se na jogu ide , ponekad mnogo cesce ... i niko se tome ne cudi . Kod nas se svi nekim cudom cude . Neša_ and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2016 10 hours ago, Justin Waters рече Sta im je bre za Novakom, i jel on njih ista pitao da raspravljaju o njemu bilo javno ili privatno? Новак спада у јавно добро. aliluja, Juanito, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Новембар 10, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2016 slava ovog sveta ima svoju cenu... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Новембар 10, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2016 Opet se ne može prosto ignorisati put kojim je Novak krenuo.. Možda nas brat u Hristu istražuje.. Možda je zalutao.. zbog slave upao u velika iskušenja... samo Bog to zna.. Zato pomolimo se Gospodu Isusu Hristu da bude sa njim i upravi njegov put ukoliko je skrenuo... i da takodje bude uz sve nas "ne tako slavne" koji vazda nekud lelujamo.. Bokisha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 10, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2016 Da Gospod spasi Novaka od nas samih. Драшко, Adelaida and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Новембар 10, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2016 22 hours ago, Anika рече Друго, о.Оливер је позван да нешто каже од стране новинара. Није се сам јављао њима 23 hours ago, Драгана Милошевић рече По препоруци колега из Информативне службе СПЦ, јуче сам контактиран од стране новинара Српског телеграфа са молбом да кажем нешто о ставу Цркве према јоги и о томе шта то и на који начин у духовном смислу практикује Новак Ђоковић. Meni ova recenica nije jasna... Ko je kome koga preporucio, kolege iz " informativne" sluzbe SPC su preporucili telegrafu Olivera Subotica? I zasto bi se neko, bilo ko, pobogu " nudio" Novaku da sa njim razgovara o bilo cemu? Kakva samopromocija ovo sa reakcijama nacije na jednog individualnog sportistu je potpuna propast. JESSY and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука