Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 2 часа, Ћириличар рече

Логика да не требамо имати споменика људима који су се борили за нешто против чега смо данас, без обзира ко они били. То се добије када се резоновање око подршке склањању споменика Роберту Лију конзистентно примјени.

Ma jok.. promašio si poentu... poenta je upravo bila da nema veze sa "ljudima" nego sa idejama/događajima koje spomenik promoviše i slavi... zato je nebitno što je Vašington imao robove... jer spomenik njemu nije podignut da bi se proslavljalo robovlasništvo... spomenik Liju jeste podignut da bi se proslavljao otpor prema severnjačkim progresivnim idejama... poput ukidanja robovlasništva i kasnije ukidanja Jim Crow zakona...

Цитат

Симболише и турски злочин према нама, и то су је још Турци направили. Роберт Ли се борио за Конфедерацију која је симбол зла према црнцима. Не видим како је нејасно поређење. Ми смо се борили против Турака за слободу нас, Сјевер се борио против Југа за слободу црнаца. Турци су направили Ћеле-кулу, ми смо је задржали.

Da, samo što spomenik Liju nije podignut da simboliše i podseća na zlo prema crncima... naprotiv...

Цитат

Јужњаци су дигли споменике, између осталог и Роберту Лију и задржани су - оба због историјске важности то двоје.

Jel? Zbog "istorijske važnosti" su mu podigli spomenike? Kako im ni slučajno nije na pamet palo da general George Henry Thomas (btw bolji general od Lija) dobije spomenik u rodnoj Virdžiniji? Možda zato što se borio na "pogrešnoj" strani pa nije baš toliko "istorijski važan"? :)

Цитат

Апсолутно је нетачно да су њему дигли споменик само јер је био генерал Конфедерације, већ примарно јер је био битна личност Југа  и генерално САД-а. Наравно, било је оних који су само тај сентимент и држали, антисјеверни, но далеко од тога да је то био главни разлог за сјећање на Лија.

Ljotić je bio bitna ličnost Srbije. Što ne znači da treba da ga slavimo i dižemo mu spomenike.

Цитат

Стварно нико не износи? Од 0:45, каже:"Уввреда је за САД да постоје споменици издајницима и ратним злочинцима" - дакле читав Југ.

Da, niko ne iznosi... jer "izdajnici i ratni zločinci" "sve što ima veze sa Jugom"

Цитат

Прва - велики генерал. Да, није довољна, али као историјски штребер, пролази код мене :D

Ništa posebno.

Guderijan je bio 10000 puta bolji general + daleko veći patriota (nije nikad izdao svoju zemlju)... šta misliš o ideji da mu se postave spomenici u Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj i Rusiji?  :D

Цитат

Друга - већ сам навео, Ли је показао одређену здраву дозу патриотизма у погледима о побуни прије рата, да се лично томе противи. Но, када је рат већ избио, одлучио је да служи својој земљи, јер му је то дужност.

Naprotiv, odlučio je da služi neprijateljima svoje dotadašnje zemlje, pregazivši zakletvu i pogazivši sve ono što je pričao pre rata.

Цитат

Мало практични значај, треће - постао је симбол помирења и реинтеграције Југа у САД, поред тога што је имао и удјела у томе када је подржавао Реконструкцију коју је предсједник предлагао ( тек сам прије пар мјесеци сазнао за Реконструкцију. Изгледа да је било много зезнуто повезати опет Сјевер и Југ ). 

Niko, ama baš niko mu nije zbog toga podigao spomenik... niti je bilo ko od onih koji su došli da brane spomenik došao da bi branio to... niti njegovi spomenici ljudima na Jugu simbolišu pomirenje i reintegraciju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Аурор рече

Ozloglašeni alt-rajt snimljen je predveče kako ide da pravi mimove.

LOTR.jpg

Bzvz je sto vas poredis sa druzinom prstenova... oni nisu morali da prave mimove, imali su mooda da jasno i glasno kazu sta misle i da urade sta treba...

To ti je isto ko da Kacavenda seruje fotku Isusa kako drzi propoved i ispod napise "Kacavenda u akciji"...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Branka62 рече

Kad se nadaš da će 1000 x ponovljena laž postati istina.

I ne samo to, ovo je takodje briljantna taktika "zastrasivanja" islamista, ali i poruka o tome kakav stav moze sira javnost da zauzme ugledajuci se na prvog coveka. ;) Fire n fury, baby!

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

I ne samo to, ovo je takodje briljantna taktika "zastrasivanja" islamista, ali i poruka o tome kakav stav moze sira javnost da zauzme ugledajuci se na prvog coveka. ;) Fire n fury, baby!

Ne znam kako će ovom pričom da zastraši fanatike - ko beli luk protiv veštica.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Branka62 рече

Ne znam kako će ovom pričom da zastraši fanatike - ko beli luk protiv veštica.

Bila sam sarkasticna... Na stranu sto je u pitanju em morbidni, em mit, ovo ne salje apsolutno nikakvu por(u)ku, jedino moze da dolije benzin na vatre prezira.

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...