Jump to content

Препоручена порука

Ево зашто нису сви исти:

--

ДОСТА ЈЕ БИЛО У ОПОЗИЦИЈИ У СТАРОМ ГРАДУ, ДС ПРАВИ ВЛАСТ СА ШЕШЕЉЕМ, СПС И ДВЕРИМА

Демократска странка у општини Стари град данас је направила владајућу коалицију са Шешељевим радикалима, Дачићевом СПС, коалицијом Двери – ДСС, СДС и ЛДП. Покрет Доста је било ће, са освојених 14 одсто гласова и 8 мандата, бити оштра и принципијелна опозиција овако формираној власти у којој ће први пут од 2000. године на власт доћи радикали.

Представници покрета Доста је било су у разговорима са ДС, које је водио носилац листе ДС Марко Бастаћ, захтевали поштовање познатих принципа за које се покрет залаже, а пре свега да се уведе транспарентност трошења јавног новца и јавног обављања власти, да се објаве сви уговори са правним и приватним лицима које је склопила општина, да се сваког месеца каже на шта је потрошен сваки динар.

stari-grad

Захтевали смо да се јасно направи подела између политичких функција и професионалних места у јавном сектору.

Захтевали смо да на професионалне функције буду постављени кадрови изабрани путем јавног конкурса, укључујући и начелника општинске управе, његовог заменика, секретара скупштине и његовог заменика, као и сви директори јавних предузећа и чланови њихових надзорних одбора.
Такође смо тражили да се изврши попис општинске имовине и јавно објави ко је користи.

Очигледно је ДС-у ово било превише, па су се одлучили да власт направе са Шешељевом странком која сад по први пут од демократских промена улази у власт на Старом граду са своја 3 мандата, као и са СПС-ом која је освојила 4 мандата и коалицијом ДСС-Двери која има 4 одборника.

Покрет Доста је било неће одступити од својих принципа да би ушао у било какву власт. Наше црвене линије су потпуна транспарентност у вршењу јавне власти, јавни конкурси за професионалне функције у јавној управи, као и принцип да не улазимо у коалицију са странкама које на републичком нивоу формирају власт са СНС-ом.

Покрет жели да се општинска власт формира на здравим основама које би гарантовале да ће се вредности за које се залажемо спроводити у дело на добробит свих грађана, а не уско интересних група. Зато ће покрет Доста је било бити конструктивна опозиција новој власти.

http://dostajebilo.rs/dosta-je-bilo-u-opoziciji-u-starom-gradu-ds-pravi-vlast-sa-seseljem-sps-i-dverima/

Подели на овим сајтовима

Након излагања на главну тему конференције, војвода је одговарао на питања новинара о коалицијама на локалним нивоима, као и на републичком нивоу:

Подели на овим сајтовима

Kako je RIK ugurao Dačića u novu Vučićevu vladu

ekspres.net

Ako je, dakle, Saša Radulović najveći pobednik ovih izbora, onda će šampion plej ofa koji je usledio posle njih, sad je to već izvesno, biti Ivica Dačić. Kako, zašto? Pa, lepo…

U Srbiji se nikad i ništa ne dešava po logici stvari, nekim redom, što se kaže.  Znate ono, prvo predigra, bioskop, pa kolači, onda kući na još jedno piće, i na posletku – seks. Jok, brate, nego sve sami incidenti i neočekivane komplikacije koje nam istoriju vode. A kao što možemo da primetimo, odvedoše nas u tri lepe pm…

Tako je bilo na Vidovdan 1389. kad smo, ako ne laže onaj slepac sa guslama, mogli da razvalimo Turke na buljuke, ali se dobroćudni Car Laza, prvi politički korektan lik u srpskoj istoriji, odlučio za nebesko poradi zemaljskoga carstva, pa, umesto da krene u juriš na još neraspakovane Turke nakon dugog puta iz Anadolije, on čovek sazida crkvu. Ostatak znate.

Nešto slično dogodilo se i oko Uskrsa, leta gospodnjeg 2016.

“Mili Bože čuda velikoga, kad no šćaše Boško u Skupštinu, pa izađe na izbore klete, u kutije sreću da pronađe. Al ne dade Đurđević od RIK-a, te brojaše glasove mu bele, pristigavše sa Kosova ravna, brojaše ih sve do zore rude, dokle Boška ne izdade “sreća”.

Ne da Boško sreći da umakne, pak poziva tri ljuta sokola, Čedu, Čanka i Lepog Borisa, da sa njima sreću svoju brani. Tu se nađe i Zmaj stečajni Rade, te grof Bojan iz Panonskog carstva. Svaki njemu po ramenu tapše, al mu svoje glasove ne daje. Skupa dara cenzusa prevara, ko ga ispusti taj dušu pusti, tome valja politiku batalit, i na drugi posao navalit…”

Prevedeno iz deseterca, trebalo je, dakle, da koalicija Dveri-DSS ostane na tri frtalja glasa ispod cenzusa, pa da se desi ono za šta je bilo malo i tri meseca pregovora, sastančenja i cepidlačenja – da se opozicija ujedini. Ne oko ideje, razume se, već iz straha za goli opstanak.

Da ne bi tog nekog naprednjaka iz Leposavića, koji je časove matematike uzimao kod profesora Bate Gašića, opozicija bi u Skupštinu ušla podeljena i posvađana, a neko od njih bi, ko da gledam, brže bolje potrčao na Vučićev namig i pretočio jedva namaknuti census u ministarske i direktorske kabinete. Ali, ko što rekosmo, u Srbiji ništa ne ide onako kako kažu kvote u kladionici, dakle očekivano.

Tako će Vučića, i pored ubedljive pobede na izborima (koju opozicija traljavo pokušava da umanji pukim brojanjem poslanika), skupo koštati mangupaći iz sopstvenih redova, nekoliko idiota koji su, da bi se dokazali Velikom Vođi, fingirali glasove i to u izbornoj jedinici u kojoj glasa najviđeniji kosovski demokrata u poslednjoj deceniji, Goran Bogdanović. Glupo, da ne može gluplje. Jedino što ovde ostaje pomalo nejasno jeste da cela opozicija na tom famoznom glasačkom mestu nije imala jednog(!) razumnog čoveka koji bi sprečio muljanje, ako ga je već bilo.

Kad kažem “koštaće Vučića”, ne mislim na nešto blisko i skorašnje, već na loš imidž i gorak ukus koji će posle ovih izbora ostati. A što bi, za koju godinu, mogao da bude izgovor nekom od njegovih (za sad vernih)koalicionih partnera, da uz podršku nekog onostranog faktora nezadovoljnog ponašanjem Vučića na globalnom planu (Kosovo, Rusija), promeni stranu. Ali, ima do toga još vode da oteče…

Nego, ajde mi polako da apsolviramo ovaj slučaj…

Istorija je, dakle, još jednom dokazala da je učiteljica života svima sem Srbima, večitim ponavljačima, a Kosovo je, po ko zna koji put od Slobe naovamo, poslužilo kao “ćorava kutija” ovdašnje politike. Čisto da ne ispadne da ga koristimo samo u kvazipatriotskim tiradama, po binama, u kampanjama.

I ono najvažnije…Ako je, složićete se, Saša Radulović najveći pobednik ovih izbora, onda će šampion plej ofa (ili baraža) koji je usledio posle njih, sad je to već izvesno, biti Ivica Dačić. Kako, zašto? Pa, lepo…

Ukoliko je do pre koji dan postojala osnovana sumnja da će neko od opozicionara, pre svega koalicija Čeda-Boris-Čanak, pod nekim dobro marketinški plasiranim izgovorom ući u Vučićevu vladu, posle ujdurme u RIK-u to više nije realno.

Tako da ćemo, ukoliko Vučić ne prelomi (a sva je prilika da neće)da naredne četiri godine vlada sa tesnom skupštinskom većinom, dobiti novu-staru vladu, sa socijalistima kao manjinskim partnerom i manjinama kao ukrasom.

Ivica Dačiću bi, sledstveno tome, trebao ozbiljno da porazmisli da umesto zvezde petokrake, na sledeće izbore izađe sa novim logom – detelinom sa četiri lista!

P.S. Eh, da, umalo da zaboravim jedan simpatičan detalj sa mitinga “Ujedinjene opozicije”: Pajtić je, govoreći ispred RIK, pomenuo kako je Srbija imala dva diktatora u poslednjih 20 godina, i kako bi nam treći bio previše. Ček malo, na koga je to mislio? Onaj prvi je bio Milošević, to se svi slažemo. Ovog trećeg sluti u Vučiću. Onaj drugi, pa to može biti samo…čovek koji je stajao pola metzra iza njega, na istoj bini, dojučerašnji predsednik njegove stranke, a sada lider benda „Kanda, Kodža i Nebo…Dobro, neću dalje, svi znate o kome se radi. Tito nije, u svakom slučaju.

Antonije Kovačević

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Тренутно, за мене су фасцинантни први резултати избора рефлектовани на просвету:

1. Нови правилник каже да деца нису дужна да имају уџбеник на часу!!!

2. Некад помпезно најављиване и добијане бесплатне уџбенике, а данас помоћ при куповини уџбеника (нису били бесплатни ни прошле године,ne_shvata већ се давао одеђени проценат помоћи) ове године добијају само ученици из породица која примају социјалну помоћ. (упоредити како је та информација упакована ОВДЕ, ја у петак био у школи да се распитам шта то пише на папирићу мог детета - пошто идуће године имам три основца на кућном буџету). Толико нам добро иде у државном буџету, да имамо још више запослених у јавном сектору мимо просвете (да не лајем колико их се којекуда партијски запослило УОЧИ избора, а колико ће тек сада), а још мање пара за ђаке и наставнике (ма добро, наших -10%, скупа са разликом од 40 дин/л горива, је зајам за препород СНСрбије ;) )...

Обзиром на 1. и 2. огромна већина ђака их неће носити јер се једнима сад коначно и по закону(!!!) тако може док други немају пара, а трећи (добар део ових из 2.) никад нису ни учествовали у раду. Остаје питање коју бравуру ове године треба да изведу наставници у процесу наставе да би испунили очекивања:

- државе која ништа не даје а пуно тражи и још више узима

- родитеља који гласају како гласају а мисле да су наставници криви за сва догађања у просвети.

Можда би се дало нешто урадити са електронским уџбеницима или коришћењем интернета, али кад се зна да у огромној већини школа у унутрашњости не ради интернет ни за потребе наставника а камо ли наставе - чини ми се да неко подиже споменик на гроб српске просвете...

Или се то враћамо коренима са почетка двадесетог века кад су ђачићи имали по једну свеску и плајваз, па писали у њу све што треба? Само што ова данашња дечица неће ни да пишу. Ако може одштампано и укоричено - да се не погубе листови... А то да обезбеди наставник за сваког ученика од своје огромне плате од триста и кусур евра пошто школа (читај држава) нема (читај не да) средстава.

Први пут сам стварно уморан од свега... Изгледа да ме стижу године.

Не могу више ни да кажем доста је било. Превише је било.

И не могу да верујем како звучи све ово што сам написао. Ни себе више не познајем...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 12.5.2016. at 19:29, Плутон рече

Није (ево ти и званична вест, само нису написали имена странака, не знам зашто :ani_biggrin: ): http://www.starigrad.org.rs/article/5106

У коалицији су ДС, СРС, СПС, ЛДП, СДС, ДСС и Двери.

Услов за коалицију са ДЈБ је био врло једноставан, минималан и лако изводљив: транспарентност и већник за финансије. ДС одбила, превише им је, позвали СРС. :) 

У Петровцу на Млави су одборници ДС-а ушли у власт са СНС-ом (додуша, централа је тај одбор касније распустила).

Двери нису део власти на Старом граду

Двери нису део власти на Старом граду

Српски покрет Двери није учествовао у било каквим преговорима нити је подржао формирање власти на општини Стари град.

У току јучерашњег дана у медијима се појавило више дезинформација о томе да је коалиција Двери-ДСС ушла у власт на општини Стари град. Обавештавамо чланове, симпатизере и гласаче Српског покрета Двери, као и целокупну јавност да Двери нису подржале кандидатуру Марка Бастаћа за председника општине.

Подршку Бастаћу дали су одборници ДСС-а, који од четири одборника који припадају коалицији Двери-ДСС на општини Стари град имају три, док је један мандат припао Дверима. Одборник Двери није ни присуствовао седници, тако да није ни могао да учествује у раду седнице.

Напомињемо да су одборници ДСС-а самостално одлучили да експресно уђу у власт подршком Бастаћу. Бастаћева изјава да одборнички мандати припадају човеку а не странци су тачни, само у том случају ти исти кандидати су могли да изађу именом и презименом на изборе, а не на листи странака.  Грађани дају подршку кандидату, али и политици странке на чијој се листи кандидат за одборника налази.

Питамо Марка Бастаћа, када је већ битан сваки одборник, како никад није позвао одборника Двери да са њим разговара и чује његово мишљење? Питамо и све одборнике који су гласали за избор председника  и руководећих органа Старог града: како можете да гласате за општинске органе, а нисте упознати са планом рада кандидата за вршење власти за наредне 4 године?

Покрет Доста је било је у свом саопштењу изнело дезинформацију о уласку Двери у власт. Иако је ”Доста је било” објавио да ће бити опозиција власти на Старом граду, питамо руковдеће органе овог покрета да ли су  сигурни да њихови одборници са ове општине нису дали гласове за формирање власти?  Одборник Двери сигурно није.

Била би нам чудна логика давања подршке формирању власти, а потом се изјаснити да припадаш опозицији. Формирање власти на Старом граду сматрамо исхитреним потезом. Двери остају на позицији политичке доследности, а не на позицији партитократске поделе плена и уласка на власт по сваку цену. То свакако не значи да дајемо подршку делу опозиције из СНС-а на овој општини, јер су они сигурно желели  само да се дочепају власти на општини у којој никад нису владали.

Страначке комбинације су ствар прошлости и  разлог гађења огромног дела јавности. Време за нове људе и  за нов приступ политици. То време несумњиво долази.  Двери су део тог времена.

Информативна служба
Српски Покрет Двери

Подели на овим сајтовима

Бошко Обрадовић и Немања Шаровић: Ко је опозиција, ко је шуровао са Вучићем, да ли је било изборне крађе, ко лаже а ко говори истину?

Ја сам емисијом одушевљен, мислим да ћете и ви да будете :)):)):))

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, RYLAH рече

Бошко Обрадовић и Немања Шаровић: Ко је опозиција, ко је шуровао са Вучићем, да ли је било изборне крађе, ко лаже а ко говори истину?

Погледаћу. Него, боље да су позвали Шекита уместо Шаровића.Било би још занимљивије. :)

Подели на овим сајтовима

Оћу и ја овакве политичаре!

Што ми не можемо да имамо оваквог политичара, него имамо ове случајеве?!

Иначе, феноменална и врло интересантна дебата, као и све дебате које организује ај кју сквер`д.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, RYLAH рече

Ја сам емисијом одушевљен, мислим да ћете и ви да будете

Ја нисам. Тужна је. Опет понављам, сада након што сам је одгледао, боље да су довели Шекита уместо Шаровића. Звучи невероватно, али верујем да би био умеренији. Свађају се, нападају једни друге.... а Вучић користи једини има. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ignjatije рече

Ја нисам. Тужна је. Опет понављам, сада након што сам је одгледао, боље да су довели Шекита уместо Шаровића. Звучи невероватно, али верујем да би био умеренији. Свађају се, нападају једни друге.... а Вучић користи једини има. 

Да су довели Шешеља, било би још горе, с тим што Бошко не би могао да му парира. Шаровићу је парирао. 

Али сам одушевљен нивоом глупости и новог дна на који се наша политика спушта. Уместо да причају како даље и шта даље, они се свађају ко је више допринео неким стварима, и ко је више уз Вучића.

Одушевљен сам тиме што се то све више огољује, и што ће то полако да отвори простор за нке нове и здраве снаге које ће можда да дођу кад јавно мњење буде спремно за такве снаге.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...