grigorije22 Написано Март 12, 2016 Пријави Подели Написано Март 12, 2016 Ako se ne varam, bas sam ovih dana video odlican odgovor na temi o. Save, tako da mogu samo da ponovim to isto, ali ako ti nije tesko malo prepakuj pitanje da bude jasnije, za svaki slucaj, pa cu onda da napisem i ja moj deo... Onda moramo da ti postavimo neko teze pitanje. Koja je razlika izmedju svesti kao plod aktivnosti neurona i daha zivotnog koji udahnjuje Bog? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Ево, позивам те, када си се већ понудио, да подијелиш са нама доле поменуто искуство. "A ja sam prisustvovao predsmrtnim desavanjima nekih takvih ljudi, i sasvim sam se jasno uverio da su itekako u Carstvu Bozijem (ako nekog zanima, napisacu detaljnije i o tome)." Evo konacno sam nasao vremena da sednem i napisem sta sam hteo. Da podsetim one koji citaju - rec je o tome da li se uopste spasava iko ko formalno ne pripada Crkvi (bila prica na temi o o. Nikodimu), a ja sam se jednom porukom izmedju ostalog nadovezao, navodeci reci patrijarha Pavla, da ce se svakako spasiti mnogi ljudi koji ne poznaju Crkvu kakva ona jeste, ali ipak zive po savesti, cestito i posteno. Koristio sam reci patrijarhove da ce, kako on veli, Bog svakome da sudi po meri poznanja zakona Bozijeg, tj. da li covek ima prosto svoju savest, ili zna i za nesto vise (i koliko vise). Takodje sam tom prilikom uporedio istu rec i sa ovim: ima dosta krstenih ljudi (u stvari, daleko najvise je takvih) koji ne zive redovnim zivotom Crkve, retko ili nikako odlaze u Crkvu, da i ne govorimo o postu, pricescivanu, ispovesti, i ostalom, koji se ipak - fala velikome Bogu - itekako spasavaju, i rekao sam da za to imam primer, na koji se brat Dragan ovde pozvao da svima prenesem sta imam da kazem o tome. Ovom prilikom osvrnucu se na jedan takav primer - radi se o stricu i strini moje supruge, cije vrlo upecatljive zavrsetke zivota sam imao prilike da licno vidim, i da eto sad i ovde o tome posvedocim. Oni su, izmedju ostalih, jedan od vrlo vaznih primera na kojima sam naucio i utvrdio da ne mozgam o onom o cemu samo Bog zna, i na kojima sam se silno utesio videvsi da Bog itekako brine o svima, i apsolutno o svima, bez ijednog izuzetka. Evo ukratko kazivanja. Naime, stric i strina moje supruge (ima ih jos, ali ovo je bio njen najstariji stric, koji je preminuo, dok su ostali fala Bogu jos zivi) preminuli su jedno za drugim, najpre strina pa onda stric, u razmaku od neke 2 godine. Ovo se sve zbiva negde oko 2001.ve godine, neposredno nakon sto smo se supruga i ja uzeli. Najpre je strina obolela od karcinoma zeluca. Nas dvoje, posto smo vec neko vreme redovno isli u crkvu i ziveli koliko je to moguce crkvenim zivotom, odma` smo se zainteresovali za njenu bolest - znajuci da je kasno otkrivena i od lekara otpisana - ne bismo li nekako uspeli da je ubedimo da se barem pricesti pred kraj. I otisavsi da je obidjemo nalazimo je vec u vrlo teskom stanju, svesnu ali sa bolovima i izmucenu, i sasvim neocekivano saznajemo da je ona NEKRSTENA! Malo je reci da smo tad bili u velikoj panici sta da radimo, i na brzinu se raspitamo o svemu i pozovemo nadleznog svestenika da je tu u bolnici krsti. Strina je naravno pristala, i uz pomoc osoblja koje je bilo vrlo predusretljivo (jedna sestra je uzela da bude kuma), vrlo brzo i krstena istog tog dana. Prekosutra od tad je preminula, dakle, proslo je nekih dan ipo od kad se krstila. Obzirom da je cesto povracala nije se pricestila, ali je nakon krstenja popila malo bogojavljenske vode, koju nije povratila. Dakle, ovo je prvi deo price. Jasno je svima da je sve ovo izuzetni Boziji promisao da zena ne umre nekrstena, i da je krstivsi se tako blizu same smrti zaista spasena, jer u takvim uslovima tesko da je ista mogla da pogresi krupno cak i u mislima. Dalje, neke 2 godine nakog toga, stric, koji je ceo zivot bolovao od trombova i imao jednu nogu odsecenu do kolena zbog gangrene (prva noga mu je odsecena mozda nekih 10-tak godina pre smrti), ponovo je poceo da ima velike probleme sa istom bolescu i sa preostalom nogom. Bolovi su postajali sve jaci i teze podnosljivi, cak i uz vrlo jake lekove, tako da je stric otisavsi jednom kod lekara izricito zatrazio da mu se odsece i druga noga. Lekar se protivio tome, jer je srce bilo vrlo slabo, ali je stric insistirao, i rekao doktoru "ako me ne operises ubicu se, jer ovo vise ne mogu da izdrzim nimalo!" Nemajuci kud, lekar je konacno pristao i zakazao operaciju za koji dan. U toku operacije stric je pao u komu iz koje se nije probudio. E sad, najzanimljiviji deo... Dok je nekoliko dana bio u komi, u njegovoj sobi su na smenu dezurali ostali stricevi (njih 4) i jos nezvanicni prijatelj umiruceg strica (striceva cerka se kasnije udala za sina tog coveka, a coveka smo svi jednostavno zvali Brka), desilo se nesto vrlo neobicno: za stolom u sobi su sedeli Brka i jedan od striceva, povremeno bacili pogled na bolesnika i citali novine. I kaze Brkva ovako (odma da kazem, vrlo ozbiljan i stalozen covek, nije aktivan vernik, ali jedna divna dusa od coveka): "u jednom momentu kad sam pogledao ka umirucem stricu, vidim, on se podigao na laktove iz lezeceg polozaja, nasmejao se kao dete, oci zatvorene sve vreme, i izvio vrat i namestio usta kao da nekog tu ljubi... (!) ja se prenem, ustanem odma i drmnem drugog strica, odemo do kreveta zajedno zapanjeni, i ja viknem vise puta "prijatelju! prijatelju!", masem mu pred ocima, ali on na nas ne reaguje, i dalje u tom polozaju kao nekog ljubi; nedugo posle toga se spustio nazad u lezeci polozaj, sa istim onim sjajnim osmehom na licu, a onda je nekih sat ipo posle svega toga i preminuo". Na stricevoj sahrani pasenog (zenine rodjene sestre muz, ko nije siguran kakav je to vanzemaljac , inace, isto aktivno verujuci covek, a od skora i pop ) i ja smo se trudili da ne dozvolimo da neka velika paganija uzme maha (lavori s vodom, prevrtanje klupa, i slicne gluposti). I onda pridjemo u jednom momentu kovcegu koji je bio otvoren, i vidimo stricevo telo kao zivo, sa istim onim neverovatnim osmehom na licu, sto bi rekli - od uva, do uva! (kazem vam da medju zivima vrlo retko vidjam tako bezbrizno nasmejanog coveka... nesto zaista zapanjujuce!). Ovo je drugi deo price. Dakle, da sumiram ukratko: ljudi koji nisu aktivno verujuci, u najboljem slucaju obicajci koji su slavili nekako slavu, em je strina bila nekrstena. Za Crkvu znaju, ali ocigledno na neki svoj nacin, daleko od toga da su ikad doziveli onu poznatu dramu licnog susreta sa Hristom. Ne poste, ne pricescuju se, ne ispovedaju se, jedino je sto zive cestito i ljudski, posteno i koliko god po savesti. Dobri ljudi kao ljudi. Mozemo samo da nagadjamo koga je umiruci stric video zaista dok je bio u komi, ali je vrlo (bar meni) ocigledno da mu je s one strane poslana i dosla njegova supruga (jako su se voleli, i cuvali su svoj brak, dakle - on sigurno nije imao nikog blizeg sebi). Ima mnogo primera u zitijima i uopste u Predanju da Bog umirucem/umirucoj salje neke od najblizih mu/joj srodnika, a kako je to neko lepo primetio (mislim vl. Nikolaj, ali ne smem da tvrdim) - da bi tom coveku (ili toj zeni) koji/a umire, taj prelazak iz jedne u sasvim drugu stvarnost bio sto blazi i manje sokantan, odnosno, sto prijatniji. Sta je poenta ovog svedocanstva? Ocigledno su se spasli i usli u Carstvo Bozije ljudi koji nisu crkveni u pravom i punom smislu te reci. Jer dobro znamo, o tome svedoce i sami Apostoli i mnogi Oci posle njih, krstenje ne samo da nije dovoljno da bi neko bio hriscanin, nego je to samo pocetak, ulazak u Crkvu, i nista drugo. Pravi zivot po Bogu (= po-bozan zivot) tek sledi posle toga, i podrazumeva jedan citav (Jevandjelski) etos, jednu kompletnu nauku spasenja, kako to lepo kazu Oci. Drugim recima, ocigledno je i sasvim jasno da Bog odmerava vecnost ljudima prema onome u cemu ih zatekne, ne samo u pogledu stanja same licnosti nego i u pogledu onog sto oni uopste znaju o covecnosti i ponasanju u skladu sa tim. I takodje je jasno da se On sam neprestano stara i da stalno promislja o nasem spasenju, i da vrlo aktivno ucestvuje u nasim zivotima, gradeci situacije koje nam omogucavaju da dostignemo spasenje, a pri tom ne dirajuci nasu slobodu. Imajuci sve ovo u vidu, jasno je da su reci patrijarha Pavla koje sam upotrebio na onoj drugoj temi itekako razumne i promisljene, naime, da ce Bog da sudi ljudima prema onome koliko oni znaju uopste o zakonu savesti i zakonu Bozijem, a ne mimo toga. Evo tog mesta, da ga prenesem i ovde: prva poruka o tome @Velizar, DraganP Mislim da je patrijarh Pavle ("Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere", ali ni to nisam siguran da je ta knjiga) pricao da ce Bog nama pravoslavnima da sudi po Jevandjelju, dok ce ostalima da sudi prema onom koliko su i sta znali i cinili po svojoj savesti, buduci da za vise od toga (tj. za punotu Crkve) iz nekog razloga nisu znali. To znaci da ce se svakako spasiti i ljudi van Crkve, ali oni koji sasvim opravdano nisu u Njoj (neznanje, nedovoljno poznavanje, mozda recimo ocigledne sablazni od strane nas iz Crkve - a takvih svakako da ima najvise), i koji su zivot proveli ziveci cestito, posteno, covecno i po savesti. Drukcije od toga, odnosno, da se nece niko spasiti ko formalno nije u Crkvi, zaista je vrlo tesko zamisliti... druga poruka o tome Mi ljudi realno vidimo formalne granice Crkve, i duzni smo da ih se pridrzavamo, jer smo ljudi, i jer nam je nas Gospod tako ostavio na spasenje. Sa te strane to je jasno - dakle, zato i ne mozemo da prihvatimo RKC kao Crkvu, jer ona to nije. Ali ne znamo i ne vidimo ono sto Bog vidi, tj. gde se i medju kojim ljudima jos nevidljivo prostire Crkva, dakle, gde to sve Bog svrsishodno zaobilazi formalne granice raznih verskih zajednica, i tamo izdvaja ljude koji prakticno zive hriscanskim zivotom (= covecno, posteno, cestito, po savesti), iako nisu formalno hriscani. Jer je zaista nemoguce spojiti Boga covekoljublja sa tako rigoristickim merama i kalupima. Ako bismo tako neosnovano strogo gledali, onda se i mnogi ljudi krsteni ne bi spasli, jer npr. nisu redovno odlazili u Crkvu i pricescivali se. A ja sam prisustvovao predsmrtnim desavanjima nekih takvih ljudi, i sasvim sam se jasno uverio da su itekako u Carstvu Bozijem (ako nekog zanima, napisacu detaljnije i o tome). Dakle, drzimo se vidljivih granica Crkve, jer jedino tako mozemo da sacuvamo neokrnjeno i celovito nase ispovedanje vere, i zato nemamo zajednicarenje - niti mozemo da ga imamo - ni sa kim ko ne ispoveda veru cisto i tacno. Ali s druge strane, ne mozemo da tvrdimo da se niko iz takvih zajednica nece spasiti, jer je sve to nemoguce slozeno pitanje, koje je samo Bogu dostupno, i zato ja crvsto verujem ovo sto je patrijarh Pavle pricao o tome. Jos u Starom zavetu, kroz usta proroka, Gospod govori: "(On, Hristos)...trske stučene neće prelomiti, i žiška koji tinja nece ugasiti" (Isaija 42,3). To znaci, onog ko ima ma i najmanju veru i bar malo (npr. cestitim i coveka dostojnim zivotom ili mnogim dobrim delima) stremi ka Bogu (makar da toga i nije svestan) - On nece odbaciti niti odgurnuti. A u Jevandjelju lepo kaze - "kome se vise da, vise mu se i trazi". Nama koji smo Crkva svakako daleko najvise, pa onda redom dalje, onako kako Bog sam vidi i zna da treba. Eto, nadam se da je sad sve na svom mestu sto se ovog pitanja tice... Goku, Жика, Дијана. and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Obi Wan besmrtna duša po blagodati da ili ne? Ono sto je pre svega vazno je da dusa svakako JESTE besmrtna, i da ne umire sa telom, nego ga nadzivljava i ceka ponovno sjedinjenje s njim prilikom Drugog dolaska Gospodnjeg, opsteg Vaskrsenja i konacnog Suda. E sad, jeste besmrtna jer Bog tako hoce (dakle, po blagodati i volji Bozijoj, po daru, ne kao da je sama sebe stvorila), ona je stvorenje Bozije i sama od sebe mimo Boga nema mogucnost ni da postoji, a kamoli vecno. Medjutim, ovo je jedno bezvezno psevdopitanje! Zasto? Zato sto Bog sigurno nikad nece da pusti nijednu dusu da nestane i vrati se u nebice, inace bi time pokopao citav svoj trud oko spasenja ljudskog roda. To pitanje uglavnom postavljaju ljudi koji naginju nezdravom akademizmu, odnosno oni koji su skloni da iz teologije upiju samo teznju za silogizmom i praznom misaonom gimnastikom. Oni postavljaju ovo pitanje kao da je negde ikad i postojala dilema kod samog Hrista o tome, pa eto oni vazni sad nesto tu raspravljaju, a u stvari samo nepotrebno komplikuju ionako ne bas laka pitanja nase vere. Ali sta to pricamo? Pa ni samu materiju Bog nece da vrati u nebice, odnosno, nista od onog sto je stvorio nece da unisti, nego da preobrazi prilikom svog Drugog dolaska. Tada nas, kako kaze veliki Pavle, ocekuju "novo nebo i nova zemlja". Dakle, ako mene pitas, bezvezno pitanje, koje nema stvarnog uzroka u samom zivotu Crkve. Eto, toliko... Дијана., Кратос, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Питао сам се зашто obi-wan носи мач?! Шта чува и зашто се бори?! Али то није обичан мач! То је мач Светлости, мач Истине... Мач живе речи Божије, мач живе речи утехе! Лет ит би форс Год вит ју! obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Ono sto je pre svega vazno je da dusa svakako JESTE besmrtna, i da ne umire sa telom, nego ga nadzivljava i ceka ponovno sjedinjenje s njim prilikom Drugog dolaska Gospodnjeg, opsteg Vaskrsenja i konacnog Suda. E sad, jeste besmrtna jer Bog tako hoce (dakle, po blagodati i volji Bozijoj, po daru, ne kao da je sama sebe stvorila), ona je stvorenje Bozije i sama od sebe mimo Boga nema mogucnost ni da postoji, a kamoli vecno. Medjutim, ovo je jedno bezvezno psevdopitanje! Zasto? Zato sto Bog sigurno nikad nece da pusti nijednu dusu da nestane i vrati se u nebice, inace bi time pokopao citav svoj trud oko spasenja ljudskog roda. To pitanje uglavnom postavljaju ljudi koji naginju nezdravom akademizmu, odnosno oni koji su skloni da iz teologije upiju samo teznju za silogizmom i praznom misaonom gimnastikom. Oni postavljaju ovo pitanje kao da je negde ikad i postojala dilema kod samog Hrista o tome, pa eto oni vazni sad nesto tu raspravljaju, a u stvari samo nepotrebno komplikuju ionako ne bas laka pitanja nase vere. Ali sta to pricamo? Pa ni samu materiju Bog nece da vrati u nebice, odnosno, nista od onog sto je stvorio nece da unisti, nego da preobrazi prilikom svog Drugog dolaska. Tada nas, kako kaze veliki Pavle, ocekuju "novo nebo i nova zemlja". Dakle, ako mene pitas, bezvezno pitanje, koje nema stvarnog uzroka u samom zivotu Crkve. Eto, toliko... Pa ja koliko sam uspeo da slušam ove naše teologe po netu,tipa Milojkov,pa čini mi se da i Ava Đurović zastupaju tezu da je to zapravo uticaj platonizma na hrišćanstvo a ne izvorno hrišćansko učenje.To sam slušao i u emisiji Agape gde je Episkop Ignjatije Midić otprilike rekao,parafraziram,ma to je uticaj jelinizma.I glavna njegova teza je bila otprilike paradoksalno je da nešto što je stvoreno bude besmrtno jer je samo nestvoreno besmrtno.Ni da pomene blagodat. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Pa ja koliko sam uspeo da slušam ove naše teologe po netu,tipa Milojkov,pa čini mi se da i Ava Đurović zastupaju tezu da je to zapravo uticaj platonizma na hrišćanstvo a ne izvorno hrišćansko učenje.To sam slušao i u emisiji Agape gde je Episkop Ignjatije Midić otprilike rekao,parafraziram,ma to je uticaj jelinizma.I glavna njegova teza je bila otprilike paradoksalno je da nešto što je stvoreno bude besmrtno jer je samo nestvoreno besmrtno.Ni da pomene blagodat. Osim sto ne postoji jelinizam. To je totalno trapav pokusaj mnogih teologa da platonizam i neoplatonizam ekstrapoliraju na celu filozofiju antickog sveta koji u sebi sadrzi mnoge razlicite i cesto medjusobno iskljucive filozofije. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Osim sto ne postoji jelinizam. To je totalno trapav pokusaj mnogih teologa da platonizam i neoplatonizam ekstrapoliraju na celu filozofiju antickog sveta koji u sebi sadrzi mnoge razlicite i cesto medjusobno iskljucive filozofije. Sa aspekta jedne pustinjske, semitske religije, sva ta raznolikost moze da se strpa u jedan kos. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Sa aspekta jedne pustinjske, semitske religije, sva ta raznolikost moze da se strpa u jedan kos. Kad ideoloski nacin misljenja prevlada filozofski i naucni onda moze. U suprotnom ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Kad ideoloski nacin misljenja prevlada filozofski i naucni onda moze. U suprotnom ne. Objasni. I marksisti su tvrdili da to njihovo nije ideologija vec nauka Jer zasto suprotno ne bi vazilo? Kada iz ideoloskih razloga pomiris hriscanstvo i grcku filozofiju... Cime je car Justinijan bio motivisan pa je zatvorio Akademiju posle 9 vekova? Sto se tice fundamentalnih razlika prvo mi pada na pamet razlicito shvatanje vremena. Kod 3 semitske religije vreme se shvata linearno dok u indo-evropskim religijama i filozofiji vreme se shvata ciklicno. Otud i metempsihoza sto se tice besmrtnosti duse. Nije samo Platon verovao u to vec je to bilo opste verovanje starih Grka samo sto su se neki filozofi bavili tim pitanjem posebno a neki nisu. Neki (Demokrit i Epikur npr) nisu verovatli u besmrtnost duse. Ni evropski hriscani nisu mogli tako lako da se pomire sa ovim. Otud ucenje o Ciistilistu, kod pravoslavnih mitarstva, molitve svetima itd... Tu je i koncept bogocoveka. Neprihvatljiv je muslimanima, Jevrejima i bliskoistocnim hriscanima (uglavnom su monofiziti) dok u indo-evropskoj tradiciji zauzima vrlo bitno mesto. Mislim da protestanti najdoslednije tumace hriscansko ucenje. Potpuno oslobodjeni od "suvisnih" znanja i tradicije vracaju se izvornom hriscanstvu. Zato nije cudno to sto stavljaju akcenat na Stari Zavet. To sto mi imamo (naj)lepsu verziju hriscanstva dugujemo evropskoj tradiciji. Samo zbog toga "Nema lepse vere od (pravoslavne) hriscanske" Nasi svestenici i monasi ni ne citaju Bibilju vec samo svete Oce koji su manje ili vise bili pod uticajem "jelinske" filozofije. Otac Arsenije je pricao kako je bio uznemiren posle razgovora sa nekim jehovinim svedokom koji mu je banuo na gajbu zato sto mu je ovaj redjao citate iz Biblije! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Mi ljudi realno vidimo formalne granice Crkve, i duzni smo da ih se pridrzavamo, jer smo ljudi, i jer nam je nas Gospod tako ostavio na spasenje. Sa te strane to je jasno - dakle, zato i ne mozemo da prihvatimo RKC kao Crkvu, jer ona to nije. Obi, kako gledaš na zajedničko saopštenje patrijarha Rusije i pape na kubi.? Da li pravoslavna Crkva prihvata Krštenje u rimokatoličkoj crkvi i u čemu je razlika ako prihvata to krštenje od onih ljudi koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi ali se nikada nisu pričešćivali niti bili aktivni član u Crkvi kao i ljudi koje si ti navodio iz raznoraznih razloga jednostano nisu bili aktivni ali su bili dobri čestiti i pošteni svim ljudima oko sebe i zračili su ljudskošću i Hristovim vrlinama? Šta znači izraz sestrinska Crkva? Mene jako muče ta pitanja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Pa ja koliko sam uspeo da slušam ove naše teologe po netu,tipa Milojkov,pa čini mi se da i Ava Đurović zastupaju tezu da je to zapravo uticaj platonizma na hrišćanstvo a ne izvorno hrišćansko učenje.To sam slušao i u emisiji Agape gde je Episkop Ignjatije Midić otprilike rekao,parafraziram,ma to je uticaj jelinizma.I glavna njegova teza je bila otprilike paradoksalno je da nešto što je stvoreno bude besmrtno jer je samo nestvoreno besmrtno.Ni da pomene blagodat. Cela ta zbrka je sasvim vestacki izazvana. Kao sto i rekoh u prethodnom odgovoru. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Obi, kako gledaš na zajedničko saopštenje patrijarha Rusije i pape na kubi.? Da li pravoslavna Crkva prihvata Krštenje u rimokatoličkoj crkvi i u čemu je razlika ako prihvata to krštenje od onih ljudi koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi ali se nikada nisu pričešćivali niti bili aktivni član u Crkvi kao i ljudi koje si ti navodio iz raznoraznih razloga jednostano nisu bili aktivni ali su bili dobri čestiti i pošteni svim ljudima oko sebe i zračili su ljudskošću i Hristovim vrlinama? Šta znači izraz sestrinska Crkva? Mene jako muče ta pitanja. Posteno da kazem, uopste nisam citao to saopstenje. U svakom slucaju, verujem da ruski patrijarh zna sta radi. Sto se tice prihvatanja krstenja, koliko znam - nema jednog stava prema rmk zajednici. Neki prihvataju njihovo krstenje, uz obavezu da obraceni bude miropomazan, a drugi opet ne prihvataju, nego zahtevaju puno krstenje. Ja licno nisam nesto mnogo o tome razmisljao, ali sam skloniji da se drzim ove druge verzije, nesto kao sto je bas ovih dana mitr. Jerotej Vlahos i napisao u svom predlosku za izmene dokumenta namenjenog narednom Svepravoslavnom saboru. Predlozak je uputio sinodu Grcke Ckrve. O tome mozes da procitas ovde. Sestrinska Crkva je izraz koji se koristi medju pomesnim Crkvama unutar Jedne svete i saborne. Npr. nama su sestrinske Crkve Grcka, Ruska, Bugrska, itd. Verovatno si na ovo mislio, a ako nisi, onda mi malo pojasni pitanje. Volim_Sina_Bozjeg and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Питао сам се зашто obi-wan носи мач?! Шта чува и зашто се бори?! Али то није обичан мач! То је мач Светлости, мач Истине... Мач живе речи Божије, мач живе речи утехе! Лет ит би форс Год вит ју! Dobro, kad ti kazes... ali da bude ispravno receno... https://imgflip.com/tag/use%20the%20force ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Дијана., Јанко and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Nisam znala da je obi-wan teolog, moja sramota... Prijatno saznanje, u svakom slucaju. Ako bih mogla da zatrazim onako jednostavno, lako shvatljivo, ako moze cak i plasticno objasnjenje: 1. Sta je to Duh Sveti? 2. Sta posle drugog dolaska Hristovog i otvaranja grobova i vaskrsavanja mrtvih (gde ce oni, gde ce zivi, sta tada sledi)? Neka je svima na korist ova tema, a obi-wan(a) neka ne uvede u gordost. (P)Oz... JESSY, obi-wan, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука