Jump to content

Razgovarajte sa teologom Oliverom B. aka našim obi-wanom

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mali muzicki intermeco za sve, ja castim... u pitanju je tema iz najnovijeg filma...

https://www.youtube.com/watch?v=nTmP0iBQUkA

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ma ne ... Samo me mnogo boli glava ... 

I nesto me steze ... Gresi me pritisli ....     :sunce:

To ti je kad si nesto na ispovjesti propustila, papir I olovku u ruke I kako starac Sampson kaze pripremiti se za ispovjest dobro analizirajuci sve, detaljna Introspekcija:-) Izvini Obi sto brljavim po temi, ali Arsenijica je neprevazidjena:-)

Подели на овим сајтовима

To ti je kad si nesto na ispovjesti propustila, papir I olovku u ruke I kako starac Sampson kaze pripremiti se za ispovjest dobro analizirajuci sve, detaljna Introspekcija:-) Izvini Obi sto brljavim po temi, ali Arsenijica je neprevazidjena:-)

Nisam spremna . 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Obi spomenuh Arseniji starca Sampsona i njegov pristup ispovjesti kao i odnosa prema svojoj dusi. Uvijek me je zanimao taj samonanalizirajuci pristup, mislim i da je Mitropolit Amfilohije u jednoj emisije spomenuo da je velikaa stvar kada hriscanin umije da analizira svoje misli, djela, da ih prispituje itd. Sta ti mislis, evo ovde kako starac Sampson tome pristupa:https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBtc-hi_rKAhUhKXIKHaGiBuYQFggsMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.svetosavlje.org%2Fbiblioteka%2FKnjige%2FSampson%2FLat_Sampson05.htm&usg=AFQjCNGDEnDZBWmpEvPRevNp78nNTY6diA&sig2=Dw-0PnOjZQC41s6wC3RJow

Подели на овим сајтовима

Mislim da je Otac Sava Janjic spominjuci zasto mirajni trebaju da citaju Trijadologiji objasnio kako je vjera evolutivni proces,i ja sam to nekako tako uvijek razumio.

Подели на овим сајтовима

@@Ronald,

Procitacu ...   Razmislicu ...  Oducicu i predomislicu se ...   

Opusteno, treba ovo imati kao bazu od koje se polazi:-)

Подели на овим сајтовима

Ako mislis na to da li je to zaista moguce, naravno da jeste. Nema broja cudesnim delima koje su mnogi sveti ucinili zahvaljujuci velikoj i jednostavnoj veri koji su imali, i koju neki i danas imaju.

Zato i kaze: "zaista vam kažem, ako imate veru kao gorušičino zrno, reći ćete ovoj gori: pređi odavde onamo, i preći će, i ništa vam neće biti nemogućno" (Mt. 17, 20).

Uoci dakle sta veli Hristos - i ništa vam neće biti nemogućno.

Mi smo danas uglavnom izgubili tu jednostavnost vere i poverenja u Boga, cesto racionalizujemo sve i svasta, premeravamo i seciramo nasim (gresnim i najcesce vrlo raslabljenim) umom, i onda nam je tesko da verujemo jednostavno, onako kako to u stvari i treba.

Mi smo, u stvari, najcesce nalik na apostola Petra kad je hteo da hoda po vodi - najpre smo vatreni i potpuno jasno usmereni u svojoj veri, da bi onda po slabosti brzo poklekli, naviknuti da mozgamo i mudrujemo sve sami po sebi.

Zato i kaze Hristos na drugom mestu da niko nece uci u Carstvo ko ne bude kao dete, sto izmedju ostalog znaci i ko ne bude verovao jednostavno i neusiljeno kao sto veruju (i imaju poverenje) deca.

Hvala na odgovoru a sada bi da dodam i tehnologiju u pitanje.

Recimo za mene ove reči Hristove znače puno više od samog fizičkog pomeranja planine ili gore. One me nekako vode ka onome, koliko je čovek u stanju verom i nerazdeljivom zajednicom sa Bogom da učini. Dakle ne samo da može pomeriti planinu nego verom može i hiljade puta više od toga, što se stiče utisak kad pročitamo cilj na koji nas Hristos upućuje.

Sada tehnologija. dakle pošto je Hristos vanvremenski a opet deo istorije, tj.stvorenog vremena, kaže da ćemo mnoge stvari učiniti, dakle on tu uzima u obzir i budućnost. Kad kaže apostolu Pavlu, on ustvari priča svima nama i pošto tehnologija toliko napreduje, pretpostavljam da je to jedna vrsta evolucije Hristovih reči, iako je i sam Petar mogao hodati po vodi već tada samom verom. Danas ćemo imati decu koja će uz pomoć raznih naprava koje su opet i ljudski izum, hodati,trčati ili skijati po vodi. I svakojaka čuda tvoriti, čuda koja su pre samo 2000 godina bila nedostižna za čoveka iako je sam Hristos govorio o njima već tada.

Dakle, da li Hristove reči danas više nego ikada ranije doživljavaju evoluciju i naravno da li možemo reći da je Hristos sve ovo predvideo rekavši da možemo pomerati i planine ali i mnogo više od toga.

Dakle pitanje je sledeće, da li je čovek verom došao do ovakvih dostignuća tehnologije? Vrlo prosto i crno belo, jeste ili nije? I da li je svemir sve bliži i bliži čoveku i šta bi čovek mogao da očekuje pod pojmom nebeskog o kome je i sam Isus govorio? Anđeli ili neka druga inteligentna bića?

Hvala na dosadašnjem odgovoru.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja smatram upravo da kad covek predje u neku bezivotnu rutinu, da je to u stvari znak da je sasvim ostao bez zive vere, tj. da taj covek uopste i nema (pravu) veru.

Jer pazi, verovati da Bog postoji je jedno, ali verovati u Njega i ziveti po tome je nesto sasvim drugo.

Zlatoust veli: "kazes mi da verujes da Bog postoji? dobro cinis, i necastivi veruju i drhte", sto ce da kaze da vera kao saznanje da Boga ima jeste dobra, ali nije dovoljna sama po sebi. Vera bez dela i plodova, tj. bez zivota po toj i takvoj veri je mrtva.

I upravo pretvaranjem zive vere u mrtvu rutinu fariseji i knjizevnici iz vremena Hristovog ostali su potpuno zaslepljeni i neosetljivi na Hristovu pojavu, tj. na najdirektnije Bozije prisustvo.

A kako se iz toga izvuci? Nema tu nekog konkretnog recepta, ono sto nam Oci preporucuju i savetuju da se sacuvamo od svih i svakakvih iskusenja jeste pre svega smirenje, tj. sjajni i izuzetni podvig samounizenja.

Uvek volim da vidim kako Hristos evanđeljem govori kroz Oce crkve...

PS: jes da volim malko više tvog učitelja, Obi, ali ko zna, možda jednog dana :0205_whistling:

Šalim se :))) Hvala ti, brate i Bog te blagoslovio :)

• Волим 1

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Druze teoloze sta da te pitam? Ajde izaberi sam. Oces nesto vezano za Postanje, zivot posle smrti ili zig zveri? :))):D

Ako moze nesto lakse od toga - nesto iz kvantne fizike, genetike, i tako to... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Obi spomenuh Arseniji starca Sampsona i njegov pristup ispovjesti kao i odnosa prema svojoj dusi. Uvijek me je zanimao taj samonanalizirajuci pristup, mislim i da je Mitropolit Amfilohije u jednoj emisije spomenuo da je velikaa stvar kada hriscanin umije da analizira svoje misli, djela, da ih prispituje itd. Sta ti mislis, evo ovde kako starac Sampson tome pristupa:https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBtc-hi_rKAhUhKXIKHaGiBuYQFggsMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.svetosavlje.org%2Fbiblioteka%2FKnjige%2FSampson%2FLat_Sampson05.htm&usg=AFQjCNGDEnDZBWmpEvPRevNp78nNTY6diA&sig2=Dw-0PnOjZQC41s6wC3RJow

Pa u stvari hriscanski zivot i nije moguc bez takvog samoispitivanja.

Starac Sampson na drugom jednom mestu kaze da ne bi trebalo da zavrsimo nijedan dan. tj. da legnemo u postelju, dok ne svedemo sopstveni racun za taj dan. Drugim recima, dok se ne prisetimo gde smo sve i kako odstupili od Boga Ljubavi i Njegovih zapovesti.

Drukcije tesko da covek moze da uopste i pocne da se ispravlja i da krene da zivi hriscanskim zivotom.

Jedino je pitanje koliko je kome moguce da bude u tome detaljniji, i paznja i budnost i briga za detalje svakako da, uz Boziju pomoc (naravno), postaju veci kako vreme ide i kako covek postepeno i stabilno napreduje "u meru punoce rasta Hristovog", kako kaze veliki Pavle.

Подели на овим сајтовима

Pa u stvari hriscanski zivot i nije moguc bez takvog samoispitivanja.

Satarac Sampson na drugom jednom mestu kaze da ne bi trebalo da zavrsimo nijedan dan. tj. da legnemo u postelju, dok ne svedemo sopstveni racun za taj dan. Drugim recima, dok se ne prisetimo gde smo sve i kako odstupili od Boga Ljubavi i Njegovih zapovesti.

Drukcije tesko da covek moze da uopste i pocne da se ispravlja i da krene da zivi hriscanskim zivotom.

Jedino je pitanje koliko je kome moguce da bude u tome detaljniji, i paznja i budnost i briga za detalje svakako da, uz Boziju pomoc (naravno) postaju veci kako vreme ide i kako covek postepeno i stabilno napreduje "u meru punoce rasta Hristovog", kako kaze veliki Pavle.

Hvala Obi:-)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovoru a sada bi da dodam i tehnologiju u pitanje.

Recimo za mene ove reči Hristove znače puno više od samog fizičkog pomeranja planine ili gore. One me nekako vode ka onome, koliko je čovek u stanju verom i nerazdeljivom zajednicom sa Bogom da učini. Dakle ne samo da može pomeriti planinu nego verom može i hiljade puta više od toga, što se stiče utisak kad pročitamo cilj na koji nas Hristos upućuje.

Sada tehnologija. dakle pošto je Hristos vanvremenski a opet deo istorije, tj.stvorenog vremena, kaže da ćemo mnoge stvari učiniti, dakle on tu uzima u obzir i budućnost. Kad kaže apostolu Pavlu, on ustvari priča svima nama i pošto tehnologija toliko napreduje, pretpostavljam da je to jedna vrsta evolucije Hristovih reči, iako je i sam Petar mogao hodati po vodi već tada samom verom. Danas ćemo imati decu koja će uz pomoć raznih naprava koje su opet i ljudski izum, hodati,trčati ili skijati po vodi. I svakojaka čuda tvoriti, čuda koja su pre samo 2000 godina bila nedostižna za čoveka iako je sam Hristos govorio o njima već tada.

Dakle, da li Hristove reči danas više nego ikada ranije doživljavaju evoluciju i naravno da li možemo reći da je Hristos sve ovo predvideo rekavši da možemo pomerati i planine ali i mnogo više od toga.

Dakle pitanje je sledeće, da li je čovek verom došao do ovakvih dostignuća tehnologije? Vrlo prosto i crno belo, jeste ili nije? I da li je svemir sve bliži i bliži čoveku i šta bi čovek mogao da očekuje pod pojmom nebeskog o kome je i sam Isus govorio? Anđeli ili neka druga inteligentna bića?

Hvala na dosadašnjem odgovoru.

Nisam siguran kol`ko na ovakva pitanja moze da se odgovori crno-belo.

U svakom slucaju, evropska kultura postala je nosilac naucnog i civilizacijskog napretka prakticno tek onda kad je pelcovana hriscanskom verom i dobro razvijenom grcko-rimskom kulturom, tj. kad je ta Evropa od divlje i razuzdane postala hriscanska Evropa.

Drugim recima, svako (dobro) znanje svakako da ima izvor u Bogu, koji je bez ostatka izvor svakog dobra, pa tako mozemo slobodno da kazemo da je na razne nacine, posredno i neposredno, On nadahnuo i nadahnjuje naucnike i umetnike koji dolaze do velikih i vaznih otkrica i stvaraju neprolazna umetnicka dela.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...