Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

Ko klasifikuje lakse i teze?

Oprasta se tako sto je Hristos rekao - idi i ne gresi VISE. 

Dakle ne idi i zivi tako gresno kao i do sad i radi sta ti volja.

Nije pricesce supa ili kacamak, da eto meni doslo malo da gricnem aman brate mili.

Nije dovoljno samo zeleti nesto da bismo to i dobili, dakle homoseksualac ima izbog. 

Niko ga nece osuditi jer je tako rodjen, ali ako bludnici ne moze reci uh pa ne osudjujte me.

Isto kao sto ni jednog hetero niko nece osuditi osim za blud.

Blud je svaki odnos van braka.

Heteroseksualcu je lakse jer je za njega taj brak moguc, za homoseksualca nije moguc.

Da, oni imaju krst veci (mada bi neki bracni sad rekli zavisi da li je veci), ali imaju opciju da se podvizavaju uzdrzanjem ili ne.

Ta prica - ja sam musko i volim svog decka i hocu i Hrista i decka je prica svakog onog ja hocu da ubijem al ja volim Hrista, ja hocu da lazem al ja volim Hrista, ja hocu da kradem i eto ja cu da se pricestim pa da odem da kradem...

To sto je neko lopov, bludnik, vaki naki, nije smetnja za pricesce samo ukoliko cvrsto resi da ode i ne gresi vise. Da li ce ikada posle pasti u greh, to je vec pitanje borbe...

Ali ne moze da pristupi casi ako kaze - ma nije bitno sto sam ja lopov, ja to volim. Ili nema veze sto se vatam mimo braka kakva crna odgovornost, ja tu devojku volim ali sad sam jos mlad da se zenim...

Tu je jedino razlika.

Bez te cvrste resenosti da se ode i ne gresi vise, svako pricesce nam je na sud i osudu.

A koji ce rezultat resenosti biti i da li ce i kad Bog poslati pomoc da se i izborimo sa grehom to Bog zna

Mesas volju i prirodu, i sav ti je tekst takav.

Sta bi tu bilo po tebi glavni argument da srusis Hrista, koji oprasta sve grehove podjednako iako vrlo dobro zna, da svako od nas ponavlja grehove i to svaki Bozji dan.

Ko je bez ponavljanja grehova ziv u svet?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Hajde da se Bog poigra sa nama, pa se mi svi lepo rodimo kao homoseksualci. Koliko od kompletnog covecanstva bi moglo samo da savlada tu gresnu prirodu, bez pomoci samoga Boga, koji se u danasnje vreme zadobija po Svetoj Casi?

Nijedan!

Svako brate nosi svoj krst, mislim i ti imas svoj i ja svoj i neko treci njegov...

Svakom po meri, misliti da je neciji veci samo sto je drugaciji od naseg je podjednako pogubno kao i misliti da je nas najtezi.

Evo recimo Ronald negde rece da mu je uzdrzanje prirodno, tj da mu ne predstavlja problem, neko ima izrazenu tu vrstu energije pa se bori s tim neko nema nagon uopste...ima prica o uskopljenicima i u Svetom Pismu.

Pricesce nije magija, da pipijes carobni napitak i resio si sve svoje probleme.

Post i molitva nesto sluze, i uzdrzanje i podvig i ljubav i paznja prema coveku i svasta nesto. Svesti sve na pricesce opet nije pravoslavlje.

Isto mozemo reci kad bi se Bog poigrao s nama i vratio nas u prve vekove hriscanstva svi bismo pocvikali da smo suoceni sa nekim lavom, ma dovoljno je cupanje zuba na zivo ili cupanje noktiju, vadjenje utrobe i slicno..

Ne kazem ja brate da homoseksualci treba da se sakriju u misiju rupu i da ne izlaze na svetlo dana, samo mislim da svi mi moramo da razdvojimo problem koji mi kao drustvo imamo sa tupavim pojedincima koji bi ih sve spalili, kao sto bi spalili nas pusace ili po zelji vec koga bi takvi "pravednici" spalili...jesam ja za to da oni i treba da budu u Crkvi, ali kazem da nacin nije bas tako lako postici kad govorimo u globalu.

Ne postoji ni za jednog gresnika univerzalan recept - svako dobije i epitimiju po meri, ali i meru podviga da bi pristupio Casi.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Поздрав братијо, ево и ја нађох за сходно да паметујем мало овдје...

Колико се сјећам већ су неки чаланови, који су се изјашњавали као такви, постављали теме о хомосексуализму. Зна ли неко да ли су они још увијек активни тј да ли осим тога пишу и на осталим темама? Уколико је неко од њих и даље на форуму, можда би он имао више за рећи него што се ми овдје нагањамо да тумачимо/мијењамо/критикујемо догмете, учења и праксу Цркве, а не знам колико тиме помажемо конкретном човјеку са конкретним проблемом.

А што се Винке-а тиче, запало ми за око гдје каже да му епитимију треба скинути свештеник који му је и дао. Мислим да то у овом случају, због специфичности ситуације не би требало бити услов. Не знам одакле је човјек (извињавам се, нисм пратио писања на теми од неке 2.-3. странице, можда је и написао) али мислим да би најбоље било да му неко препоручи доброг свештеника (млађег, образованијег, савременог) који би му мога помоћи што се практичног дијела проблема тиче: како да се причешћује. Знам да се обично не савјетује лутање од једног свештеника до другог, али понављам, специфична је ситуација. Трабало би наћи свепштеника/парохију гдје би човјек могао да активно учествије у светој Литургији (са свиме што то подразумијева). Оно на чему је овдје акценат је да човјек који жели да се причешћује то не може, а колико људи знам које не само да је баш брига за причешће, него не могу (не желе) да посте ни на тај један Бадњи дан. А ми пред собом имамо човјека који очигледно и те како жели и спрема се, а није му дозвољено. Дакле, ко зна свештеника који може помоћи да се превазиђе овај проблем? Наравно, овдје треба нагласити и посебно потребу за дискрецијом, не смао оном која се тиче сама исповјести.

Питање за Винке-а, уколико сматраш да постоји потреба за дубљим разумијевањем између "вас" и "нас", да се тако изразим, шта мислиш да отвориш тему "питајте Винке-а" или тако нешто?

Извињавам се ако је о свему овоме већ писано, понављам да од 3. стране на овамо нисам читао, али још једном не видим потребу за дискусије о палој природи, гријеху, Цркви, колико видим потребу за рјешење конкретног проблема, а то би по мени био разговор са свештеником који би разумио и потрудио се да нађе модел како се причестити у оваквој ситуацији.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Mesas volju i prirodu, i sav ti je tekst takav.

Sta bi tu bilo po tebi glavni argument da srusis Hrista, koji oprasta sve grehove podjednako iako vrlo dobro zna, da svako od nas ponavlja grehove i to svaki Bozji dan.

Ko je bez ponavljanja grehova ziv u svet?

Bog je stvorio coveka i sa voljom i sa prirodom.

Bez volje nema nicega...

Ne rusim ja Hrista, ali ti oces da mi svi dignemo sve cetri u vis i da kazemo - pa mi smo takvi neka nas takvima Bog nas voli...

I ti volis svoje dete ali mu postavljas granice ponasanja, ucis ga lepom, ucis ga necemu sto je tebi vazno i bitno i ne mislis da je to odsustvo ljubavi zar ne?

Nije stvar u tome da je tesko oprostiti neki greh, ali onda upravo to na nama je da priznamo da je nesto greh. A ne da kazemo - ma nije bitno.

Ma sin ti je udario drugog decaka u vrticu -  ma nije bitno, demolirao vam je kucu, ma nije bitno, opsovao te je, ma nije bitno, udario je mamu , ma nije bitno...

Jeste bitno ali nije tragicno, tu je razlika...

Подели на овим сајтовима

ти твој грех сматраш за наметут, зашто га онда исповедаш као свој лични доживљај? Што се Светог писма тиче, па у њему свашта нешто пише, али не би требало да га сам на своју руку тумачиш. :)

naravno,ja to nisam zeleo recimo kao lopov ukrasti,bludnik prevariti,,aman ljudi nisam zeleo ne zelim to da budem nisam ga svojevoljno izabrao i svojevoljno da cinim greh za ono sto nisam izabrao..voleo bih da vidim te ljude koji bi ceo zivot izdrzali bez ljubavi i sexa....ma svi bi jednom makar pali kad tad

Подели на овим сајтовима

Поздрав братијо, ево и ја нађох за сходно да паметујем мало овдје...

Колико се сјећам већ су неки чаланови, који су се изјашњавали као такви, постављали теме о хомосексуализму. Зна ли неко да ли су они још увијек активни тј да ли осим тога пишу и на осталим темама? Уколико је неко од њих и даље на форуму, можда би он имао више за рећи него што се ми овдје нагањамо да тумачимо/мијењамо/критикујемо догмете, учења и праксу Цркве, а не знам колико тиме помажемо конкретном човјеку са конкретним проблемом.

А што се Винке-а тиче, запало ми за око гдје каже да му епитимију треба скинути свештеник који му је и дао. Мислим да то у овом случају, због специфичности ситуације не би требало бити услов. Не знам одакле је човјек (извињавам се, нисм пратио писања на теми од неке 2.-3. странице, можда је и написао) али мислим да би најбоље било да му неко препоручи доброг свештеника (млађег, образованијег, савременог) који би му мога помоћи што се практичног дијела проблема тиче: како да се причешћује. Знам да се обично не савјетује лутање од једног свештеника до другог, али понављам, специфична је ситуација. Трабало би наћи свепштеника/парохију гдје би човјек могао да активно учествије у светој Литургији (са свиме што то подразумијева). Оно на чему је овдје акценат је да човјек који жели да се причешћује то не може, а колико људи знам које не само да је баш брига за причешће, него не могу (не желе) да посте ни на тај један Бадњи дан. А ми пред собом имамо човјека који очигледно и те како жели и спрема се, а није му дозвољено. Дакле, ко зна свештеника који може помоћи да се превазиђе овај проблем? Наравно, овдје треба нагласити и посебно потребу за дискрецијом, не смао оном која се тиче сама исповјести.

Питање за Винке-а, уколико сматраш да постоји потреба за дубљим разумијевањем између "вас" и "нас", да се тако изразим, шта мислиш да отвориш тему "питајте Винке-а" или тако нешто?

Извињавам се ако је о свему овоме већ писано, понављам да од 3. стране на овамо нисам читао, али још једном не видим потребу за дискусије о палој природи, гријеху, Цркви, колико видим потребу за рјешење конкретног проблема, а то би по мени био разговор са свештеником који би разумио и потрудио се да нађе модел како се причестити у оваквој ситуацији.

pa o tome se radi,nemoze se homoseksualizam p[orediti sa grehovima koja mozemo da kontrolisemo,naravno da sam ozenjen nebi varao zenu,nebio krao sve grehove koje mogu kontrolisati bi ih i suzbijam ih ioi danas  koliko god mogu i kad ih ucinim kaajem se tipa,lazi,osude itd ali kako sam zbog ovoga gresan,niko mi jos konkretan odgovor nije dao....najbolji je odgovor meni je odmah na pocetku ove teme sto mi je teolog dao..,.

Подели на овим сајтовима

Ne rusim ja Hrista, ali ti oces da mi svi dignemo sve cetri u vis i da kazemo - pa mi smo takvi neka nas takvima Bog nas voli..

Bas sam pre neki dan konstatovao, da hodam cesto po ivici zileta ali da ne naginjem jako ni na jednu ni na drugu stranu, jer sav sam u Hristu Isusu. I zbog toga neko moze realno pogresno da protumaci moje postove.

Ja ne zelim, da svi mi dignemo 4 noge jer ih nemamo, osim onih koju su u braku i koji su postali jedno telo :))

Govorim o tome da je Hristos uzeo na sebe sve grehe i svako od nas koliko god svetitelj bio, te grehe svakodnevno ponavlja. Homoseksualac koji nosi svoj greh, takodje ponavlja svoj greh u dnevnoj dozi svih grehova i svih ljudi koje je stvorio Bog i ne sme mu se zabraniti sveto Pricesce kad se ispovedi i pokaje. Da bi bio jasniji, svako ama bas svako cini greh i opet 'e svaki Bozji dan bez obzira da li je greh ve' jednom ispovedio ili nije.

Homoseksualac dolazi po pomoc i priznaje Boga jaceg od svih grehova yar to ne cinimo i mi licemeri, koji ponavljamo iz dana u dan svoje grehove? Daj si epitimiju ako ponavljas greh onda sama. Ili ces reci, ja Oce i pored svog svojeg truda i kajanja, ne mogu da zaustavim svakodnevno ponavljanje grehova? Moze li to reci i homoseksualac za sebe ili samo ti i svestenik koji ga nije pustio Casi? 

Подели на овим сајтовима

Ko klasifikuje lakse i teze?

Oprasta se tako sto je Hristos rekao - idi i ne gresi VISE. 

Dakle ne idi i zivi tako gresno kao i do sad i radi sta ti volja.

Nije pricesce supa ili kacamak, da eto meni doslo malo da gricnem aman brate mili.

Nije dovoljno samo zeleti nesto da bismo to i dobili, dakle homoseksualac ima izbog. 

Niko ga nece osuditi jer je tako rodjen, ali ako bludnici ne moze reci uh pa ne osudjujte me.

Isto kao sto ni jednog hetero niko nece osuditi osim za blud.

Blud je svaki odnos van braka.

Heteroseksualcu je lakse jer je za njega taj brak moguc, za homoseksualca nije moguc.

Da, oni imaju krst veci (mada bi neki bracni sad rekli zavisi da li je veci), ali imaju opciju da se podvizavaju uzdrzanjem ili ne.

Ta prica - ja sam musko i volim svog decka i hocu i Hrista i decka je prica svakog onog ja hocu da ubijem al ja volim Hrista, ja hocu da lazem al ja volim Hrista, ja hocu da kradem i eto ja cu da se pricestim pa da odem da kradem...

To sto je neko lopov, bludnik, vaki naki, nije smetnja za pricesce samo ukoliko cvrsto resi da ode i ne gresi vise. Da li ce ikada posle pasti u greh, to je vec pitanje borbe...

Ali ne moze da pristupi casi ako kaze - ma nije bitno sto sam ja lopov, ja to volim. Ili nema veze sto se vatam mimo braka kakva crna odgovornost, ja tu devojku volim ali sad sam jos mlad da se zenim...

Tu je jedino razlika.

Bez te cvrste resenosti da se ode i ne gresi vise, svako pricesce nam je na sud i osudu.

A koji ce rezultat resenosti biti i da li ce i kad Bog poslati pomoc da se i izborimo sa grehom to Bog zna

nemozes tako pricati i porediti moj problem sa lopovlukom,ubicam i neznam ja sa decom koju treba vaspitati.ajd reci svom detetu nemoj biti homoseksualac,lakse ti je reci ne kradi,poa mozda te i poslusa,ubici ne ubij i pricom sa njim odgovoriti ga od greha kao sa lop;ovom jere to su sve momenti,sekunde hoces li pociniti taj greh ili ne,a sta ko se rodi sa grehom  kao jha,znaci dete sa 3 ruke,bez noge itd itd treba osuditi i ne datri pricest jer to nije po Bogu Bog trako ne stvara,izvini alki stvarno me je malo isfustralo to tvoje poredsjenje grehova.svi znamo kako se boriti protiv preljhube,danas imas taj poriv sutra ga nemas kao i lopov i ostali ali kako ja sto je deo mene da kontrolisem ,nigde nepise nego samo nemoj,to je greh...pa bas lepo boga mi

Подели на овим сајтовима

nemozes tako pricati i porediti moj problem sa lopovlukom,ubicam i neznam ja sa decom koju treba vaspitati.ajd reci svom detetu nemoj biti homoseksualac,lakse ti je reci ne kradi,poa mozda te i poslusa,ubici ne ubij i pricom sa njim odgovoriti ga od greha kao sa lop;ovom jere to su sve momenti,sekunde hoces li pociniti taj greh ili ne,a sta ko se rodi sa grehom  kao jha,znaci dete sa 3 ruke,bez noge itd itd treba osuditi i ne datri pricest jer to nije po Bogu Bog trako ne stvara,izvini alki stvarno me je malo isfustralo to tvoje poredsjenje grehova.svi znamo kako se boriti protiv preljhube,danas imas taj poriv sutra ga nemas kao i lopov i ostali ali kako ja sto je deo mene da kontrolisem ,nigde nepise nego samo nemoj,to je greh...pa bas lepo boga mi

izvinjavam se na losem pisanju ali bas sam se potresao.

Подели на овим сајтовима

Ne vredi Markoni, pricamo o razlicitim stvarima, mozemo vako do sutra.

Svi mi gresimo svakodnevno, priroda nije greh, al prepustanje istoj jeste.

Ko misli da je dovoljno reci ah to mi je priroda vara se, kao i onaj ko kaze ja cu se pricescivti pa ce Bog da me sredi mimo mene.

Borba je proces ustajanja i padanja i rvanja s Bogom.

To je poenta, borba a ne prepustanje, sedam puta sedamdeset sedam dnevno...

A ne jaoj pa ja gresan...

Подели на овим сајтовима

A ne jaoj pa ja gresan.

A ko nije gresan?

Ti govoris o bajkama da postoji covek koji nije svakodnevno gresan.

Mi smo ispovedili greh i ne ponavljamo ga vise ali smo otvorili jos 7x77 novih svakodnevnih.

Greh je greh, probaj da ga ne ucinis? Dnevna doza greha a? Postoji li ti kod coveka?

Love u. 

Подели на овим сајтовима

e da i onda se na kraju"pravi "hriscani namecu kako smo mi od djavola,pa sama nas crkva tera od sebe,nisas ja jedini slucaj,ali ako te komsija ne prihvata pa neces ici kod njega,i svakim svojim odlaskom odlaziti od nje jos ogorceniji jer te pop takvog ne prihvaca..pa sta ja radim onda u crkvi...Boga se nikad odreci necu ali nemogu svoj zivot da prepustim jednom coveku koji ne razume velicinu tog problema i da mi kaze pokaj se i nemoj vise gresiti pa cesa dobiti pricest mozda odmah mozda kroz godinu dana da vidim da ponovo ne padas i da ti ne objasni kako da se pokajes,molitvom? pa rekao sam u 280oj godini sam pao,molio se ocajavao od svoje 13-14 godine kad sam shvatio svoju seksualnost ako se ja nisam borio,onda nije niko i pao sam,jesam ne mogu vise i po ceni i same pricesti ne mogu tako ziveti.

Подели на овим сајтовима

@ VSB

Aaaa fatamorgana :)))

ko bre prica da nismo gresni?

Sta je s tobom aman covece?

Ako neko zna koliko sam se borila sa seksualnoscu i koliki je to meni problem bio, mozes da pretpostavis i ti ;)

Dakle ne pricam napamet.

Govorim o spremnosti da se ne pocini greh, o nameri da se ne gresi, a rezultate svi mi vidimo, padamo ko muve :)

Al posle svakog pada obrisemo blato pokajemo se i donesemo cvrstu odluku da cemo se opet boriti do krajnjih granica iznemoglosti. I naravno da cemo opet pasti :) al kad tad ce Bog videti nasu borbu i nasu resenost pa ce pomoci.

Ne kazem streljajte ih, ni stavite ih u gulag, al necemo ti i ja da odredjujemo neciju tudju meru podviga niti da dozvoljavamo il sklanjamo ljude od pricesca nego svestenici.

Love u tuuu, moramo jopet da se gledamo, doduse nije neko vreme za zoo :)

Подели на овим сајтовима

Ne vredi Markoni, pricamo o razlicitim stvarima, mozemo vako do sutra.

Svi mi gresimo svakodnevno, priroda nije greh, al prepustanje istoj jeste.

Ko misli da je dovoljno reci ah to mi je priroda vara se, kao i onaj ko kaze ja cu se pricescivti pa ce Bog da me sredi mimo mene.

Borba je proces ustajanja i padanja i rvanja s Bogom.

To je poenta, borba a ne prepustanje, sedam puta sedamdeset sedam dnevno...

A ne jaoj pa ja gresan...

izvini ali ja nemam nadsnagu da se borim ceo zivot za nesto sto mi je u genima,idem protiv sebe,rekao sam i ranije,jesam se borio i sta mi je ta borba dala,padanje u ocaj,cupanje kose,udaranje samara,depresiju sta jos a nista se u meni nije promenulo,ni trunke niti se kajem a i da hocu neznam kako.niko to jos nije napisao a ja bi rado.

Подели на овим сајтовима

e da i onda se na kraju"pravi "hriscani namecu kako smo mi od djavola,pa sama nas crkva tera od sebe,nisas ja jedini slucaj,ali ako te komsija ne prihvata pa neces ici kod njega,i svakim svojim odlaskom odlaziti od nje jos ogorceniji jer te pop takvog ne prihvaca..pa sta ja radim onda u crkvi...Boga se nikad odreci necu ali nemogu svoj zivot da prepustim jednom coveku koji ne razume velicinu tog problema i da mi kaze pokaj se i nemoj vise gresiti pa cesa dobiti pricest mozda odmah mozda kroz godinu dana da vidim da ponovo ne padas i da ti ne objasni kako da se pokajes,molitvom? pa rekao sam u 280oj godini sam pao,molio se ocajavao od svoje 13-14 godine kad sam shvatio svoju seksualnost ako se ja nisam borio,onda nije niko i pao sam,jesam ne mogu vise i po ceni i same pricesti ne mogu tako ziveti.

Vinke, ovo gore je sve teorija, u praksi to znaci ovako - 

Taj ko te pljuje sto si homoseksualac ako mozes otrpi ako ne mozes sve mu po spisku, onako riscanski :) jer da je iole hriscanin valjda bi te prvo prihvatio ko coveka. Ono jes da nije gnev dobar ali nije ni samosazaljenje. Niko nema prava da te pljuje.

Drugo, ako ti je taj svestenik rekao da nikad ne mozes da se pricestis, ti lepo otidji do njega opet pa mu dosadjuj. Kazi mu sve ovo sto si i nama rekao, pa ako treba svaki dan visi tamo u crkvi i vuci ga za rukav kad tad ce pristati da s tobom prica. Ako ne, lepo mu reci da ti ne mozes to da prihvatis i da bi zaista voleo da porazgovaras sa drugim i da trazis od njega blagoslov za to. Nije lepo samo da se okrenes i odes po drugo misljenje, kulturno mu reci pre toga, a onda zapucaj u drugu crkvu i sve ispricaj drugom svesteniku. A do tad svakodnevno se moli, idi u Crkvu, prisustvuj jutarnjim, vecernjim sluzbama, dosadjuj. Tvoja dusa u pitanju nije njihova dakle imas puno pravo da budes "dosadan". Bog voli dosadne, koji ne odustaju i koji se bore.

Kad tad ce nekom dopizdeti i shvatiti da si ozbiljan, da si redovan u Crkvi i da istrajavas Boga radi pa ce ti dati da se pricestis. 

Od kukanja po forumu nemas nista, ovde nema pricesca, samo smo gresni ljudi koji palamude ponekad.

Oprosti ako sam te ko coveka rastuzila, nisam mislila na tebe licno, a nemas nista od toga da ti ja sad nasiroko i nadugacko objasnjavam zasto sam rekla to sto sam rekla.

Nisi jedini homoseksualac koga poznajem, doduse ovi ostali nemaju veze, ali se pricescuju i u Crkvi su godinama i vec su navikli da se bore sa raznim pogresnim uverenjima...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...