Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Управо сада, Рапсоди рече Онда недељом и ев.суботом могу да се служе Акатисти ? Па могли би, начелно. Само не знам када би, ако одслуже вечерње, јутрење, литургију... А у пракси су код нас акатисти постали као некакав сурогат, замена, за оно што би у ствари требало да буде. А то није добро. ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 7 минута, Ведран* рече Па објаснио сам. Акаисти нису великопосно богослужење. Као што не служимо Св Литугију, не служимо ни Акатисте. И то је то. Нема никаквог мудровања. Не улазим у то ко шта најављује и ко шта служи, нити желим да у то улазим. Имам и ја "ближе кући" сличне случајеве. Говорим јасно и отворено без прозивања. Па служимо Свету Литургију суботом и недељом... Небитно, него нисам ипак довољно поткован у том смеру, па ме интересовало, случајно споменух оца Ивана јер баш у тренутку писања поруке ми искочила његова објава на фејсу апропо тога. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Управо сада, МилошБГ рече Па служимо Свету Литургију суботом и недељом... А шта ја другачије причам? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Нисам видео претходну поруку од Рапсоди а ни твој одговор њој. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Фебруар 25, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2018 On 20.2.2018. at 9:18, Vladan3 рече Штета што већина, од људи који су учествовали на овој теми, више нису активни на форуму. Ko то није активан? Нема шта да се брани, елаборирао човек све потанко. :-D ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 25, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2018 пре 4 минута, Леон Професионалац рече Ko то није активан? Нема шта да се брани, елаборирао човек све потанко. :-D Па немам списак у глави сада али добро, што нас је више актинвих то боље Ово друго не капирам на шта се односи. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Фебруар 25, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2018 1 hour ago, Vladan3 рече Па немам списак у глави сада али добро, што нас је више актинвих то боље Ово друго не капирам на шта се односи. Ово друго се односи на то да су неки мање активни јер не морају да бране истину јер је очигледна :-) Нешто као оправдање што ме нема :-D ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 25, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2018 пре 2 минута, Леон Професионалац рече Ово друго се односи на то да су неки мање активни јер не морају да бране истину јер је очигледна :-) Нешто као оправдање што ме нема :-D ОК мада колико сам видео многи бране своје ставове не толико због себе него и због свих осталих (знаних и незнаних) који све ово читају. Е сад сигурно ту има разних менталних акробација и варијација Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Март 4, 2018 Пријави Подели Написано Март 4, 2018 On 1/2/2016 at 11:23, Zoran Đurović рече Има једна жена која на Нешином фб дели савете, ккако нема секса у току поста, па сам јој отписао. Ево тог прилога: Нигде Јеванђеље не каже то што би ти хтела. Можеш само да се позовеш на погрешан синодски превод, односно њихово прихватање интерполације у 1 Кор 7, 5. Тамо речи „пост“ нема, јер је убачена јако касно и то под утицајем ригористичких кругова. Погледајмо критичко издање грчког текста Nestle Aland Novum Testamentum Graece: μὴ ἀποστερεῖτε ἀλλήλους, εἰ μήτι ἂν ἐκ συμφώνου πρὸς καιρὸν ἵνα σχολάσητε τῇ προσευχῇ καὶ πάλιν ἐπὶ τὸ αὐτὸ ἦτε, ἵνα μὴ πειράζῃ ὑμᾶς ὁ Σατανᾶς διὰ τὴν ἀκρασίαν ὑμῶν. То Синод овако преводи: „Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем“. Дакле, тај текст не постоји. У отачкој егзегези овде се сугерише да је Павле имао на уму литургију, коју овде назива молитвом. Дакле, пре литургије нема секса, али и то мора да буде договорено међу супружницима. Идеја потиче из СЗ где се брани да се имају сексуални односи пред Пасху. Оци су овде у праву, како ми се чини, јер бисмо ушли у колизију са другим Павловим текстом: „Молите се стално“ (1 Сол 5, 17), јер би то онда значило да би се хришћански род затро. Јер ако се молиш стално, нема секса, а знамо да је само Један рођен без семена. Дакле, Павле овде мисли на литургију и никакав пост не помиње. Чак и да га је поменуо, а није, у његово време је постојао само васкршњи поост који је трајао од један до 6 дана у години, зависно од области, тако да не би било тешко да се опслужи. Данас, кад има више посних дана него мрсних, па онда узми дан пред литургију, дошли бисмо у ситуацију да се бачници дохвате двадесетак дана у години. То их ја могао да држим само кад бих имао жену габора или више од 75 љета! Дакле, твоја доктрина није основана на Јеванђељу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 4, 2018 Пријави Подели Написано Март 4, 2018 On 1/2/2016 at 11:23, Zoran Đurović рече Драги моји поукаши, Без мог знања окачише ово на форуму, али нема везе. Ово напомињем због тога што је текст са фб, а у временском цајноту сам, тако да нећу моћи да полемишем. Евентуално нешто. Сликам да бих преживео Има једна жена која на Нешином фб дели савете, ккако нема секса у току поста, па сам јој отписао. Ево тог прилога: Нигде Јеванђеље не каже то што би ти хтела. Можеш само да се позовеш на погрешан синодски превод, односно њихово прихватање интерполације у 1 Кор 7, 5. Тамо речи „пост“ нема, јер је убачена јако касно и то под утицајем ригористичких кругова. Погледајмо критичко издање грчког текста Nestle Aland Novum Testamentum Graece: μὴ ἀποστερεῖτε ἀλλήλους, εἰ μήτι ἂν ἐκ συμφώνου πρὸς καιρὸν ἵνα σχολάσητε τῇ προσευχῇ καὶ πάλιν ἐπὶ τὸ αὐτὸ ἦτε, ἵνα μὴ πειράζῃ ὑμᾶς ὁ Σατανᾶς διὰ τὴν ἀκρασίαν ὑμῶν. То Синод овако преводи: „Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем“. Дакле, тај текст не постоји. У отачкој егзегези овде се сугерише да је Павле имао на уму литургију, коју овде назива молитвом. Дакле, пре литургије нема секса, али и то мора да буде договорено међу супружницима. Идеја потиче из СЗ где се брани да се имају сексуални односи пред Пасху. Оци су овде у праву, како ми се чини, јер бисмо ушли у колизију са другим Павловим текстом: „Молите се стално“ (1 Сол 5, 17), јер би то онда значило да би се хришћански род затро. Јер ако се молиш стално, нема секса, а знамо да је само Један рођен без семена. Дакле, Павле овде мисли на литургију и никакав пост не помиње. Чак и да га је поменуо, а није, у његово време је постојао само васкршњи поост који је трајао од један до 6 дана у години, зависно од области, тако да не би било тешко да се опслужи. Данас, кад има више посних дана него мрсних, па онда узми дан пред литургију, дошли бисмо у ситуацију да се бачници дохвате двадесетак дана у години. То их ја могао да држим само кад бих имао жену габора или више од 75 љета! Дакле, твоја доктрина није основана на Јеванђељу. Zoki sve je dobro osim ovo za rec post. I ja sam mislio da je tako ali pogledaj varijante za taj stih. Slicno je i sa Mk . Sve je vise dokaza da je u originalu postojala rec post. Mada cak i da postoji i da ne postoji nebi mnogo izmenila znacenje niti smisao teksta. • μήτι] WH • μή τι] Byz ς • ἂν] Byz ς [WH] • omit] p46 B itr • σχολάσητε] WH • σχολάζητε] Byz ς • τῇ προσευχῇ] p11vid p46 א* A B C D F G P Ψ 6 33 81 104 181 263 424c 459 629 630 1175 1739 1877 1881 1912 1962 2200 2464 ℓ596 itar itb itd itdem ite itf itg ito itr itt itx itz vg copsa copbo copfay arm eth geo1 Clement Tertullian Methodius Origengr Origenlat(5/6) Cyprian Dionysius Ambrosiaster Ambrose Didymus Timothy-Alexandria Epiphanius Pelagius Jerome Augustine Euthalius WH • τῇ νηστείᾳ καὶ τῇ προσευχῇ] (see Mark 9:29) א2 K L 0150 88 256 326 365 424* 436 614 1241 1319 1573 1852 1984 1985 2127 2492 2495 Byz Lect syrp syrh goth (geo2) slav (Origenlat(1/6)) Ephraem Chrysostom Theodoret ς • τῇ προσευχῇ καὶ νηστείᾳ] (see Mark 9:29) 330 451 John-Damascus • ἦτε] א A B C D F G 33 88 181 255 263 467 618 1838 1912 1944 2127 itg itr eth WH • συνέρχησθε] p46 K L P Byz vg syrp syrh goth arm ς • ὑμῶν] Byz ς [WH] • omit] B "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука