Jump to content

Руска војска ушла у Сирију!

Препоручена порука

пре 7 часа, Православни Србин рече

Мислим, конкретно, пре свега, да Русија није требала да допусти уопште да до сукоба дође. Требало је одмах да пошаље војну помоћ Асаду и да њене службе спрече да ИСИЛ терористи и остали плаћеници (за које знамо да су их САД и Израел послали тамо) уопште успеју да створе неку организацију способну да дестабилизују Сирију. То је у старту требало да се уради и онда може да се каже да је Русија одлучно стала у одбрану свог савезника Сирије. 

ОК, слажем се, али како су то могли да ураде? Сирија се не граничи са Русијом, далеко је, а и сам кажеш да Русија није светска сила као Америка него само регионална. Плус, Сирија је окружена америчким савезницима (С.Арабија, Израел, Турска) који су непријатељски настројени према Дамаску (ту сигурно има и њихове кривице, али то је већ друга тема). А у суседном Ираку су до скора биле стациониране америчке и британске трупе. Шта је тачно Русија могла да уради да спречи избијање рата у Сирији?

Ако мене питаш, мислим да Руси испуњавају свој део договора са Асадом. За две године скоро потпуно је уништен ИСИС у Сирији. То је вероватно и био дил између Путина и Асада, да се помогне Сиријцима да поврате контролу над земљом, а не да их Русија штити од апсолутно свакога по сваку цену.

А размисли око овог напада да ли их Руси стварно не штите уопште: зато што су руске трупе на терену, запад је био приморан да јави Русима унапред где ће и шта да гађају. Тако да су Сиријци на време евакуисали особље и технику. Испаљено преко 100 пројектила, троје лакше повређено, штета скоро никаква. Шта би било да нема Руса тамо и да су Трамп и остали лудаци стварно распалили свом снагом где год им се ћефне? Само треба погледати Ирак како је прошао 2003.

Тако да не бих ја рекао да их Руси не штите. Штите их колико је то могуће а да не ризикују масовни сукоб са западом који би врло лако прерастао у нови светски рат, а потенцијално и нуклеарни. А то не треба никоме, па ни Русима.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, GeniusAtWork рече

ОК, слажем се, али како су то могли да ураде? Сирија се не граничи са Русијом, далеко је, а и сам кажеш да Русија није светска сила као Америка него само регионална. Плус, Сирија је окружена америчким савезницима (С.Арабија, Израел, Турска) који су непријатељски настројени према Дамаску (ту сигурно има и њихове кривице, али то је већ друга тема). А у суседном Ираку су до скора биле стациониране америчке и британске трупе. Шта је тачно Русија могла да уради да спречи избијање рата у Сирији?

Ако мене питаш, мислим да Руси испуњавају свој део договора са Асадом. За две године скоро потпуно је уништен ИСИС у Сирији. То је вероватно и био дил између Путина и Асада, да се помогне Сиријцима да поврате контролу над земљом, а не да их Русија штити од апсолутно свакога по сваку цену.

А размисли око овог напада да ли их Руси стварно не штите уопште: зато што су руске трупе на терену, запад је био приморан да јави Русима унапред где ће и шта да гађају. Тако да су Сиријци на време евакуисали особље и технику. Испаљено преко 100 пројектила, троје лакше повређено, штета скоро никаква. Шта би било да нема Руса тамо и да су Трамп и остали лудаци стварно распалили свом снагом где год им се ћефне? Само треба погледати Ирак како је прошао 2003.

Тако да не бих ја рекао да их Руси не штите. Штите их колико је то могуће а да не ризикују масовни сукоб са западом који би врло лако прерастао у нови светски рат, а потенцијално и нуклеарни. А то не треба никоме, па ни Русима.

Ali meni niko da objasni gde smo mi u svemu tome? Ko ce nas da stiti ako budemo morali da posaljemo vojsku da sprecimo etnicko ciscenje? Ili ako podbune muslimane u Raskoj oblasti a mi im stanemo na crtu i ne dozvolimo tako nesto?

Argumenti Pravoslavnog konacno oboreni. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, grigorije22 рече

Ali meni niko da objasni gde smo mi u svemu tome?

Али мени нико да објасни какве благе везе ми имамо са темом? :) Никакве сличности нема ситуација у Сирији са нама, бабе и жабе. Тако да не може нико да ти озбиљно одговара на таква питања.

пре 17 минута, grigorije22 рече

Ko ce nas da stiti ako budemo morali da posaljemo vojsku da sprecimo etnicko ciscenje? Ili ako podbune muslimane u Raskoj oblasti a mi im stanemo na crtu i ne dozvolimo tako nesto?

За почетак би требало да се побринемо да никада не дођемо у ситуацију да нас било ко штити. Толико смо ваљда научили за задњих 20-ак година. А ти хипотетички сценарији немају никакве везе са стварношћу овде. Шббкбб, што неко рече.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Православни Србин рече

О томе говорим, са становишта ко боље пролази-руски или амерички савезници. 

Možda je to zbog poslušnosti. Bivši komšija, pokojni pukovnik JNA Tomislav Anđelković (rođen u Vranju) mi je jednom rekao približno ovako. Mi i Rusi? Mi neposlušno dete, a oni maćeha!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, grigorije22 рече

Ko ce nas da stiti ako budemo morali da posaljemo vojsku da sprecimo etnicko ciscenje? Ili ako podbune muslimane u Raskoj oblasti a mi im stanemo na crtu i ne dozvolimo tako nesto?

Пффф, заборављаш да су Херцеговци и Романинци јако близу Санџака. Нема се бригаш :D

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ivan Marković рече

Види, не би Амери (и Европа ништа мање) баш ништа направили у Украјини да није бандеровског шљама - укронациста који су у савезу са украјинским грађанцима одлучили да буду корисни идиоти Западу. И сад би Русија требало да уђе, све спали (укључив и њој животно важне гасоводе) да би неки Срби били задовољни. 

Види, нико не каже да су требали ,,све да спале", али јесу требали да заштите Јануковича, који се окренуо ка њима и одбио да уђе у ЕУ, требали су да спрече, како је год могуће, хаос, да спрече бандреовце да спаљују руски народ у Украјини (као у Одеси, на пример) и задрже Украјину у својој сфери утицаја. Данас Украјину воде прозападне снаге. 

То је резултат украјинске кризе, зар не?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, GeniusAtWork рече

Шта је тачно Русија могла да уради да спречи избијање рата у Сирији?

Пошаље јој одмах војну подршку, а њене руске службе се постарају да спрече формирање ИСИЛ-а и сличнбих група, да спрече плаћенике да се уопште организују тако да могу да изазову нестабилност. Не стоји да то нису могли да ураде, јер на крају су ипак морали војно да интервенишу. Па онда су могли одмах то да ураде, не би ли спречили да се деси рат. Да су то урадили, Амери са својим пионима можда не би ништа ни покушали да ураде, а можда и би, али им не би успело и не би било ратног страдања народа, разарања земље, итд. 

Знам, и не спорим то све, али погледај ти цену коју је Сирија платила због свега тога-народ страдао, земља разорена. То више није иста земља ко некада. То је факт. И требаће јој времена да се опорави. Плус, сада ће доћи до политичког договора, вероватно неки нови Дејтон, по коме ће Сирија бити подељена између зараћених страна, а некад је била јединствена и стабилна земља.

О томе ја причам. Да, тачно је, не спорим вам то, сачували су они Асада, али ја гледам то мало шире, не само један лидер и његов режим, мени је важна и сама држава и народ. 

Што се тиче овог напада, не осврћем се ја толико на то. Јасно је да је то било очекивано и договорено. 

пре 5 часа, GeniusAtWork рече

Тако да не бих ја рекао да их Руси не штите.

Ја и нисам рекао да их Руси не штите (нађи ми један коментар где ја тврдим ,,Руси уопште нису штитили Асада"). Дакле, штите их, не спорим, али врло слабо. То је мој став овде. 

Мислим да се та одбрана своди на одбрану руских база тамо и на одбрану Асадовог политичког режиума, али не и на одбрануз Сирије као државе.

Амери, шта год неко мислио о њима, ипак не штите само савезнички политички режим, него и целу државу. И стално иистичем Израел, јер је он најбољи пример, по мени. Тачно је и да САД зна да тргује преко Израела, да их присиљава на разне уступке, али ипак нема шансе да се Израелу деси оно што се десило Сирији. То је показатељ, по мени.

Е видиш сада, то је све зато што је, понављам, Русија у таквој ситуацији, дакле, она је у ситуацији да, најбоље што може, исправља штету коју Америка наноси. Ја то разумем, али кажем, Русија зато није препоручљива за савезника. Свиђало се то неком или не, али није препоручљива за савезника. Јер, њихова одбрана је таква да земља коју бране буде разрушена а народ јој много страда, док Русија брани само политички режим у тој земљи и своје базе. 

Зато мислим да ми у Србији из свих догађаја у Сирији, треба да схватимо да не смемо да се заносимо Русијом и томе како ће она нешто да помогне, како је она препоручљив савезник, итд, итд. Ми треба сада хладне главе, мудро, да анализирамо реалност у којој се налазимо и да јој се прилагодимо. Немадругог решења. 

пре 5 часа, GeniusAtWork рече

Штите их колико је то могуће а да не ризикују масовни сукоб са западом који би врло лако прерастао у нови светски рат, а потенцијално и нуклеарни. А то не треба никоме, па ни Русима.

Неће бити никаквог трећег светског рата, ту се ја слажем са оним ликом чији је коментар поставио Гриша овде. Неће, у смислу да неће бити директне конфротације Русије и запада. То би био крај света, а нико на то није спреман. Дакле, да је Русија одлучније и оштрије реаговала на самом почетку у Сирији, не би сигурно било масовног и директног сукоба запада и Русије. Али би можда било мање страдања, не би било рата и Асадов режим би био много стабилнији.

Можда и грешим, али и даље мислим да се не исплати бити руски савезник (при чему, опет, не тврдим да Руси нису штитили Асада). Није наш народ џабе рекао оу чувену пословицу: ,,Тешко оном кога Руси бране". 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, grigorije22 рече

Ali meni niko da objasni gde smo mi u svemu tome? Ko ce nas da stiti ako budemo morali da posaljemo vojsku da sprecimo etnicko ciscenje? Ili ako podbune muslimane u Raskoj oblasti a mi im stanemo na crtu i ne dozvolimo tako nesto?

Прво, ми (Балкан) смо данас под потпуном контролом НАТО пакта и на овим просторима, хвала Богу, неће бити нових ескалација и неких сукоба. То ми морамо да схватимо и да прихватимо такво стање какво је, и да покушамо да се прилагодимо свему томе, тако да извучемо најбоље за нас у датим околностзима.

Треба да се манемо илузија и суманутих теорија о трећем светском рату, Русији и уопште ратовима. Треба доста тога да урадимо и на унутрашњем плану. То су сада приоритети за нас. Иначе, да, рекао ти је Гениус, никакве везе са нама ова ситуација у Сирији нема, осим што ће можда многе усијане главе које се у Србији залажу за савез са Русијом, давање Русима базе, улазак у ОДКБ и слично-да схвате да су то само илузије и да то уопште није рерална ситуација. 

Дакле, добро је што овде нема и неће бити ратова и страдања, то је добро, па ако је и под НАТО доминацијом, опет је добро. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Православни Србин рече

али јесу требали да заштите Јануковича

Kоји је под собом имао војску и службе безбедности. Па није Украјина Панама нити је Јанукович био Норијега. Имао је све могућности да угуши побуну. Уставне, моралне и друге.

који се окренуо ка њима и одбио да уђе у ЕУ,

Заправо је само довео у питање потписивање (или ратификацију) Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији, али тек кад су Руси запретили укидањем повластица. До тад је и он био украјински еврослинавац, само мало умеренији.

да спрече бандреовце да спаљују руски народ у Украјини (као у Одеси, на пример)

То се догодило неколико месеци пошто су Парубиј и Муженко преузели контролу над украјинским војним и безбедносним снагама. На све то, Одеса се налази близу Румуније и скоро хиљаду километара удаљена од Донбаса и руске границе. Било какав покушај руских снага да заштите Русе у Одеси подразумевао би масовно укључивање пешадијских и оклопних снага Русије, које не би могле ни да макну без заштите вишенаменске (MRL) и фронтовске (ASF) авијације. А заборављаш (или не знаш) да Украјина располаже са више десетина система С-300 ПС-ПТ, С-300ПМУ1, као и неколико стотина БУКОВА, ТОРОВА, ТУНГУСКИ и слично. Са оваквом ПВО руска авијација би се лоше провела. А онда би Руси морали да употребе балистичке пројектиле средњег и великог домета, јер Украјинци само то не могу да обарају (мислим). У целом том сценарију би дошло до потпуног прекида трговине гасом на више месеци (или година). Тако би око 60% -70% процената руског извоза гаса и нафте стало. А погинули руски војници у већем броју би довели до активирања пете и шесте колоне у самој Русији и могућег пада Путина. Превелики ризик. Доњецк и Кримсу због свог геогр4афског положаја могли да пређу под руску контролу. Одеса не. И због временског и због географског оквира а и због етничког окружења.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се та одбрана своди на одбрану руских база тамо и на одбрану Асадовог политичког режиума, али не и на одбрануз Сирије као државе.

Потпуно тачно. Заштитиће тачно онај део Сирије који је довољан да не може да буде заобиђен у хипотетичној траси катарског гасовода. Није ми јасно одакле ти толике дилеме око тога. Мислим моралне. Русија није чувар светског морала, већ својих геостратешких интереса.

Амери, шта год неко мислио о њима, ипак не штите само савезнички политички режим, него и целу државу.

Ни једно ни друго. Када су Руси напали Грузију, Амери су подвили реп, а не само да су Руси добро излупали Тбилиси, него је и брзо после пао и Сакашвили. А у Украјини нису спречили руско заузимање Крима и дела Донбаса.

И стално иистичем Израел, јер је он најбољи пример, по мени. Тачно је и да САД зна да тргује преко Израела, да их присиљава на разне уступке, али ипак нема шансе да се Израелу деси оно што се десило Сирији. То је показатељ, по мени.

Лош ти је показатељ. Израелу, као ни Северној Кореји, није потребан нико да га штити. Располаже са око двеста нуклеарних бојевих глава, балистичким пројектилима Јерихон 1, 2 од којих последња верзија има домет до пет хиљада километара (ако се не варам). Израелска авијација има око пет стотина најмодернијих авиона. Израелски ПВО је један од најбољих у свету.

Ја то разумем, али кажем, Русија зато није препоручљива за савезника.

Нити се она нама препоручује за савезника, нити ми смемо да је тражимо за савезника. Осим у медијском матриксу.

Јер, њихова одбрана је таква да земља коју бране буде разрушена а народ јој много страда, док Русија брани само политички режим у тој земљи и своје базе. 

Већ сам дао листу земаља са којима Русија има споразуме о потпуној сарадњи. Наведи бар једну која је разрушена...Ево опет: Белорусија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Јерменија, Абхазија, Јужна Осетија, Придњестровље...јесу Грузини пар дана ракетирали Ћинвали, главни град Осетије, па су Руси у року од седам дана стигли близу Тбилисија...

Тешко оном кога Руси бране"

Први српски устанак, српско-турски ратови 1870-их, Први светски рат, Други светски рат....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...