Jump to content

Одговорност на ЖРУ - писање иза "nick"-a и права анонимуса

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Ko to kaže da je Krouli duhovni svetionik i ta sr***, i gdje? To odmah prijaviš administraciji. A treba da mu odgovoriš, itekako, i to što najbolje umiješ, 'a Duh Sveti će se pobrinuti da ti da riječi'. kao što Sev. reče, treba da govoriš, istine radi, i slabih radi, ako si ti utvrđen. TAkođe smatram da treba govoriti raznim jezicima, za ljude prijemčivim... 'naš' jezik važi za nas, da bi te neko shvatio pričaš na jeziku koji on razumije - filozofskim, ćaskanjem, ovim, onim. .Kad vidiš da djeca kroz  filozofirajuće rasprave upravo odlučuju o smislu života i vrijedi li se boriti (ima djece koja ovde vapiju spominjući i samoubistvo), onda shvatiš da pričati ovde gdje je ovako velika ZAJEDNICA, itekako ima smisla...Ja mnogo pričam i 'pametujem' ovde, uglavnom iz pedagoških pobuda, radi djece .. Budeš ovde neko vrijeme, postaneš poznat, prepoznatljiv likom i djelom, i vidjećeš da ćeš imati uticaja. Ne odustani tako lako, brate...

I ima ovde vrlo učena i potkovana ekipa, u administraciji je više školovanih teologa, u nekom vrhu aktivnih forumaša više teologa i svestrano obrazovanih ljudi, kao i više eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti koji odgovaraju na pitanja ljudi.  

Подели на овим сајтовима

• Одговори 90
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Još je opasnije 'razdvajanje carstva iznutra', sablažnjivanje slabih iznutra iz našeg tabora. No u svemu se samo možemo boriti riječju, ideji suprotstaviti ideju itd. Zaista 'nastade velika borba na internetskom nebu'. Odgovornost je da ne ćutimo.  

Подели на овим сајтовима

Ko to kaže da je Krouli duhovni svetionik i ta sr***, i gdje? To odmah prijaviš administraciji.

Sto bi to neko radio?  Eto Muramasa zna svasta da pise, pa ga niko nikad i nikad ne bi trebao prijaviti administraciji. 

Sto se mene tice, ovde moze da se slobodno postavlja Krouli, od toga ne treba bezati to treba citati, uciti, o tome razmisljati, donositi sudove, treba znati nesto o tome. 

Doduse nema sta mnogo da se prica o Krouliju, lik je beba od sataniste kakvih ima, obican biznismen i ateista kakvih ima svuda po svetu. 

Dakle, ZRU treba da bude sto slobodniji forum, sto otvoreniji za diskusije sa drugima, otvoreniji za razne teme, a ne samo da o pravoslavlju razglabamo, nego i o drugim religijama, da vidimo sta one kazu, sta njihovi pripadnici kazu i tako lepo medjusobno caskamo. Jedino sto treba da bude zabranjeno jeste vredjanje, psovanje, pretnje i tome slicno, i donekle spamovanje (npr. dodje neki sektas i otvara teme ili ulazi na teme gde pejstuju neke sektaske smaracine koje niko ne cita i to tako radi po 20 strana). 

Подели на овим сајтовима

Draga Dijana, nisam rekao da je pisao neko o Krouliju, nego da MOŽE pisati.

Не може.

Упркос твом утиску, овде је далеко од анархије, а то би знао да знаш само део порука које се дневно уклоне, или део опомена које се поделе члановима због свакаквих ствари.

Е сад, о саблазнима:

Кад је Марко (Артемије) тек основао своју секту, имала је велику популарност, јер су људи у Србији генерално теолошки апсолутно неписмени. Долазили артемити на сајт да "преобраћају екуменисте и паписте". Тадашња администрација је имала на располагању две солуције: да их све банује или да их разобличи. Изабрали су оно друго и управо захваљујући тим људима данас имамо много бивших артемита на ЖРУ, који су укапирали Истину (а да то није "владика Артемије"). Дакле, такав приступ је био апсолутна корист целој Цркви.

Даље, много бивших атеиста, који су овде улазили у жестоке дебате, преобратило се, управо захваљујући, између осталог и сајту Живе речи утехе, који их није одбацивао, него их прихватио као људе, који имају другачија схватања, али који су пре свега људи, све док се понашају у границама пристојности. Они који су "остали" атеисти су од почетних често врло тврдих позиција ниподаштавања верника постали "толерантни" атеисти, опет захваљујући људима са сајта.

Оваквих примера имаш милијарду. Пре него што почнем да звучим као брошура баптиста стаћу ту. Само бих да напоменем да толеранција према онима који мисле или осећају другачије није случајна нити производ слабости, а далеко од тога да је безгранична. А резултати су и више него видљиви - ако ништа друго, верници су представљени у правом светлу - као људи који имају своје врлине, мане, различита гледишта на разне теме, али људи који совјим животом сведоче и своју веру.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ти кажеш да неко не би могао пропагирати Кроулијево учење. На основу чега не би могао? У Правилима не стоји ништа у вези са тим...

На основу тога што администрацију не чине роботи него људи, који су притом православне вере, и који знају да је суштина и основа овог сајта окупљање православних.

Сходно томе, има и ствари које се подразумевају, а Правилник служи као оријентир, а не да од њега правимо Аустријски грађански законик.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Sto se mene tice, ovde moze da se slobodno postavlja Krouli, od toga ne treba bezati to treba citati, uciti, o tome razmisljati, donositi sudove, treba znati nesto o tome

Nije benigno prljati svoj um svakakvim gadostima.. Kao što je bolje i zdravije da se hraniš probranom i zdravom hranom, a ne iz radoznalosti da probaš otrovne bobice ili nešto ružno a primamljivo. Početnicima se ne preporučuje čitanje 'jeretičkih knjiga', a kamoli umno zanimanje nečim što je duhovno štetno. Već smo previše bombardovani informacijama i nema načina da zaštitimo naš um od medija.. glupo nam je da ga i sami trujemo. Duhovna 'putovanja' i ekscesi nisu bezopasni... Znam mladu osobu koja je samo slobodoumno mislila o TM a možda je i praktikovala, to ne znam, a i pričešćivala se ponekad tj. koketirala je na obe strane; imala je 'susret bliske vrste'.. um se disciplinuje, opasno ga je otvoriti tek tako raznim duhovnim 'iskustvima'. . Filozofirati o vjeri nije isto što i živjeti vjeru, a duhovna borba je jedna ozbiljna i teška stvar. Um je vrlo ranjiv. 'Kad padne um, pada sve'. Pravoslavlje drži mnogo do čistote uma, to je vijekovno iskustvo.  

Подели на овим сајтовима

Спамовање је једна ствар, а отварање тема и  пејстовање секташких идеја није спамовање. НПр. секташ отвори тему "Христос није разапет на крсту" и почне да прича о томе, избацује разне цитате. То није спамовање. И сад можемо овде сви да се смарамо са њим и да га убеђујемо, или да му кажемо - "рођаче, не може та тема, здраво...". А он каже " зашто не може, не пише у Правилима да не може?" А ми кажемо " Не може зато што ми тако хоћемо". То је једини логичан (а лош) одговор који бисмо том човеку могли дати. Просто, то се зове волунтаризам и он стоји насупрот принципијелности.

Bilo bi spamovanje kada bi na toj temi ili na drugim temama npr. tema Hristovo raspece na kojoj svi mi diskutujemo i on uleti kaze: ''Nije razapet'' pa krene da pejstuje neke svoje sektaske tekstove koje zauzimaju celu stranu i tako radi u nedogled, zbog cega administracija reaguje, uklanja takvog lika jer je spamovanje jedna vrsta internet prekrsaja normalne konverzacije i funkcionisanja sistema. 

Medjutim, administracija ne bi trebala nista da radi ako taj lik uleti na tu temu, kaze: "znate ja mislim da nije razapet", pa ga mi pitamo "A sto ti tako mislis" pa on tu pocne da iznosi svoje argumente normalne duzine bez smarackih citata i tekstova, bez pejstovanja u nedogled, nego je diskusuja ovako kao ti i ja. Ono sto mi tad radimo jeste da iznesemo svoje argumente, oborimo njegove i on ode kuci plakajuci. Ili mozda postane pravoslavac kao sto su ovde  neki ateisti postajali, sto je + za nas forum i za sve nas.  Ili mozda ostane i caska ponekad sa nama, vise ucestvuje na politickim, sportskim, temama o gejevima, temema o evoluciji itd. Jer ovaj forum ima misionarski karakter, sto znaci da mora imati ovakav oblik, da bude nesto otvoreniji za ostala misljenja. Kako ces misionariti drugom veru u Hrista ako prvo ne saslusas sta on ima da kaze i ne udjes u duboku diskusiju sa njim, ako mu ne das pravo i slobodu da iznosi svoje misli? Ako to ne radis, onda si neka vrsta onih terorista sto misionarenje sprovode puskama i silom. 

Jer mi sada upravo imamo ljude na forumu koji kad bi otvorio temu "Hristovo raspece'' oni bi izneli stav da nije razapet. Ili da nije postojao. Ili da je sve to laz. To su naravno ateisti i ovde su se takve diskusije uvek vodile, iznosili se sjajni argumenti i sa jedne i sa druge strane, pa niko nikad nije banovan zbog toga, svi su oni danas tu i cine nasu druzinu. Sad bi po tvojim kriterijumama mi trebali da zabranimo i brisemo njihove postove koji sadrze ono sa cim se eto pravoslavlje ne slaze? 

Подели на овим сајтовима

Nije benigno prljati svoj um svakakvim gadostima.. Kao što je bolje i zdravije da se hraniš probranom i zdravom hranom, a ne iz radoznalosti da probaš otrovne bobice ili nešto ružno a primamljivo. Početnicima se ne preporučuje čitanje 'jeretičkih knjiga', a kamoli umno zanimanje nečim što je duhovno štetno. Već smo previše bombardovani informacijama i nema načina da zaštitimo naš um od medija.. glupo nam je da ga i sami trujemo. Duhovna 'putovanja' i ekscesi nisu bezopasni... Znam mladu osobu koja je samo slobodoumno mislila o TM a možda je i praktikovala, to ne znam, a i pričešćivala se ponekad tj. koketirala je na obe strane; imala je 'susret bliske vrste'.. um se disciplinuje, opasno ga je otvoriti tek tako raznim duhovnim 'iskustvima'. . Filozofirati o vjeri nije isto što i živjeti vjeru, a duhovna borba je jedna ozbiljna i teška stvar. Um je vrlo ranjiv. 'Kad padne um, pada sve'. Pravoslavlje drži mnogo do čistote uma, to je vijekovno iskustvo.  

Pa nisam rekao da treba iznositi Kroulijeve stavove tako da ispada da smo mi ko neki dokumentarni sajt, da ljudi spolja i pocetnici pomisle: ''E vidi ovi pisu o Krouliju, mora da je to ok, odoh sad da koljem kokosku, crtam pentagrame i prizivam demone". Nego sam mislio i na iznosenje kritika na to ucenje. 

Ali ajd, u pravu si da nije bas za pocetnike, mada postoje i neke teoloske stvari koje nisu bas za pocetnike, pogotovo one teze, jer od njih se mogu izvesti pogresni zakljucci i pogresni stavovi o pravoslavlju. Cini mi se da se meni desavalo slicno, jer sam po prirodi radoznao, sve hocu da znam, pa sam mozda ovo sto sam napisao izveo iz toga, da ta otvorenost i sloboda na forumu trebaju da postoje kako bi se sto vise informacija i ideja naslo u borbi i izvukla ajd da kazem neka istina, a sto je nesvesno povezano za tom mojom radoznaloscu. Jer kad ovaj forum ne bi bio otvoren za mnogo toga, brzo bi mi dosadio i napistio bih ga. 

Medjutim, ako sam izvukao te pogresne stavove, brzo sam ih resio, pitao druge sta i kako i oni lepo objasne, ako ne objasne raspravis se ko covek da bi izvukao nesto iz njih. To znaci da ne treba zabraniti hard core teologiju jer eto moze stetiti pocetnicima, mogu da izvedu pogresne sudove i zakljucke. 

Подели на овим сајтовима

Da, ti si radoznao ali um ti nije rigidan i ostrašćen, to je dobro...Nadam se da ćeš više živjeti pravoslavlje nego se intelektualno zanimati za pravoslavnu filozofiju, ali to je svakako jedan od načina da se priđe Bogu, za racionalni tip, pravi put...svi putevi koji vode Bogu su dobri... čovjek je slobodno i kompleksno biće, nema pravila. Sajt/forum je i skrojen za takve kao ti, intelektualno podsticajan i šarenolik... Dobro je da se predstave mnoge stvari u pravom svjetlu iz aspekta pravoslavlja i da svi čuju što više iskustava...O svim scilama i haribdama modernog svijeta i svim aspektima duhovnog života, korisno je da se priča, poučava, dijele iskustva. Problem je i sto je hardcore (ne teologija) već duhovno učenje i iskustvo PC postalo dostupno na internetu.. knjige koje su pisane za monahe i bile čuvane ljubomorno s njihove strane, sad su dostupne svakome.. tako imamo krajnosti u duhovnom životu: nominalizam, tradicionalizam i belomagisanje vs. preuzimanje persone 'velike duhovnosti monaškog tipa' bez stvarnog preobražaja cijelog bića (sebstva), to je valjda ono što je Isus spomenuo kao sipanje vina u stare mijehove.. Opasno je i samostalno se i na svoju ruku baviti npr. Is.m. težeći duhovnim iskustvima o kojim se čita tu... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Е, ал' што да не прочитамо неку молитву уместо што тупимо уздуж и попреко, дању и ноћу? Одемо мало на заједничко богослужење, обогатимо домаћу молитву... Мислим да ће нам се тако доста разбистрити ум, а срце постати здравије па ћемо моћи здравије и да посматрамо ствари. Што више гледам око себе увиђам како Црква постаје сопствена мрачна карикатура, више се воде којекакве политике и празне приче уместо да се бавимо богослужењем у најчистијем могућем смислу, почевши од себе... Можда ја криво видим ствари али у сваком случају мислим да озбиљније прибегавање молитви (и молитвеном животу) може само да користи.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ivane, praznoslovlje naše nasušno.. a začinjeno, bome, i zloslovljem :)

Zloupotreba moći riječi... riječi koje bi trebalo da vaskrsavaju, uzdižu, prosvećuju, poučavaju, i u tom smislu je poželjno govoriti

https://www.pouke.org/forum/topic/31484-teme-na-forumu-ugu%C5%A1imo-negativne-teme-ime-tvoje-spoj-nas-ovde/

Подели на овим сајтовима

Nego sam mislio i na iznosenje kritika na to ucenje.    Ali ajd, u pravu si da nije bas za pocetnike, mada postoje i neke teoloske stvari koje nisu bas za pocetnike, pogotovo one teze, jer od njih se mogu izvesti pogresni zakljucci i pogresni stavovi o pravoslavlju. Medjutim, ako sam izvukao te pogresne stavove, brzo sam ih resio, pitao druge sta i kako i oni lepo objasne, ako ne objasne raspravis se ko covek da bi izvukao nesto iz njih.

Evo jedne zanimljive teme o nečem što mlade zanima, gdje je bilo i korisne rasprave, ali se pokazala i rigidnost u mišljenjima i strah i osuđivanje....

https://www.pouke.org/forum/topic/31113-new-age-ucenja-prednosti-i-mane/

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

У школским библиотекама и кабинетима се могу пронаћи поједине Кроулијеве књиге. Он је нека врста њу-ејџ езотерика, чаробњака и алхемичара, претече хипи-покрета, оснивач неколико масонских удружења, блудник, наркоман и поборник сексуалних слобода и бисексуалности, али сатаниста није (ако сатанисти уопште и постоје). Проблем са њим је у томе што је био врло интелигентан и свестран човек, а поред својих „секташких“ књига, објављивао је песме, књиге о астрологији и тароту, планинарске путописе и писао је романе. Те „мејнстрим“ књиге су начин на који се млади људи у Србији сусрећу са њим, и кад виде да није у питању неки сатанистички лудак, већ неко ко пише са интелигенцијом, образовањем и хумором, крену да читају и остало, па мало-помало идеолошки заглаве у његовом комплетном учењу. У Србији је некад постојала једна цела издавачка кућа, која је преводила његове књиге и штампала их за српско тржиште. И то не оне „мејнстрим“ које сам споменуо на почетку, већ књиге магије, кабале и његових религиозних учења.

Наравно да би било недопустиво да се неко из те приче укључује на остале теме и соли другима памет. Али да у некој својој теми добија православне одговоре на своје идеје и дилеме, то неће бити од користи само њему, него и било коме другом ко и годинама касније претрагом на интернету наиђе на ту дискусију. Током 1990-их, један човек је хтео да се крсти у Адвентистичкој цркви. О православљу није знао пуно више од сујеверја из свог села, а разговори о вери са локалним парохом су га још више разочарали, тако да је о Православној цркви имао врло негативан став. Међутим, присуствовао је неким јавним адвентистичким предавањима, пошао је на курс проучавања Библије, са адвентистима се први пут искрено молио Богу и био је убеђен да је пронашао и праву веру, и праву цркву. На себе је навукао љутњу и подсмех фамилије, где су сви знали да је то „секта“, али нико није знао да му каже због чега. Ипак се крстио у Православној цркви, али игром случаја. Наишао је на свештеника који је одлично познавао адвентистичку теологију, који је није осуђивао и који је чак о адвентистима имао једно мишљење пуно поштовања. Није желео човека да одвраћа од идеје да се крсти код адвентиста, али је решио да му предочи неке ствари о православљу, објаснио му је значај суботе, разлог промене 7. дана из суботе у недељу, одушевио је човека познавањем Светог писма, чак је употребио и тај израз, да су православци такође „адвентисти“, јер се адвентисти зову тако по речи „адвентус“, долазак, где се мисли на Христов други долазак, а то је централни мотив православног учења. Можда звучи невероватно, али у оно време није било толико дипломираних теолога међу свештеницима као данас, нити толико образованих верника. Већина православаца у народу није читала Библију, нити је имала појма о Другом доласку и Васкрсењу мртвих, али је одлично знала шта све јесте, а шта није „секта“. Због тога и таквих ствари је православан одговор драгоцен.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Мислим да је тема јасна. :) Дакле, познати су нам случајеви обелодањивања свега и свачега широм www-a. Волела бих да прозборимо по коју о форумашима: многи од нас су "анонимни", а има и оних и чији су нам 'фејзбуци' на дохват руке, што се каже. Каквим се критеријумима водите кад су "ови" и "они" у питању? Има ли разлике у одговорности? Колико се изјаве особе која не оставља податке о свом идентитету (не) схватају озбиљно и зашто? Ко је у предности и по којим питањима/на којим пољима? Раскуцајте се. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

С обзиром,да,док сам писала под пуним именом и презименом,разне секташке формације су нас прозивале широм њихових секташких гласила,одлучила сам,да више не пишем под пуним именом а да тужим свакога од њих,ко ме прозове а то нисам ја :) него је Макрина :)

Мало нас је писало овде под пуним именом и презименом.

Скоро сам дословно цитирана од једног од чланова листе Светосавље,а да,прво нисам питана за то.Обратила сам им се и замолила да више то не чине.

Једини могући начин да човек себе заштити је да не буде лењ,него да тужи оне који злоупотрбљавају његову искреност....нажалост.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...