Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Већ сам ти рекао да ти немаш предуслове да учествујеш у овој теми. Када би разумео своју лимитираност, не би било потребе да ти ја скрећем на то пажњу. На српском сам ти рекао да је сва расправа завршена. Иди и учи. Упиши неку школу да би могао да читаш књиге. Сам то не можеш.    

A limitiran sam zato što ti ne možeš da nađeš taj stih u jevanđelju? :))  :))  :))  

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

На форуму би требало забранити да анонимуси излећу са фантазмагоријским цитатима. Само теолози који имају кредибилитета могу да наведу неког од отаца и да им се верује на реч, јер је форум брзопотезна партија шаха. Фантоми који се појаве са цитатима, где нема извора, и који немају никакв свој теолошки контекст, него неко треба да се домишља шта су хтели да кажу, такве или блокирати одмах, или игнорисати. Мени је и онај Кратос загонетан, зато што лупета као Максим по дивизији, али понекад набоде неко ок. питање. Што се мене тиче, такве ћу убудуће игнорисати. Жељко је полемичар достојан поштовања, онај Велизар понешто, истина немушто и каже, али је остао ван теолошке аргументације. Небојша је стари хејтер... Желео бих да кажем несојима да се склоне са стране, да би нормални могли да дискутују. Како је говорио Григорије Богослов: Својим лајањем упропасте сваки празник...  

Подели на овим сајтовима

Ali bitno je da je bio očevidac ili prenosi priče rekla kazala od drugih.I još ako počinje poslanicu Ja Apostol Isusa Hrista,Simon Petar kada ono međutim nije on nego neki drugi lik koji lažno tvrdi da je očevidac Hristovog života.Ako nije bio očevidac onda ne može ni da svedoči o tim događajima.

Rekao si u sustini isto sto i u postivima na koja sam ti dao ovaj odgovor, tako dzaba da ponavljam :D

Подели на овим сајтовима

Апокатастаза ми је прилично далека као идеја.

То је зато што си Црногорац. Код вас је све бити или пребити.

За вас боље да чоека нема него да га има ако је несој.

Та црногорска антропологија је узроковала и да имаш овако смртно напорну теологију.

Ето ти моја дијагноза кад ме већ прозиваш за Монику и епистимологију.

Подели на овим сајтовима

A pošto je Hristos bio Bogočovek tj imao je dve prirode kada kažeš umro je ceo znači umrla je i njegova božanska priroda?Znači u petak i subotu Sveta Trojica su zapravo bili sveta dvojica dok je treći ,,spavao,,?

За Свету Тројицу нема петка, суботе или било ког другог дана у недељи.

Није ми јасно како неко, било атеиста, агностик или верник неке друге заједнице, тако самоуверено поставља нека питања мислећи да се за 2000 година нико није сетио да се тиме бави.

Подели на овим сајтовима

Па тако кажи. А не ома почињеш да критикујеш моје могућности сазнања. Кажи да ти тако есхатон идентификујеш са рајем па ти је због тога то неприхватљиво.

А ја право да ти кажем не спекулишем са позиција теолошких већ философских( Тако да си ти још добар и баш ме чуди што те на верском форуму толико неволеду људи, док сам ја пар пута на овом форуму рекао да ако човек не види смисао у свом животу боље је да се убије па ме нико није критиковао).

За мене је есхатон просто само крај историје и почетак надисторије. Не нужно и сједињење с Богом.

Брате, кево, ћале, сестро... нисам ти нигде критиковао моћ скапиравања... Но, ни ја нисам компјутер. Кад сам укачио твоју позицију, формулисао сам моју. Сада је јасно.

Ја гледам биће само као позитивно: учествовање у животу, друго бих искључио. Не бих сада могао да ти формулишем и све разлоге; морао бих најпре да извадим из нафталина неку Јефремову химну:::)))

Што се тиче моје методологије, не тражим да се допаднем; више волим да малтретирам људе, да их натерам да мисле; мене нека омрзну, али да заволе да мисле. Онда су отишли у јерес авинатизма:))   

Подели на овим сајтовима

"Кажем, они који се муче у паклу, муче се, јер не могу да поднесу да их неко јарко воли...

Свети Исаак Сирин

Ја ово не капирам, мени је више логично па и нормално, кад је човек у било каквој муци па и пакленој,једино што може да га (у)теши ,јесте да га неко још воли,па још и јарко !!??

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

То је зато што си Црногорац. Код вас је све бити или пребити.

За вас боље да чоека нема него да га има ако је несој.

Та црногорска антропологија је узроковала и да имаш овако смртно напорну теологију.

Ето ти моја дијагноза кад ме већ прозиваш за Монику и епистимологију.

Сјајноо!!!!!!!!!!!!!  :))

Подели на овим сајтовима

• Гости

"Кажем, они који се муче у паклу, муче се, јер не могу да поднесу да их неко јарко воли...

Потпуно је нетачно мишљење да су грешници у паклу лишени Божије љубави.

Љубав је подарена свима једнако... Али љубав има двојаки учинак: она је мучна за грешнике,

док је уживање за оне, који су живели у складу са њом."

Свети Исаак Сирин

1.  

Дај референцу, одакле си ово узео?

Одакле ја могу да знам да је ово рекао Свети отац?

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, nemoj da si sad na kraj srca. Nije neko drugi kriv što neko drugi podseća na nekog trećeg, konkretno: ti na artemijevce. Novčić od iste legure: bahatost, isključivost, neodgovornost, umišljenost... samo druga strana (nije mi namera da vređam ali jeste da odgovorim na tebi blizak način).

Подели на овим сајтовима

За Свету Тројицу нема петка, суботе или било ког другог дана у недељи.

Није ми јасно како неко, било атеиста, агностик или верник неке друге заједнице, тако самоуверено поставља нека питања мислећи да се за 2000 година нико није сетио да се тиме бави.

Al nema ni smrti a ti kada kažeš da je umro ceo Hristos onda ispada da ima,da je Sin Božiji je umro.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Читајући ову тему, само ми навиру нова питања, а толико је сложена и брза да је немогуће ухватити се једне и само једне тезе јер онда само треба пустити два саговорника. Свако са нечим својим упадне, што је ОК, али све некако... загребемо.

Кад се поведе оно питање одакле нам се светитељи јављају, не знам да ли се неко у савременом контексту упитао где се то Христос вазнео у телу? У стара времена је лако било рећи "на небеса", јер је небо доживљавано као непрегледна висина, па је лако било претпоставити да тамо негде на највишим висинама обитавају Бог и анђели. А како исти такав бездан мора постојати и под земљом, логично је да тамо обитавају демони и врагови.

Међутим, данас знамо да је небо високо неколико километара. Даље у висину је космос и безваздушни простор где нема "горе" и "доле". Ако неко у Африци полети увис ван атмосфере, он оде "десно", неко са Тихог океана оде "лево". А они са Арктика и Антарктика у два сасвим друга правца. Подземље је ограничено и није никакав бездан, већ језгро планете. Које, ето, ипак јесте врућ пакао који гори... али дубље од подземља ако идемо, избијемо на површину Земље са друге стране. Океј, од свих ужарених језгара свих планета у космосу, сви демони су стали баш у ово Земљино, али где су онда та небеса? Где је Христос у телу и који ваздух удише? Или, ако не удише ваздух, шта ће му онда (физичко) тело са плућима, срцем и чулима?

Подели на овим сајтовима

Океј, од свих ужарених језгара свих планета у космосу, сви демони су стали баш у ово Земљино, али где су онда та небеса? Где је Христос у телу и који ваздух удише? Или, ако не удише ваздух, шта ће му онда (физичко) тело са плућима, срцем и чулима?

...Od toga su u grobu kljucevi...

Carstvo Bozije je u nama... ? 

Lako je postaviti ta pitanja,svako ih je postavio sebi milion puta.Hristos je svuda?

Sta ce mu telo ? Sta ce nama njegovo telo ?...(ne mislim na sveto pricesce ->to i jeste telo i krv Gospodnja) ...Da li mu treba telo da bi ponovo dosao ?  Kad ce da dodje?

To samo Bog zna. Meni je dovoljno i  to sto znam da cu da znam nakon smrti,sada ne znam zato sto i ne treba da znam. Bog valjda bolje zna od mene sta je dobro za mene i za sve ostale ljude.... U himni ljubavi pise-Ako znam sve tajne i sve znanje ,a ljubavi nemam ,nista mi ne koristi... Ova tema ne da zveci,nego prosto odzvanja...

P.s. Oprostite sto sam ovako napisala ...to je neko moje razmisljanje,nista vise...

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...