Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тело и душа су саздани од поднебесног дела творевине. По томе смо слични животињама. Отуд човек може узрастати у меру човека и скрнавити се у меру животиње.

Дух, срце и ум су саздани од небеског дела творевине. И по њима смо слични Анђелима. Зато по духу човек може бити анђеоско али и демонско биће.

Међутим тек у Тајни Личности човек је Боголик. Само кроз личност човек може бити бог од Бога, Син/Кћер Очев/а кроз Логоса Христа по благодати Духа.

Али можемо постати и синови/кћери погибли.

Смрћу се вишња природа - дух, ум и срце - раздваја од поднебесне природе, тела и душе. И одлазе у небеску стварност међусобно нераздвојени. Или у стварност преисподње.

А тело и душа остају у поднебесију међусобно раздвојени. Јер смрћу раздвојени од вишње природе – срца, ума и духа - душа и тело падају у тврд сан. Тело и душа су једно

без другог као мртви, постају непокретни. Тело тада бива однето у своју стихију, земљу. А душа бива одведена у своју стихију, у граничне пределе поднебесија у које нам није дато да завиримо.

Јер као што тело има своје небо, физички космос, тако и душа има своје небо, душевни космос. Но својим енергијама су душа и тело спојени са вишњом природом: умом, срцем и духом.

Као што срце, ум и дух својим енергијама обитавају у телу и души. А човечија личност трансцедентира све ове границе и сва раздвајања обједињујући, силом Духа, привидно и привремено раздвојене природе. Јер личност познаје целину и целост. Смрт нема власт над личношћу. Личност је бесмртна по благодати. Јер је у Логосу Христу личност постала по благодати неотуђива и бесмртна слобода човечија. Али последица смрти, раздвајање природе, остаје у природи до доласка Софије Христа у сили и слави. Тек када дође да суди по мери наше слободе и љубави, и последица прве смрти - раздвајање природе од природе – ће бити укинута. Тада ће сви људи постати целосна бића: неки као проклети а неки као Свети.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nije da se nesto vazim, ali samo da zamolim cestito urednistvo da ubuduce ovakve teme otvori iskljucivo nama najpoboznijim teolozima, a obican narod ako `oce da udje na temu da plati kartu.

Tako lepo izbegnete javnu sablazan, a i zaradite koji dinar za hosting.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ali samo da zamolim cestito urednistvo

Врати се у уредништво па одлучуј о томе, и учествуј у борби идеја са ('силним') ауторитетом уредника! Потребан си.  :pivo:

Подели на овим сајтовима

Skreces temu na pogresan kolosek, pusti me da se posvadjam sa popom i Zeljkom ko co`ek...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Није ми јасно зашто је многима идеја о "спавању" или смртности душе саблажњива иако у сваком случају верују у Бога. Мени је то увек била ствар техничке природе. :)

Одличан текст иначе.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Није ми јасно зашто је многима идеја о "спавању" или смртности душе саблажњива иако у сваком случају верују у Бога.

Pa zato sto nisi najpobozniji teolog, kao mi neki ovde...

Подели на овим сајтовима

Није ми јасно зашто је многима идеја о "спавању" или смртности душе саблажњива иако у сваком случају верују у Бога. Мени је то увек била ствар техничке природе. :)

Ако умире са телом можда душа ни не постоји, можда је то само свест.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Није ми јасно зашто је многима идеја о "спавању" или смртности душе саблажњива иако у сваком случају верују у Бога. Мени је то увек била ствар техничке природе.

Их бре. Ниси ваљда верник сопствено креиране религије као Мирољуб, онако како ти се свиђа.

Саблажњива идеја него како. Ако мртви спавају несвесним сном до свеопштег Васкрсења, како онда објаснити јављање светитеља, чуда која се чине преко њихових моштију.... саме молитве њима да се заузму за нас пред Богом. Да не помињем вантелесна искуства. То побија веровање Цркве, па и само Свето Писмо. Постајеш секташ ака суботари и ЈС. Те појаве онда мораш нужно сатанизовати, тако одлазиш у хулу на Бога и свете... Последице су драматичне.

Подели на овим сајтовима

I udahne životni duh u telo i covek posta živa duša.

Duša je večna po blagodati i tu nema nikakvog spora. Duša može da trpi i smrt ali je istinski stvorena, da ima večno živ odnos sa Bogom, van svih vremenskih ograničenja.

Duša može da trpi i smrt.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Тело и душа су саздани од поднебесног дела творевине.

Дух, срце и ум су саздани од небеског дела творевине. . .

Као што срце, ум и дух својим енергијама обитавају у телу и души.

Brate Aleksandre, javi se, objasni. Sad mi tek nista nije jasno.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ова тема ми је била увек интересантна па хтеодох да сазнам нешто ново. Кад оно исто. Пошто живим у селу где има и доста католика питао сам њиховог жупника како су њих учили о загробном животу и и шта бива са душом после смрти. Он је теологију завршио негде у Мађарској не знам где. Лепо ми одговори "Наш професор догматике нас је учио да је тело без душе зомби а душа без тела фантом.Ми смо то још давно превазишли и верујемо да душа спава до свеопштег суда."

Нешто ме изненади како је и ово учење слично учењу које нам изложи о.Зоран.

Пошто није била само то тема него се дотако још неких желео бих и то да решимо.

Женама у току циклуса забрањују причешће св.Дионисије у другом канону као и 7 Канон Тимотеја Александриског учесника 2 Васељенског сабора. Предпоставимо да су они у том периоду доста боље познавали дух цркве него ми.

Што се тиче причешћа свим честицама то забрањује св.Симеон Солунски у својим делима које ме мрзи да куцам али директно говори да се вернима само раздаје од Агнеца а не и од осталих честица.

И кад се служи и говори Светиње Светима диже се само Агнец а не и остале честице.

Подели на овим сајтовима

Их бре. Ниси ваљда верник сопствено креиране религије као Мирољуб, онако како ти се свиђа.

Саблажњива идеја него како. Ако мртви спавају несвесним сном до свеопштег Васкрсења, како онда објаснити јављање светитеља, чуда која се чине преко њихових моштију.... саме молитве њима да се заузму за нас пред Богом. Да не помињем вантелесна искуства. То побија веровање Цркве, па и само Свето Писмо. Постајеш секташ ака суботари и ЈС. Те појаве онда мораш нужно сатанизовати, тако одлазиш у хулу на Бога и свете... Последице су драматичне.

Sledujuci razmisljanja pseudo tzv. ave  Zorana Djurovica, citanje akatista i molitve svetiteljima kao i citanje ostalih treba iz sluzebnika je obicno gubljenje vremena

i zamlacivanje naivnog naroda buduci da svi oni tvrdo spavaju i to se smatra za mobing ili uznemiravanje pokojnika koji koriste pravo na odmor.

Подели на овим сајтовима

Женама у току циклуса забрањују причешће св.Дионисије у другом канону као и 7 Канон Тимотеја Александриског учесника 2 Васељенског сабора. Предпоставимо да су они у том периоду доста боље познавали дух цркве него ми.

Један оф топик... зашто су забрањивали причешће жена,м чак и улазаку Цркву, у то време?! Циклус је природна појава код жена. И није вољна. Ако не онда са сигурношћу, то данас свакако знамо. Ако је одговор јер крвари, па и ја могу да се посечем, или да ми крваре десни, или да неко буде рањен у рату, или још боље, оперисан..рана му крвари. Да ли њега онда треба причестити?

Подели на овим сајтовима

Sledujuci razmisljanja pseudo tzv. ave  Zorana Djurovica, citanje akatista i molitve svetiteljima kao i citanje ostalih treba iz sluzebnika je obicno gubljenje vremena

i zamlacivanje naivnog naroda buduci da svi oni tvrdo spavaju i to se smatra za mobing ili uznemiravanje pokojnika koji koriste pravo na odmor.

То се зове погрешно следовање, или неразумевање прочитаног. Као што многи "следујући" јеванђеље одоше у разне секте, споменимо само последњу насталу секту на нашим просторима, артемијеву.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...