Jump to content

Глупост дана...

Препоручена порука

пре 4 минута, Juanito рече

@RYLAH @Avocado

Ако сам добро разумео, по закону су моје ствари за пленидбу ако дужници живе код мене док ја не уложим жалбу и не докажем супротно? Зашто је то тако и по којој логици је то нормално? Зар не би потражиоци пре пленидбе требало да докажу чије ствари имају право да плене?

Врло је тешко често ући у главу нашим законодавцима, али овде је логика као и свуда у свету - да се дуг наплати. 

Кад даш предлог за попис покретних ствари, ти не знаш шта се све у кући извршног дужника налази. Ту може да буде нешто потпуно безвредно што не може да се прода, до уметничких слика велике вредности за које ниси ни знао. Зато означиш на којој адреси он живи, а онда извршитељ оде и пописује ствари на тој адреси.

Пошто ни извршитељ не може да зна које су ствари дужникове, он попише све са те адресе, а ако те ствари нису својина извршног дужника,  логика је да ће да се јави онај чије су ствари, и неће да буде проблема јер се те ствари изузму од извршења. Са друге стране, ако би постојао систем енумерације свих ствари, то би значило да ти мораш у сваком тренутку да знаш шта све од ствари поседује извршни дужник, што би значило да је извршење немогуће.

Ово јесте једна, и то чак не ни највећа, мана овог система који је успостављен касније. Ово је непријатност која може да се отклони (иако је сигурно том човеку чије су ствари пописане сигурно уопште није лако). Много је већа мана та што за овакав систем треба јак суд који ће да контролише рад извршитеља са оволиким овлашћењима, а тога код нас нема. Судови скоро рутински одбијају приговоре без читања ако је у питању нешто где треба мало да мућну главом. Мени се десило да један остане без стана а поступак који је извршитељ спровео није могао тако да се спроведе. И сад је то пред Врховним касационим, и после ће овај да тера и до Уставног, и до Стразбура, и овом лику и није толика фрка јер и не живи овде, али ко зна колико таквих још има.

Што значи да опет некритички преписујемо неке ствари које су добро уређене негде другде и покушавамо да их једноставно пребацимо код нас, који нит смо то развијали нит имамо ту традицију, нит смо припремили људе за примену тих закона (који, понављам, у суштини нису лоши и ефикасни су, али кад мањка контрола, онда има свакаквих ствари и претвара се у малтретирање људи често). 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Пријавим се на оглас за посао. Пошаљем гомилу докумената. Позову ме. Одем. Покажу одушевљење и индиректно набаце да ћу добити посао. После пар дана зову опет и ја одем и они нуде уговор. Стоји хрпа папира на столу и већ су унели моје и њихове податке, само још да се то све испотписује. Узмем оно да прочитам пре него што потпишем. За то време, постави ми та одговорна понеко питање, тек да не ћутимо. И ја читам и тек ће она: "Да ли планирате породицу?" Одмах ми је пролетело кроз главу - а не, него ћу теби живот да посветим. Прочитала је по погледу шта мислим. Одговорила сам да планирам. Наставим да читам онај уговор, није прошло двадесет секунди, тек ће она опет: "Немојте потписивати, морам само нешто да проверим са шефом." Враћа се после десет минута, каже да је дошло до неспоразума, да су погрешили, да су погрешно мене позвали, извињава се, жели ми даљи успех у тражењу посла...

И ето...

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Марина Савковић рече

Пријавим се на оглас за посао. Пошаљем гомилу докумената. Позову ме. Одем. Покажу одушевљење и индиректно набаце да ћу добити посао. После пар дана зову опет и ја одем и они нуде уговор. Стоји хрпа папира на столу и већ су унели моје и њихове податке, само још да се то све испотписује. Узмем оно да прочитам пре него што потпишем. За то време, постави ми та одговорна понеко питање, тек да не ћутимо. И ја читам и тек ће она: "Да ли планирате породицу?" Одмах ми је пролетело кроз главу - а не, него ћу теби живот да посветим. Прочитала је по погледу шта мислим. Одговорила сам да планирам. Наставим да читам онај уговор, није прошло двадесет секунди, тек ће она опет: "Немојте потписивати, морам само нешто да проверим са шефом." Враћа се после десет минута, каже да је дошло до неспоразума, да су погрешили, да су погрешно мене позвали, извињава се, жели ми даљи успех у тражењу посла...

И ето...

Pa kud reče bilo šta pre potpisa??? Lepo potpišeš i posle ti ne mogu ništa. Za bolje i nisu. Čuj je l planiram porodicu. Jok zakopaću ovde kosti za pelcer :dry:.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Марина Савковић рече

И ето...

Prijava. Ovo je protivzakonito.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Paradoksologija рече

Ma ne možeš se ni boriti protiv toga na fer način. Potpis i živiš svoj život. E ajde da ti plaćaju neke ogromne pare pa i da staviš privatni život na standby, nego prosečan posao sa nekom platicom u sred Srbistana...pa to je smejurija.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Natasa. рече

Pa kud reče bilo šta pre potpisa???

Не знам, то је много другачија ситуација када се тамо нађем. А и ништа не могу да сакријем, све ми се на лицу види. Не умем једноставно, унезверим се кад треба нешто да изокренем, и на крају све кажем како јесте. А и наивно сам мислила да то што планирам породицу неће ништа лоше утицати на добијање посла, јер су стварно показали да им се у мојим папирима све јако свиђа. Не знам, ето... Стала је грудва у грлу, оно трудиш се да не крену сузе пред њима, прекинула сам је у пола извињавања са "у реду, разумем", само да ме пусти да изађем, јер се грло стегло.

пре 21 минута, Paradoksologija рече

Скупа је то процедура. Много новца и много немира. Нека им, терам даље.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Марина Савковић рече

Нека им, терам даље.

Ajd, neka je sa srećom, možda i bolje tako. Sledeći put malo spremnije i lukavije, nisu oni za bolje. Ovaj svijet je tiran tiraninu...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Марина Савковић рече
пре 27 минута, Paradoksologija рече

И ми смо тако. Остали без посла када смо остали трудни. И нисмо се хтјели смарати са тужбом, иако су нас сви "сматрали лудима". Зато данас имамо једног Вукашина и нови посао. Не сумњај да си донијела исправну одлуку. Срећно.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Goku рече

Остали без посла када смо остали трудни.

Za ovo ste stvarno mogli da tužite i to vrlo osnovano. Nije samo do para, već i principa. Treba se stati takvima na put.

Ko zna da li bi Marina išta tu mogla da dokaže, ali ovo je imalo vrlo solidan temelj.

Подели на овим сајтовима

Треба и имало је основа, али тако смо одлучили , најмање нам је још требао такав стрес на почетку друге трудноће након стресне прве. 
Нама је сада супер, а њих ко .... шљиви, колико год да имају мало ће им бити.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Марина Савковић рече

Ma jok, ništa ne košta ako ne planiraš da ih tužiš nego ih samo prijaviš Inspekciji rada... jedino što ako nemaš neke dokaze, teško da će ovi moći da imaju neke posledice ali eto možeš da ih cimaš, a ako ih je još neko prijavio može stvar da postane i ozbiljnija... naravno, to sve pod uslovom da tebe ne mrzi da gubiš vreme dajući izjavu inspekciji i rizikujući da se pročuje ako je u pitanju neko malo tržište.

U najmanju ruku možeš bar ovde da napišeš koja goveda su u pitanju da ih bar mi sankcionišemo nekupovinom kod njih i slično.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Марина Савковић рече

И ето...

Takvo pitanje jeste licno i nepristojno je pitati. I nacin na koji su to uradili je krajnje ruzan.

Sad, govoreci onako u principu, ima i odredjene osnove u tome zasto je to poslodavcu bitno. Recimo da imas firmu. I sad planiras odredjen posao u narednom periodu, i treba ti radnik da obavi taj posao. Sad sta ako zaposlis zenu koja ce cim se zaposli da ode na porodiljsko (bukvalno, znam za primer), onda je firma u problemu, jer sad opet nema radnika i mora da trazi novog, plus ima i teret porodiljskog. Narocito ukoliko je manja firma u pitanju i ima mali profit.

Svakako ima smisla za firmu da podrzi dobru i dokazanu radnicu, i da je zadrzi u radnom odnosu i primi na posao nakon porodiljskog.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...