Jump to content

Бежање на село да би се побегло од суровог капитализма, у коме се само ради

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

Дакле, ко хоће на село нека се не нада лакшем животу и мањем раду. Живот је свуда исти - тежак и напоран, а лакоћа долази у нама када променимо став о том животу на чему ја радим и у чему видим чари хришћанства (донекле стоцизма, али се своди на исто) како се не би свађао са ћалетом и како бих хтењем радио оно што ме не занима или барем да се помирим са морањем (стоици би рекли са судбином :D)

Живот је море...
Подели на овим сајтовима

Ni od koga nisam cula da hoce da pobegne u selo. I znam mnoge koji rado rade i prekovremeno, problem je, kao sto su mnogi vec napisali, tretman od strane poslodavca-robovlasnika.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Често се помиње село као спас од, између осталог, суровог савременог капитализма у коме се ради N сати дневно и нема одмора. Пољопривреда се предлаже као излаз из тог и таквог света. ОК, и сам видим доста предности села у односу на град и волео бих да живим у сеоском окружењу, али у те предности свакако не спада скраћење радног времена. Моји баба и деда, Бог да им душу прости, нису у животу знали ама баш ни за шта друго, осим за рад. Устајали би у пет сати и радили до око седам увече. У осам би већ били у кревету. И тако целог живота. Радили су далеко више него савремени Американци или Јапанци. Зашто је нама данас проблем да много радимо? И ту не мислим само на рад за газду. Кад (младим) пријатељима предложим да започну нешто самостално, један од главних негативних одговора је да ту онда мора много да се ради. Шта се то догодило са нашим народом да, од пчела радилица, постану трутови преко ноћи и да од драгорада постану мрзоради?

Теза је погрешна од старта. Нико не жели на село јер се тамо мање ради. Не знам где си то чуо/прочитао. Предности села су углавном већ поменуте, сам свој газда, бесплатна/јефтина храна, више простора за породицу (јефтинији квадрати), мање криминала итд.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Ja bih najradije otisao u planinu da boravim a da zivim od hajducije ...

Примећује се и по ставу према порезима да би волео да живиш од отимачине...    :)

Подели на овим сајтовима

Значи Србија је мртва?

Чек', ти мис'иш на острво без ПДВ-а? Јел то? Е па нема тога више, то је некад негде и било а данас..."Буди и ти супер херој са острва снова"

Подели на овим сајтовима

више простора за породицу (јефтинији квадрати)

Meni je jedna od prednosti sela manja guzva i cinjenica da nema problema sa parkiranjem npr. I sto mogu sebi napraviti ovo

normal_suho_meso.jpg 

Подели на овим сајтовима

Meni je jedna od prednosti sela manja guzva i cinjenica da nema problema sa parkiranjem npr. I sto mogu sebi napraviti ovo

normal_suho_meso.jpg

Au Mile .... 

Jel ti nemas kera u dvoristu?

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Нема шта да пуца брале, село је већ пукло. Само неко ко благе везе са селом и животом нема може да каже да је храна на селу бесплатна па чак и јевтина.

Имао сам бабу и деду на селу. Најслађи је био парадајз из њихове баште. Не знам тачно колико их је коштао али мислим да није био скуп.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

B_zgH8XXAAAuRZT.png

А код нас: Да посијеш пшеницу мораш купити сјеме опорезовано 17%. Да направиш брашно, мораш купити пшеницу опорезовану 17%. Да направиш хљеб, мораш купити брашно опорезовано 17%. И на крају у продавници купиш хљеб опорезован 17%. А гдје су и опорезоване плате продавцима, млинарима, жетеоцима и сејачима ако радиш све по ПС-у? 

Онда ти дође држава и дадне ти субвенцију од 0,05 фенинга по килограму пшенице и као јефтиније гориво или гнојиво у замјену 1:3... Па радије би куповао векну хљеба од 5 марака у замјену да од овога ништа не постоји! 

И све то многоструко опорезивање на крају почива на плећима оног првог у овом ланцу, а то су сејачи и жетеоци. Зато су нам села пропаст жива, беживотна... једино ко нас селу добро живи су ти који се не баве традиционално сеоским занимањима. Или који су то подигли на виши предузетнички ниво, па раде са бољим и напреднијим машинама. А модеран комбајн кошта 100 000 евра. 

То сам неки дан објашњавао свом рођаку кад смо били "у дрвима". Њихово бивствовање на селу се своди на прељевање из шупљег у празно. Свака година је нови почетак. На почетку се задужујеш а на крају се (пробаваш да) одужујеш. И сила фактора који не зависе од тебе, као што су временске прилике итд.. на крају ти ништа не остане, и будеш задовољан ако си све поравнао на нулу. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...