Jump to content

Бежање на село да би се побегло од суровог капитализма, у коме се само ради

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

Некад је вршидба пшенице почињала за Видовдан па се завршавала тако негде око Госпоине, крајем августа.

Шта је твој став, време је новац? Буди мало опширнији, не мораш у 10 постова да износиш мишљење. Кад кажем бесплатна/јефтина не кажем да не мора да се ради за ту храну већ да нема великог улагања Тако је бар овде у Војводини. Не знам какав је квалитет земље у твом крају, можда је у томе неспоразум.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

А ко воли да ради? :)

Или да преформулишем, ко воли баш пуно да ради? ;)

ja ali ono sto volim.. a voli i Crveni Baron da ga vidis sa kojim uzivnjem pravi olovke morao sm sve klipove da mu lajkujem. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ако бих могао да приметим: а би постојала јака и квалитетна, конкурентна пољопривреда, мора да постоји тражња за пољопривредним производима. Тражња становништва је релативно ограничена, на неки већи извоз не можемо да рачунамо због жестоке конкуренције.

Зато би се могла подстицати прерађивачка индустрија, која ће да генерише тражњу. Дакле, јефтини кредити за кондиторију, кланице, месаре,  пиваре, чипсаре и слично. Ако би се са тим успело, обезбедило би се довољно тражње да неко има интереса да улаже у развој пољопривредне индустрије, јер купити 50 хектара, обрађивати 50 хектара са све механизацијом и слично, је озбиљан посао. Што је најгоре, данас се ослањају углавном на државни откуп, који је све само не поштена размена.

Дакле, прво генерисати тражњу, онда ће остало доћи само по себи.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мој зет је имао хектаре под бресквама и кајсијама.

Од свих хектара под воћем, остала су само 4 с нектаринама за личне и фамилијарне потребе и остатак се прода да се исплати хемија за прскање.

Зашто се то десило?

Због увозничког лобија.

Знате колико је био килограм нектарине летос при откупу?

14 динара.

Можда би село у Србији и оживело кад би се тих пар скотова који држе полуге моћи у својим рукама склонило.

Али другари, то је глобализам на делу.

Јачи сам, има да ти увалим моје хибридне нектарине јер сам  у дилу са твојима у власти којима капнем у џеп, зато што сте тупсони потписали бесцаринску трговину из ЕУ у Србију, а из Србије у ЕУ шипак па му та страна нектарина дође јефтинија него домаћа...

И тако дан за даном....до судњег дана.

Подели на овим сајтовима

Ogromna laz koja se potura da Srbin je lenj,ne voli da radi,nece da radi i slicno. Ogromna laz.

Sustina je u tome da se danas radnik u Srbiji u nekih 95% privatnih preduzeca tretira kao stoka,sto su plate nesrazmerne polovini onog sto radnik da odredjenoj firmi,kolektivu,preduzetniku i sto nazalost radnik nema nikakvu zastitu. Svako moze da te siba i bije,ako se pobunis u svakom pogledu si ti kriv.

Kad bi "sefovi" imali iole postovanja prema radniku,postovali njegov rad,satnicu i pritom iole adekvatnije placali da bi svako sa osmehom na licu radio i ko sto neko rece,radio i prekovremeno i ne znam sta sve ne. Medjutim toga nema.

Evo pojasnicu vam kako je bilo na jednom mom poslu, radno vreme 6 dana nedeljno od 8 do 15h,medjutim to je na papiru u praksi na poslu moras da budes u 7:30 na poslu,a da izadjes u 15:01 nema teorije u suprotnom ako se drzis toga ti si za mesec dana bivsi radnik.  Nepostovanje,tretiranje naroda kao stoke u smislu toga da ce ti pretovariti milion poslova na pleca koje realno ne mozes zavrsiti iako taj posao podelis sa jos 3 osobe a pritom si neadekvatno placen,mizerno. I pritom svaki tvoj znak ? nosi sa sobom "toliko ih je nezaposlenih koji bi ubili za taj posao" i tu je ceo zakon.

Dakle da Srbin nece,ne voli ili ne zeli da radi to govore samo ili neznalice ili ono koji su zlonamerni,treceg nema.

Sto se tice preduzetnickog duha,ostvarivanje sopstvenog biznisa to je san vecine ljudi u Srbiji iako se tu i vise radi ali opet niko te ne bicuje pozadi. Medjutim ono opet sto neko ne kapira da za pokretanje sopstvenog biznisa ti u startu trebaju velike pare za vecinu Srbalja,a onda i da radis na crno,da ne kazem ilegalno jer ako radis legalno ti neces od placanja dazbina i svih poreza,ovog onog da ostvaris nikakav prihod i katanac ti je vec kroz blizak period rada,sa naravno bankovnim minusom.

Srbi hoce da rade i Srbi su vredan narod.

Sto se sela tice niko ne kaze da je to lak zivot,ja sam odrastao fakticki svaki raspust provodio na selu. U 5 ustajanje pa u maline a u 5 sati bude vec nekih prijatnih 35 stepeni,pa onda iz onih redova samo sunce vidis,pa kad oberes u 11,12 na dorucak pa u njivu kad prodje rosa da kupis seno,a u njivu kad udjes ne vidis kraj i delujeti nemoguce da ces skupiti toliku kolicinu sena,pa onda oko 17h zavrsis,vratis se peske mrtav kuci,pomahnitao jer ti je sunce sprzilo mozak i tako jovo nanovo. 

Naravno da je to tezak zivot,medjutim ljudi tu vide izlaz jer opet zive od svog rada,nemaju Atilu bica Bozijeg iza ledja,imaju onoliko koliko su uradili,ne jase te drzava sa visokim nametima i pritom zavisis jedino od sebe.

Medjutim,koliko god voleo selo i koliko god sam provodio meseci i godina na tom istom selu ipak mislim da kao dete koje je ipak rodjeno u Beogradu ne bi mogao da se opredelim za takav zivot (pritom ne mislim na rad nego na sve ostalo sto prati zivot na selu) .

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

@MiroslavJ

Апсолутно се слажемо да се на селу не може напредовати и да је тешко. Писао сам у истој оној теми да политичари треба да више размишљају о селу а у другој теми о увозничком лобију и вештачком држању евра на нереалом нивоу који њима највише користи. Кредити у банкама су прескупи, царине су прениске, много ствари је погрешно. Ми овде служимо само као маса муштерија за западне производе, немамо перспективу развоја.

Хтео сам само да наведем шта би неког могло да привуче селу, не да тврдим је тамо супер.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Ако бих могао да приметим: а би постојала јака и квалитетна, конкурентна пољопривреда, мора да постоји тражња за пољопривредним производима. Тражња становништва је релативно ограничена, на неки већи извоз не можемо да рачунамо због жестоке конкуренције.

Зато би се могла подстицати прерађивачка индустрија, која ће да генерише тражњу. Дакле, јефтини кредити за кондиторију, кланице, месаре,  пиваре, чипсаре и слично. Ако би се са тим успело, обезбедило би се довољно тражње да неко има интереса да улаже у развој пољопривредне индустрије, јер купити 50 хектара, обрађивати 50 хектара са све механизацијом и слично, је озбиљан посао. Што је најгоре, данас се ослањају углавном на државни откуп, који је све само не поштена размена.

Дакле, прво генерисати тражњу, онда ће остало доћи само по себи.

Traznja ti direktno zavisi od cene. Da bi nasali kupce moramo imati nisku cenu. A kazi ti meni kako ja u Srbiji da imaam nsiku cenu mog poljoprivrednog proizvodaa kada me benzin kosta 100 dinara vise, kad zaradjujem manje, kad nemam pra da platim agronoma, kada nemam za kvalitetna djubriva, kada me seme kosta skupo itd itd...

kako ja da konkurisem svabi?

Drugo.. kako ocekujes da SRbi imaaju vecu traznju unutar SRbije kda imas 700 000 mladih bez posla, niske plate, visoke poreze, visoke regualcije i privredu koja poprilicno stagnira.

Srbija treba da pokrene kompletnu privredu, te prie o kreditima za selo nee nista d donesu, to su bajke za maalu decu.

Nemackoj se uspori privreda iako je 100 puta liberalnija od nase svaki put kada donese neku novu meru.... a pazi u Srbiji resenje ce da bude u stimulisanju... konstatno furas jednu te istu pricu koja nigde ne radi.

Nemacka i dan danas stimulise poljoprivrednu proizvodnju.. amerika svoju celicnu industriju... a znas zasto? Zato sto stimulisanje ne radi.... Radi samo na kratkom roku, da pogura stvari posle toga, stimulacije treba ukinuti.

Подели на овим сајтовима

Мој зет је имао хектаре под бресквама и кајсијама.

Од свих хектара под воћем, остала су само 4 с нектаринама за личне и фамилијарне потребе и остатак се прода да се исплати хемија за прскање.

Зашто се то десило?

Због увозничког лобија.

Знате колико је био килограм нектарине летос при откупу?

14 динара.

Можда би село у Србији и оживело кад би се тих пар скотова који држе полуге моћи у својим рукама склонило.

Али другари, то је глобализам на делу.

Јачи сам, има да ти увалим моје хибридне нектарине јер сам  у дилу са твојима у власти којима капнем у џеп, зато што сте тупсони потписали бесцаринску трговину из ЕУ у Србију, а из Србије у ЕУ шипак па му та страна нектарина дође јефтинија него домаћа...

И тако дан за даном....до судњег дана.

Mani se da ponavljas kao pokvarena ploca neki uvoznicki lobi.

Nema tu nikakvog lobija, jednostavno je proizvodnja u Srbiji previse skupa, proizvodnja vani je jeftinija, jer imaju maanje namete i regulacije.

Ja pravim ajvar, i kupiovao sam papiruku od Srba  70-80 dinara po kilogramu, a od Makedonaca 25 centi... nije to nikakv lobi...

Nema veze sa globalizmom, vec sa time sto srbija nije liberalna zemlja....

Umesto sto gubis vreme citajuci istoriju o ustaskim zlocinima bolje se uputi u ekonomiju... da vidis sta je sta na delu..

A globalizm na delu je to sto imas internet i kompjuter i sto pijes kafu iz brazila.

Ti treba da budes srecna sto uvoze po 14 dinara... jer bi onda placala srpsku proizvodnju 30 dinara.. ono sto uvozimo za 14..

Sto bi samo smanjilo kupovnu moc ostatka SRbije i ne bi znaacajno ozivela selo... mozda malo nesto... ali bi opala prodajaa nektarina svima pa i Srpskim seljacima..

Подели на овим сајтовима

Sto se tice preduzetnickog duha,ostvarivanje sopstvenog biznisa to je san vecine ljudi u Srbiji iako se tu i vise radi ali opet niko te ne bicuje pozadi. Medjutim ono opet sto neko ne kapira da za pokretanje sopstvenog biznisa ti u startu trebaju velike pare za vecinu Srbalja,a onda i da radis na crno,da ne kazem ilegalno jer ako radis legalno ti neces od placanja dazbina i svih poreza,ovog onog da ostvaris nikakav prihod i katanac ti je vec kroz blizak period rada,sa naravno bankovnim minusom.

Gresis. Ne trebaju ti velike pare nego je veliki rizik. Evo ti ovaj ajvar sto sam ja pokrenuo znash koliko sam ulozio? 1500-2000 evra odokativno nesto malo izmedju. Ti ces vise od toga potrositi na auto. Uopste nisu u pitanju pare nego herc.

Znash li koliko saam zaradio? Skoro nista, na nuli sam.

I jednostavno se ljudima ne isplati da pokrecu biznise jer je isplativost mizerna. Pa se ni ne odlucuju na taj korak.

Подели на овим сајтовима

@MiroslavJ

Апсолутно се слажемо да се на селу не може напредовати и да је тешко. Писао сам у истој оној теми да политичари треба да више размишљају о селу а у другој теми о увозничком лобију и вештачком држању евра на нереалом нивоу који њима највише користи. Кредити у банкама су прескупи, царине су прениске, много ствари је погрешно. Ми овде служимо само као маса муштерија за западне производе, немамо перспективу развоја.

Хтео сам само да наведем шта би неког могло да привуче селу, не да тврдим је тамо супер.

Ja ne znam kako ne kapira.. kaada bi SRbija podigla carine.. covek koji prima platu 20 000 dinara, i kupuje recimo 10 kilaa povrca meseno... na koje potrosi 2 000 dinra od tih 20... bi samo krenuo da kupuje 5 kila povrca mesecno i trosi 1000 dinara...jer bi to povrce bilo duplo skuplje.

Automatski bi se manje uvozilo, automatski bi se budzet manje punio, automaatski bi pao prihod iz pdv-a za prodaju povrca, automatski bi ljudi losije ziveli (jer bi imaali manju kupovnu moc) a selo nista ne bi dobilo.. mozd neki dinar vise... i to je to... mozda bi se jos izbezobraznili pa bi digli cene i iznad ovih sada.

Подели на овим сајтовима

Овако изгледа мој "прљави капиталистички град" лети

Да вам је један Вучић па да на тој води никне град, а не овако све празно, бедно...

Подели на овим сајтовима

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On zbog ovoga ide na selo a ne da ore i kopa :D

Najvažnija mi je sreća moje dece, a i za nas odrasle može da se organizuje pravo uživanje. Oko kuće ima mesta za roštiljanje, neki kotlić ili sač, a ja volim da kuvam. Uz to sam i ribolovac, a Dunav mi je blizu - zaključuje glumac.

I naravno da ce ovo biti vikend varijanta.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...