Jump to content

Бежање на село да би се побегло од суровог капитализма, у коме се само ради

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

Evo, čovek lepo objasnio svu neličnostnost i neontologičnost kapitalizma trulog Zapada:

Има један што је то урадио много пре Господе:

https://www.youtube.com/watch?v=agl4MgTH6fw

Ал у међувремену помислио да постане капиталиста под старе дане, па сад клинцима скида качења његових дела са јутјуба па мош да му нађеш само дрљаве обраде. Што је такође лекција о капитализму, и о томе како исти квари људе и квалитет свега.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Gresis. Ne trebaju ti velike pare nego je veliki rizik. Evo ti ovaj ajvar sto sam ja pokrenuo znash koliko sam ulozio? 1500-2000 evra odokativno nesto malo izmedju. Ti ces vise od toga potrositi na auto. Uopste nisu u pitanju pare nego herc.

Znash li koliko saam zaradio? Skoro nista, na nuli sam.

I jednostavno se ljudima ne isplati da pokrecu biznise jer je isplativost mizerna. Pa se ni ne odlucuju na taj korak.

Pa ne,nisi shvatio. Prvo i tih 1500 eura su ogromne pare za 90 posto Srbije,tako je jednostavno.

Ali ono sto htedoh reci...ok ti si ulozio te pare (koje nisu male) ali da li si ajvar proizvodio da tako kazem "legalno" placajuci prvo tehnologa,onda placajuci sertifikat,da li si slao u laboratoriju proizvod,da li si registrovao delatnost... da to sve uradis ne bi bio na nuli,nego u minusu.

O tome ja pricam i o tome se radi dakle prvo ti treba znacajan iznos para cak ni tih 1500 eura nisu male pare ali ako uzmemo da je to sto ste vi odabrali da radite mozda i najeftinije od svih poslova i ulaganja s'obzirom da je za to potrebno jedna masina i povrce koje mozda i sami uzgajate,dok sa druge neke poslove ipak trebaju jos dosta stvarcica,a druga poenta je da pokrenes svoj biznis i radis legalno,sto da ne proizvodis ajvar i prodajes u npr maksiju? e za to ti trebaju jos znacajnija sredstva,pa onda iznosi i iznosi za potplacivanje itd.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Често се помиње село као спас од, између осталог, суровог савременог капитализма у коме се ради N сати дневно и нема одмора. Пољопривреда се предлаже као излаз из тог и таквог света. ОК, и сам видим доста предности села у односу на град и волео бих да живим у сеоском окружењу, али у те предности свакако не спада скраћење радног времена. Моји баба и деда, Бог да им душу прости, нису у животу знали ама баш ни за шта друго, осим за рад. Устајали би у пет сати и радили до око седам увече. У осам би већ били у кревету. И тако целог живота. Радили су далеко више него савремени Американци или Јапанци. Зашто је нама данас проблем да много радимо? И ту не мислим само на рад за газду. Кад (младим) пријатељима предложим да започну нешто самостално, један од главних негативних одговора је да ту онда мора много да се ради. Шта се то догодило са нашим народом да, од пчела радилица, постану трутови преко ноћи и да од драгорада постану мрзоради?

Није таквих идеја било само код нас. Шта више такве ствари су истицали хипици шездесетих година, па су бежали на село, стварали аграрне комуне и заједнице, неки чак одлазили и у Индију. Већина њих је била из породица средње класе и то им је више био неки антисистемски став и бунт против свакодневнице, него истинска потреба за животом на селу. Истина мали број тих људи (хипика) је ипак остао да живи тим аграрним  животом и у складу са природом. Али то је мали број. Већина се вратила раду у капитализму и постали су јапији. Многи врло успешни. То је, дакле, романтичарски став.

Нама село  практично одумире, тако да мислим да код нас нико не бежи на село да би се одморио од рада, већ напротив, у градове  се и долази да би се лакше живело, а мање радило.

Подели на овим сајтовима

Evo romantike u praksi (pise grad ali se bave poljoprivredom)

Na jugu Španije, zemlje potresene krizom, postoji jedan grad u kom je stopa nezaposlenosti nula, svi meštani rade, uglavnom na plantažama i farmama, a svako od njih primaju istu mesečnu platu od 1.200 evra.
Grad u kom svi rade, plata 1.200 evra
Marinaleda, mali andaluzijski grad na jugu Španije, poznat je kao "demokratska utopija". Okružen plantažama maslina i pšeničnim poljima, ovaj gradić se već godinama uspešno odupire kapitalizmu i zarađuje od poljoprivrede.

Od početka finansijske krize 2008, ovo mesto je postalo jedno od retkih u Španiji u kojima je životni standard skočio. Najzaslužniji za to je gradonačelnik Juan Manuel Sánchez Gordillo, koji nadimak “Španski Robin Hood” nije dobio slučajno.

On je u avgustu prošle godine organizovao niz krađa u španskim supermarketima, u znak protesta protiv kapitalizma.

Osnovne namirnice poput pirinča i ulja ubačene su u kolica i iznete iz prodavnica, a zatim podeljene siromašnima, dok su kasiri bespomoćno posmatrali scenu.

U intervjuu nakon ovog događaja, Gordillo, koji je na čelu Marinalede od 1979. godine, rekao je da to nije bila krađa već "nenasilni akt neposlušnosti".

Postoje porodice koje ne mogu da priušte hranu. U 21. veku to je sramota. Hrana je osnovno pravo, a ne nešto o čemu treba spekulisati, izjavio je on.

Svako ko želi da sagradi kuću u pomenutom gradu, može to da učini potpuno besplatno. Neophodan materijal i radnike obezbeđuje gradska skupština, a porodice su u obavezi da plaćaju svega 15 evra mesečno do kraja života, uz dogovor da kuća ne može biti prodata radi lične dobiti.

Dok nezaposlenost u Andaluziji iznosi 37 odsto, u Marinaledi je ona jednaka nuli. Svih 2.700 ljudi radi, uglavnom na plantažama i farmama, a svi radnici su plaćeni jednako, i to po 1.200 evra mesečno.

Moramo da razmislimo o sopstvenim vrednostima, potrošačkom društvu i važnosti koju pridajemo novcu. Marinaleda je samo mali primer i voleli bismo da se naše iskustvo proširi na ostatak sveta, kaže Gordillo.
Подели на овим сајтовима

Srbi hoce da rade i Srbi su vredan narod.

JAKA VOLJA Nakon očeve smrti devojčica sama brine o ogromnom imanju

Jovana Radenković iz Lađevaca kod Kraljeva, daleko je od života koji imaju njeni vršnjaci. Kada je ostala bez oca, Jovana je kao najstarija morala da preuzme veliki posao, jer majka mora da brine i o maloj deci.

583281_kraljevo-foto-poslao-nenad-bozovi
Jovana Radenković

Radenkovići imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mleka. Poslove u štali Jovana mora da završi najkasnije do šest sati da bi se na vreme spremila za školu i stigla na autobus.

583279_kraljevo-foto-poslao-nenad-bozovi
Ustaje u cik zore da bi završila sve poslove pre škole

Ova učenica 8. razreda morala je neke važne odluke u životu da donese mnogo ranije nego ostali. Jedna od njih je bila da podrži majku u njenoj nameri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku, nakon što joj je otac Novica tragično nastradao, kada se u novembru prevrnuo sa traktorom.

583280_kraljevo-foto-poslao-nenad-bozovi
Kaže da joj ništa ne pada teško

- Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su hteli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće taj sve i može - kaže Jovana.

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne. Jovana je danas na sebe je preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme.

To je značilo i da će Jovana i njene sestre morati mnogo više da pomažu u kući i na imanju. Imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mleka. Tri štale svakog jutra moraju da počiste i pobrinu se za stoku.

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/540830/JAKA-VOLJA-Nakon-oceve-smrti-devojcica-sama-brine-o-ogromnom-imanju

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Mani se da ponavljas kao pokvarena ploca neki uvoznicki lobi.

Nema tu nikakvog lobija, jednostavno je proizvodnja u Srbiji previse skupa, proizvodnja vani je jeftinija, jer imaju maanje namete i regulacije.

Ja pravim ajvar, i kupiovao sam papiruku od Srba  70-80 dinara po kilogramu, a od Makedonaca 25 centi... nije to nikakv lobi...

Nema veze sa globalizmom, vec sa time sto srbija nije liberalna zemlja....

Umesto sto gubis vreme citajuci istoriju o ustaskim zlocinima bolje se uputi u ekonomiju... da vidis sta je sta na delu..

A globalizm na delu je to sto imas internet i kompjuter i sto pijes kafu iz brazila.

Ti treba da budes srecna sto uvoze po 14 dinara... jer bi onda placala srpsku proizvodnju 30 dinara.. ono sto uvozimo za 14..

Sto bi samo smanjilo kupovnu moc ostatka SRbije i ne bi znaacajno ozivela selo... mozda malo nesto... ali bi opala prodajaa nektarina svima pa i Srpskim seljacima..

Наравно да је скупа производња у Србији кад је држава тј. њене бирокртае све узела у своје руке и уместо да су све силне кредите које су подигли у наше име уложили у привреду и подизање њене конкурентности, они су распоредили по сопственим џеповима.

А субвенције деле Миодрагу Костићу и сличнима.

Глобализација је, најпростије речено, у овом економском и привредном смислу потпуни монопол мањине над ооогромном већином људи на планети.

То се дешава нашим произвођачима у покушају.

Костић, Беко, Хамовић и још пар њих који су као успешни (а успешни су јер им је то неко јак дозволио) су само капои и оног тренутка кад неко споља буде дао миг да све што су ''стекли'' предају неком другом у руке (за много мале паре), то ће и урадити.

На примеру Мишковића, кога бране европски адвокати (ЕУ, да не буде забуне!) се све то сада кристално види.

Дакле, то је глобализација донела. ;)

Подели на овим сајтовима

Велика предност села је што си сам свој газда , сам одређујеш шта ћеш и колико да радиш и нема никог да те малтретира по било каком основу.

Коме ни то не ваља , може да се одметне у хајдуке и да живи од шумских плодова , ту се најмање ради. :D

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Глобализација је, најпростије речено, у овом економском и привредном смислу потпуни монопол мањине над ооогромном већином људи на планети.

Pocnes dobro i onda ga pokvaris...

Globalizacija ti je super. Zbog nje ti danas imas proizvode koje su napravili ljudi sirom sveta, npr. taj kompjuter, pa internet, web server, software itd. To je dobra stvar i nije nikakav monopol.

Miskovica i kompaniju nije donela globlizacija, nego upravo suprotno - izolacija.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ali ono sto htedoh reci...ok ti si ulozio te pare (koje nisu male) ali da li si ajvar proizvodio da tako kazem "legalno" placajuci prvo tehnologa,onda placajuci sertifikat,da li si slao u laboratoriju proizvod,da li si registrovao delatnost... da to sve uradis ne bi bio na nuli,nego u minusu.

Наравно да није и само тако може да оствари профит овде.

Подржавам Млаћка сасвим у тој активности! :D

Подели на овим сајтовима

Велика предност села је што си сам свој газда , сам одређујеш шта ћеш и колико да радиш и нема никог да те малтретира по било каком основу.

Pa kako to, moras da proizvedes i prodas da bi mogao da kupis nesto drugo sto ne mozes da proizvedes. Onda nije bas tako da radis koliko hoces.

Подели на овим сајтовима

Pocnes dobro i onda ga pokvaris...

Globalizacija ti je super. Zbog nje ti danas imas proizvode koje su napravili ljudi sirom sveta, npr. taj kompjuter, pa internet, web server, software itd. To je dobra stvar i nije nikakav monopol.

Miskovica i kompaniju nije donela globlizacija, nego upravo suprotno - izolacija.

Мислим да не грешим.

Имаш компјутере и огромне мултинационалне компаније којима нико не може да парира. Где је ту конкуренција?

Имаш призвођаће хране распрострте на три континента којима нико не може да парира. Где је ту конкуренција?

Па и интернет и софтвери су део тог ланца неконкурентности. ;)

Уништавање националних држава је уништило и конкуренцију. А то је управо донела глобализација.

Узгред, како је то Србија изолована кад је у њој све увозно?

Зашто је тако и у Мађарској, Бугарској, БиХ, Македонији, Грчкој, Хрватској............?

Хрватима је скоро наметнут закон да Хр држава није власник слободних вода и шума.

Хелоу? О чему се ту ради?

Затворености?

Не, ради се о пукој сили и онемогућавању било коме да ради изван система који креира данас једна стравична мањина на планети.

Полако Гризли, стиже криза и на континент на ком си ти. Неће сутра или прекосутра али за 3-4 године...можда ме се и сетиш.

Подели на овим сајтовима

Имаш компјутере и огромне мултинационалне компаније којима нико не може да парира. Где је ту конкуренција? Имаш призвођаће хране распрострте на три континента којима нико не може да парира. Где је ту конкуренција?

Konkurencija u tim oblastima je ogromna.

Уништавање националних држава је уништило и конкуренцију. А то је управо донела глобализација.

Nacionalne drzave su prevazidjene. Danas se za nekoliko sati stigne iz Pariza do New Yorka. Ljudi vise nisu vezani za jedno mesto citav zivot, vec mogu da zive gde god zele, komuniciraju i saradjuju sa ljudima iz celog sveta itd. Sto onda omogucava puno vecu konkurenciju nego ranije, ne manju.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa kako to, moras da proizvedes i prodas da bi mogao da kupis nesto drugo sto ne mozes da proizvedes. Onda nije bas tako da radis koliko hoces.

Сам све организујеш и радиш онолико колико сматраш да је потребно .Сам си свој газда то је највећа предност .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Сам све организујеш и радиш онолико колико сматраш да је потребно .Сам си свој газда то је највећа предност .

Pa to mozes i u gradu ako se potrudis.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

pa onda iznosi i iznosi za potplacivanje itd.

То је најгоре. Што поред две бирократије које имамо, заосталу комунистичку и неразумну ЕУ, човек мора да се млати са подмићивањем разних инспектора, да „сарађује“ са локалним партијским кадровима итд. Иначе, посао пропада.

Ове глупости може да избегне само неко коме је рад везан искључиво за интернет.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...