Jump to content

Да ли је покајани разбојник на крсту свет?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

пре 3 часа, todor рече

То што једног није мука натерала на покајање, не значи да овог другог није.

Gledam , sad, ove stihove u vezi pokajanog razbojnika, i recimo, meni deluje, da postoji drugi uzrok koji je doveo do pokajanja jednog razbojnika. ( Luk. 23, 35 - 43 ,  Matej.  27, 38 - 44 )

Sad, ovako ide prica,.... kada su razapeli Hrista i dva razbojnika pored njega, obicni ljudi, prvosvestenici sa knjizevnicima i svestenicima, vojnici ....svi oni zajedno ismevajuci i rugajuci se,  govorili su Hristu razapetom na krstu,.... ako si stvarno sin Boziji , car Izrailjev, Hristos izabranik Boziji, ....drugima si pomogao, pomogni sada samom sebi , sidji sa krsta,.....

I, onda, dalje se kaze u stihovima,....А исто тако га вређаху и разбојници распети с њим..... Odakle je razbojnik znao i razumeo  da bas tako ( bas tim recima  ) vredja Hrista kada konkretno kaze,....А један од обешених злочинаца хулио је на њега говорећи: зар ниси ти Христос? Спаси самога себе и нас.....

Prvo su razni prolaznici ( a пролазници су га грдили машући својим главама ) vredjali, potom su se pridruzili  razni svestenici i sami vojnici  ......i na kraju i sami razbojnici su se obratili Hristu ( svaki na svoj nacin )

Da, nisu bili svi ovi ( gore nabrojani ) koji su recima ismevali i hulili na Hrista, da li bi ova dva razbojnika imali neki razlog da se bas tako ( slicno kao i gore nabrojani ) obrate samom Hristu ? Mozda, bi i mogli, recimo , ako bi ostao da stoji, napisan natpis nad glavom Hristovom sa recima, na grckom, latinskom i jevrejskom jeziku ... Ово је цар јудејски....

Ali, ako ne bi postojao i sam natpis ? Pa, zar nije ocekivano, da bi razbojnici umrli u svojim mukama.

Tako da, ipak, deluje, da nije muka naterala ove razbojnike na ( bas takvo ) obracanje Hristu, nego, ceo dogadjaj je jedna povezana i smisaona i skladna celina u koju se uklapa i prica o dva razbojnika.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 16.11.2014. at 17:30, Жељко рече

етиопске Хришћане православце.

Етиопски хришћани нису православни.

http://www.ethiopianorthodox.org/english/dogma/monodyo.html

Ови пак тамо у африке, део њих су наше конфесије што ће рећи исте смо вере.

Ни једно ни друго.

Ближи су нам римокатолици па и највећи део протестаната када је доктрина у питању.

Па ипак када би покушао њима да наметнеш своје моралне вредности то би била агресија на њихову културу и слободу.

Својевремено су тако и шпански конквистадори прекинули неке врло интересантне праксе код Астека. Шта мислиш на чијој сам страни ?

Наметање моралне норме да се не жртвују људи чудовиштима попут Молоха или Кецакоатла није никаква агресија...

Дакле морал није исто што и вера и спасење.

Зависи. Реч "морал" потиче од латинске речи "mos, moris" која у основи значи "обичај" и у том смислу нису сваки обичаји спасоносни. Али неки јесу (са хришћанског становишта) нужан услов за спасење. Рецимо забрањени су убиство, врачање, прељуба, канибализам...ко се не покаје за те ствари и не послуша те Божје забране, које су нам изнете у облику моралних заповести, нема да се спасе...

Реч "морал" није добро дефинисана, што неке савремене теолошке струје баш користе...

Тако да оно што ми сматрамо моралним и нормалним није ништа друго до неко наше људско умовање.

У најмању руку само делимично. Иначе би и забрана убиства (сем оног у нужној самоодбрани и рату) било само неко наше људско умовање...

А шта Бог има са свим тим?

Има много.

Са женама се опходио као са мушкарцима потпуно равноправно

Са женама се опходио као са људским бићима и женама...нежно, пажљиво, благо...није био Роза Луксембург...

радио у суботњи дан

Дал баш сваки, или само онда када је тај његов рад био неопходан да задовољи потребе људи које су се указале баш у суботу?

није постио

Јесте постио...у Јеванђељима се помиње најмање један његов пост, што не значи да није постио и више од тог једног.

дружио се са грешницима,

Ја не знам где је Закон који је Мојсије добио изричито забранио дружење са грешницима у изричитом смислу и најширем опсегу? Иначе, ти грешници с којима се он дружио су махом престајали то да буду...

с којима се учени теолози нису дружили чак ако би се десило да их случајно додирну морали су ићи на ритуално купање

Фарисеји нису нужно били учени теолози. Много су ученији били садукеји, а ови потоњи су се дружили чак и са паганима, ако се не варам.

Добар човек је друга прича и не мора баш да иде у спрези са морал.

"Добар човек" као ни "морал" нису добро дефинисани појмови...

Ја сам барем од 100 људи чуо да кажу за себе да су добри људи

И ја од многих да су добри је..ачи.

А по разним инстиуцијама има и много Наполеона, Исуса, ванземаљаца и тако даље...

А да нису добри, можда би ишли у Цркву и примили благодат која је потребна за спасење.

А благодат нема да примиш трајно без поштовања неких етичких начела (не свих датих, поготову не свих могућих).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Својевремено су тако и шпански конквистадори прекинули неке врло интересантне праксе код Астека. Шта мислиш на чијој сам страни (иако нешто не миришем римокатолике, а ни пљачкаше...)?

Наметање моралне норме да се не жртвују људи чудовиштима попут Молоха или Кецакоатла није никаква агресија...

E, Ivane, moram da isprican jednu sarkasticnu pricicu ( vec sam je negde postavio, ali, moram opet, ovo tvoje mi je dalo slagvort :D )

....tamo negde u Africi ( pocetkom 20.veka ) bilo' neko pleme koje je zivelo u nepreglednim sumama Afrike i koje je volelo, onako,   bili su kanibil. I, tako, nekom prilikom neki protestanti u svoj hriscanskoj misiji  leteli avionom,... i,boom, tras, pokvari se nesto i sta da rade, brze bolje, nekako se spuste u sume bas u blizini ovog plemena,...i, dok  se ne opasuljise, opkoli ih ono pleme , nemaju nikud da pobegnu, situacija teska, vide oni, gotovo je, ce zavrse  ....i, oni, ono, nemajuci izbora, ajde, pocese da kukaju, zapevaju,....pocese da se mole Bogu, ....i, tako nekako, polako , stupise oni u pricu sa domorocima i malo po malo, sprijatelje se i oni se zainteresuju za veru i na kraju, cudo, postanu hriscani,...

I, sta, ....pa, naravucenije,....da li bi voleo da naletis na 'gladno' pleme kanibala,...ili, na pleme hriscana,...pa, makar i verovali u protestanstkog Hrista,..... ( :cheesy3: ).....  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Ivan Marković рече

Ни једно ни друго.

Ближи су нам римокатолици па и највећи део протестаната када је доктрина у питању.

Ako mislis na dohalkidonce i ostale slicne - ne, nisi u pravu, jesu nam oni najblizi.

A ovo za Protestante - nemoj molim te, jer od subotara smo beskrajno daleko.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Својевремено су тако и шпански конквистадори прекинули неке врло интересантне праксе код Астека. Шта мислиш на чијој сам страни ?

Занимљиво питање, ово везано за вађење срцâ код Астека. Наиме, изгледа да је то био, између осталог, изговор Шпанцима да оправдају своје насиље и пљачкања. Астеци су готово истребљени у 16. веку, као и њихова књижевност, односно колективно сећање на културу.

У астечкој религији је давање свог срца боговима и Сунцу осигуравало достојан живот на оном свету, где би онај којег је срце постајао божански, а избегао би вечну таму у подземном свету, што је најгора судбина. Додуше, не знам колико су радо оне десетине хиљада, како извори сведоче, остајале без срцâ.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Тихон рече

Додуше, не знам колико су радо оне десетине хиљада, како извори сведоче, остајале без срцâ

Juu, brate, pa, ako znaju, da ce na taj nacin imati dostojan zivot na onom svetu ili da bi izbegli vecnu tamu u podzemnom sveta i gorku sudbinu, ....pa, nekako bi istrpeli,....  Just_Cuz_19 ...jos, kad ti tvoj rod ceprka po bedrima, .... divota,( :blush: )

Da se uozbiljim, nema opravdanja za takav kult, pa, makar ti Asteci bili najplemenitiji i najbolji ljudi na svetu

Подели на овим сајтовима

Па, прика @Bokisd, у томе "ја најбоље знам шта је добро за тебе" нису Астеци били једини: да ли су, на пример, све камиказе баш биле убеђене камиказе? Веле да их је било преко 40 тисућа.

Али, ово је сад већ светлосним годинама далеко од покајаног разбојника.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Тихон рече

Па, прика @Bokisd, у томе "ја најбоље знам шта је добро за тебе" нису Астеци били једини: да ли су, на пример, све камиказе баш биле убеђене камиказе? Веле да их било је преко 40 тисућа.

Али, ово је сад већ светлосним годинама далеко од покајаног разбојника.

Okey.

( ajd, udaljili smo se od teme ) Ali, samo, jedno, onda, te jadne zrtve, koje nisu znale da im ovi drugi, njihovi svestenici cine dobro,....sta su, onda , oni, roboti,....spasenje se tek tako daje, na lepe oci,... :stadaradim:

Pusti, nemoj da pravdas pogrom Asteka pricom o nekom samo - ispravnom kultu , gde oni znaju,....sta je najlbolje za njih same,...( tako, recimo , i razbojnik moze da veruje da je to najbolje za njega )

Jer, razmisli, iako nisu bili ubedjene kamikaze, bar, su znali, idem napred u pobedu, neprijatelj je ispred mene, napao je moju otadjbinu,....ili, tako nekako,...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Pusti, nemoj da pravdas pogrom Asteka pricom o nekom samo - ispravnom kultu , gde oni znaju,....sta je najlbolje za njih same

Чекај сад: да не правдам то што су их Шпанци бацили у небиће, или пак што су се они бавили наопаком хирургијом? 

'Ајд'поново: то што су лишавали људе живота на тај начин имало је подлогу у веровању да би без жртве и држава и људи пропали. Можда је то било морално у њиховом свету, у нашем свакако није.

Не верујем да су Астеци чули за Кајафу, али су се понашали као да јесу: "боље да један човек умре за народ, а не да сав народ пропадне."

Подели на овим сајтовима

Mislim da je poenta cele price u pokajanju. Tom osecaju da si nesto pogresio i da se iskreno iz duse kajes.

Nege sam  citao, da : onima koji ma se mnogo da njima se mnogo i trazi. 

U principu ko zna Bozije zakone, on bi trebalo vise da ih postuje jer ce vise da mu se trazi na strasnom sudu. Oni koji ne znaju za Bozije zakone, njima ce se manje traziti. Tako je valjda i bilo sa razbojnikom, on j na krstu upoznao veru i pokajao se.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Тихон рече

Чекај сад: да не правдам то што су их Шпанци бацили у небиће, или пак што су се они бавили наопаком хирургијом? 

'Ајд'поново: то што су лишавали људе живота на тај начин имало је подлогу у веровању да би без жртве и држава и људи пропали. Можда је то било морално у њиховом свету, у нашем свакако није.

Не верујем да су Астеци чули за Кајафу, али су се понашали као да јесу: "боље да један човек умре за народ, а не да сав народ пропадне."

Naravno, naopaka hirururgija. ( na to sam mislio )

Sad, ostaje da vidimo, da li je ta' hirurgija odgovarajuca.

Da ne sirim temu,,.... sigurno je nije  bilo vremena kada su Asteci nisu dobijali bas sve  bitke i ratove, cak i da zrtvuju stotine ljudi ( :blush: ),....i, sta, umrese ljudi zabadava ( kao sto pricaju nase bake )

Zar nije bolje, zrtvovati , pa, neku zivotinju, plodove prirode ili bilo sta, ( tom nekom bogu ), i, ako pobedis, super, ako propadnes, ...nikom nista,.....propao si, pobedio je jaci od tebe,...

Pa,znas i sam,  pravi bogopostovaoci  istinskog Boga, stari Izrailj, je i gubio ratove, ali, i zadobijao velicanstvene pobede nad mnogostruko jacim neprijateljima. Znamo kakve su bile njihove zrtve paljenice, i onda, i kada gube i kada dobijaju,ne zavisi od zrtava bilo kojih prinetih , nego od namera i dobre volje.

Razumes brate. :945729:  ( ne moze to Astecko da bude moralno, po bilo kojoj filosofiji ili veri ili religiji , ....makar oni bili i najbolji ljudi na svetu )

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

Razumes brate. :945729:  ( ne moze to Astecko da bude moralno, po bilo kojoj filosofiji ili veri ili religiji , ....makar oni bili i najbolji ljudi na svetu )

Анахронизам је методолошка грешка у историографији.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Тихон рече

Анахронизам је методолошка грешка у историографији.

Pa, ako dobro razumem, nije anahronizam, jer, nisu bili nepobedivi. ( i onda ostaje ono od gore )

Valjda, ono,...  i onda, i kada gube i kada dobijaju,ne zavisi od zrtava bilo kojih prinetih ...vazi za sva vremena.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Gledam , sad, ove stihove u vezi pokajanog razbojnika, i recimo, meni deluje, da postoji drugi uzrok koji je doveo do pokajanja jednog razbojnika. ( Luk. 23, 35 - 43 ,  Matej.  27, 38 - 44 )

Sad, ovako ide prica,.... kada su razapeli Hrista i dva razbojnika pored njega, obicni ljudi, prvosvestenici sa knjizevnicima i svestenicima, vojnici ....svi oni zajedno ismevajuci i rugajuci se,  govorili su Hristu razapetom na krstu,.... ako si stvarno sin Boziji , car Izrailjev, Hristos izabranik Boziji, ....drugima si pomogao, pomogni sada samom sebi , sidji sa krsta,.....

I, onda, dalje se kaze u stihovima,....А исто тако га вређаху и разбојници распети с њим..... Odakle je razbojnik znao i razumeo  da bas tako ( bas tim recima  ) vredja Hrista kada konkretno kaze,....А један од обешених злочинаца хулио је на њега говорећи: зар ниси ти Христос? Спаси самога себе и нас.....

Prvo su razni prolaznici ( a пролазници су га грдили машући својим главама ) vredjali, potom su se pridruzili  razni svestenici i sami vojnici  ......i na kraju i sami razbojnici su se obratili Hristu ( svaki na svoj nacin )

Da, nisu bili svi ovi ( gore nabrojani ) koji su recima ismevali i hulili na Hrista, da li bi ova dva razbojnika imali neki razlog da se bas tako ( slicno kao i gore nabrojani ) obrate samom Hristu ? Mozda, bi i mogli, recimo , ako bi ostao da stoji, napisan natpis nad glavom Hristovom sa recima, na grckom, latinskom i jevrejskom jeziku ... Ово је цар јудејски....

Ali, ako ne bi postojao i sam natpis ? Pa, zar nije ocekivano, da bi razbojnici umrli u svojim mukama.

Tako da, ipak, deluje, da nije muka naterala ove razbojnike na ( bas takvo ) obracanje Hristu, nego, ceo dogadjaj je jedna povezana i smisaona i skladna celina u koju se uklapa i prica o dva razbojnika.

Боки пријатељу, ја сам управо појео пуну чинију шљива, па нешто нисам баш у стању да созерцавам на ову тему. Нисам их јео, не памтим, па се ваљда ужелео. хд

Иначе, могу да кажем тек толико, да је разбојник био доле, само један од пролазника, питање је да ли би га обузео осећај покајања и да ли би препознао Христа.

Све нас мука натера да размишљамо о Смислу, никога радост живота није на то натерала. Народ је то преточио у изреку: ''Без невоље нема богомоље''.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Не, анахронизам је да нашим мерилима мериш њихову кардиохирургију. Разумеш ли да пишем зашто су тако радили, а не да их оправдавам? Свашта, нисам канибал!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...