Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

• 1 month later...

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

1945. савезничке снаге пресреле су овај воз са јеврејским заробљеницима. Ово је тренутак кад су схватили да су ослобођени...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Prvi Srbin svetski putnik (video)

Prvi_Srbin__svetski_putnik!.3gp_1.3gp

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

800px-Crew_of_STS-107%2C_official_photo.

Пре тачно 15 година, 1. фебруара 2003., Спејс шатл Колумбија се при повратку на земљу запалио и распао на висини од 62100 метара, само 16 минута пре слетања у Центар за свемирске летове „Кенеди“ на Флориди.

180px-STS-107_Flight_Insignia.svg.png

Шатл се враћао са шеснаестодневне мисије током које је изводио успешне научне експерименте. У Шатлу је било 7 астронаута, укључујући и две жене и првог астронаута из Израела. Погинули су: Рик Хасбенд, Калапана Шавла, Вилијем Мекул, Дејвид Браун, Лорел Кларк, Мајкл Андерсон и Илан Рамон.

hi-852-columbia-debris-03916459.jpg

Инцидент са трагичним последицама је по свој прилици био "запечаћен" још приликом полетања свемирске летелице када је уочена хаварија на термоизолационом панелу, чији је један део отпао са главног резервоара и оштетио структуру корена крила самог шатла, показаће се - са трагичним последицама по људе и технику.

sts-107T+33secKSC-03PD-0250b.jpg

Раслојавање структуре је наравно примећено током полетања са "Кенедија" 16. јануара, али је "земаљска" Команда мисије "СТС-107" закључила да тај инцидент не утиче на безбедност извршавања задатка у свим разделима извођења задатка, а који су тада трајали и који ће тек уследити (полетање, достизање орбите, извођење задтка у свемиру, повратак на Земљу). Пошто је било практично немогуће прекинути извођење задатка у фази полетања, а оправка структуре крила није била могућа у свемиру, остаје закључак да је ових седам људи практично отишло на "пут без повратка". 

632736main_2003-01-16_full.jpg

Ипак, треба рећи и да посада шатла није имала никакву индикацију квара и оштећења након инцидента на полетању, те се након опсежних провера и консултација, једноставно наставило са извођењем планираних задатака у космосу. 

columbia-crew-sts-107-david-lee-thompson

Такође, остало је нејасно, а на то у почетној фази извођења маневра повратка на Земљу ово оштећење није могло да утиче, зашто је у ту најкритичнију фазу, приликом "судара летелице са атмосфером Земље", шатл уведен у неправилном положају и са превеликим нападним углом. Практично, последња фаза слетања је била ван контроле, када се при огромној брзини од готово 20000 км/ч, летелица практично усијала, сва телеметрија и сви сензори су отказали, те онда и није чудно што је оно оштећење структуре крила довело практично до распадања летелице (прво отпало то крило, летелица "испала" из какве-такве равнотеже и онда све отишло "у Хондурас"). Треба рећи и то да је један део нестручне (и параноичне) америчанске јавности окривљавао Ал Каиду за овај инцидент са трагичним последицама.

Било како било, након 30 година коришћења шатла, направљених 6 летелица (Ентерпрајз, Дискавери, Ендевор, Колумбија, Челинџер, Атлантис), успешно изведених 133 летова, 2 неуспешна са губитком 14 људских живота и 2 шатла (овај - Колумбија и 1986. године Челинџер), те потрошених 200 милијарди долара, 2011. године је напуштен програм Спејс Шатл, те се тренутно задаци испитивања космоса на генерално-глобалном плану изводе уз подршку руског "Роскосмоса", те европске агенције за истраживање свемира-"ЕСА". Партикуларно, за своје потребе раде и Кина и Индија, а од пре неку годину, са перспективом глобалног доприноса истраживању космоса, све је више на овом племенитом задатку ангажован и јужноафриканац Елон Маск.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Инцидент са трагичним последицама је по свој прилици био "запечаћен" још приликом полетања свемирске летелице када је уочена хаварија на термоизолационом панелу, чији је један део отпао са главног резервоара и оштетио структуру корена крила самог шатла, показаће се - са трагичним последицама по људе и технику.

Због овога су наредни летови имали посебан маневар "окретања" за визуелну проверу топлотног штита уз помоћ камера високе резолуције, наравно:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Кад смо код тога, колико год била фасцинантна машина - тј. управо због тога што је био превише амбициозан и компликован - Спејс Шатл је ипак велики промашај америчке свемирске агенције. Због тога ево скоро већ читаву деценију САД нема своја "возила" за превоз космонаута до станице и даље, већ мора да користи руске Сојузе који су дизајнирани још 1960-тих. Веома скупо су платили старе инжињерске лекције - не поправљај оно што ради и најједноставније решење је најбоље.

Последњи лет Спејс Шатла Атлантис, 8. јул 2011:

space-shuttle-atlantis-launch-1-sts-135.

И ваша верна форумска досада поред истог: :)

IMG_6140.jpg

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 2/1/2018 at 15:02, Grizzly Adams рече

Спејс Шатл је ипак велики промашај америчке свемирске агенције.

Dobro, nije bas promasaj, malo mu to dodje prejaka rec. Ipak je sluzio podosta, i relativno uspesno. Kod njega je najvaznije to sto je prakticno dokazana i u upotrebu uvedena ideja o "re-entry vehicle", tj. cinjenica da on nije kao ostale rakete da sasvim sagori pri svakoj misiji, nego moze da se koristi ponovo i prakticno neograniceni broj puta. U tom smislu je bio mnogo isplativiji nego npr. rakete "Saturn".

E sad, nedostaci tehnologija i ti neki nezgodni detalji su umeli da naprave uzasne nesrece, ali to ipak nije specijalitet samo satlova, nego svih tih vasionaca.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, obi-wan рече

Dobro, nije bas promasaj, malo mu to dodje prejaka rec. Ipak je sluzio podosta, i relativno uspesno. Kod njega je najvaznije to sto je prakticno dokazana i u upotrebu uvedena ideja o "re-entry vehicle", tj. cinjenica da on nije kao ostale rakete da sasvim sagori pri svakoj misiji, nego moze da se koristi ponovo i prakticno neograniceni broj puta. U tom smislu je bio mnogo isplativiji nego npr. rakete "Saturn".

E sad, nedostaci tehnologija i ti neki nezgodni detalji su umeli da naprave uzasne nesrece, ali to ipak nije specijalitet samo satlova, nego svih tih vasionaca.

:)

Па не слажемо се баш, а разлози су многобројни и могла би књига да се напише о томе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Grizzly Adams рече

Па не слажемо се баш, а разлози су многобројни и могла би књига да се напише о томе.

Просто, инџилирски "дух" тада је био такав.

Тежило се ка интерорбиталној летелици авионског типа. Такав тренд био, теоријска аеродинамика "дозвољавала" могућност... Радили и Руси "Бурана". Наш инџилир Ненад Хрисафовић водио пројекат сличне летелице, тј. "европског шатла"... Амери на концу са својим "шатлом" и изведених 135 мисија уз две са фаталним последицама по људе и технику, иако "звучи" сурово, са 2,7% губитка, "упадају" у стратешки (при планирању) "подношљивих" до 5% губитака.

Ал` ето, на крају ипак остаде "стара добра ракета", у официјелном складу да тако кажем руска, а ето и онај баја јужноафрички, подиже технологију, у неофицијелном делу-за сада, ту исту ракету на "виши ниво".

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Pa ne znam, satlovi su stvarno u nacelu bili veliki iskorak napred, narocito kad imamo u vidu vreme u kome su nastali.

Ali, da ne zatrpavamo temu ovde, evo nove, ja sam uvek za dobru pricu... :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...