Jump to content

Da li je freelance posao budućnosti?

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Моје искуство од пре неколико година у разговору са неким људима око лиценцираног софтвера. Износе ми суму коју је требало да плате годишње и ја остао нем. Радило се о суми која је око две просечне годишње плате у Србији. Иначе се баве дизајном и архитектуром. Почевши од оперативног система и пакета програма Адобе... број рачунара... Све у свему, решили су то практичније и поред жеље да плате лиценцу али Србија има свој економски стандард а они породице и тако даље.

Као решење су пронашли компромис. Купили су тада сваком кључном човеку по један "за кућу" лаптоп хардверски много јачи од рачунара у фирми а основни софтвер уза фирму лиценцирали. Овако им се показало једино оправдано улагање.

Верујем да данас сигурно плаћају неке лиценце, ипак су фирма која често ради и за странце, колико сам тада из разговора успео да сазнам.

Повод за одлуку да се плаћа лиценца је управо бојазан страног клијента и она питања: "У ком програму се ради, да ли је легалан софтвер" и слично као и озбиљност конкуренције на страном тржишту.

Никада нећу заборавити како су ми тада пренели искуство свога шока кад их је странац дочекао као лордове јер је очекивано било да фирма која ради са великим бројем програма који се једино могу купити а тада код нас је ишла пиратерија, буде једна велика и озбиљна компанија а не 7-8 запослених и гомила пиратерије. Тако да су их гледали као компанију пуну ко брод :)

Едит: сада видех поруку верума, отишли смо мало ван теме. 

Подели на овим сајтовима

Онда Милане не знам чему питање: Опет, питам, одакле потреба за критиком, када нпр. не знаш. да ли Краљ облака, ту своју половицу плате заради на легалном, или нелегалном софтверу?

Хајде мало охладимо главе, па се пишемо други пут. Нисмо зли. Поздрав.

У реду, извињавам се.

Подели на овим сајтовима

У реду, извињавам се.

Такође извини, ако си се нашао критикованим или увређеним. Пишем онако како важи за све нас. За мене, тебе, итд...

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Hhaha

ama kako je moguce da je toliko tesko da odgovoris na sopstveno pitanje :D

Zasto nas pustaju to da radimo? Ne kontam, ti si postavio to pitanje, ne ja... zar ne mislis da je prilicno razmno da znas odgovor na pitanje koje si sam postavio?

Ili ne moras ti... evo nek odgovori tvoj sajdkik tanja...

Види cloudking, ни прошли пут се ниси прославио тим конструкцијама али сам ти сасвим коректно скренуо пажњу на ту наркотизовану отупелост. Разумем и због чега си пакостан, али сад већ претерујеш.

Којим "sopstvenim pitanjem" сам те ускратио за одговор?

Подели на овим сајтовима

Види cloudking, ни прошли пут се ниси прославио тим конструкцијама али сам ти сасвим коректно скренуо пажњу на ту наркотизовану отупелост. Разумем и због чега си пакостан, али сад већ претерујеш.

Којим "sopstvenim pitanjem" сам те ускратио за одговор?

haha ne mogu da verujem... al ajde evo.

Ovo je pitanje koje si postavio:

А јел, теби и осталима, некад пало на памет због чега дозвољавају да ти то "bude izvor VEOMA dobre zarade ne samo za nase pojmove" а при том користиш пиратски софтвер, и то не један него више, и без проблема то дијагностикују оног тренутка кад се улогујеш, а истовремено су према својим суграђанима изузетно ригорозни по питању Software Licence?

Pitanje me zaintrigiralo i zeleo sam da cujem odgovor, pa sam ti iskreno rekao da mi nije palo na pamet i da bih voleo da cujem odgovor na to boldirano pitanje. E taj odgovor nikada nisam dobio a trudio sam se ko nenormalan... admini su mi svedoci... :)

Hoces li sada da mi napokon odgovoris "zasto nam dozvoljavaju to sto nam dozovoljavaju dok svojim gradjanima to isto ne dozvoljavaju"?

eto... prosto...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Eeeeee secam se tog posta! :D

Koliko pijacnog mentaliteta, vredjanja i omalovazavanja u jednom postu pravoslavca... prosto ti srce bude na mestu kad procitas :D 

Подели на овим сајтовима

Приметно је да вас неке овде @зеленизуб интелигенција и способност (у оквиру дизајна, тиме и све везано за ову област, и слично)  подсећа на оно што желите а немате! Завист! Па цркните од љубоморе!

Sacuvaj Boze, kakvo pisanje. Covece, kontrolisi se malo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Доста је било, сваки наредни пост који нема везе са темом ће се брисати.

За личне расправе имате пп.

Види мајсторе...

Подели на овим сајтовима

Доста је било, сваки наредни пост који нема везе са темом ће се брисати.

За личне расправе имате пп.

А што онда не обришеш и овом cloudkingu? Мислим, логичније је.

Подели на овим сајтовима

Ja ne koristim legalni softwer iz prostog razloga sto nemam razvijen "biznis" nego je moje freelancovanje u okvirima dizajniranja menija za kafice, cover fotki za fb i slicne sitne stvari koje mi donesu par stotina dolara mesecno i to kad mi je "dobar" mesec.

Ne radim sajtove, magazine, brendiranja i slicno...

Imam budzet koji punim polako i koji je namenjen za kupovinu legalnog sfttwera, znaci kad- tad. ;-)

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, рад преко интернета је један "прозор" који се отворио у тој напаћеној земљи и треба га искористити максимално. О тим неким детаљима размишљајте када зарадите паре. Када сам ја почео да радим самостално имао сам 200 немачких марака, био подстанар и имао жену и дете да издржавам. У таквој ситуацији никакви додатни трошкови нису долазили у обзир, нити су били могући.

Сви који имате неко техничко знање, потрудите се да га уновчите. Није толико тешко. Који немате - научите. Немојте да чекате на друге да "поправе ситуацију". То ће бити мало морген.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...