Jump to content

Da li je freelance posao budućnosti?

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Ma ne lupaj dosao sa "pobednickim postom" koji je trebalo da udari nekakvu poentu ali na prvo osporavanje tog posta ti bezis i krijes se... neozbiljan si sagovornik... evo ti ova deca macuj se s njima... ja odoh u topli krevetac :D

Није да овако "neozbiljan" желим да ти кварим задовољство "toplog kreveca", али...

Visokotehnološki kriminal obuhvata skup krivičnih dela gde se kao objekat izvršenja i kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi produkti u materijalnom i elektronskom obliku.

Krivična dela koja obuhvata visokotehnološki kriminal

Pored navedenih krivičnih dela u ovu oblast spadaju i krivična dela protiv intelektualne svojine, imovine i pravnog saobraćaja kod kojih se kao objekat ili sredstvo izvršenja krivičnih dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku.

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/saveti.nsf/saveti-sajber-kriminal.h

Подели на овим сајтовима

Šta?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ja prosto na to gledam: neko je smislio i napravio te programe, meni trebaju, platim i radim moj posao i meni neko plati za moj proizvod.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Ja prosto na to gledam: neko je smislio i napravio te programe, meni trebaju, platim i radim moj posao i meni neko plati za moj proizvod.

Имам и ја за фото апарат, тај диск ми чак био и духовит, а око твојих производа смо већ причали ако се не варам.

Подели на овим сајтовима

Fotografija je moj hobi a moj posao je nešto sasvim drugačiji.

Подели на овим сајтовима

Како сте неки "кренули", још ћете почети да истражујете "пософтверице" :)))

Подели на овим сајтовима

Један савет - потрудите се да нађете послове независно од тих freelance сајтова, пуно је исплативије. А када добијете више посла запослите друге да раде за вас.

Na tome radimo, ako Bog da... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nisi me dobro razumeo. Sve je u redu.

Nastavite diskusiju na zadatu temu.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice licenci i mogucih kazni, to svi znamo da postoji rizik. Ali, kad bi se svi tako strecali ne bi niko radio freelance niti bi bilo ljudi iz Srbije na internetu ovoliko koliko ih ima sad. Mozda 1% koji imaju sav legalan softver. Te kontrole se vrse po firmama, ne znam za slucaj da su upali kod nekog u kucu. To se cak ni na zapadu ne radi, bar koliko sam cuo od nekih ljudi koji tamo zive. Ni oni svi nemaju legalan softver.

U vezi rada u Photoshop, ne znam da li ostaje trag u psd o tome da je radjen na nelegalnom softveru. Za programiranje, klijent dobija izvorni kod i ne zanima ga u cemu je pisan. On ce ga kompajlirati sa svojim legalnim softverom i imace legalan prozvod. Za web dizajn slicno, samo bez kompajliranja.

Jednom sam imao zanimljivu situaciju, kad smo radili sa nekim strancima i neka nova tehnologija treba da se radi. I kaze kolega onom tamo strancu - imamo mi pdf da ti posaljemo. I lik pita - jeste to kupili, ili nasli na netu :) Nismo ocekivali uopste takvo pitanje, posto se kod nas pdf skidaju bez razmisljanja o kupovini. Samo je rekao da ne moze da uzme takvo nesto od nas. I verovatno kupio knjigu sebi.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice licenci i mogucih kazni, to svi znamo da postoji rizik. Ali, kad bi se svi tako strecali ne bi niko radio freelance niti bi bilo ljudi iz Srbije na internetu ovoliko koliko ih ima sad. Mozda 1% koji imaju sav legalan softver. Te kontrole se vrse po firmama, ne znam za slucaj da su upali kod nekog u kucu. To se cak ni na zapadu ne radi, bar koliko sam cuo od nekih ljudi koji tamo zive. Ni oni svi nemaju legalan softver.

U vezi rada u Photoshop, ne znam da li ostaje trag u psd o tome da je radjen na nelegalnom softveru. Za programiranje, klijent dobija izvorni kod i ne zanima ga u cemu je pisan. On ce ga kompajlirati sa svojim legalnim softverom i imace legalan prozvod. Za web dizajn slicno, samo bez kompajliranja.

Jednom sam imao zanimljivu situaciju, kad smo radili sa nekim strancima i neka nova tehnologija treba da se radi. I kaze kolega onom tamo strancu - imamo mi pdf da ti posaljemo. I lik pita - jeste to kupili, ili nasli na netu :) Nismo ocekivali uopste takvo pitanje, posto se kod nas pdf skidaju bez razmisljanja o kupovini. Samo je rekao da ne moze da uzme takvo nesto od nas. I verovatno kupio knjigu sebi.

Прича из прве руке... По сећању додуше...

Пре 15-ак и коју годину више, група студената београдског Архитектонског факултета, беше се пријавила на неки конкурс неке америчке фирме, где је требало разложити на "ситна цревца" и "решити" спрам неких архитектонских правила и постулата неку зграду, на голом парчету ледине, која ће се уклопити у постојећу ситуацију... Крену момци и девојке да раде и према причи, тим наших студената добије награду-Специјална награда жирија те асоцијације и откуп у вредности неколико хиљада долара... Када је дошао представник те асоцијације за Балкан, на наш факултет, да уручи награду ђацима и професоруима, према урабаној легенди, на рачунару бејаше пронашао пиратску верзију тог неког софтвера (АрхиКед или сл.-не разумем се) и просто човек није могао да верује (наводно). Углавном, опет према наводима, објаснише они момку о чему се ради, те да су санкције, те да се нема, те ово, те оно, али да је надасве, победила креативност тих неких будућих архитеката и прочаја... Прича се завршила тако што нико од учесника није добио ни динара/долара из фонда награде, него је Архитектонски факултет тада добио лиценцу за тај неки софтвер... Из фонда награде...

Подели на овим сајтовима

The rate of software piracy in Serbia during 2008

amounted to 74% and among the highest in the region

of Central and Eastern Europe. The lowest rate of piracy

in the region have the Czech Republic (38%), Hungary

(42%), Slovakia (43%), Slovenia (47%) and Croatia

(54%).

Па ти види где је највише снобова... у време Тадића, а тек сад јухууууу! ;)

The Intellectual

Property Office of the Republic of Serbia is a member of

the EPO, wherein all of the guidelines and

recommendations of EPO patents related to computer or

inventions (software) are accepted.

...али једног дана свему дође крај, не исплати се глумити фаце!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

The rate of software piracy in Serbia during 2008

amounted to 74% and among the highest in the region

of Central and Eastern Europe. The lowest rate of piracy

in the region have the Czech Republic (38%), Hungary

(42%), Slovakia (43%), Slovenia (47%) and Croatia

(54%).

Па ти види где је највише снобова... у време Тадића, а тек сад јухууууу!! ;)

The Intellectual

Property Office of the Republic of Serbia is a member of

the EPO, wherein all of the guidelines and

recommendations of EPO patents related to computer or

inventions (software) are accepted.

...али једног дана свему дође крај.

Занимљиво. Све земље у којима се барем за нијансу боље живи нег` у Србији. А ето, "весели" Срби све то раде из некакве снобовштине...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...