Jump to content

Кухињица - боје и мириси...

Оцени ову тему


Препоручена порука

Belance ćete lako odvojiti od žumanca tako što ćete razbiti jaje iznad levka za tečnost. Belance će lako proći, dok će žumance ostati. Ako je jaje koje želite da skuvate napuklo, pospite to mesto limunovim sokom i stavite u hladnu vodu, u kojoj će se jaje kuvati. Kada želite da pohujete hranu, a nemate jaja, dobra zamena je i fino kukuruzno brašno. Ukoliko vam nedostaje jedno jaje da napravite kolač, nemojte očajavati, može se zameniti sa pola čaše mleka ili milerama u koji je dodata kašika sirćeta. Vašoj jetri to neće smetati. Za brzo i lako lupanje snega u belance dodajte nekoliko kapi limuna.

Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.

Ukoliko ne želite da vam se pečenje osuši, ostavite tanjir sa pečenjem iznad lonca sa kipućom vodom ili u toplu rernu u kojoj je meso stavite lonac sa toplom vodom.

Ribu ćete lakše očistiti ako je namažete solju. Ribu ćete mnogo lakše očistiti ako je prvo spustite pola minuta u kipuću vodu. Krljušt će se posle toga skidati bez problema. Sveža riba tone u vodu, a pokvarena pliva zbog gasova nastalih delovanjem mikroorganizama. Sveža riba se lakše čisti. Škrge sveže ribe su crvene, što su škrge svetlije, riba je bajatija. Riba moze ostati sveža dan-dva ako je uvaljate u krupnu so i uvijete u suvu krpu pa stavite u frižder. Jela od ribe i sosove ne bi trebalo podgrevati. Morska riba se pri kuvanju stavlja u hladnu vodu a rečna u kipuću.

Ukoliko pravite neslano jelo, u vodu u kojoj kuvate dodajte malo šećera u prahu, čime ćete izbeći bljutavost.

Ako vam klizi činija dok mutite nešto, stavite je na komad vlažne krpe.

Sosovi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuvanja doda malo maslaca.

Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tada luk neće iritirati oči. Nikako ne smete čuvati crni luk “za sutra” jer oksidira i postaje otrovan.

Ako ste presolili jelo dodati na vrh noža sode bikarbone. U presoljenu čorbu dodati 4 oljuštena i isečena krompira. Ukoliko je pečenje preslano uzeti kuhinjsku čistu krpu, pokvasiti je, ocediti i nekoliko puta uviti preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.

Kada zamrzavate jagode, poređajte ih na posluzavnik i ostavite u frižideru 3 sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se neće zalepiti jedna za drugu.

Ako lisnato testo treba na krajevima da se odigne, žumancetom premažite samo sredinu. Ako treba sredina da se diže, namažite samo krajeve.

Čaše su se usadile jedna u drugu – stavite ih u toplu vodu.

Jelo je prekipelo – ploču štednjaka pospite solju.

Ako vam se testo za palačinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte času piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna. Palačinke ce biti rastresitije i neće se lepiti.

Ceo limun najbolje se sačuva ako se izbriše i stavi u čistu i suvu teglu koja se poklopi tanjirićem u kome se nalazi malo vode. Svakih nekoliko dana limun i teglu iznutra izbrisati i promeniti vodu u tanjiriću. Ovako mogu stajati baš dugo i vrlo su sočni. Da biste iz limuna iscedili što više soka, prethodno ga malo zagrejte. Ako vam se ostavljen limun osuši i nabora, stavite ga u hladnu vodu pa ćete ga odmah osvežiti.

Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mešavinom malo mleka sa pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za špagete, dodajte mu kasiku – dve prezli, pa će biti gušći.

Sir neće biti vlažan u plastičnoj kutiji ako u nju stavite i dva sirova komada makarona, koji će upiti vlagu.

Zelena salata, ako je povenula, ostavite je 15-tak minuta u mlakoj vodi u koju dodate malo limunovog soka ili sirćeta.

Masline će u svom soku ostati sveže ako u teglu stavite komadić limuna i čvrsto zatvorite teglu.

Krompir i jabuke nemojte nikada držati zajedno, jer jabuke pospešuju zrenje krompira, pa tako brže propada.

Ako želite da znate da li je kvasac jos uvek dobar, ubacite komadić u čašu vruće vode – ako ispliva na površinu, slobodno ga upotrebite.

Izdvojili smo i dva recepta, dva brza i jednostavna jela.

Makarone sa kačkavaljem i jajima – 4 osobe

Vreme spremanja: 15 minuta.

Skuvajte makarone (u vodu dodajte malo ulja kako se ne bi zalepile). U posebnu činuju razmutite 3-4 jaja, 2 supene kašike pavlake, ili čašu jogurta, ili 2 supene kašike kiselog mleka i malo bibera i soli. Na tiganj stavite malo ulja i kada se tiganj zagreje dodajte prethodno proceđene makarone i prelijte ih prethodno umućenim jajima sa pavlakom. Kada se jaja isprže i sve manje-više napravi celu masu, stavite to u činiju i preko pospite narendan kačkavalj. Možete dodati još malo bibera i soli i jelo je spremno.

Pržena paprika sa slaninicom – 1 osoba

Vreme spremanja: 12 minuta

Isecite papriku na kolutiće ili trakice (1 ili više, po želji), isecite nekoliko šnitova slaninice (a možete i sitnije, ako vam više odgovara). Na zagrejan tiganj prvo stavite slaninicu, a zatim i iseckanu papriku. Ako vam je po želji, možete i razbiti jedno jaje direktno u tiganj (kao za jaje na oko), pri čemu treba razbiti žumance. Kada slaninica i paprika dobiju malo tamniju boju, ili kada se jaje isprži, jelo je spremno.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 12. 8. 2015. at 12:20, JESSY рече

uh, kakva divota....iz takve kuhinje definitivno ne bih izlazila.....

ја бих излазила кроз прозор  :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 12. 8. 2015. at 15:09, Morticia Addams рече
ја бих излазила кроз прозор :)
:))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 11. 8. 2015. at 21:53, Morticia Addams рече
...овако нешто :)

...Nije lose.Ima samo jednu manu,koliko god da su prozori dobri zimi je mnogo hladno i stalno duva... :)... 

A ako imas radoznale komsije,to je onda pravi izazov... :))) ...da ne kazem prokletstvo.

 

9cf7c8be29706d4181452a3f210c8f29.jpg

 

 

...

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@@Arsenija,

Она кухиња горе је лепа само због прозора, мало стерилно делује, иначе ја лично волим комбинације старог и новог.

П.С. Контам да је оно испред моје двориште са дрвећем, тако да проклетство остаје изван ограде. :)

 

 

2127e31ba243e4d90e5cd1095bd010fd.jpghttps://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/21/27/e3/2127e31ba243e4d90e5cd1095bd010fd.jpg

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 12. 8. 2015. at 17:53, Morticia Addams рече
@Arsenija, Она кухиња горе је лепа само због прозора, мало стерилно делује, иначе ја лично волим комбинације старог и новог. П.С. Контам да је оно испред моје двориште са дрвећем, тако да проклетство остаје изван ограде. :)

...

Meni je ok. Nije savrsena,ali je ok. Ja volim belo i svetlije nijanse ,ali ne kompletno tj.sterilno kako kazes...zeleni detalji su mi ok.

A ova tvoja slika je lepa ,ali nekako je ...pa ne znam,fali joj nesto.   1324_womens ...Nema sjaj,ne znam...

P.s.Nije ko moja... :bleh:

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

dobra ideja za drzanje tanjira .....bas mi se dopala.....

 

 

 

fioke.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

a ova kuhinjica - bombonica.....

 

 

Unesite-detalje-u-limeta-boji-u-kuhinju.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da ne ostanem duzna za recept.  :msn_cake:

 

Umutiti 2 jaja,dodati  2 dl jogurta, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 2 case od jogurta brasna, 2 case od jogurta mlevene plazme,prasak za pecivo... Peci na 200 stepeni...Kad se kora ohladi premazati eurokremom i posuti plazmom...

Prijatno  :)

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
  • 11 months later...
  On 14. 8. 2015. at 11:38, Arsenija рече

Da ne ostanem duzna za recept.  :msn_cake:

 

Umutiti 2 jaja,dodati  2 dl jogurta, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 2 case od jogurta brasna, 2 case od jogurta mlevene plazme,prasak za pecivo... Peci na 200 stepeni...Kad se kora ohladi premazati eurokremom i posuti plazmom...

Prijatno  :)

Expand  

Верујем да је испробан рецепт, добро делује. Само бих уместо пеци прашка ставила органску соду бикарбону.:)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Baklave od heljdinih kora
Potrebno je pakovanje kora od heljde, ili integralnih, krupnog mlevenog ili seckanog oraha, raženih i ovsenih pahuljica, žutog šećera, suvog grožđa i suvih višanja.

Orasi, ovsene ili ražene pahuljice, suvo grožđe i suve višnje pomešaju se sa žutim šećerom i tako dobijenu masu filovati preko heljdinih ili integralnih kora i ređati jednu preko druge.

U posebnoj posudi zagreje se tri decilitra vode i doda 250 grama žutog šećera i napravi preliv, kojim se prelije baklava. Pre nego što se ubaci u rernu da se zapeče, obavezno se iseče na kocke ili romb oblik.

P. S. Na isti način priprema se pita sa makom od heljdinih ili integralnih kora, samo se u fil najviše stavlja mak, a manje žutog šećera i mlevenih oraha. U piti sa makom nema ovsenih ili raženih pahuljica, suvih višanja i grožđa. A preliva se istim prelivom.
 

Tvorac ovog recepta je Nislija, Nebojsa Stamenovic.

4924_kuhar%20Neboj%C5%A1a%20Stamenovi%C4%87.jpg&size=500

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4924

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 6. 10. 2016. at 21:05, мирођија рече

Baklave od heljdinih kora
Potrebno je pakovanje kora od heljde, ili integralnih, krupnog mlevenog ili seckanog oraha, raženih i ovsenih pahuljica, žutog šećera, suvog grožđa i suvih višanja.

Orasi, ovsene ili ražene pahuljice, suvo grožđe i suve višnje pomešaju se sa žutim šećerom i tako dobijenu masu filovati preko heljdinih ili integralnih kora i ređati jednu preko druge.

U posebnoj posudi zagreje se tri decilitra vode i doda 250 grama žutog šećera i napravi preliv, kojim se prelije baklava. Pre nego što se ubaci u rernu da se zapeče, obavezno se iseče na kocke ili romb oblik.

P. S. Na isti način priprema se pita sa makom od heljdinih ili integralnih kora, samo se u fil najviše stavlja mak, a manje žutog šećera i mlevenih oraha. U piti sa makom nema ovsenih ili raženih pahuljica, suvih višanja i grožđa. A preliva se istim prelivom.
 

Tvorac ovog recepta je Nislija, Nebojsa Stamenovic.

4924_kuhar%20Neboj%C5%A1a%20Stamenovi%C4%87.jpg&size=500

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4924

Expand  

 Ja bih i umesto zutog secera stavila steviju u prahu.Mozete je naci u prodavnicama zdrave hrane, ali pazite na kolicinu koju stavljate, jer je sladja od obicnog i zutog secera.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 6. 10. 2016. at 21:08, мирођија рече

 Ja bih i umesto zutog secera stavila steviju u prahu.Mozete je naci u prodavnicama zdrave hrane, ali pazite na kolicinu koju stavljate, jer je sladja od obicnog i zutog secera.

Expand  

Sad me podseti...:smeh1:

a252565c8d0b366648463e29b45290bb.jpg

 

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

×
×
  • Креирај ново...